Wednesday, October 31, 2012

PERFECT COMBO

Ecewah.. tajuk kemain gempaxxxx gitew.. kahkahkah... Bukan apa.. baru ni gi Giant ngan Wan.. ktorang beli Paratha instant brand Kawan... Tetiba baru ni Wan datang tido umah.. sebelum tu dah calling-calling kata "Eh buat kari daging korban je lah.. tak nak makan nasi".. Ok.. aku malam suka makan ringan2 je.. ewah.. roti canai ngan kari ringan laaa??? 

Aku set je.. suruh Wan bawak datang balik dia nye Paratha.. sebab nanti tak cukup.. Oh ye.. aku lagi suka beli brand Kawan yang tulis "Paratha".. kalau yang tulis "Roti Chanai" kurang best sebab kecik gila.. dah macam roti bom.. tak best! 

So aku buat kari daging.. Nak resepi? boleh boleh.. sebab kang ada yang tanya.. Kak, nak resepi.. kang tahun depan baru aku reply.. punyalah zalim kak pilla ni tau.. Terus terang aku tak pandai sgt kari-kari sebab bukan penggemar kari yang tegar.. tapi sekali sekala tekak mesti nak gak makan kari.. hahha.. Jom tengok version simple fillanie ok? 

Untuk cicah roti canai kentang tu potong ler kecik sikit.. senang nak masuk mulut ;)

Kari Daging Fillanie
1 biji tomato dibelah kecil (belah 6-8) 
1 genggam daging (dah siap potong ye) 
2-3 biji kentang
rempah kari daging/ayam (adabi)
1 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
sedikit minyak masak
sedikit garam
sedikit santan segar
sedikit asam jawa (ambil air perahannya) perahan? hahaha

Bahan Tumbuk
2 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 ulas halia 

Cara-cara
Tumbuk lumat bahan-bahan tumbuk tu dulu.. panaskan minyak (jangan kedekut sgt minyak, tp jangan byk sgt) agak-agak lah 1-2 senduk gitu.. panaskan pastu tumis bahan tumbuk.. masuk sekali kayu manis ngan bunga lawang tu.. serbuk kari tu buh air sikit jadikan paste.. bila dah wangi tumisan tu.. masukkan paste kari tu.. (agak-agak la kari banyak mana) aku beli packet besar so aku agak2 je banyak mana nak pakai.. tumis hingga pecah minyak.. pastu masukkan air asam jawa.. masukkan tomato.. tujuan masuk tomato tu nak bagi kuah tu pekat-pekat masam gitew.. petua tu mak natra yang bagi.. kari mak natra sedap gila ok.. hahah.. bila dah masak nanti tomato pon dah hancur ;) then masukkan kentang..ok pastu aku dah rebus daging tu siap-siap.. ko terjunkan je daging bersama kuah rebusan tu.. masuk garam sikit.. rasa lah.. dah ok sikit masuk santan.. jangan banyak.. agak-agak je.. pastu kentang pon empuk.. lauk ko pon siap lah.. dah boleh hidang ;)

Kacang je kan? 

Paratha instant nie.. kene masak masa dia beku tu.. kalau ko keluarkan awal2 memang tak leh nak tanggal dia ngan plastik melekat-lekat.. bila sejuk baru ok.. nak guna minyak sikit pon boleh.. aku tak guna minyak pon.. sedap ;) 

Makan plak time hujan-hujan ada kopi 'o' lagi menanges berjujuran air mataaaaa.. 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

9 comments:

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Saya pun dah cuba paratha brand Kawan ni kak...
seriously sedap mcm makan kat kedai je kan..

Betul kena beku2 terus letak atas pan kan? kalau x nanti melekat...
tp hasilnya memang kebabom lah lazat!

Aya Ariel said...

sedapnye..kena g carik jugak la roti paratha ni

Hazmin Hamudin said...

Paratha jenama kawan lembut roti dia... yang lain failed... Cicah pulak dengan cari atau masak lemak, memang terbaik kak.

Nad @ MamaZN said...

Kari..!!!!!!
Feveret saya tu ;)
Resipi sama cam biasa saya buat =)

sharifah rosidah said...

Aunty pun suka beli paratha jenama kawan sebab lembut sangat.....sedap.

azdra-azdra said...

ko kena try brand kraft laks. lagi terangkat. ala2 makan roti.canai garing. cicah laks sambal sardine pedas... gila wa cakap luuuu.... gilaaaaa...
terbaek dari ladang laaaa...

azdra-azdra said...

ko kena try brand kraft laks. lagi terangkat. ala2 makan roti.canai garing. cicah laks sambal sardine pedas... gila wa cakap luuuu.... gilaaaaa...
terbaek dari ladang laaaa...

Misz Mieza said...

MM plak kalau masak kari memang suka masak lebih2.. Esoknya boleh panaskan, makan ngan lempeng.. Pergh! Nanges dapat layan lempeng ngan kari.. Hehe..

puan jari said...

hoiii...sedapnye kari daging tu nnt nak cube buat lepas abis pantang...mmg teliuqqq tgok!!