Tuesday, October 23, 2012

DECO bersama Fillanie

Kembang hidung nak cerita.. dah siap pasang dah penyangkut sudip nie.. kahkahahaaa... penat zikir kat telinga suami.. ai tau lah u busy ngan selalu buat-buat busy... hehee... Hari tu pon aku gi Ikea dia tak ikut.. aku paksa Wan teman.. 

Now dah semangat memasak.. ada orang cakap kalau dah hias lawa-lawa.. nanti malas nak masak.. sebab taknak tengok dapur bekecah.. tapi aku plak tebalik.. dah teratur.. kemas.. lagi rajin nak masak.. dan semangat gila nak kemas.. hahah

Bila Pak Radie tak ikut gi Ikea. pastu sound-sound.. "Napa hook tu besar sangat? orang beli yang kecik sikit".. Eh? banyak bunyik pulak dia... itu paling kecik yang ada okayyyy.. pastu dia sound "Ni balang ni nak buat apa? buat nyemak je nak isi apa?".. Eh? sokati lah.. orang nak letak pisau, senduk nasik.. sudu 3-4 batang.. takkan tiap kali nak guna nak korek kat dalam laci? 

Itu lah beza orang pompuan ngan lelaki.. kalau bab dapur.. bab peralatan memasak.. aku pesan kat korang para isteri ni yer.. SILA MASUK CAMPUR... jangan bagi laki ko buat decision.. hahaha... dah tentu kita yang handle dapur.. kita yang masak.. so mestilah ikut kesedapan mata kita.. dan ikut keselesaan kita... tak tau lah kalau laki ko masterchef.. itu ko jangan campur lah.. kang makan penampa free aku tatau.. hahahaaa.. 

Masa nak design kitchen cabinet pon aku yang cakap kat Pak Radie.. aku nak jugak accesories yang tangkup pinggan (refer rak aku sebelah tingkap) sebab aku dah bayangkan.. dapur aku kecik.. sinki aku comel.. kang lepas basuh takkan aku nak tangkup dalam sinki je semua? aku bukan bangsa rajin nak cuci, terus lap, terus sumbat dalam lemari... Lagipon senang nak guna yang pinggan makan hari-hari.. malas aku nak sumbat dalam lemari.. cawan 2-3 ketul.. boleh capai je anytime kan? so sapa yang tengah plan nak buat kitchen cabinet.. please consider buat rak pinggan next to your sink.. mudah dan praktikal ;) 

Lesung batu besa godang tu hadiah mak mentua bagi.. amboi, mak ni sindir ke apa nie? hahahha.. besar gila.. aku kalau nak angkat basuh..kemain berat lagi.. macam kan nak menumbuk untuk 10 orang nak makan.. hahah.. Warna daun pintu ni pon aku pilih sama-sama ngan Pak Radie.. kitorang nak putih supaya nampak bersih dan besar.. tapi macam tamak.. nak combine kaler lain jugak.. so bawah coklat sikit atas putih.. settle.. tak de lah boring je kan.. table top hitam tu tiles beli sendiri.. tanak guna kayu.. sebab kalau pilih kayu memang lawa, tapi kena pilih kayu mahal baru lasting.. takat kayu murah nanti kembang kena air kat sinki.. so mari kita amik tiles.. ko nak betakung air ke lantak.. 

Tiles kecik-kecik hijau tu.. aku ngan pak radie setuju nak hijau.. sebab nak combine ngan putih dan hitam nampak serasi.. tapi sebenarnya kitorang nak tiles tu besar-besar sikit.. bih kurang 4 tiles kecik tu jadi kan 1 tiles.. tapi nan ado.. puas ktorang cari sana-sini.. takde! kalau ada pon tak suitable utk dapur.. utk swimming pool.. ko mampu? So jangan cerewet sangat.. kita tibai je lah, janji hijo.. baru lah ala-ala DOME sikit ;) 

Aku suka bila Pak Radie buatkan paip tu macam nie... satu untuk bio-aura water filter.. satu lagi aku nak basuh pinggan, dia ala-ala shower.. kat hardware murah je kot?  kepala shower tu besepah kot kat hardware?... pastu paip ni boleh selaras ke mana-mana.. hehehe.. kiri boleh kanan boleh.. depan belakang.. ke atas je aku lom try.. heheh.. 

