Thursday, July 23, 2009

Resipi Spagheti Bolognese yg senang giler babas..

Ok macik2.. mak2.... bibik2........ jom memasak bersama Filla de vass jom?.. huahahha.. kalo makcik2 tu malas nak buat mende nie.... kerah jerk anak pompuan makcik yg umo 9 tahun... kacang tanah jek... makcik masih leh golek2 dpn tv tgk citer venezuela....
beli jek Spaghetti Bolognese Maggi ni hah... kuakakkaakkakak.... senang gilos.... sebenarnyer mak gi kedai smlm.. dah kobar2 nak wat Assam Laksa yg miss Verde recommendkan tu.... nak resipi? gi blog dier yer.. hahahah.... (aku dah kecur2 ayaq liuq nih nak makan assamlaksa ala2 Oldtown)... tp hampehdotcom..... yilek okeh... tp paste yg ni ado kat kedai runcit tu... so mak blasah jek..... so bertukar ler plan dari assamlaksa jadik spaghetti bolognese...(verde, ai akan buat gak.. dah print-out tepek kat fridge)..heheh...

okeh... pastu nampak mcm bodoh sgt kalo ko guna paste instant tu jek semata kan? so nak belagak pandai sket.. kuarkan cili kering blend a.k.a cili boh yer... (aku beli jek kat pasar dah siap blend.. byk ni rm2 jer).. kuakakakakkaka...MALAS nak gunting..nak rebus...nak blend!!!! hihihikk..

potong dadu tomato 1/2 bijik dan bawang beso 1/2 bijik..... satu pack bolognese tu tuk 4 orang makan yer.... (tp mcm aku ni... utk 4 orang tu means utk 2 orang yer)..huahahahahha.. aku jek makan utk 2 orang makan!!)

daging cincang abg ramly...

kata italian food... harus ler menggelabah sket... buh daun2 ni yer... baru wangi... astalavista sket... oh biler sprinkle kan menatang nih kat kuah tu.. muker tolong wat muker confident ala chef yer.... (kira mcm elehhhhh... takat nak buh parsley, oregano, basil nie.. mak mmg salu pakai pon)... hihiiiii... (padahal berabuk kat rak.. tu pon curik mak aku punyer)..huahahahahha....
aku carik2.. rupanyer spaghetti dah kuar kutu... kuakakaka... kutu okeh.. bukan stakat tu.. kat beras aku pon ada kutu byk gak!!! cuci beras dekat 10 round nak bagi cik kutu berambus... so mak gunalah fettuccine nie.... tp korang kalo tgh rebus menatang nieh.. make sure dia tak melekat2 diantara satu sama lain... kirai2 kan sket ler.. kalo dia melekat dua, tiga keping nanti tak masak!!! leceh okeh... rebus buh ler olive oil sket.. umah mak olive oil pon tak do.. so buh minyak jer sket...hehehehe.. lepas tos mende nie. letak minyak gak dlm 1/2 sudu... gaul2 rata...okeh jom tgk spaghetti saya yg dah siap tinggal nak masuk mulut jer....JENG JENG JENG.. (benci nyer type jeng3x tuh!!!)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


wah gitus.... sedap2... habis okeh.... lemak berkrim disukai ramai tul... siler ignore pinggan corak kampungdotcom tu yer....(pwesent kawin dulu)... heheheheh... walaupon mak rasa mcm sedapnyer-aku-masak..... tp antara pecaya atau tidak... Acih makan sehelai sajer..... biasaler.. dia kan tekak melayu asli.. mana reti mende2 nieh....

RESEPI BOLOGNESE MAGGI

1. 1 peket spaghetti bolognese maggi (serbuk)(murah.. baru rm3.. dulu mak guna prego mahal!!!)

2. daging cincang abang ramly (1/2 paket)

3. 1/2 bijik tomato (di potong dadu)

4. 1/2 bijik bawang beso kaler putih kulit kaler oren (di potong dadu)

5. capsicum (kalo ada..mak tak der mende ni) (dipotong dadu)

6. cili kering blend (3 sudu)

7. oregano/basil/parsley

Cara-cara:-

panaskan minyak sket dlm kuali... tumis bawang yg didadu tadi.. pastu masuk cili boh... dah naik bau... masukkan daging cincang.. masak hingga air daging tu kering dan keluar minyak... masukkan air bih kurang 1 1/2 mug... dan masukkan serbuk bolognese maggi.. kacau rata.. masukkan tomato, capsicum, (kalo ada button mushroom slice pon okeh kot?).siler letak garam ikut suker hati... biar mendidih bih kurang 10 minit... biar kan pekat2 sket ye.. cair2 tak moh okeh..... last skali masukkan ler segala basil/oregano/parsley.... okehhhh SIAPPPPPPPPPP...

nak rebus spaghetti tak yah tanyer okeh.. kang aku lempang kang....

ok itu sajer utk dikongsi di hari jumaat yg mulia ini..... selamat MENCOBAK!!!!!!

EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

9 comments:

Miss Moon said...

filla nko letak cili kering dalam beras nko pastuh nko letak la tong beras tew kat beranda kasik kena matahari japs ...pasti kutu itew akanlari bertempiaran ..

nampak sedap kayyyyyyyyyyyyyyyyyyy. Harus mak akan cubbaaaaaaaaaaaaaa

Mama Eimanzz said...

saya nampak tag harga dr kedai tafaz maju..hehehe

Filla ~ Kasih Aleeya said...

miss moon:yeh? kang kutu tu kuar lari2 betempiaran masuk dlm umah aku cemana???? takottt...
mama eimanzz:hahah..tafaz maju jer yang ado!!!!!!

Softtouch [Hanim] said...

sy pun pernah mngalami beras ade kutu. Mmg kene jemur tp kene lama skit jemur lah. Nmpak sedap spagetti tu

Miss Moon said...

filla nko prepare ar ridsect ..ulat tew kuar nko spray arrrrrrrrrrrrrr . Aku pun pernah gaks kena sebab tong beras duk dalam cabinet kan ...syok la dia membiak tempat gelap .

MyNameisMimy said...

sesuwai utk org pemalascam aku ni...aku print tmpal fridge le

genny da bomb said...

uish maggi ada ek kuar utk spageti..kakakaka..wahh kena nengok cap2 keluaran megi nih hihihihi...

sll pakai leggo..dak pun tomato puree aaa..old style

JuJue said...

aku wat cokodok lagi senang!

. . : : || Mrs. Izwan || : : . . said...

Babe, normally ai masak bolognaise ni guna Mc Cormick nye brand. dijamin lazat dan tak perlu tambah2 dedaun2 tu. huhuhu.. dia dah campo semua, cuma perlu tuang ayo ngan tambah tomato pes ngan mince meet. sangat seswai tuk org pemalas cam aiii hikhikhik.. tp rasanya kat hypermarket atau jusco ada jual kot,kedai runcit biasa susah nak carik.