Monday, December 17, 2012

RESEPI CHICKEN WRAPS

Hari tu buat wraps nie.. orang panggil wraps ke? kebab ke? taco? Apa-apa pon boleh lah labu..

Sebenarnya makanan omputih ni penyediaan dia lagi ringkas dan sesuai untuk orang pemalas.. kuakakak.. tapi tak terasa sangat diri ini pemalas sebab makanan kegemaran suami saya ialah benda-benda merepek macam nie ;) 

Macam biasa letak food je kat insta/fb semua tu.. mesti nak resepi.. so mari kita share je resepi ringkas nie ;)

Sos Barbeku Tradisional Knorr ni sentiasa ada.. sebab aku suka rasa dia sedap, dan bila masak bau dia harum gila sampai jiran rumah paling hujung pon boleh bau..

kat pasaraya ada pelbagai jenis wraps/roti pita nie.. tapi haritu ternampak mission brand ni.. raba-raba.. kemek-kemek kan dia.. nampak macam best dan lembut dan berkualiti gitew.. so hidup mesti eksyen.. hahah.. brand ni ada macam-macam perisa.. ada garlic ada wheatmeal dan lain-lain.. seperti biasa orang jakun tapi nak eksyen tak berani cuba yang pelik, original lebih selamat ;) 

Now bila tengok pack nie.. dia tulis kalau beli 2 bungkus boleh dapat buku resepi.. huwaa nyesal beli satu.. kalau tak boleh kita pelbagai penggunaan dia... rasanya rm6 per pack.. ada 8 wraps dalam nie.. 

Chicken Wraps Recipe
-sedikit bawang holland dipotong kasar
-sedikit capsicum dipotong kasar
-segenggam isi ayam potong kasar (diperap dengan sos barbeku knorr)
-sos barbeku tradisional knorr
-black pepper
-secubit garam
-(2-3) sudu olive oil

Cara-cara
panaskan olive oil.. masukkan isi ayam dah kacau hingga masak.. masukkan black pepper ikut suka nak banyak mana, masukkan bawang dan capsicum.. kacau hingga sedikit layu.. tutup api.  If nak masuk banyak bahan pon lagi bagus kot.. haha.. masuklah segala sosej ke.. meat balls dislice-slice ke.. ok jer.. 


ambik wraps tu beberapa keping ko nak, campak dalam microwave dan panaskan 30 saat.. wraps akan menjadi lembut dan rasa nak ngap masa tu jugak.. hehe.. kalau takde microwave jangan nangis.. panaskan je sekeping-sekeping kat pan/kuali.. 

bentangkan sekeping dan letaklah ayam yang dah dimasak tadi.. pastu letak mayo dan cili sos.. letak sekali salad kalau nak.. pastu ko gulungkan dia padat-padat.. dan potong dua.. 

Kacang kan? sodap pulak tu.. dah lah mudah dan pantas.. apa lagi ko nak? muahahah.. 

Dan laki bini ini pon makanlah dengan penuh semangat.. sekali berapa kali ngap je. Eh? dah habis? 

Fillanie: Pa, lapar lagi ke? 
Pak Radie: Boleh lah kenapa?
Fillanie: Nak maggi?
Pak Radie: Nak.. maggi kari.
Fillanie: Ok.. awak kari ma asam laksa..
Pak Radie: Eiiii apa nie asam laksa? tak sedap, jangan makan..
Fillanie: Sukatiiiii laaa.. jangan mintak yeh.. mintak siap!


Pak Radie nie dia ada perangai tau.. apa aku suka dia tak suka.. pastu dah tak suka tu nasiblah kan.. tapi dia mesti paksa aku supaya tak suka jugak apa yang dia tak suka.. boleh mcm tu? kalau anak-anak suka makan apa yang aku suka, tapi dia tak suka.. nanti dia hasut-hastu jugak supaya budak-budak tu tak suka.. Hoihhh keji tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!! 

one for you and one for me.. 

Maggi Asam Laksa.. maybe terpengaruh dengan Istanbul Aku Datang.. hahaha

Resepi maggi nak? melampauuuu kau Jah.. 


Sekian, Wassalam..




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

15 comments:

Ayu azmir said...

makan makanan omputih dan instant

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nti ila try yek

Kniedaz said...

senangnya buat wrap tu..boleh cuba ^_^

Cik Eka said...

lepas tgok cite istanbul tu kan,memang otomatik teringin..
hihihihi

Aya Ariel said...

comellah korang beduan nih..lempang kang..muahahahah...laki bini gaduh pasal makanan itteww sgt suwittt..hehehe

nona hidayah said...

Macam sedap jerr kak filla. nak try buat lah. tahnks for sharing :)

mama ila said...

wahhh..simple..tapi sedapppp =)

misz anis said...

boleh try..sebab i pon pemalas...huahuahua...

mrs kayrul said...

simple dan sedap cuba rajin ngan malas je la..hahhaha

kita pun terpengaruh ngan istanbul aku datang...baru suka makan maggi asam laksa

Mira Adzlia said...

owh..igt sy sorg je tpngaruh ngan megi asam laksa tu..hihi

~yOuNg MuMmY~ said...

baru nak nagis sebab takde microwave. x jadi plak. hahahhaha. tp org laki mmg xsuke maggi asam laksa.. tensen je. T___T.

sharifah rosidah said...

Filla bukan awak je pemalash...aunty pun semenjak dah tak ada anak2 kat rumah pun dah jadi pemalash...ya lah masak bagai pun siang tak ada sesiapa nak makan...uncle balik petang so bila dah tinggal sorang tu tau2 je lah bedal maggi jugak lah.

bunga said...

kalau kat uia kitorang panggil shawarma...sejenis makanan dari arab..sedap dan kenyang!!! pehhh...nanti senang2 saya upload kt instag sy tag akak...asyik akak je bg orang terliur...xadil! hehe

aMiYs said...

Tq kak filla.. Dh dpt dh idea nk bwk ape utk pot luck.. Hehe..

hafizah hanapi said...

Nak try..nak try..hehehe