Friday, January 23, 2009

Make-up class with fillanie....


First of all.. these are the things that u must have... face brush (dlmrm50 kot kat bodyshop), foundation brush (aku nyer yg ikat getah tu..tupon sbb dpt free 6thn lepas kot)..heheh.. blusher brush (free gak kaler ijo)..last sekali kene ada eyeshadow brush..saper bekenan leh dptkan di MAC dgn harga rm100 kot?.. tp saya sgt suker sbb senang apply... kalo apply ngn brush eyeshadow biasa tu x best!! (aku kan poyo).. oh yer.. pasal brush tu jugak aku begado ngn Pak Radie..dia suh aku pi beli kat kedai berus lukisan..boley????? pastu ni barang2 makeup... campo2 jek yer... sumer sumbat dlm satu bag..jadi senang kalo u all nak travel ker... atau mcm aku yg asal weekend jek kene balik Ampang/Shah Alam..
ok cepat2.. make-up class bersama fillanie dah nak start.. memula before korang pakai liquid foundation..korang kenalah pakai toner pas toner..pakai moisturiser yer... dah kering sumer baru start apply foundation nie.. tonggeng sket kat brush tu.. then sapu rata guna brush nie kat seluruh muka..sapu sekata yer.... mcm aku sbb brush free.. (nak bli foundation brush kat MAC aku mcm x larat harga dia... jadik biler pakai brush free..harus ler ada tetinggal selai dua kat muker..cabut ler balik kan??? bukan susah pon!!)...
lepas dah rata ngn liquid foundation tu... sapu plak ngn 2-way cake nieh.. ada org prefer guna concealer..tp sbb aku tatau plak..dari azali aku guna ni jek..so hantam sajerk... mana yg ada bintik2 itam ker kat muker tu..leh ler tampal ngn menatang nieh.. (hidup mesti menipu kalo nak prasan lawa)...
sian dah haus dah tengah tu..hehheh.. ni fix powder kot..aku guna MAC..tp kalo korang guna yg lain.. x per..aku x marah pon..boleh jer... amik face brush yg beso tu... pstu layang-layangkan kat satu muker.. nak guna sponge sedia ada pon buley... tp promoter mac tu ckp kat aku..guna brush lagi rata... dan jimat bedak.. so aku ikut jer apa dia kata....
sambil apply bedak tu... posing sket yer.. mintak maap ler sbb aku x der model lain.. aku kene lah makeup muker sendiri pastu mcm org sakai..snap muker... brush tu lak kene placing kat situ sbb situ byk jawat halus!!!! hahahahah....
ni tau tak aper??? ni brush kening... sebenarnyer dia ada batang dia..tp dah tetanggal..abaikan brush aku yg x penah basuh dan bekerak tu yer.. hahahha... ni pon saper tah bagi dulu... masa tu umo aku baru 23 thn kot??? giler tak??? skang aku dah 30thn..korang kira lah sendiri dah baper taun menatang ni aku guna!!!
aku guna eye pencil body shop warna dark brown.. memula bentuk kening guna brush..pastu guna eye pencil utk lukis..jgn tekan sgt..kalo tak harus kening korang mcm garisan katulistiwa.. pas dah guna pencil.. ratakan semula guna brush nie... dari depan ke ekor kening tu yer... (abaikan mata aku yg ada eyeshadow sbb aku snap gambo ni tonggang tebalik..tatau mana satu yg dulu)saya guna kaler ijo lumut nie... tu brush yg korang kene guna okay.... so korang sapu jer eyeshadow kat mata... kalo mcm aku yg sepet nie... aku ada tulang tengkorak mata tu..so aku will make sure aku apply dlm lingkungan tengkorak tu jeklah.. (paham ker aku citer tengkorak2 nieh?)
