Thursday, August 06, 2009

pandai ke bodek mak mentua???

entry kali ini ditujukan khas buat ibu mertuaku..... walopon ibu mertuaku sudah pasti tidak membaca blog ini... tak perrr.... ini adalah luahan hati yg ikhlas lagi poyo dari menantu mu ini...auwwwwwww.. tak sesuwaiiiii..hahahha...


saya sgt bersyukur dianugerahkan seorang ibu mertua yang baik hati dan disenangi ramai... semua kawan-kawan saya yang pernah jumpa dengan ibu mertua saya kata dia sgt best!! dah lah rajin giler memasak...(bonus utk saya yg suke makan)..hehehe... saya plak..pantang balik jer Shah Alam..lepas salam sumer..lekkkk jer terus gi dapor tgk ada ke tak makanan..kalo tak der.. saya hampa.... huahahahah....


ibu mertua saya rawk mcm anak jantan dia Pak Radie..hahah.. cuma dia tak gi konsert search jer..huahhah... memula kenal Pak Radie.. saya gerun gak..sbb mak mertua saya jenis sound direct jer... takder lembaga penapis langsung... bukan sound sinis.. tp sound direct... tp orang yg mcm tu selalunye hati dia bersih... dan bukan jenis simpan dalam punyer... so sgt senang skali..sbb saya pon mcm tu...


masa saya pantang ibu mertua saya yg jaga saya... bukan sebab mak saya tanak jaga saya..tp sbb saya bersalin kat Shah Alam...lagi pon tukang urut saya masa pantang duduk dekat2 umah mentua saya.. so lagi senang... tiap2 hari saya makan ikan parang masak pindang.. tp saya ni jenis tala jek.. tak penah tak habis..walau pon berminggu2 makan mende yg sama..hehehe...


selama saya kawin dah dkt 5 taun nie... saya penah masak baper kali jer kat umah mentua saya..bukan sbb saya tak pandai masak...tp sebab saya kekok masak kat umah lain selain umah saya.. (ok ke alasan tu?).. lagipon mak mentua saya suke masak...hahah... (alasan lagik)..... ohhh bertuahnyer badan saya.. ipar2 saya semua baik2.... bila saya 'tak baik sgt' saya jadik bersalah dan segan plak... huhuuu...
(ni gambo taun biler tah..tlong basuh pinggan..releven ke gambo nie masuk sini?..hehe)
tapi saya tak lah malas sgt.... saya tolong lah sket2 basuh pinggan ker.. apa2 ke... tp saya suke belikan mak mentua saya brooch..heheheh... (itu je cara saya nak tnjuk kebaikan saya sbb saya tak masak)...heheheh... jadi semalam saya telah membelikan ibu mertua saya brooch.... dan siler lah baca dialog mentua vs. menantu...

Menantu: hello? makkkk... filla nie...

Mentua: haaaaa....

Menantu: mak kat ne? tadi filla kol umah... kata mak tak de..

Mentua: mak keluar ngn bapak koo..

Menantu: ooooo.... takde.. ni haaa..ingat nak belikan mak brooch....mak dah ada tak kaler ijau?

Mentua: hijau yg ko belikan dulu ada..tp dah tecabut batunye....

Menantu: ooooooo...abis tu mak nak kaler aper?

Mentua: ko carikkan mak kaler kuning2 sket.... yg silver2 mak dah byk....

Menantu: ohhhh.. yg mcm emas2 sket yeh?

Mentua: a'ah.. pastu mak tanak yg kecik2... mak nak gemok2.. mak ko ni ko tau ler... ganas.. kang kecik2 tepelanting jek sumer... patah kang!

Menantu: yelah yelahhhh.... abis mak nak kaler ijau ke nak kaler gold?

Mentua: dua2 pon boleh...hahahahahha....

Menantu: oh.. nak dua lah nie? heheh..

Mentua: heheh... boleh jeeeee...

Menantu: ok ok....boleh la mak pakai masa cukur jambul Nurin nanti...

Mentua: heeeee... tulah..... begaya mak ko...


sekian sajer dialog fillanie si kaki bodek dari putrajaya... auuuuwwwwmmmmm... dan fillanie pon belikan lah dua bijik.... tak byk choice... tp ok lah kan?.. mak mentua saya selalu jaga Acih... apa salahnya saya belikan dia... orang tua bukan susah pon kita nak amik hati dia..... bukan mahal pon brooch nie.. murah jer.... janji berbunga2 hati dia kan?... saya ni dah la kalo balik Shah Alam jek.. tinggal anak..pastu huha ngn Pak Radie... kul 3 pagi baru reti nak balik..naik tangga slow2 jek mcm prompak.... huiiii...kalo mak mentua lain aku rasa dah kene halau dah.. buat umah mcm hotel..huahahhaha.... kang pagi nk dekat kul 10 baru reti nak bangun.. tu pon lepas kene tolak ngn Pak Radie... huhuuuu...

