Thursday, October 04, 2012

FISH WITH NO CHIPS

Yes, no chips sebab takde.. dan takde kuasa aku nak goreng fries bagai.. makan je apa yang ada ;) 

Oh ye, baru-baru ni aku gi satu kedai.. tapi lupa nama dia apa.. Orang Seri Kembangan tau lah kot.. deret shop lots kat area Nasi Briyani Gam Batu Pahat tu.. ada kedai runcit nie.. dia jual jugak segala frozen food.. so singgah haritu.. nampak lah dory fish nie.. yang orang guna utk buat fish and chips ni lah.. siap ada jual bread crumbs sekali.. Acih memang suka makan fish and chips.. so aku pon beli arr sekeping.. besar gila.. baru RM6.. boleh makan 3-4 orang kot? hahaha... 

Aku tak reti sangat.. tapi tibai jelah..

Ini version pemalas hahaha.. goreng je pastu letak mayonaise dgn cili sos.. siap! kalau ada lemon boleh perah kat fish.. tapi takde :(

ini je bahan aku..hahah.. Dory Fish, breadcrumbs dan putih telur.. make sure ikan dan clear dari ais-ais dia tu.. dan lembut.. toskan sampai kering.. pastu celup kat putih telur.. pastu golekkan kat bread crumbs / serbuk roti.. 

Acih tolong snap gambar ni heheh.. ikan dia besar gila.. so aku kerat dua.. ada lagi sekerat besar dari yang aku pegang ni hah.. panaskan minyak dan goreng sampai crispy ;)

budak-budak suka lah.. Ani pon habis 4 kerat.. "Aniiii cepat makan fish".. "Ni bukan fishhhh... ni AYAM".. ok apa-apa jelah.. kalau becakap kau jelah yang betul.. mak kau semua salah T________________T   Ani makan sampai mata tebeliak "Sedapppppppppppnyeeeeeeeeeeeeeee".. haha.. ko apebenda yang tak sedap dik oi... hahaha

Kalau anak-anak korang jenis memilih makan cuba buatkan fish n chips.. dory fish fillet ni ada jugak jual kat carrefour.. cari kat tempat frozen tu.. dia bersalut ngan ais.. 

BYE







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Mira Adzlia said...

sedapnya....

amaniammar said...

ani si food lover..

letak ape pn ayam jawapannya..
sedapnya..homemade..nnti nk try jg r...


huhuhuhu

kelipkelipchumel said...

sedapnyaaaaa...nak pulak time dok tengah tengok ni perut tengah kelaparan kan.nunggu opismate gi belikan makan.adehhhhhh...

nUR_rOsALiNdA said...

Sedapnya...
Lapar pulak tetiba~

:: Mrs.Eady :: said...

menarik!

purple_lav said...

aduii sedapnye fish n chip. terus rasa mengidam. ok lepas ni nk pegi secret recipi laa...yg itu pun boleh...

NUNU EERA said...

akk msk sedap sgt tu smpi ikan pn leh rsa aym.. weee.. ;)

Anonymous said...

dory ni mmg kgmaran anak2ku..slalu beli kat tesco berlambak..7.90 sepeket dlm tu ada 2kpng besar..slalu mesti beli sampai 2 or 3 paket..buat sweet n sour letak nenas..terangkattt!!
tahniah atas rumah baru!

sharifah rosidah said...

Haah besar nya ikan nya, boleh lah aunty pergi kedai tu nanti.

Anonymous said...

kak nak tanye lari topik sket. pasal susu anmum tu dgr kata bagus utk otak anak. tapi ada officemate kata nanti anak susah lawas. betul ke? saya ni breastfeed anak dan baru start mix with formula. agak risau plak. terima kasih.

~ummi imaan~

Shinnaz Ahmad Rasid said...

lawo dapo baru filla!

Anonymous said...

Filla....saya pernah baca article pasal ikan dory ni...ikan ni mmg murah tp amatlah bahaya sbb hormon yg di injek utk bg ikan cepat besar, cepat bertelur tu bahaya, and kalau yg dr vietnam tu bela dlm air yg contaminated....kita x tau yg jual di msia ni dtg dr negara mana....so kalau nak selamat eloklah kita elak mkn ikan dori ni....

wallahualam..

Rinah said...

memang sedap. anak saya pun gemar. walhal bukannya suka makan ikan. hehehe