Monday, January 19, 2009

our cute lil house...

yer finally... we owned our very cute house.... akhirnyer Alhamdulilah.. dpt jugak kami merealisasikan azam 2009 nie... hihihih... betul2 awal 2009... kami dah jatuh chenta pandang pertama gitew.... auwww..gelis aku dengo... lps tgk show house hari tu... kami pegi lagi show house yg lain2..tp hati tetap disitu... so x leh buat aper lah kan... tgk2 gitu jek kat rumah2 lain tu... akhirnyer kami patah balik ke situ sambil bawak rombongan cik kiah (my parents and Pak Radie's parents).. and they falled in love jugak!.. why i chose this house? first because of the 'modern design'.. really love the design!... 2nd because of the colour combination yg sgt kewl..grey+white.... 3rd is because of the location.. (Sri Kembangan)..near to my office..i dont care if it's so far for Pak Radie to go to work..nasib ler dia..kayuh ler motor dia pelan2... janji aku senang..huahahhahahah.... 4th sbb aku leh anto my Acih kat Krista Sri Kembangan next year (InsyaAllah).. eventhough it's quite pricey (for me).. tp aku kene fikir positive side nyer... x semestinyer rumah besar tu cantik... as long as u know how to decorate your house.. everything will be fine kan?..(nak sedapkan ati)...gipon bukan nak suh aku main bola sepak kat dalam umah pon!!.. kene lah bersyukur dgn kemampuan kita.. dah beso tu jerk yg kami mampu.. so why not? umah beso kang kene beli barang byk... lagi susah.. so biarlah kecik2, comel loteh.. so barang pon x leh nak sumbat byk2 kan?... gipon bukan kami x biasa dok umah kecik.. umah skang ni lagik comel.. boleh jek aku bernapas segar bugar.... x penah plak sesak napas...hahahhahah...

mebi rumah siap ngn serah kunci this november... last week dah sign S&P dah... aku sgt bersyukur.... moga2 murah lah rezki kami utk nak kumpul duit nak pasang grill..nak buat kitchen cabinet... nak pasang lampu... nak buat wiring... giler ker aper? mana ktorang nak korek duit nieh???.. x per.. kalo x der duit sok.. pasang jek lampu seketul... huahahhahahahah... jom tgk2 umah nie... tp jgn tertipu ni show unit..confirm ler dia buat baekkk punyer kan....
jgn tertipu.. ni show unit yer.. corner plak tuh...mak x mampu nak beli corner... so umah kami adalah betul2 next to the show unit nie... nampak?? yg lom siap lagik tuh... nie adalah view dari pintu masuk... aper ker jadah dia buat nyer grill yg nyemak kat pintu masuk nie..nyampah mak tgk! oh yer... stairs ni dia mmg provide laminated timber floor terus sampai ker tingkat atas termasuk family area dan jugak 3 bilik di atas.... yeay!!!
view ni dari pintu masuk... belah kiri kat sliding door ada hall yg comel utk muat letak sofa dan tv yer adik2... ini adalah kitchen yg sgt comel... (x per.. budget kitchen cabinet aku sok kecik jer..sbb pendek jer)heheh..ada gak reason aku x leh masak beria..sbb dapo sempit..heheh... next to kitchen ni ada one room... (mebi akan dijadikan mini opis Pak Radie dan mini opis Buk Pilla utk berinternet)..huahahah...
ni room di tingkat bawah...
perlu ker aku gi tau ni tangga? yg kat tangga tu ialah bapak kepada Acih... pokok bunga tu aku sgt menyampah...

ini adalah family area tul2 kat tangga atas tuh... tp umah ktorang sok x derlah tingkat tu.. tu will be dinding jer yer....

