Thursday, October 04, 2012

Aktiviti Harian di rumah baru..

Alhamdulilah dah boleh biasakan diri dengan suasana rumah baru... Amaani pon seronok kat nursery ni.. tabik jugak kat Ani sebab 2nd day dah takde nak nangis ke apa.. gembira lagi ada.. siap cikgu dukung lentok-lentok manja.. hari ni lagi best.. cikgu dukung siap lambai-lambai mama.. good girl..

Pagi aku make sure keluar dari rumah dalam pukul 6.35 pagi... aku tak de masalah keluar awal sebab dulu masa single pon duduk ngan family kat Ampang.. gi keje kat Putrajaya.. awal gila gelap gelita aku dah redah jalan... 

Now.. sebelum tidur aku dah siapkan bag sekolah dua orang budak nie.. Acih ada 2 bag.. bag sekolah pagi ngan bag KAFA.. Ani ada satu bag sekolah (nak jugak) hehe.. dalam tu ada baju 3 pasang ngan diapers 5 keping.. letak kat bawah supaya besok senang campak je dalam kereta.. wah best sangat plak rasa nya bila dapat park kereta kat rumah jugak.. dulu puas lah aku nak angkut bag naik lif turun lif.. syukur.. 

So pagi-pagi aku bangun 5.30 pagi.. kejut Acih dulu.. then aku mandi.. sebab aku tau.. bila aku kejut dia mesti tak bangun.. lps mandi aku gi terjah lagi sekali.. then solat and siap-siap.. tukar diapers dak mok.. pastu makeup light-light.. kejut PakRadie.. aku pon turun.. sampai bawah bancuhkan susu suam untuk Acih satu gelas kecik.. dan buatkan dia roti sapu majerin tabur gula utk bawak bekal.. kadang dia nak bekal.. kadang dia tak nak.. campak bag semua dalam kereta.. pastu tuan puteri mok mok pon turun kena dukung... campak dia dalam kereta ;) dulu plan Pak Radie yang hantar Ani sebab awal sangat nak antar dia sian plak.. tapi lagi kesian kalau ikut apak dia kena naik motor.. huwaaaaaaa.. tengah tido naik motor? dah lupakan saja.. meh naik ngan mama.. awal pon awal lah.. 

ini pagi tadi.. tetap nak muka naughty.. kat rumah baru ni je dia dah buat macam-macam hal.. ni nama dia budak pantang lepa.. tau pantang lepa? ko tinggalkan 5 minit dia boleh buat macam-macam T______________________T

- conteng kerusi kusyen kuning kat hall.. nak tekeluar jantung aku..
-habiskan 1 botol cologne siap campur lotion.. tuang atas meja solek time aku solat.. tetiba bau harum melampau.. tak khusyuk aku... grrrrrrrrrrrrrrrrr...
-amik telor dalam fridge.. pastu ketuk-ketuk telur kat lantai dapur..
-keluarkan daun-daun hiasan kat pasu kaca.. tabur satu umah.. pastu amik pasu kaca hentak kat meja kaca..
-amik majalah EH! yang mak kau ada teselit dalam tu.. koyak cover.. nasib koyak cover je..

ada banyak lagi keja dia.. tak kuasa aku... camna nak buat? nak sembunyi kan semua barang kat mana? haihlah Ani oh Ani.. kalau ko sebat melalak.. time melalak dia mesti masukkan penumbuk dalam mulut pastu nangis air liur tekeluar sapu satu muka.. *pitam*


Acih good girl.. dari kecik baik sopan santun.. tak pernah conteng dinding.. tak pernah nakal-nakal kacau barang kat umah..cuma dia kepala hangin sikit.. minah moody.. minah sentap... minah emo.. hahahahha.. masa kecik Acih mulut bertih kuat menjawab.. tapi lembik sikit.. hahah.. akal panjang sikit budak nie.. bila dah besar.. masih lagi kuat sentap.. tapi biasalah tu.. dengan adik memang kadang mengalah.. kadang kalau dia geram dia debik gak Ani tu.. tapi balasan dia Ani cakar muka dia.. hahaha.. terus nangis.. adoilah.. ko nak carik pasal dengan gangster tu memang masak lah.. 

