Saturday, January 29, 2011

Hiasan Dalaman....

Mari saya bawa anda mengembara untuk menghias rumah anda! hehe.. dah start nak poyo... sempena sakit mata dapat cuti 5 hari.. maka laki bini tak sedar diri merayau tak ingat... sambil meleleh2 air mata sebab masing-masing sakit mata..hahah... 

tapi aku tak leh nak citer pasal hiasan dalaman secara menyeluruh..sebab aku baru cover satu jer... ok ini cerita pasal carpet.. korang suke carpet tak? ini pendapat aku lah yeeerr... rumah tanpa carpet adalah seperti anda cantik berhias dari atas sampai bawah.. baju meletop..kasut meletop, handbag meletop.. tapi tak pakai accesories.. so cantik ke? tak lengkap kan? rumah pon mcm tu... kalau set sofa dah cantik mahal kebabom.. tapi lantai kosongggg jer.. mcm bogel lah kiranya... tak lengkap!

carpet gunanya ialah untuk menaikkan seri... tak payah besar pon takpe.. janji ada sikit kat memana sudut.. boleh letak kat hall.. kat coffee table... kat bawah meja makan pon cantik... kat tepi katil pon cantik... kat tepi console table antara dua buah single chair pon cunnnn... 

jadi untuk itu.. kami telah merayau kat tempat nie... pilihan kami sudah tentu Persian carpet!!! Amaani nangis dah... so patut aku publish semalam entry nie.. tak jadi plak...

hai... ni dah masuk keesokan hari.. entry disambung semula sebab Amaani tengah aman damai dok dalam walker merayap satu umah.. Acih plak nak milk... leceh gak yeh nak habiskan satu entry? 
kat mana nie? ok salin alamat nie:-

No.40-3, Jln. 27/70A, 
Desa Sri Hartamas,
480 KL
Tel & Fax: 03-23003299
Website: www.carpetvillage.com.my

tempat nie sebenarnya jalan kaki jer dari opis Pak Radie... dia dah lama mengidam nak carpet hand made nie.. tapi tak mampu sebab mahal.... so hari tu kitorang lalu tengok eh ada sale! kami dah berjanji takkan guna duit untuk reno umah utk Interior Design umah... itu kemudian... bila reno and kitchen cabinet semua dah settle baru boleh pikir pasal ID... so sebelum masuk aku dah sound.. JANGAN BELI.. TENGOK JER!! JANJI!!!!.. hahhaha...

biasalah tu.. tapi bile dah depan muke.. terus telan air liur.. Ok i wan't this i pay cash! muahahaha... nak sedapkan hati terus cakap, InsyaAllah rezeki ada nanti... ni kang dah habis sale ko nak beli harga dah RM1,800.. mampu? tidakkkk... ok diam.. angkat sekarang..

carpet yang bermutu tinggi ialah carpet yang dijahit tangan..atau hand made knotted persian carpet... lagi rapat jahitan tangan dia.. lagi padat dan lagi bermutu tinggi dan tahan... 

ini aku baru tau dari owner shop nie.. dia kata beli carpet ni ibaratnye mcm ko beli emas.. investment gitew.. after 20 years pon u can bring back the carpet that u bought from him and exchange with another carpet.. mcm treat in lah kiranya.. harga tak jatuh mcm ko treat in handphone... begitulah cerita dia... 

persian carpet hand knotted nie ada bagai2 jenis.. ada yang very soft surface dia..ada yang a bit rough.. tapi fyi yer.. carpet bukan tempat sesuai untuk ko baring-baring tegolek. letak bantal sebijik, tido buat peta air liur.. no no noooo... jangan jadikan tu budaya kita yeee... carpet untuk hiasan.. keep that in mind u ollssss... 

abaikan mata cemeh mak disitu.. hahahah.. slamber badak aku duduk besila.. orang lain kemain style lagi tunjuk-tunjuk carpet yang 7, 8 ribu.. mak fedulik haper..hahaha... hamparan carpet depan aku tu semua yang harga RM600 after less... not so big not so small.. just nice.... yg penting hand made.. halussssssss jer buatan dia... 

yang dia tengah lipat tu is our choice.. hahah.. mana leh reveal kat sini.. tunggulah umah mak siap dulu... dah lawa-lawa baru mak show off sket k ;)

Pak Radie dah puas hati sgt lah tu konon nyer..

ok itu jer info saya pasal carpet... so sesapa yang ada carpet or teringin nak beli carpet.. kene lah tau cemana nak jaga.. tak susah pon jaga carpet nie.. kalau dah kotor sgt boleh hantar untuk cleaning... takat-takat tumpah air sikit... serap dengan tissue tebal cuci ngan air.. dan keringkan jer sendiri... lagi rough surface carpet lagi bagus supaya orang tak hingin duduk menepek berjam-jam kat carpet ko tu.. so jangka hayat boleh menjangkau hingga 100 tahun.. ;)

ok semoga sedikit nformasi yang saya berikan dapat membantu anda semua ;D

kat bawah ni dah cerita lain... tapi nak masuk jugak dlm entry ni..

kami jumpa folding door... tapi ni 3 panel.. aku nak 4 panel... bukak kiri dan kanan... tapi owner ni ada sikit bangang jugak..dah datang ukur kat umah.. masuk hari ni dah 4 hari kot? janji petang tu jugak nak email quotation.. sok nye aku call dia janji petang... aku tak leh lah deal ngan orang lembap lagi suka menabur janji nie.. ko nak business tanak? tanak sudah.... 


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

8 comments:

J.M.R said...

wah 2hari untuk entri nih..

karpet handmade mmg mahal kan..knapa ek?

Ein Auzai'y said...

wah lamanyer...tapi frame side door tue cantik....salam perkenalan dari saya...singgah kembali....

an15 said...

kitorang berkenan jugak sliding door yg 3-4 panel tu, nak letak kat dapur la konon ye .dh tgk masa CIMB Home Living Fair tapi sampai sudah tak pasang2.

anis said...

lawanya carpet nak juga beli tapi duduk rumah sewa lagi,
salam perkenalan dari saya

aenshah said...

kat mane tgk folding door tu?dah lame carik nk tgk. harap bole bg tau.thanks

Filla ~ Kasihs said...

aenshah: kat puchong.. tak ingat plak address dia.. tapi dia kedai jual toilet nyer cubicle ke apa tu? yang mcm glass utk shower tu..

nickila said...

brape sekaki die ambik filla?

Filla ~ Kasihs said...

nickila:mangkok tu tak email pon quotation..bengang tul.. neway tanye kat kedai aluminium/door, mahal lahh.. dlm rm90/sqft jugak..