ini master bedroom... tp x dak balcony... adoiii..cemana aku nak duduk2 sambil silang kaki minum kopi tekoyo2???? menci tau!!!! tp dia ada lantai yg luas kat luar tuh.. kot2 lagi 15 taun aku ada duit leh ler buat balcony.. dah tua2 lepak minum kopi kat luar...
ni 2nd room kat atas... mebi bilik Acih kot... x luas sgt.. so kene lah pasang built-in cabinet..
nie 3rd room kat tingkat atas... kalo Acih ada adik leh ler sumbat dia kat sini..hehehh.. tepi tu nanti x der lah tingkap sbb ni umah corner...

nie view dari atas (family area) terus jek tgk ke bawah yer... (siler abaikan pokok yg buat aku skt mata tu)

pic ni dicaptured dari tangga... sliding door tu nanti x der... dinding jer sumer tuh...

umah kami betul2 kat sebelah tu... umah corner ni dah ada owner.. chinese.. jgn dia bela hanjing sudah...

nie Acih yg pasan2 pwincess ngn gown kembang2 nieh.. rimas mak!
Acih..... muker ko x der shape ler Acih...bolat jek..

Rumah ku di UK Perdana... (utk disewa biler dah siap) nak sewa siler carik aku..

dah alang2 aku masuk skali gambo nie... nie adalah umah fillanie yg janji kata nak siap taun 2005.. Talam ler developer nyer... tp Talam kan dah jadik Talam dua muker... dah x mampu nak teruskan project so tebantut.... skang dah diambik alih oleh developer lain..so projek terus berjalan... mebi siap this year... so kalo ada sesaper berminat boleh le gitau sayer... kot2 nak sewa ker... saya mmg nak sewa kan rumah nie..sbb location sgt jauh dari tempat kijer saya.. kat UK Perdana... ada indoor swimming pool (aku siap promote nieh)kedai makan pon dekat..ada kodai mamak beso tepi tu..bawah nie dia buat shops... mintak2 siap ler by this year..

*kesimpulannyer saya sgt rasa dah beso matang biler akhirnya usia saya betul2 30 tahun saya dan keluarga kecik saya terpaksa mampu utk membeli umah sendiri.. mudah2an kami dilimpahkan rezki yg lebih utk meneruskan agenda membayar rumah nie.. (masak arr pasnie)..hihihi... tp slagi tak bertindak dari skarang... takot dah telambat plak... Acih plak dah excited giler tanyer bila nak pegi umah baru kita.. (sgt poyos budak nieh).. smoga kami tidak menyesal ngn pilihan kami... smoga jugak semua berjalan lancar... smoga aku x kene heart attack biler ada mender nak kena guna duit sedebuk2 nieh... tima acih jugak sbb sudi baca blog fillanie yg bak kata Pak Radie (sumer mende nak citer)..helloooo.. suker ati aku ler..blog aku..hahah... kadang bukan nak blagak (yerlah tak sumer org berpikiran mcm kita).. mcm aku tnjuk2 ghumah ni haa.. aku takot ada org cop aku ni aper ker aper ker... tp percayalahhhhhh (ikut style tok siti nyanyi yerrrr)... saya ikhlas ngn aper yg saya tulis dan upload.. utk suka-suki sajer... (perhal aku mcm poyo2 emo nie?? ada korang kisah??? aku haussss jek arini..nak peyed nieh).. eh menyimpang plak citer.... per2 jerlah.. tu jek laporan saya dari bilik berita opis saya... (buduh)... tetiba ternyanyi lagu Meet Uncle Hussain "Lagu Untukmu" plak dah... arghhh aku suker lagu tuuu..help!!!

44 comments:

Farah_W said...

waaa..cantek2! mmg sgt2 cantek...cam umah omputih plak...anyway u've been tagged!!!!check my blog yea...

Sue said...

cantikkkk umah tu.. suke kaler dia n design. sila bagi tips dlm memilih umah idaman yek.. sbb tatau la cemana nk carik2/pilih2 umah ni... n yg penting bajet dlm tgn kena ade bape utk booking etc.. tq

mannira said...

fila...springville tu blok mana...tensen...wa ingat nak jual je rumah tu..nanti..wa blok A tkt 7...

Anonymous said...