oh teringat first time jmpa bakal mak mentua.. ceh buat taktik... mintak tolong/upah mak kepada Pak Radie buatkan kuah kacang..sbb aku ngan bebudak umah sewa time blajo dulu nak buat open house kecil2an.... pastu masa nak gi collect kuah kacang tu..aku datang 4 orang kot.. dlm reramai aku ler paling tak baper sopan..lelain sumer manis2 bertudung..hehehe.. pastu salam2.. mak Pak Radie pon tanyer... "ni ke filla?" (sambil tnjuk kawan aku nama dia Meen..Meen nie manis jer budaknyer..pakai tudung).. ceh!! malu mak tau... terus aku jawab.."eh takkkk.... saya yg filla".. kuang kuang kuang...... sib dia gelak2 jer..(tp dalam ati tatau ler)..hihihii....
relationships kita ngn mak mentua kene lah jaga... aku ni bukan menantu baik pon.... aku harap mak mentua aku syg jek kat aku selalu.... mak kan manjeeeeeeeeeeeee...eh ada masa aku 'termanja2' gak ngn MIL aku nieh.. bile aku 'tersedar' mcm aku temanja2 sket.. malu plak..hihiii...terus sedar diri..jadik rawk balik.....bukan ape..sbb SIL2 aku tak manja sgt.. kang mcm aku ngengada plak..huahhahaha....jadi sesaper yg dah kawin dan ada mak mentua.... pandai2 lah amik hati mak mentua... bukan bodek supaya ko jadik menantu kesayangan pon.... cuma hargai jerlah..ko blanje yg kecik2 pon dorang dah berbesar hati dah rasanya.... cemana ko syg mak ko... mcm tulah ko kene sayang mentua ko.... jadi adik2.... pegi belikan brooch jugak!!!!! hihihii.................


sian tak der box....

satu ijo..satu gold... ok ker???? jadik lah kan?... heheheh...


Hot Tips: ok saya dpt petua ni dari Puan Wannie (wannie if you read this..tq for sharing).. kalo korang stock up 'barang basah' kat fridge..ikan ke ayam ke.... asing2kan utk sekali masak.. pastu jgn basuh ikan/ayam tu dulu.. terus wrap kat suat kabar.. (utk skali masak).. pastu masuk plastik dan label kan.. (ayam ke.. ikan ke..orang kee..hehe).. tp mak malas ler nak label2.. mak bukan beli stok lama2 nak simpan pon.. tp sgt beguna tips ni utk org yg beli stock utk sebulan ke... hehe.. Puan Wannie kata... sebulan pon.. biler kuarkan nak masak tu...rasa dia... sgt fresh mcm baru beli jer... so sile lah try!!!!!




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Sutera Batik said...

Yerrr.. mak mertua filla mmg stock baaeeknyer.. Jumpe 5 minit rs mcm dah kenal stahun.. Huhu.. Aritu g amik frame je dah bleh sembang panjang.. Tu blom msk umah.. Sipi2 kat pintu jerk.. Huhuuhu...

fila,
aitu dia ade ckp, nk suh u tukarkan gmbr2 kat umah dia yg byk2 tu wat frame gak.. hehehehe...

Sham Ummi Echa said...

untung bdn dpt mak mertua sporting ni.. wei aku ni kira menantu hantu gak..kalo blk umah mertua bkn la reti nk msk ke apa..tau mkn je..tp bkn salah aku..mak mertua aku yg x bg..dia suh aku dok dpn..so sbgai nk tunjuk yg aku ni rajin..kdg2 aku g la basuh pinggan kt sinki tu..tu jer la keje aku.. cuba kalo ngan mak aku kalo x tolong dia masak..x psl2 lesung batu hinggap kt pala aku kang..hehhehe...

||Mrs. Izwan|| said...

hua hua hua bijakk bijakk.. haku belikan mak mertua corningware yang kecikkkk sekali tu, petite pan tu. dia dok carik2 tapi tak de jual. tetiba haku jumpa online lak ari tu.. apa lagi, dengan idea untuk membodek eh MENGHARGAI mak mertua kan, terus ler haku sambo. kih kih kih

Mimy Hamid said...

dialog ko ngan mak mertua mmg best ...layan siot...bagus bagus ini baru menantu bukan hantu..

Liyanaroxx said...

fulamak!nih tips BAIK PUNYA kak filla bagi...good info utk anak2 dara mcm saya nih!=p

Filla ~ Kasih Aleeya said...

suterabatik:haii..itu arr..mil i mmg sempoi2 gitu..peramah ler katakan...oh dah tukar2 dah sket2..kata tokeh frame..misti up dinding umah MIL..hehe
sham ummi echa:hahha..lesung batu yeh? kalo aku..memula kene ngadap muker hangin mak aku dulu...pastu silap2 gelas singgah kat kaki mak..auwww..mak ai suker kat 'gelas'..hahahha..
mrs.izwan:bagus2..ada potensi disayangi mak mentua!!!
mimi hamid: weh..mak HANTU okeh, kekadang jek menantu!!!
liyanaroxx:yer yer..yg elok kita share2.. yg buruk biar akak sorang jer yg buat!!!! hahahah

JuJue said...

opsss entry kali ni..aku takleh komen byk2...kang seperti mengaib kan org plak . huhuhuhu.. takpe..dah nasib agaknyer aku dpt monster in law. peeewwwittt...

mak aku gak best walaupon mulut kari berapi kebaboommm tapi 10x lg bagus dr mak metua aii...

happy2gether said...

Filla, aku pon selalu belikan brooch ker kain ke utk MIL aku gak coz aku jarang jumpa dia, aku sowang jek menantu jauh, lain semua dkt2...

Filla, aku skang jual brooch, ko tgklah kot2 bekenan bole kasik discount nyer...ehheeh

nurash_syeqen said...
This comment has been removed by the author.
nurash_syeqen said...

pergh... best giler dapat mak mertua camnie... adess... ceq ari2 dok ngemas .. basuh baju.. masak.. lipat baju... sapu.. mop.. pusing2 da cam bibik pon takda mak mertua sayang camnie :p... adessshh kna kutuk tubi2 ada la :p... kna blaja bodek nie :p

ejea aziz said...

samala..blk umah mak mentua terus x reti nk masak...kuang kuang kuang..abih tu acamno nk tunjuk skill masak kn...hehehe...cun brooch tu...

wah..hot tips yg bagus..