Blind curtain ni beli kat Viva.. sekali ngan roller blind untuk folding door.. 

Ni lagi satu aku memang nak.. untuk rumah kecik dan nak jimatkan space.. wajib ada.. tempat hang kuali dan pan.. Abaikan bontot kuali aku yang lebam.. eh tak kuasa lah nak gesek bontot kuali.. ko ingat aku tak de keje lain nak buat? Orang tua-tua kata... lagi hitam bontot dia.. lagi lah orang tau ko rajin memasak (pepatah sendiri) hahahha.. bahagian atas tu boleh tenggek periuk besar-besar yang ko guna setahun sekali.. aku lom keluarkan lagi.. telupa pulak makincik ;)

Taraaaaaaaaaa.. tu lagi satu rak susun barang aku beli kat Ikea.. mak aku beli hari tu mahal! dalam RM140 kot? tapi masa aku pegi hari tu.. tengah murah.. baru RM69.. Wahhhhhhhhhh.. kenot tahan, terus nak nak nakkkk.... sebab aku tanak letak sabun basuh ni semua dalam cabinet bawah sinki.. sempit dow.. so rak ni aku letak kat celah washing machine.. kat sini kawasan semak.. hahah.. tapi dari hall depan takkan nampak sebab di sebalik dinding ;) Orang kat area umah ni yang extend umah majoriti 'tolak' toilet terus kat belakang ni.. tapi kitorang tak nak buat camtu.. sebab aku tak nak washing machine aku duduk dalam toilet.. so kitorang buat space sikit ngam-ngam utk washing machine tu.. sebelah washing machine baru ada toilet.. sebelah toilet ada bilik kerja pak radie yang ktorang dah pecah and pendekkan sikit bilik nie.. oh ada jugak few readers yang baca blog ni duduk paragon nie.. mesti korang paham apa aku cerita.. nanti later-later aku tunjuk plak dapur ni betul-betul penuh ye? 

Tapi paling suka sebab fridge magnet dah meriah... hihi.. tengok fridge magnet terkenang kenangan di sesuatu tempat.. tapi aku paling tak suka bila terpandang fridge magnet Medan.. Aku tak mungkin pilih Medan lagi untuk bercuti.. tak tau lah kan aku cakap je.. tapi serious sedih :( maybe orang tengok macam cepatnya aku boleh act like nothing happen.. tapi aku bukan jenis orang yang suka sangat share rasa sedih melarat-larat kat blog.. hari-hari aku teringat arwah.. tapi nak buat cemana.. apa lagi yang boleh kita buat selain sedekahkan Al-Fatihah dan lain-lain.. yang pergi tetap pergi.. kita yang hidup kena teruskan.. cuba perbaiki kekurangan diri kerana mati tak kira umur, tak kira bila, tak kira dimana.. itu yang paling memberi kesan dalam hidup aku.. tapi aku redha lah sekiranya ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.. 

Ok sila ceria kembali.. sesekali je bagi peluang untuk aku luah sikit-sikit ;) takde apa lah.. aku ok ;) 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

Irfa said...

lawa dapo ko fillanie..aku harap dapat dapur impian satu hari nanti

alfatihah utk arwah adik

Cik Saila said...

kemas dapur kak filla..brg2 ikea mmg parktikal kan :) suka hook tu :D

mrs kayrul said...

geram tau tengok accessories ikea nie nak sangat beli bila g ikea tapi kena tunggu ada rumah sendiri dulu..huhuhu

genuine1224 said...

nice kitchen.. kecik tapi klau pandai hias, ok je kan?

Delimasari said...

tersusun kemas - cantik

Anonymous said...

isykkk. geram tgk mickey mouse yang bertengek kat fridge tu. hehe

Kniedaz said...