Memang lawalah rumah tu Filla. Moden tul design dia. Duduk apartment memang lecehlah, nak angkat groceries susah, kalau hujan nak naik pun susah. Bilalah I mampu nak beli rumah teres Umur dah nak masuk 34 dah..

C!kPuanMuda said...

cantek babe! moden... ai loike!!

Kasih Aleeya said...

farah_w:tq tq...
sue:tq tq..tips nyer ialah janji dah jatuh chenta grab sajer.. biasanyer booking b4 sign s&p kene dlm 2k.. pastu kene lah apply loan..boleh jugak kuar kan EPF account 2.. leh kuarkan sumer acc. tu.. kene lah buat calculation nak bayar monthly baper kalo loan brapa..hah gitu.. lelain cost utk lawyer fee sumer tu kalo leh mintak jer dorang include dlm loan tu.. bih kurang mcm tu ler pn. sue..heheh.. may my infos help u alot yer..
mannira:saya x igt plak..ssb all d documents ngn mak saya.. tp tingkat 6 camtu mengadap mamak tuh..heheh...
anon: tq.. tau x pe.. janji sonang mak nak coci kete.. nak punggah barang pon sonang... take ur time..nak kata mampu tu x jugak..tp loan ar..hahah..

Kasih Aleeya said...

cpm:toceh toceh..heheh

ila de cute said...

chantek chantek sangat umah baru ko tu...aku rasa umah ko nanti sure lagi cun dari show house tu... sure pak radie decorate lawa2....bagus le ko ni filla...bijak merancang...

aaah jgn peduli kalau org nak kata berlagak ke apa...kalau org kata gak, ko ckp je "memang aku berlagak" hahhahah

Miss Moon said...

wah buk fill akhior nya di announce kan jugers . sangat lawa umah tew filla ...aku suka sangat very the modern mmg susuai ngan jiwa nko ngan radie . Aku pasti umah kowang nanti lagi da bom dari show house tew . sebab kowang mmg pandai hias umah

tahniah ya buk pilla

im so happy for u my friend ...

psttt pasnih kena simpan duit la hahahhaha

genny said...

comei n cantik le umah tu..nmpk moden yup betolll..ye marilah kita sama2 mencari umah pastu sama2 pikir mana nk cekau duit nk buat kc ng beli perabot bagai huwaaaa...$$$$$$$$$$$$$$$

aLya said...

wah sis filla shantek r umah br tu..mmg henglish abis..biler sis nk tunjuk step by step make over ni..

ejea said...

cantek..wa..fall in love jgk...huhuhu...modern n simple...

Zanna_MamaBatrice said...

cun beb
mmg cun ler.
w/pun kecik...tp stylo ler umah ko buk fieyla

Anonymous said...

If possible boleh tak cakap bape hargeenyer? for bumi or non bumi? Thanks

Anonymous said...

wahhh...drpd sibuk2 cari umah,rupa2nye dah ada 2 umah ye!cantekkk sgt teres tu.bila ar i dpt beli umah plak ni...:-(

manisz said...

filla, bper rm ko nk sewakan umah ko tu.. mana tau aku terlintas nk wat umah persinggahan aku.. aku ni bleh dikatakan, every month, mmg sah2 aku g KL.. kadang 3 kali..

Hanarose said...

Fila, sangat shantek umah awak tp nape awak tak beli kat Kota Warisan?? Lagi dekat ngan opis..opis awak kat putrajaya kan???

okinokiyo said...

hanarose : sbb kota warisan ada ke mall yg dekat?filla kan ckp nak gi mall dkt haha..cewahh

eh filla mesti ko nak period dah sbb aku tgh period.ko kan dkt2 lebih kurang aku nih.

lawa la showroom.ko wat la kasik gempak dr showroom..lawa laaa umah tu...aku rasa kalau dia seketul dia xcun.dah nampak deret tu cun..tul ko ckp rumah kecik kos xyah mahal sbb xyah nak spend nak penuhkan rumahh..wahh ko dah leh mensurvey2 lampu, grill, besnyeee

congratsss

JuJue said...