ok... next... di hujung mata tu... kene lah guna kaler yg gelap.... sebagai finishing supaya lebih mantop dan meletops kebabommm... nie ler maksud aku tulang tengkorak hang tuh.... angkat kening tu sket (mcm muker time tekejut tuuu).. pastu apply... yg corner tu buh ler kaler gelap sket... (spt gambo diatas).. brush tu potong senget..so sgt senang nak apply... lepas buh eyeshadow bagai... guna plak menatang nie..nama dia liquid eyeliner.. gua guna bodyshop... black... menci tau..pedih dan gatal.. tp x per... sapu jer... dari depan mata...(tempat kuar taik mata tu)... terus garis sampai ke ekor mata... buat ler ala2 hujung dier tu tejongket sket..hihihi... lepas guna eyeliner...siler amik korang nyer mascara cap aper pon boleh... siler guna mascara mcm biasa... buat ler baper lapis korang nak pon.... mcm aku yg bulu mata x baper nak ado nie.. aku buat ler byk kali... uih dah bekedut2 bwh mata nie.. sian dah tua dah aku.. pastu tunggu dia kering baru korang kepit guna eyecurler nie..aku penah guna eyecurler plastic comel sgt.. bli kat bodyshop..tp aku kan buat keje beria2 sket.. tengah ketip kaw2 tu..patah okeh!!!! bongok tul..ha kauuu.. skang aku guna besi!!! kalo patah gak tatau arr.... aku guna blusher mac ni pon dah lama..biler abis aku bli kaler yg sama.. sbb better amik kaler yg natural sbb saya ni bukan putih sgt pon... kang jadik clown plak... tp kalo org yg kulit cerah.. amik lah yg kaler pink sket..baru comelllllll.... sapu blusher tu dari idong ke telinga.. (arah keluar)... aku x reti lagik nak buat shading2 sumer tu kan... (kang kene bli plak menatang lain).. so boleh jugak guna blusher jer... batang idong tu sapu mcm nie... kalo tenampak ketidak perfectkan di muker model nie..jgn nak kutuk2 yer..aku cili kang!kat dagu pon sapu2 kan jugak... kat bawah pipi (tulang rahang tu pon sapu).. supaya muke nampak seimbang.. x ler stompok jerk kat pipi kan?dah siap keje tu sumer... guna lah lipliner nie... saya guna mac nie.. kenapa nak guna lipliner?? kenapa tak guna lipstick jer terus? lipliner ni supaya lipstick korang tu x selerak..tahan ler lama sket..mcm kene sakit kuning plak aku time nieh... sapu jer keliling mulut mcm gini....pastu aku suker guna vaseline..supaya time apply lipstick tu x kering sgt... smooth jer sapu..saya guna lipstick yg kaler tak merah sgt.. x suker ar merah..kang sebatu org dah nampak mulut aku jerrr menonong... so kadang aku guna coklat2 sket.. atau pink2 sket.. ok last skali guna lah lipgelee or lipgloss yer... saya suker kaler nieh... utk effect yg shining2 menggelabah sket kan... hihihi.... ok apply ler seperti biasa... (mcm x biasa plak!)pastu siler carik background korang yg cantik2 sket.. siler buat ler muker cemana pon yg ko nak.. dan mcm biasa buat ler gaya mcm org bodoh snap ler sendiri muker korang utk tatapan org ramai... ok nie sajer jer aku tutup mata...sbb aku nak tgk sendiri cemana aku buh eyeshadow tadik... ohhh gini ler ghopernyer?? biasa jerklah pon!... eh luper nak suh korang guna eyeshadow yg lite2 sket sapu guna jari kat bawah kening tp kat atas dari eyeshadow tu... baru x nampak comot sgt..ok ler ni gambo lagik.... sian mata aku sepet..jadik mcm buang karen jer biler guna eyeliner kan? biler bukak mata..tgk ada korang nampak eyeliner yg aku sapu tadi???? huh!!!nampak bulu mata jek!hehehhe... aritu saper tag aku nak gamba ting tong?? ko ker jujue? nah aku bagi sket... tp best gak..sbb biler buat muker cenggini baru nampak eyeliner aku sapu tadi!!!nah amik ko!!!! nak lagik???malas aku nak buh byk2..kang ko suker plak nak kutuk2 aku... cukup lah nie.... sekian dulu kalo2 para reader aku leh amik sket sebanyak tips2 dari fillanie..siler kan..tp kalo korang make-up lagi doploh kali lebih gempak dari cara aku tunjuk tu..maap ler yer... hahahah... aku x pandai sgt...tp aku suker main conteng2 muker nieh... sori x der model so aku kene menjadik model sendiri.... happy weekend!!!!!!!

