Tuesday, August 18, 2009

Acih Tetap Acih...

Acih dah membesar bagai johan.. dan Alhamdulilah dia sihat lepas baik dari demam haritu... sebelum saya lupe perkembangan dia... baik kita citer2 sket kat sini.... ada masa2 saya rindu sgt kat dia.. walaupon hari2 saya jumpa dia... walaupon kadang2 mcm terasa gak dlm hati yg dia lebihkan Pak Radie dari mak dia yg dah lah baik... comel.... rajin.... asek buat susu...asek mandikan dia.... anto gi school...siapkan bag school dia.... belikan jajan2..... menyanyi sumbang utk menghilangkan kebosanan dia.... menari2 mcm bongok dpn dia supaya dia ketawa..... tetiba sket2 Papa...sket2 Papa...... uhhhhhhhhhhhhhh... hiba ke aku yg poyo2 sedih tak tentu pasal?..

oh hari tu bawak Acih gi KFC lepas abis kelas TT tu... sblm tu singgah kat kedai amoi tu.. amoi tu hapal nama 'Kasih'.. haha.. (ceh.. nak amik ati aku ler supaya asek beli toys kat kedai ko jekk).. ok tanyer Acih apa dia nak.. but u can choose one only!!! (oh saya dah train Acih supaya everytime beli barang.. tak leh amik ikut suker ati dia jek... kalo dia bekenan spuloh barang TETAP kena amik 1 barang jek.... (pepandai ler ko nak pusing ke.. nak pening ker tatau nak pilih).. hahah.. eh bagus okeh.. (eh ke kejam?).. kadang gi kedai runcit.. Acih tepegang itu tepegang ini... tp dia TETAP tau..kalo ngn aku... even gula2 pon.. ituuuuu jer ko leh amik!!!.. pilih laaa nak gula ke nak keropok? tak leh amik dua!!!! zalim dow... yelah bapak aku dulu polis!!! lagi lahhh bukan suh pilih.... LANGSUNG TAK BOLEH!!!!! meleleh2 ler air liur ko.... hahahah.. bukan aper.. aku tanak Acih membazir tak tentu pasal.... kang tebawak2 sampai ke beso.. aik sudah keluar topik ka?? ok sambung.... so aku pon tanye dia nak pensil tekan Minnie Mouse ke nak pensil yg siap eraser, siap sharpener gambo Hannah Montana tu.. so Acih letak pensil Minnie, dia nak Hannah!! heheh.. x padan kecik!... then cuit Pak Radie.. tokeh yg bayo...hehehe..

sampai KFC tanyer plak.. apa Acih nak makan... biasalah dia tak makan isi ayam.. dia nak kulit ayam jer... (yg ni aku tatau nak ajo cemana).. pastu aku suap.. then nie dialog Acih...

Acih: Mama.... Mama nie baikkkkkkk lahhh...

Mama: Baik? kenapa plak......

Acih: Selalu tu mama sket2 'NO'...sket2 'JANGAN'..semua tak boleh....

Mama: Hah? ye ke mama macam tu?

Acih: Iyeeeee... No.. No... No.... Jangan...Jangannn... tu tak boleh..ni tak boleh....

Mama: hahahah... (dalam hati rasa nak hantuk pala kat dinding).. (for ur own good Acih)

Acih: Tapi hari ni mama baik.....

Mama: ok okkkk.. dah makan cpt....

fuyooohhhh... salah ke betul aper aku buat ah?.. ni baru dialog ngn anak umur 4 taun.. sok anak dah 18 tahun... lagi ko mati.... silap jawab... silap haribulan arrr kan.... hahahah...


oh nie kes petang semalam... kelaka giler.... aku kan garang..aku dah tiap2 hari bagi muke kat Acih nie.. layan jek dia nak tgk katun dia... sampai nak muntah aku tgk Hagemaru lah.. GBS lahh..Kapten Boleh.. skali smlm aku tak kira.. aku nak tgk Manjalara gak.. apa nak jadik, jadik lah.. aper lagi... begaduh lah ngn Acih.. menangis2.. melalak2 nak amik remote kat aku.. aku siap pegang remote tu tangan ke atas.. melompat2 Acih sambil menangis meroyan nak remote..pastu muler lah ayat dia "Kenapa mama ni mcm nie yeh? kenapa kedekut???".. tp sambil menangis2 nieh... hahahah aku dok tahan tanak gelak nie.. wat gak muker garang.. Acih keluar masuk bilik sambil nangis2 mcm takder hala tujuan... (memberontak lah tu).. sampai lah dia mengalah... tetiba tgh aku khusyuk tgk tv.. dari jauh dia jerit "Kasih mintak maaf mamaaaaaaa..".. aik???? hahahhahaha.... tp sambil menangis tu teriak kat aku nih... pastu aku guna lah kuasa veto sebagai mak nie.. "hah, meh sini... mintak maaf kene salam tangan mama"... then dia pon slow motion cebik2 datang gak.. dia salam arrr.. aku expect dia nak cium tangan.... rupanya dia shakehand mcm orang nak bekenalan jek..... huahahahahahhahaha... aku terus tegelak!!!! hahahah... dah aku gelak... dia aper lagik hangin lahhhh... lagik kuat lak melalak!!! ok okkkk...sorry sorry.. mak ko mmg kadang tak reti ler nak handle perasaan kelaka nak tegelak..main lepas ikut soka jek..


