Wednesday, October 03, 2012

KISAH PINDAH





Budak ni happy sangat nie.. dah nak dekat kul 2 pagi dah time nie.. orang sibuk pindah angkut barang dia pon sibuk jugak busy nye.. kakak dah tebongkang celah-celah barang.. hahah.. nanti aku update sikit-sikit pasal rumah yek? nanti aku update lain-lain entry untuk lain-lain cerita.. contoh pasal folding door, pasal hall, pasal bilik.. pasal curtain.. pasal kitchen cabinet... nak up sekarang, tapi belum proper lagi nie.. so stay tune je lah ok? haha.. rumah aku tak de lah lawa.. jangan korang ingat laki aku konon designer so gempak sangat design dia.. bergantung jugak.. ada duit banyak boleh lah nak lawa nak mampos... kalau duit ala kadar.. so ala kadar je lah pon ;) tapi syukur alhamdulilah ada rezki duduk rumah sendiri walaupon rumah comel-comel je ;) 

Bangun pagi selak langsir.. rasa happy je.. sebab impian dah terlaksana ;)

Esok pagi ibu mertuaku datang siap bawak periuk belanga.. hahah.. Nasi Beriyani ok.. masak sendiri plak tu.. aku ni pregnant asal bangun tido je.. kena mencekik awal-awal.. kalau tak.. lapar dia rasa macam nak telan orang T_______________T

tebaekkkkkk! thank you mak! 

pinggan putih tu aku curik dari rumah ibu mertua..kahkah.. tak arrr. aku pinjam sebab aku nak beli set yang lawa dan elok sikit masa gi langkawi bulan depan.. set cawan tu hadiah masa kawin.. gila gempak duduk dalam stor 8 tahun.. hahahahah... tapi lawa je aku rasa.. nampak klasik jer ;)

upin ipin bersama ayam goreng ;)

thank you Wan.. belikan Ani selipar comel nie.. terbesar sikit sebab Wan tak reti nak agak size kaki Ani ;)

Peti besi lama tu tak ingat dah kitorang beli kat mana... meja tv tu sementara je sebab tv nak hang kat wall.. tapi lom siap.. folding door tu kitorang guna roller blind plain je.. warna cream sikit.. ada 4 panel... carpet merah tu kesayangan sangat.. beli kat kedai carpet area opis pak radie masa kitorang cuti sakit mata.. hahah.. dua-dua ekor mata merah gi beli carpet.. takut mamat jual carpet terus bagi harga murah.. pastu siap beli satu lagi kain jahitan tangan ala-ala sari blink blink nak buat bingkai untuk gantung kat wall.. tapi projek tu tertunda sebab kedai frame tutup plak hari ahad ;) nanti dah siap deco-deco bersama Fillanie and Pak Radie kita up entry ok... 

Kitorang ni jenis bukan pakai barang mahal-mahal... mana yang ada kita guna je.. janji kemas, cantik mata memandang, yang buruk tak semestinya tak lawa.. kadang-kadang aku lagi suka sebab nampak klasik dan lain daripada yang lain.. kerusi coklat tu abang aku bagi.. pon pak radie suka.. memula aku tengok macam buruk je.. hahaha.. bila dah susun nampak ok plak.. sebab tu Pak Radie suruh aku duduk diam-diam zip je mulut jangan campur kerja dia.. tensi ai.. u tido luar malam nie.. 

Singgah Uniten Bangi sebab lapar.. 

Ahad petang aku ngan pak radie keluar jap.. gi putrajaya sebab hari tu main tinggal je rumah tu.. washing machine punya paip apa tah tetinggal.. so kena balik.. lagipon aku nak sapu rumah tu bagi bersih sikit.. belum serah lagi kunci rumah tu kat BPH.. nak tunggu semua dah settle baru serah balik.. kenangan sangat sebab aku dapat kunci kuarters tu 7 tahun dulu.. 30 Sept 2005.. pagi tu aku dapat call dari kawan aku cakap surat dari BPH sampai suruh aku datang collect kunci rumah.. tapi aku tak boleh datang sebab dah ada 'tanda' nak bersalin.. kul 6 petang tu Kasih Aleeya pon lahir.. rezeki anak ;) 

Dan rumah sendiri ni pon sama.. kira officially masuk rumah baru 30 September 2012.. Genap umur Kasih Aleeya 7 tahun.. memori terindah ;) 

nampak coconut shake nie.. suh pak radie beli.. pastu twit.. ramai cakap kat Alamanda nye food court lagi terbaekkkkkk coconut shake dia.. ok nanti kita cari kat sana ok? 

