Wednesday, August 26, 2009

Seperti yand dijanjikan..terimalah..Ayam Panggang Fillanie...

amacam??? nak maggi ayam ke nak Ayam Panggang Fillanie (APF)????... fuh wa cakap luuuu.. wa duduk tingkat 13.... sampai tingkat 1 leh bau okeh!!!!! dgn penuh perasaan tamak haloba aku masak ni smalam....

macam biasa..kalo orang tak mintak resipe pon... sebagai blogger yg sedia maklum ngn hati naluri korang2 sumer nie... mak dgn rela hatinyer mempersembahkan...


bahan tuk proses marinate ialah...

1. lada putih

2. lada hitam (tumbuk sket)

3. kicap manis

4. kicap pekat (sikit)

5. sos lada hitam (sajer je ngada..dah ada lada itam tumbuk x yah pon tak per)

6. secubit garam

7. butter

8. bawang besar india (kaler putih kulit kaler oren)

9. OVEN or MICROWAVE yang ko leh set (panggang/grill)... kalo ko takat2 ada kuali jek.. tak dapek ler aku nak nolong yer....



marinate kan ayam tu utk tempoh 3-4 jam... dipercayai akan membuat ayam anda lebih sodap..

kedian... letakkan ayam yg dah siap marinate dlm bekas tahan oven/microwave.. pastu potong empat bawang beso tu.. tepek2 kat ayam.. (kalo ko panggang ayam sekor..ko sumbat jek dlm perot ayam).. pastu tepek2 butter kat badan2 ayam tu... sudahhh siap... gi set kan 'PANGGANG'..

sayur2 pandai2 ko ler.. nak brocolli ke.. cauliflower ke.. nak kentang..carrot..button mushroom ke.. boleh jer... rebus sampai empuk.. agak2 dah setengah masak ayam tu..ko gi tebalikkan ayam tu.. then ko campakkan sayur-sayuran tu kat ayam.. masukkan balik dlm microwave tu.. dah biar dia masak.. tp ko tgk2 gak.. kot2 setting tu buat ayam ko rentung plak...

aku tatau ler ni nama dia makan ke...melantak ke.... kiri tu lauk smlam..tahu goreng cicah cili kicap pedas... kanan tu pak radie beli yong tou foo.. atas sekali tu.. murtabak bli kat opis, mangkuk ijau kecik tu.. lauk smlm sup ayam... MUNTAH makan okeh!!!!!




sekian sajer... diharap saya dpt membuat perot anda membuak2.. huahahah...



*petang ni rasa-rasa mcm nak masak kari daging.. pastu goreng telo mata buh kicap ngn bawang/cili padi... ermmmmm....






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

Liyanaroxx said...

yeay...tima kasih kak filla di atas resepi yang diberikan dan juga MEMBUATKAN mata saya x lepas dari monitor nih pandang ayam akak tuh...tinggal TAK JILAT monitor je lagik nih!!!muahahahahaha!

JuJue said...

ko sajerrr je kan..nak menyiksa ibu ngandung cam aku nih...kalau dah tgk maggi ayam pon aku terliurr ni kan plak ayam ko tuh?
kuang hajaq la tuh

Mimy Hamid said...

ni makan tuk 10 org ke beb..haha

:: vErde+hAzizi :: said...

tue die chef filla memasak :D
weheeeee....

Filla ~ Kasih Aleeya said...

liyanaroxx:hahaha..jilat jek monitor tu!!!
jujue:teseksa ke batin ko.ish ish..ciannnn...
mimy hamid:bih kurang..haha aku x reti masak skit2..
verde:auwww..chef gitu!!

Chooyaya! said...

Damn u Filla.. The ciken look so damn good! Auuuuuuuuuuuuuuu. menyalak sikit, ikut trade mark tuan punyer blog. Weh, aku ingat makan kari daging denagn telur mata tu and tauhu cicah sambal kicap, aku sorang jerk yang gemar. Ngeh ngeh.

Meh, link lagik skali untuk menambah teruja ada geng suka makan tauhu goreng

http://surayasulatin.blogspot.com/2009/03/resepi-tempe-goreng.html

MrsSluRp said...

rajin sbnrnya ko nih kan poms..
bleh tolong aku msk nnti bila nka buat house warming..hahaha

busyuksayang said...

tu dia...meriah tul lauk...especially ayam panggang u tue :)

mannira said...

org dah dua pagi asyik goreng tolu, pastu tumis bwg buh kicap...tiap2 pg sahur tula makanan nye..yg nytanya..licin nasi...

fadeltoha said...

ko sebenarnya sungguh rajin memasak filla...x cam aku ikut mood kalau nak masak...wei aku terbayang2 ayam panggang ko tu filla...pas ni aku nk try resepi kau ni...