tapikan aku tak leh lahhh kalo Acih takder.. sebab dia kelakar.... hahahaha..... dari dia kecik2 lagik dah mmg nampak kelakar dia... so hidop ku akan sunyi kalo Acih takder..

p/s: ada update kat framekasih siler lah jenguk cuci mata....


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

Mimy Hamid said...

acih ko tu comey la..cakap cam owang tua..isk petah tul..weh syoknya anak dah besau.cam kawan2 lakk..jeles mak

Liyanaroxx said...

alahai...acih sgt COMEL okeh?pandai dah dia bercakap ye kak filla?bila dah "terang" cakap dia nih..makin syok akak melayan dia borak ek?=)

Anonymous said...

kak filla,
tgk kt blg kak moon, ada member dia yg pregnant..
kak filla eh..
acih 2 comel sgt..

:: || Mrs. Izwan || :: said...

waaaaaaaaaaaa aku cemburu! cemburu!! nak anak gakkkkk errrr... silap dialog lak. hehe..

wehhhhhhh comelll nyeeeeee .. terharu okeh aku baca. wah tetiba lah naluri keibuan yang tak berapa nak ibu ni datang. tp tak patut la ko gelak lak. ko memang tauuu suka sakat dia!! ko tak terharu ke masa dia mintak maap? mesti cikgu dia ajar tak boleh lawan mak kan.. heheheeh

-butterfly- said...

:: kak filla..
:: bangganye la hai dapat dak Acih tu erk..
:: patut pun KAsih penyeri idop akak..
:: agak2 klu PAk RAdie tak ade akak leh idop tak??
:: ahahha
:: tet!!

^i|z|z|a\h_n|h|k|m^

manisz said...

filla, mana ko nyer hot tips?? aku ternanti2 nie..

Sham Ummi Echa said...

saper x sayang anak kannn... wpon hari2 tgk tp tetapppp rindu gak..

farah said...

Hi...
Im your silent reader here...
Tp i pernah laa beli frame dr u...
Filla..i guess u pregnant ek? hehehehe..If betul congrats ek....
N acih....slalu maintain comei....:-)

ibu iman said...

noti mama... :p

Filla ~ Kasih Aleeya said...

mimyhamid:mmg stok owang tua dia tuh..
liyanaroxx:uihh syok..bukan layan borak jek.. layan begaduh bagai..mulut menjawab jek x abis..
anon:huahah.... saper??
mrs. Izwan:aku x plak terharu sgt.. lagi nak gelak ada!!
butterfly: TETTTTTT..hhahah..matilah aku kene bawak kete sorang2 tak jmpa jalan..camno?
manisz:ko ni saje jek..aku baru nak bersara bg tips..poning mak!
sham ummi echa: ya betul..
farah:oo penah order frame yek..uihhhh korang ni bab2 peknan suker jerk nak tau yer.. mak kalo peknan mmg canang abis-abisan okeh.. huahahah...

Filla ~ Kasih Aleeya said...

ibu iman:hehe..mmg NOTI.. eh mcm tak kene mak budak dpt title 'noti'..heheh..

busyuksayang said...

acih oh acih...noti but still cute :)

Miss Moon said...

alahai acih ....tetiba dalam cerita nih nampak nko cam ibu tiri akakakkak tapi tew la apa rules yg kiter set adalah untuk kebaikan dia org jugers cam aku pun sama pilla

hahahha bagus la kasih pandai wat script ekekkekeke


"kak filla,
tgk kt blg kak moon, ada member dia yg pregnant..
kak filla eh..
acih 2 comel sgt.."

hahhahahahah tetiba nko jadi org utama ....

di maklumkan org itew bukan pillaaaaaaaa

Miss Moon said...

filla hampun kan aku kerana poll aku tew nko plak kena akakakkakakak nko menang wooooooooooo kalau pilihanraya nko ley jadi predent dah nih sebab dapat undian terbanyaksssss

wey pompuan ...nko kasik la acih tew teman ...sian dia bowink ...asyik layan nko je akakkaka . Mati aku kena baling ngan lembing pas nih