Ayam Crispy kegemaran kami berdua ;)

Pagi tu breakfast Roti Telur ngan Roti Canai.. oih aku dah start kuat makan.. takat roti telor sekeping takde rasa apa pon ok.. kena tambah plak ngan roti canai..hahahah... 

Nasi lemak bungkus.. simple dan nenap nerrrr... 

Tiba lah hari pertama hantar Acih ke sekolah dari rumah baru.. aku keluar kul 6.30 pagi.. antar Ani dulu.. excited gila dia gi school.. tapi bila sampai school muka serba salah terus nangis..hahahah.. tapi bila call.. cikgu nursery kata Ani ok.. makan cekelat.. hahahah.. aku dah kata.. ko letak makanan depan muka dia confirm dia diam.. Acih plak tido sepanjang perjalanan... tapi pagi tadi ok dia tak tidur.. sibuk tanya pasal anjing.. hahahah..

Acih: Mama, kenapa polis boleh bela anjing, betul ke anjing tu bijak?
Mama: Anjing bijak..tapi bukan semua lah.. yang kene train je jadi bijak.. dia boleh tolong polis cari penjahat, cari penjenayah.. bla bla bla..
Acih: Boleh bela anjing ke mama?
Mama: Tak boleh.. anjing tu kalau untuk tujuan keselamatan je boleh.. bukan untuk sayang-sayang cium-cium.. mana ada polis cium-cium anjing.. tul tak?
Acih: Betul.. patutlah polis pakai tali nak pegang anjing
Mama: Walaupon Allah tak bagi kita pegang-pegang anjing, tapi kita kena baik ngan semua binatang.. kenapa? sebab siapa cipta binatang?
Acih: Allah.
Mama: pandaiii... kalau nak manja-manja ngan kucing je ok.
Acih: ok. 

Ok habis satu kisah pembelajaran nilai-nilai murni untuk Acih pagi nie.. oh ye semalam lepas amik Acih kat sekolah terus la nak balik umah amik Ani pulak.. disebabkan aku ni kan bijak pandai di jalan raya.. SESAT.. memang bagus.. hahah.. ceh sebelum nak gerak siap twit.. 

"ok la jap g nk drive ke kembangan, bye!"

dengan confident dan bersemangat ok.. hahaha.. last-last aku tak paham kenapa aku turun kiri ke MEX highway... omg.. bijak anak sapa nieeeeeeeeeee.... pastu panik terus cakap kat Acih "alamak mama salah jalan kot.. cemana ni".. Acih terus jawab "Jap kasih baca kat mana ada tulis seri kembangan.. takde lah mama"... 

*panik*

terus call Pak Radie.. "Pa, sesat.. ni tetiba dah kat TOL putrajaya.. cemana nie..".. apalagi.. memekak la.. aku terus "ok ok takpe takpe jangan bising.. ok bye" dan terus letak phone sebab tak sanggup dengar bebelan... baik aku carik sendiri... terus keluar ke Bukit Jalil hala ke Ampang, Ulu Klang.. nice.. nasib baik aku nampak signboard SEREMBAN.. terus susur... keluar tol sg besi amik kad.. tembus ke TOL UPM.. eh tetiba rasa bijak.. padahal bengap... kira pusing dunia gak lah semalam.. akhirnya tembus kat South City masuk Seri Kembangan pekan lama tu.. phewwwwwwwww *lap peloh*

Sampai je nursery.. Ani tekinja-kinja ngan cikgu.. kemain happy dia kat sana.. phewwww lega.. cikgu cakap dia ok.. banyak mulut.. banyak makan.. hahah.. dia paling gedebop kot kat sana.. balik umah tanya dia "Ani gi mana tadi?" "Ani gi skolahhhhh"... "Pegi sekolah jumpa sapa?" "Jumpa kakak (cikgu), jumpa kawan, jumpa babyyyyy"... "Ani main apa?" "Ada ball merah, ball hijau".. "Ohhhh makan apa?" "Makan nonat (donut)"... "Ohhh donut je? nasi ada tak?" "makan nacikkkkkkkkkkkkkkk".. 