15 comments:

Miss Moon said...

wah buk pilla aku sangat suka kaler eyeshadow nko tew sangat meletop hokey ....cam mana nko amik gambo sambil make up skalik ....hebats ar

bila aku tgk gambo nko baring tew aku nampak cam kak senduk yang time kak bed make up kan tew akakakkakak

azdra-azdra said...

hahahahahhahahahah byk2 gambo yg ko tepek kat sini.. knp gambo ting tong jugak yg aku sukaa?? hahahahhaha bagus2 aku suka aku suka... hahahahahhaha

aku takderlah make up2 nih.. muka macam bongkah bulan gaks.. susah nak cover.. hahahahahhahaha

C!kPuanMuda said...

ohh.. hensem-hensem... sila tunjuk kaler yang lain-lain pulak.. hehehehe


i kalau tade duit beli blusher cap mac, i beli cap elianto.. pink pink gittew

aLya said...

wah sis filla sonok giler tgk u make over..giler kentang mac sume nye..lawak sey gambo yg ting tong tu hak²..sis filla biler² wat yg smokey lak..

JuJue said...

weii aku tau mcm mana nak wat shading2 tu semua... ada bykkk tips! dulu aku rajin lah men shading2 kan muka aku. skang? tak koser aku!! tak sempat!

dulu..aku kan penah masuk class make up ni brp kali, konon nak wat biz mekap pengantin or sesaper. 1 bag mekap kalah make up artis ok.. tapi semua dah buang..sbb bertahun2 lama aku simpan tapi tak guna. terpaksa buang..kang expired jahanam muka plak!

tapi cantik kaler eye shadow ko tuh! tapi kalo aku...coklat or black ler paling senang!

mascara plak kan..sejak2 jumpa mabelline unstoppablleee ker apa mende tu..trus tak tukar dah.. sbb tak sememeh n senang nak wash kan dier.

hello...yg ko ckp brush free dan ko kotak katik kan tu..cap clinique okehh! ko sedar dak aku ni duta apa???

see you darling..

syareena said...

wa.... sakan ber make up ye?

cik sya make up gak but very simple

ma....

asal muka nmpk cun je kat dpn cermin okla tuh!

fasury said...

mmG Olskul Giler la eyebrOw brush tuh...keh keh keh

Mummy Alysha said...

aku suker eye shadow ko... pandai ko letak... aku harapkan beli eye shadow mahal2... tapi alih2 tak pandai guna... huhuhhuhu....

busyuksayang said...

very simple...and i like the colour...:)

Lenny said...

sukanyerrr... bagus tutorial ko nie... sangat berguna..

cantik la kaler eye shadow ko..
aku pon nak beli lahhh..

Anonymous said...

hye kak filla, i'm ur silent reader (maira)suke la step-by-step make up yg akak post tu..leh tanye ape kod or nama utk eyeshadow MAC yg hijau tu and lipstick and lipgloss yg kak filla apply...mmg lawa..thanks again for sharing

Kasih Aleeya said...

anon maira: eyeshadow tu 'sumptuous olive' from mac, lipgelle tu..'jellybabe' from mac, lipstick lupe ar..tp 'twig' pon ok... siler lah try...sgt worth it..

Chooyaya! said...

80% barang2 yang awak guna, sama ngan kiter la.. macam sehati sejiwa plak. nyeh nyeh

sara said...

i like this page..ha ha ..funny but informative.. keep it up..

aku orang biasa said...

suka stail sis terjemahkan setiap gambar2 tu..ayat sempoi jer..gud job sis... :)