ahhh cantik umah tu... aku pon tak suker kalo umah besar2 sgt..(tak mampu cakap jer lahhh) sebab umah aku skang ni pon..tak tersapu & termop! dulu masa idop berdua leh la mop 2 hari skali..skang? 2 minggu skali pon blom tentu.. ngan mana nak jaga anak..nak masak..nak basuh kain..bla..bla..bla..

jadik, aku sarankan bilik bawah sebelah kitchen tu.. ko amik bibik sekor letak bawah tu... kalo tak..huhhh penattt!! nak internet pon tak nyempat!

ehh comel jer dapor ko. tapi patut nyer manusia rajin masak cam ko..amik dapor cam umah aku ni ah. umah aku ada 2 dapor yg besar. dah macam dapor otel plak! wet kitchen..dry kitchen. tapi masak? tettap kedai punya kitchen! tapi skang kan mak diet makan sayur sayurann..harus lah masak tetiap hari... ekk ahh ekkk ahh.. urrpp baru pas makan nasik & kari ikan & ayam goreng? kata makan sayur? arrgghhh...

ehh tapi kan...umah tu aku paling suker... ada kawasan lepak kat tingkat atas utk family. aku nak sgt2 umah mcm tu. umah aku naik2 atas trus bilik! ruang atas tu..cuma ada 1 toilet & tempat aku letak raga baju2 masam! tak best ah.

ko buat umah dah siap..masak byk2.. panggei aku makan yer!

busyuksayang said...

mmg cute ur house filla...besar kecil bkn ukuran, yg penting kita pandai decorate kan...so, tahun nie mari kita bersama2 decorate rumah kita ya...muahsss

mrsslurp said...

wahhh sgt cantikk le ur house...moden gitu! i loikke...
ehh itu interior show house tuh sgt cantik okeh..simple je!
harus le acih x sabo nak berlariah di rumah baru kan!
pss : mak nak copycat bleh..ekekke
enjoy for u guys! ;p

ZieLa said...

kak, any problem pasal umah siler gtau atau ada pepe nak tanya, leh tanya sbb sy keje ngan Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah, Kementerian Perumahan.. Sebut pasal developer Talam tu, geng Tribunal pon x suke die bcoz bykkkkk sgt kes ngan tribunal..

* kiss kat Acih sket..

mannira said...

fila..boleh bgtau harga tak???betul kata jujue...saya pun suka rumah kat atas ada family hall mcm tu..best sikit...kalau bayar booking 2k maknanya 200k la rumah tu kan???

Anonymous said...

ishk.. murah ke? tak murah sangat gak rumah ni..tgk style pun tahu dah..exclusive... paragon 202 ni.. lebih dari 250k kan.. hot stuff

Kasih Aleeya said...

no lah..kalo takat2 mcm saya ni above 250k mahal dah..so harganya below sket jer dari 250k for bumi.hehe.. eh rasa dah type balas kat sini tadi..ilang plak..mls nk type blk.. rumah nie paragon 202..dah sold out.. kalo ada pon mebi yg kene tnggu yg loan x approved rejected oleh bank..

aH kYe yUm said...

sri kembangan kat which area??
used to stay in seri kembangan b4.. tp xcam x prasan je.. kek belah mano ek??

Kasih Aleeya said...

ah kye yum: sshnyer lah nk menaip nama ko nieh.. area blakang2 pasar borong tuh.. (yeke?).. ha yelah.. kan ada tangki air beso kat atas bukit tu.. pastu ada projek Talam yg tebantut sebelum sampei kat Paragon tuh..yer disitu ler cik...

Mummy Alysha said...

chantek....!!! aku kagum...!!!! tercapai jugak azam 2009 ko nih...
aku berkenan sungguh color dier...!!

babysofia said...

congratz!!! akhirnyer tercapai jua azam u tok beli umah yer!!! the house mmg sgt cantek ok i pon suka gak hehehe...

nydia-mama akif said...

Filla...ur house mmg sgt2 kebabooommm......cantiknye...