Ok sekian wassalam.. kang tanya lebih-lebih kenit ni hangin. balik je rumah kelam kabut angkat kain.. cuci kain... keluarkan udang dari fridge tu.. tengok tv (JULIA) eh lawa lah muka Julia tu.. tapi Fouziah Gous pon lawa gila... sempat lagi tengok tv.. mengemas sikit.... maghrib pastu terus masak.. Pak Radie kat atas apa benda tah dia bertukang.. aku dah jerit suruh jaga ani kejap sebab budak tu tak leh ko biarkan.. jap gi CONFIRM ada keja lain dia buat.. 

kan betul aku cakap.. tah dari mana dia dapat pen.. dia dah conteng pulak kerusi kuning tu.. guna pen!!!! besar tapak tangan ok dia conteng.. omg.. kalau blind curtain aku dia conteng.. aku boleh pitam ok.. 
"Lagi sekali Amaani conteng, mama jentiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk tangan ni sampai bedarah, paham?" *dengan suara nyaring especially kat perkataan"jentiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkk".... sambil makan telor dia angguk "Paham" *suara doraemon* hoih geram betul lah.. *urutdada*

Sempat buat Sambal Tumis Udang Petai ngan telur dadar.. Acih dah pandai makan pedas. 

Wan sedih-sedih sikit.. so terus send pic Acih ngan Ani.. 

Ok lah.. nanti Wan, Atok Braim, Atok Hamid ngan Nenek Ani datang lagi ok? 

sekian saja kemain panjang borak hahaha.. 

*love*





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

38 comments:

cikeyrah said...

alolo .. mcm nak geget2 jek pipi ani tue..heeheh

Mooniqueen said...

Ani... Ani.... Geram...

Puteri Satu said...

hehe.. kebtulan plan pagi tadi pun.. akak borak ngan Aqilah pasal anjing... otw dia g sekolah... hik hik... budak2 kan banyak soal jawabnyer..polis pun kalah..kih kih..

nalsweet said...

comel la ani!!!geram!!tengok kaki pun dah geram!!

acih plak nampak matured sgt dah..hihi..cantik

mama dia plak betul2 super mom!sempat buat itu ini padahal peknen..KAGUM!

sharifah rosidah said...

Filla, beruntung muda lagi dah duduk rumah sendiri. Cantik rumah awak, tak pe kemas pelan pelan aunty gigih nak tunggu cerita selanjut nya.

Sebenar nya kan Filla, barang2 murah pun kalau kita pandai mengaya kan pun cantik, aunty pun jarang beli barang2 mahal untuk perhiasan rumah yang penting beli barang dengan harga yang kita mampu.

Aunty pernah bekerja di KL dan duduk diTelok Panglima Garang, bayangkan kerja di Jalan Sultan Ismail yang sentiasa jam tu terpaksa lah keluar rumah pukul 5.00 pagi tau. Anak anak masa tu kecik2 betapa azab nya masa tu nak mengurus kan budak2 tu dan nak kena berebut ke pejabat, memang penat tapi bak kata orang alah bisa tegal biasa.

JMR said...

dah naik umah baru ye kak..best2..takde umah terbukak ke ni?:-p

Huda said...

Suka baca kisah u dan family

Anonymous said...

admire kat ani!!!
kak, sy ngidam ank gegurl!!!doakn eh!!dh 2 boy!!!

Anonymous said...

cepat laa hapdet segala gambar dlm luo umah baru...x sabar nak tengok...bilik air pun..haha..aku lak yg ober xsited..

Irfa said...

pindah rumah adalah sgt memenatkan
aku ni pindah meja kat opis pun dah super penat inikan pula pindah rumah

comelnya ani..geram tgk dia ;)

maz said...

Nice entry

Anonymous said...

filla, actually ada jalan dr bukit jalil ke area rumah u...dari astro bukit jalil terus ke arah puchong akan nampak sirim bukit jalil ada susur kiri akan kearah puncak jalil. dari puncak jali terus jer akan jumpa lestari perdana dan kota perdana then sampai la paragon.....i stay paragon jugak. ..selalu ikut situ kalo dr bukit jalil atau sungai besi. try la pusing pusing nanti....

