Thursday, January 27, 2011

Tumbuh gigi bawah dulu orangnye merendah diri?

bukan aku yang kata, mama yang kata.. tapi mama kata bukan mama yang kata tapi orang tua-tua yang kata.. paham? hahahah.. sajer mengasah minda tengahari-tengahari mcm ni... oh Amaani dah tumbuh gigi bawah dua batang.. huahaha.. patutlah keje ko menggegettttt jek... 

Amaani tumbuh gigi umur 7bulan..Acih masa 4 bulan.. tomei jer gigi bawah dah keluar.. 

tapi kemain susah nak kasi tengok gigi dia.. bila nak tengokkk jerrr... 

terus dia jelir lidah... hahahaha.... 

orang sebelum tumbuh gigi demam dulu kan? Amaani plak gigi dah lama keluar baru hegeh-hegeh nak demam.. dah 2 malam dia demam kecuali malam tadi.. malam tadi dia ok jer.. tapi peel baru dia suke menjerit.. tah per per tah... kalau siku Pak Radie tekene sikit kat muka dia time tido.. selamber badak menjerit mcm kene dera.. alih jer terus diam.. hahahah... pastu tak leh lah panas sikit... kalau merengek-rengek tengah malam.. ko dodoi lah.. ko pangku ke, semua tak jalan.. tapi kalau ko kipas bagi angin kat muka dia.. terus diam..dan sambung tido.. aku lepuk kang! ko tak merasa yeh duduk umah kampung bumbung zink? pakai pelita bagi bejelaga sikit lubang idong? ishhh budak-budak zaman sekarang... 

oh first time pakai jeans ;) alaaaaaa yang sluar ni bli kat Reject Shop sajer.. yang beli kat GAP diskaun 40% sayang nak pakai.. sajer beli yang panjang sikit biar leh pakai sampai umur 3 tahun.. giler kedekut mak kau.. hahahhaha... anak no.2 baju-baju malas dah nak membazir... sebab tau, dorang ni sekelip mata dah besar.. abis sapa nak pakai plak lepas tu? nak suh beranak lagi???? kem salam laaaa.. hahahah... 

kat umah ni yang selalu jadi mangsa dera ialah Amaani ngan aku jer :(.. tukang dera ialah Pak Radie ngan Acih.. tensi mak tau.. Acih memang suke dera Amaani.. dia cubit pipi Amaani sampai budak tu melalak.. pastu dia pujuk.. itu jerlah keje dia.. aku suh tolong jaga.. mcm tu lah dia jaga.. keje menepek-nepek mcm ni keje apak dia.. dari dulu zaman Acih dia memang suke buh selotape kat mata budak tu.. kadang kat mulut.. bley???? 

Amaani demam.. letak kain basah atas kepala... pipi dia seram aku tengok.. jadi merah menyala..memula ingat allergy.. rupanya dia demam muka panas...tp kadang pipi dia mcm kasar/merah jugak.. eczema kot? 

so sekarang aku dah tak bagi Anmum.. sekarang dah minum Isomil 0-12 yrs.. mahal nak mampos.. tensi mak.. tapi nak bagi anak sihat mana leh kedekut.. tapi agak-agak lah plak.. anto kat nursery... tiap kali balik licin jek tupperware susu tu.. pastu susu balance tak habis tu aku tengok 4oz, 5oz.. agak-agak lah cikgu ni pon.. ingat mak apak amaani ni cap duit ker? nak suruh dorang jimat-jimat takkan plak nak cakap kan??? dia main cedok jer slamber.. perghhhhh.... tak abis buanggggggggg.... 

Amaani rimas ngan Acih lah tu.. hahahaha.. oh ye.. Amaani aku dah tau dah dia fobia ngan apa... CARPET!!!kalau carpet tu kasar surface dia lagi lah.. melalak-lalak... sama mcm melalak sebab letak dia atas rumput :D ... ko dekat-dekatkan carpet tu kat dia pon terus menjerit melalak-lalak... 

oh itu sajer kisah anak kecik saya... baby tua  Pak Radie tengah tido kat sofa...  jap gi nak teman dia gi sepital plak.. kelaka kan? dia plak kene refer hospital.. jadi kami sama-sama dapat MC 5 hari.. haku dah nak muntah tengok muka dia.. dia pon nak muntah tengok muke haku ;)





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

Liyanaroxx said...