LizHairi said...

mmg cantik umah fila.kite2 yg dah umo pangkal '3' ni mmg sgt2 bersyukur bile dpt umah sendiri kan!loan saye pun br je aprroved.umah kat shah alam.x saba nih hehehe.salam perkenalan

DiZi said...

hi...tumpang bertanya...rumah beli cash ke?...loan gomen ke?...loan bank?...

need any assistant??...just call me...i banker...hehe...pomot diri skit...

Anonymous said...

hi filla!

suka baca blog filla... ayat sempoi sungguh! kadang buat saya tergelak sorang... best!!!!
paragon ni x jauh dr umah saya... cantik n comel umah ni... nanti bila dah kenal2 leh la singgah kat umah saya yg simple itu d prima tropika ya!!!

ayien78 said...

paragon 202???dekat sgt2 dgn umah ku yg kecik itu....
kita dok puncak jalil
nnt boleh singgah umah kita ...bawak acih sekali

fara.rahman said...

i fell in love with this house jgak before this cantik giler! cume built up die agak kecil....but then tak jadi beli cuz ade another good deal dekat puchong. but still like paragon punye design! hehe...

Anonymous said...

Salam:

saya adalah salah sorang kontraktor yg terlibat dlm kerja membaik pulih struktur bangunan, nasib baik blok anda tidak terlibat sebab ada 2 atau 3 unit di blok I dimana concrete stump dan ground beam tidak duduk bebetul antara satu sama lain, dikhuatiri beban bangunan tidak dpt transfer ke tanah, insyallah masalah itu dapat diselesaikan just matter of cost to the developer sahja.

blok F pula kene tambah satu tiang as recomended by structural consultant.

latest news serah kunci Dec 2009 tapi saya rasa tidak mungkin ini berlaku sebab as setalat 28/9/2009 yg saya lihat mereka tgh :
1. memasang roof structure utk most unit
2. plastering belum buat
3. tiling and flooring belum buat
4. painting
5. wiring
6. plumbing and sanitary fittings
7. fencing

Outstanding external work pula:
1. road and pavement
2. landscaping
3. fencing
4. drainage

kira byk lagi tu..

izzat said...

saya nie kira senasib dengan awak.. beli rumah kat ukay perdana tapi hampeh..tak siap2 lagi.. la ni beli saya pun buat keputusan beli paragon 202.. nanti leh tak hubungi saya izzatilham@yahoo.com.my.. boleh kita sembang2

Anonymous said...

hye filla, aku pun ada gak ushar Paragon tu aritu. lawa... area tu pun dah jadik fav spot aku sbb aku dok kat seksyen 7 LEP tu. cuma kedai jauh sikit la. kalo projek rumah kedai TALAM dekat ngan PARAGON tu jalan jugak, ok le sket. sok umah dah siap, dah move in jgn lupa hsewarming, jmpt aku sama. aku nak order frame ngan ko lagi nih. congrats 2u on ya brand nu home k. tara...

yann said...

hai,

saya pon beli rumah kat situ gak.. eh u dah join group kat FB tak? kalau belum jom laa join..leh buat comitee kat situ nnt.

paragon202@FaceBook said...

Hi Paragoners, do join and update paragon 202 comunity at facebook we can share our thoughts, comments, and informations.

c u all there!

Anonymous said...

Satu Pertemuan akan diadakan di antara pembeli Springville Ukay Perdana pada 7/2/10 ini bertempat di Swimming Pool Blok A pkul 10pg. Sila buat pengesahan kehadiran anda seblum 24hb Jan ini Tel En Jahid:0196681234

mybeloved said...

Sorry for asking again. Berapa ye price for this kind of house. Sooo stylish

y@n@ M!B said...

bestnye dpt bli rmh tu..kita mampu tgk je..huhu~ bli pn kt area LEP jek..ngee~

amir hidayat said...

hi! i'll buy 1 unit at paragon 202 as well. .just wondering if u boleh bgtau camne nak join FB group for Paragon 202.If u knw, plz email me @ amirhidayathamzah@gmail.com