Anonymous said...

filla...actually ada jalan potong dr bukit jalil sampai ke paragon tu...10min jer sampai....i stay paragon jugak..selalu ikut jalan tu kalo dr kl....i bleh tunjukkan direction kt u...

Ikhwan Suhaimi said...

acih polos
Ani selambe :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

panjqngnyeee borak ari nie..tp bca sampai abis jugak hihi

Anonymous said...

geyamlaa tengok gamba kaki demok + selipo cumil...mcm nak geget geget plak kaki tuu..huahahaha

mummy alisha said...

kak filla pinggan putih tu mcm pinggan mak sy jugak.. pyrex rasanyer.. huhu...

Anonymous said...

kaki amani klu goreng mst jd mcm ayam upin ipin...

Anonymous said...

comel sangat Ani ni... muke semua buat rasa nak tergelak je tengok... tak jadi nak marah2 kan~ kalau Acih dulu muke lembut je... huhu takde buat muke nakal mcm Ani... bertuah kak filla :)

lynn said...

tu diaaa ani. gambar last tu lengan ka paha..hoho

Haslinda said...

geram dengan Ani laa...bambam comei..notty sikit
Acih pun dah cerdik!

Ain said...

kak...ani akak hantar mana nurseri kat area umah akak?sy pon th survey area sana.... ni email sy if k.filla nak bgtau private : nurulainmn@gmail.com

wanie md zain said...

filannie..thanks saya dpt harga yg sgt ok dengan epol utuk pindah rumah...dia tanya mana dpt no ni sya ckp kenal tak radie..terus dia bg harga ok..thanks tau...

Atie said...

best kan dapat duk umah sendiri.....saya pun tgh plan nak beli umah...tapi paham2 lah...umah kt penang nie mau cekik darah....heheheheh...

comel betul si ani tue.....besar sok mesti lawa nie.....

Atie said...

best kan dapat duk umah sendiri.....saya pun tgh plan nak beli umah...tapi paham2 lah...umah kt penang nie mau cekik darah....heheheheh...

comel betul si ani tue.....besar sok mesti lawa nie.....

zaren said...

geram tgk gambo ani pegang ayam goreng..haha..comel btol ani!
kak, acih tinggi,xmcm drjah 1.

NenetPenne (NP) said...

eee kaki ani...tembam2...bulat2 gituh... comel...ha ha ha...

Cik Eka said...

kita kalau makan sambal petai,mesti nak ada telur dadar..

sedapnya..lapo terus

Nazihah Adli said...

welcome to our neighbourhood kak.. selamat merngharungi jem jem jem..

aynadys said...

uma kecik pon uma sendiri kak vangga ade uma sendiri kan kan hehe..

ani cam pipi makin comel je kak..huhu..acih makin lame makin cantik..

Jumiyatul said...

Ya Ampunnn...comelnye si Ani niii!!!

Iela Fazielah said...

filla..xsabar nak bc next2 story....

Anonymous said...

Kak filla, tak nak update psl Acih on her birthday? Apa perkembangan terbaru dia? hehehe :) masih ngam lagi tak dengan bf dia tuh ieky? kekeke

Krisz Hanna said...

geram tengok amani senyum cam tue..

Anonymous said...

Alhamdulillah filla dan radhie dh selamat berpindah...

baca2 lah doa pelindung keluarga dan harta benda untuk rumah baru.. modah2an dilindungi sentiasa olehNya.

Insya Allah..

-MHMK-

Misz Mieza said...

Tu dia kemain panjang lagi sembang.. Hikhik.. Pindah umah ni letih kan? Tapi bila dah setel setup semua legalah.. =)

NUNU EERA said...

jmr ckpkn lengan ani lgi besar dri tgn i kak.. hehe..

Phonetics Parlour said...

wahh...bestnya - cantik rumah baru. Saya ni silent reader awak...I love reading about Ani! Cute...btw, just nak share kalau tak beli kitchen hood hob over or microwave...ada satu shop dekat USJ taipan...harga very murah siap boleh mix & match. Saya beli kitchen hood hob dalam RM 2,500 Fotile brand.

JF Appliances: 23-1, Jalan USJ 9/5N, UEP Subang Jaya, 47620, Subang Jaya, Selangor