Now Acih tido bilik sendiri.. dulu kat umah lama tido kat hall.. papa teman sekali kengkadang ngan adik tebongkang.. now kene disiplin.. aku rasa dia pon takut nak mintak tido sesama.. haha.. sebab ai kan singa.. dia nak tanya pon takut.. sebab lom apa-apa aku dah cakap... tido sini, bangun katil mesti kemas.. buat macam mama.. bangun je tido katil mesti kemas... kalau panas.. bukak aircond.. nanti mama off kan kalau dah sejuk.. kene jimat jangan membazir.. blablabla.. cemana dia nak cakap nak tido ngan aku? hahahahahha.... yup ngan Acih kena saiko.. sebab dia pon pandai saiko.. sebelum dia cakap baik aku yang cakap.. so muka dia pon ala-ala sentap tak sentap tapi kena dengar arahan jugak.. hehehe.. tapi takde plak dia merungut takut ke.. adik tak nak tido ngan dia ke.. kenit tu aku nak suh tido ngan kakak.. aku cakap "Amaani, tido ngan kakak tau.. kat bilik kakak".. dia leh jawab "Ani tido mama papa, tido bawah".. hahaha.. so tido lah Ani ngan kitorang tapi bentang tilam kat bawah.. sebab dia kecik lagi.. kadang bgn kul 5 nak susu.. kadang takut dia batuk time tido kang termuntah.. aku ni jenis alert sikit.. bunyi sikit aku dah terjaga.. nanti lah dah 3 tahun nyah kau pegi tido ngan kakak ;)

Pagi ni Acih ngantuk.. so takde cerita nilai-nilai murni untuk hari nie... 

sampai sekolah awal gila.. hahahah.. sebelum kul 7 dah sampai.. takde pon kereta mak apak hantar anak lagi.. so camwhore dulu..  aku dah gemok.. asyik makan je.. makan sikit mcm tak kenyang langsung.. apakah? ko nak jadi tempayan ke apa? 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

Cik Cammy Lia said...

geram tgk yg kecik tu.comel sgt.. ciumkan utk sy boleh? hikhikhik

Anonymous said...

kesian anzalna..

amaniammar said...

ala...tomey bdk ani ni..panjang akal..
mna x nya...umh dah luas nk lari mna pn org ats bawah x mrah..

huhuhuhu....sweet acih..sy pn nnti x th ank skolah cmne...risau jg...

apepn sis..mkn berjaga jg..bkn mkn tuk berdua..huhuhu..kang nk selim balik kang susah..hihiihhi..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

awal fila bangun sedang tak la jauh sangat rumah fila dgn putrajaya.. tdo kul bape?

nona hidayah said...

kesiannya tgk acih..mcm x cukup tido.

cikeyrah said...

kak.filla makin cantek lah ;)

strawberi said...

samala kita..tgh menyesuaikan diri ngan umah baru...hehe

http://mystrawberi.blogspot.com/

:: Mrs.Eady :: said...

sweet story :)

Mooniqueen said...

Gemuk tang mana la sis ni? Samo yo... Klu keg taktau pregnant, mesti org tak perasan ;)

Anonymous said...

PEPAGI AKU DAH TERSENGIH CAM KERANG BUSUK BACA BLOG KO NI KAK...erna_aira

manja209 said...

geram la tgok ani tu kak fila...siyes,klu kat depan da kene cubit ppipi da.noti :)

Cik Eka said...

hehehe..
ngantuk si acih tu..

eka dlu mak ajo tido dalam bilik lain,
melalak menangis2...

hahaha

malunya

Anonymous said...

chomelnya yg kecil...nak pinjam bleh..hahaha geram tul la

safiyyah osman said...

Kak... Nnt klu nk buh gmbr full dkt intagram akak install apps whitagram... Masuk whitagram dlu pastu beu share dkt intagram... Gmbr full trus...

Sbb td tgk kt intag gmbr last tu dpt sipi ja muka akak kn... Hehee

sharifah rosidah said...

Kesian Acih ngantuk nya dia. Tengok si Ani memang muka budak nakal dan cerdik, rasa geram betul.

Sue said...

Kak Filla, kt Serdang htr ani kt nursery mn?tgh cr nursery gak ni kt area serdang..blurr..skrg ni mak mentua yg tlg jaga..rekemen la skett..

Filla ~ Kasihs said...

sue: saya tak hantar kat serdang, saya hantar kat sri kembangan..