YA ALLAH super duper triper COMELLLLLLL lah si amaani nih kak filla!!!!

geramnyaaaaa tgk picture dia jelir lidah tuh~

Anonymous said...

fila, nak tanya la, amani dah x pakai stokin eh? anak sy nak masuk 7 bulan. tapi saya masih pakaikan dia stokin 24 jam. sy pon x tau sampai bile asik kene pakaikan stokin ni..

nurul.

Filla ~ Kasihs said...

liyanaroxx: hahahaha...lom tengok dia menyembur time makan...habis muka mak dia kene sembur..

nurul: selalu pakai gak malam..tapi tgn dia gatal..asik cabut jer sendiri..besok pagi kemana-mana tah stokin dah ilang..

Ann Azies said...

kiut nyer... hehe peh nih sumer menda la dia nak geget.. dah dapat gigi.. hehehhe

Anonymous said...

amani comel!!

J.M.R said...

cumel gile gmbr amaani kn tampal ngn sticker tu..hehehe..owh, org nk tumbuh gigi akn dmm ye..ritu sy dmm, maybe nak tumbuh gigi gk kot..tp mcm space dh penuh semua nih..hmm

AYuNG said...

akak...amani tuh makin comey la....siyezzz! geram tgk dia.....:)

Shinnaz Ahmad Rasid said...

comel gila amani.pipi merah. anak jepun!

Madam Bling Bling said...

wuhuuuu, giller chomel ok pp blushing time demam, macam OSHIN... :)

Ain said...

Ala2 comeynya Amaniiii.. dahla putih gebu.. debab pulak tuuuuu.. cam nak gigit2 jer Pipi dia yg labuh ituu...

mAmAbuDaK said...

bangang tol statment jmr...

Nur Syazwani Mustafa said...

uuiii makaihhhhhhhh...comel gilerrrrrrrrr lahhhhhhhhhh amaani niii sisssssssssssss....adoiiii..ketaq gigi rasa tgk muka dia dekat2...huhuuhuhuhuhuuhuh.....

afni+hafiz=dani said...

filla, amani minum susu brapa oz? dani 6 bulan afni baru je bg die 4 oz, tu pun kdg2 membazir gak..mkn pun x berapa nak bdk tu..ayayai

onniesham said...

pic yg 2nd last tu sebijik muka uwan.

Filla ~ Kasihs said...

amaani mcm jepun? rasa ikut gen mak dia ke apak dia? apak??? konpem lah tidak kan...muahahaaaa...

afni+hafiz=dani: ntah ler tatau dia minum baper oz.. sebab kalau kat umah BF... heheheh...

safiyyah osman said...

ccccccccccooooooooooomeeeeeyyyyyyyyyynya la amaani nih!!mcm acih kecik dlu...kalau jumpa depan2 mau gigit...comey!

Miss Moon said...

sangat kiut la itew budak Amaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

JuJue said...

omeiiii amaani...cam aku! ehem!
wehhh ambereen tak tumbuh2 lagi gigi...dah nak masuk 11 bulan dah ni. tapi takpe, selamaatttt tetek aku!

Ana Montana said...

amaani sgt2 comey la..
geram tgk pp dia..
nk gigit2 jerkk..
dah la putih melepak..
ikot mak dia ke,apak dia nie kak filla??
:)

farah said...

omeey omeyyy omeeeey nye amani !

Orked said...

comelnya lah si amaani ni, putih melepak! lagi comel part dia jelir lidah bila nak tengok gigi dia. hehhehe....

mummy Orked

Nuha Ariana said...

tumpang lalu...comelnya anak akak nih...

maria said...

Cepatnya diorg tumbuh gigi..Anak2 maria setahun baru tumbuh gigi..Itupun naik le sebtg..Yg no.2 ni dah sethn sebulan tapi baru sebtg je tumbuh gigi bwh...Tapi bagus le jadi humble...

MaMa AiNi said...

comella ank u....