Salam Sis,
Yang part kat sinki tu pun saya buat rak pinggan macam Fillanie...tapi tak terfikir nak buh Bio Aura saya kat tempat yg sama ngan you punya..kat situ saya bubuh satu lagi rak pinggan..haha tamak saya ni..

manja209 said...

cntik dpor kak fila...:)

Anonymous said...

kak filla.. dapur masak tue pakai jenis ape ek?dapur skali ngn hook kn? ke ada jgk oven?kite pon tgh renovate dapur..tp xtau lg nk pkai dapur masak ape yg ok..

Filla ~ Kasihs said...

dapur ngan kitchen hood tu asing2.. jenama pon asing2.. haha.. boleh beli lain-lain kalau nak ;)yang hood tu electrolux kot yang dapur tu apa yek? fagor ke apa tah?

FaiiYatt said...

Yeah yeah..memang benerrr! ini kawasan vini kan..kita yang nak masak kot..kita la punya selera :P

fadzreen taro said...

pergh fridge magnet da sampai ke tepi dinding fridge dah kak! wahahahahah!

Anonymous said...

Simple but practical...I likeeeee..

cikji said...

byknya fridge magnet, i loikeeee

Iela Fazielah said...

soooo nice filla... aku gak xdpt nak sangkut akunyer sudip semua kat dinding mcm ko...laki aku xmau tebuk 1 lobang pun kat dinding dapur... sayang katanyer.. jdnyer... sangkut kat tingkap dapur..haha... kombinasi warna pun sgt ceria!

peej said...

aku rasa aku macam kau. if dapur lawa baru bersemangat. sekarang ni aku rasa tak semangat je. rasa nak lawakan macam2. tapi tengah sesak. haha. nway, fridge magnet ku tak meriah sebab baru pindah. yang dulu punya semua aku letak umah mak aku. agak keji if tetiba nak kutip kan. so redha je la ada bape ketui je.

onniesham said...

aku pon tgh nk buat kitchen cabinet. dh design dah tggal nk pi ukur je. aku pon ada rak tangkup pinggan mcm ko tu. penting ok, sng nk capai, xyah simpan. sinki ngan tap lom cri lg. sinki mcm nk bli ikea punya, tp nk survey lg kot ada yg lebih sesuai. cpt2 hapdet umah bru, leh aku cilok idea.. haha.

filla, mahal x buat tiles kecik2 kat kitchen cabinet tu. tiles ko beli sndiri ker? upah buat camner? aku brangan nk buat, tp laki kata nnti bajet lari..phuiiii.. tolong jwb prsoalan ini.. tq.. muahhhh

NUNU EERA said...

FM semua ltk kt ats2.. klu ltk bwh nnti ani capai n cmpak ye kak..

NenetPenne (NP) said...

rak yang rega RM140 tu dah lama dah murah...i ada satu warna putih..

faizah said...

love ur ideas..update la bnyak lg boleh i pinjam idea utk rumah i yg tgh naik ni..hehe

sharifah rosidah said...

Bab beli barang rumah ni aunty sayang sesangat kat laki ku itu...dia suka terlampau suka beli barang2 rumah.

Dulu dia pergi India dengan kawan2 kerja sekali ko bila balik dia bawak perhiasan rumah 2 beg penuh...tak puas lagi hati dia dia angkut aunty pergi India beli lagi perhiasan2 untuk rumah....aunty pulak kalau nak beli tak suka nak beli banyak2 beli yang aunty betul2 perlu je.

Cantik dapur Filla....simple...ok lah buat permulaan berumah sendiri.

mannira said...

bestnya fm beli sendiri..ni fm semua org kasi..sedihkan...

Marina Salleh said...

love it too, Filla! i love pop of colours in the kitchen macam satu blog ni > http://garlicandbutter.blogspot.com/2011/07/moving-in-part-11-pop-kitchen.html

Fizah said...

woww kemass!!!

mariler cerita ceriti kat sini

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html