Wednesday, January 05, 2011

TIPS MEMASAK BERSAMA SI MANJA...

Tidak..tidak.. anda tak silap blog.. betullah ni blog fillanie.. hahahahahakkk.. giler okeh.. masuk jer tahun 2011, konsep blog telah bertukar menjadi blog ibu mithali.. ngeh ngeh ngeh...

ni sajer jer gedik-gedik sikit... untuk kemudahan kita-kita mak-mak orang ni jugak kan kan... jom nak share sikit tips untuk memudahkan kita memasak walaupon ada baby dirumah... dan bapak baby tidak ada dirumah..oh itu tidak menjadi masalah...

mcm aku skarang dah senang sikit sebab amaani dah pandai jugaklah duduk.. kat baby chair ikea putih tu lagi dia pandai.. sbb baby chair tu mcm muat-muat utk baby 6months keatas... so apa lagi.. bile time nak start masak.. angkat baby chair ikea tu letak kat tengah-tengah dapur... letak Amaani kat dalam tu.. campak lah mainan seketul dua.. pastu tak sampai berapa saat dia lontar mainan dia.. oh takpe.. bagi mak dia bersenam.. asik mengutip mainan dia je keje aku.. dia kalau tak tengok muka mak dia mana leh.. nak tengok sangat kan? nahhhhh tengok lah kau puas-puas... sampai peluh-peluh dia.. sian.. sbb dapur takde kipas..hahaha..

kalau agak-agak nak mandikan dia lepas tu.. haaaa.. lagi bagus.. bagi jer dia baby bites biscuits tu.. biarkan dia comot-comot.. hihihi.... janji dia diam! tapi memang bagus kusi ikea nie.. ingat nak beli lagi satu nak letak kat ENSTEK.. senang sikit..

tengok muka Amaani.. hahahahahha.. gumbira walaupon berpeluh-peluh.. setakat ko masak 30-45 minit.. memang boleh sangat.. dia ok jer duduk dalam tu.. sangat membantu keje aku okehhh..

sambil tu boleh lah bancuh nestum amaani... suap dia makan skali.. kan senang kan?

oh hari tu ada reader tanye pasal bagi amaani makan apa.... amaani makan nestum yang beras merah.. lagi satu yang nestle kot? tu gambar kat atas tu kaler hijau tu.. vege.. carrot + aper tah... kadang bagi dia baby bites, kadang biskut aper tu? yang buh air panas tu.. alahai luper plak nama.. kadang buat bubur nasi+broccoli+carrot.. kadang letak ayam.. pastu blend jer..

Amaani bukan jenis suka sgt makan okeh!!! nak bagi dia makan.. aku kene buat lawak tepekik-pekik..pastu buat sudu tu jadi kapaltebang.... bagi dia gelak baru leh sumbat dlm mulut dia.. kalau tak dia sembur-sembur.. tak pon dia katup mulut dia... boley??? sekarang Kak Acih ada kat umah senang sikit.. sebab Acih leh lompat-lompat mcm monkey.. adik pon gelak.. dan aku pon suap makan.. hahahahha

ni sempat masak masa Amaani duduk kat baby chair... lain gambar tak snap... aku ni siap beli Chicken Balls Ayamas.. sebab Acih suka lah fish ball ker mcm tu.. skali lepas makan aku tanye dia..

Mama: Kasih, sedap tak mama masak??? (broccoli soup + chicken balls)
Acih: TEGHOKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!
Mama: Kasih???!!!!!
Acih: ok ok oklahhhh.. broccoli tu sedap, yang ball tu tak sedap..



****^%#&^$^*$&^#%%#^*%*&^()%&^$%%#@!!
KO SAMA JE NGAN APAK KO****


*mak lari masuk bilik tekup muka dengan bantal sambil nangis sedu-sedan*




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

15 comments:

ikanbilis said...

tulah rutin jadi ibu kan...anyway u memang sempoooiii

genny da bomb said...

kasik goreng je chicken ball tu buk pilla..hihi..

b a m b a m ' s said...

sup tuh bagus utk menu diet tuh!heheheh

Madam Bling Bling said...

miahahaha, ade juri plak macam masterchef la minah tu. Yang amaani tu tangan dompok-dompok macam tayar michelin nyer katun tu kan..sangat comel ok.

huda said...

tima kasih sudi kongsi resepi...sy ni bg anak mkn main taram benda yg sama je tiap2 hari...anak sy plak kuat mkn..pantang nmpk mknn asik nganga je mulut...sy ni jenis xmkn sayur so sy xbuat la mknn berunsur sayuran tuk anak sy..kihkih.....pasni nk try bg dia nestum sayuran la plak..kot dia bole mkn ek...nk try gak la masak bubur cmpur sayur tp malas la nk blend...huhuhu

mAmAbuDaK said...

makan sedap x mo pujis...apada...esok masak cincai2 jer...

J.M.R said...

acih bg komen ikhlas tu..hikhikhik

Halia Kentang @ Annpaan said...

acih mkin beso mkin kelako la..
hehehe

cik puan akish said...

same ko ngan ank aku..bukan pemakan sgt...bukan setakat sudu jd kapalterbang..apak eh siap jd clown nak soh dia makn...

apepon fila..ko mmg chill...aku suke!!!

Iela Fazielah said...

pakai fishball je.. lg sedap... hehe...

Orked said...

hehehe.... sebijik cam adik seri! nanti orked pun nak bloglah pasal adik. mmg sebijik. babychair yg sama, dan aktiviti yg sama (baling-baling mainan). tapi kak orked le yg jadi tukang kutip. :D

Rosliza Roslan said...

nampak cam sodapppppp aje!!!

minat kaftan terengganu tak kak fillanie?

come visit my blog

zareen zulaikha said...

kakak kasih adalah pujaan ku..

Liyanaroxx said...

nak gambar budak demok agi...geramnya tgk pipi dia!

acih bagi kritikan membina tuh kak!

Love said...

Jom pak radie kita pegi ikea beli kerusi untuk baby i!! Ajak apak baby sampai baby besar tak tentu dapat! Muahahahahaha