Monday, December 17, 2012

LUAHAN PERASAAN

Seriously aku langsung tak pernah menyangka dalam hidup aku, aku akan buat entry yang adik aku dah takde sebenarnya.. Walaupun dah hampir 4 bulan arwah takde bersama.. masih rasa pelik untuk menyesuaikan diri.. Semalam balik rumah Wan sebab Pak Radie nak tolong Wan pasangkan ampai kain.. nak kene drill kat dinding luar tu.. 

Kebetulan kawan baik arwah datang singgah sebab Wan ada bagitau nak hadiahkan sikit baju-baju arwah untuk kawan-kawan arwah yang muat.. lebih kepada hadiah untuk kenang-kenangan kepada kawan-kawan rapat dia.. So kawan baik arwah pon datang.. nama dia Ain.. kawan baik arwah perempuan ye.. ada anak sorang dah.. sebab adik saya ni memang pendiam sikit.. bukan pendiam lah.. cuma dia kalau rapat dengan orang tu.. orang tu je lah.. kawan-kawan biasa ramailah kot.. 

Ini baju kerja arwah.. baru-baru jugaklah.. yang dah lama tu Wan simpan... baju kerja arwah, Wan yang selalu tolong belikan.. Wan memang dah tau size, colour, brand dan semualah yang arwah suka.. Aku memang lama gila tak masuk bilik arwah Busu nie.. aku ni memang macam nie.. aku ada buat entry macamana kami sekeluarga kehilangan dia.. aku publish entry tu sekali.. pastu baca.. nangis.. dan tak nak baca lagi.. aku letak kat sidebar je.. tiap kali aku scroll blog ni bila ternampak aku laju-laju scroll ke bawah.. sebab tak nak baca lagi.. bila baca nanti, kejadian akan fresh sangat balik dalam otak nie.. so aku tak nak.. apa pun yang membuatkan aku ingat dan sedih.. aku laju-laju lupakan.. bukan nak lupakan Busu, cuma bila layan emosi nanti aku sedih.. aku kalau sedih kang berhari-hari jadiknya.. 

Bilik Busu (arwah adik aku) kemas bersih.. dia memang jenis teliti, kemas dan bersih.. baju dia teratur je dalam almari.. So semalam Wan keluarkan sikit-sikit lipat elok-elok.. nak simpan semua pun nak buat apa.. elok bagi kat kawan-kawan.. Wan simpan yang Busu selalu pakai je.. untuk kenangan.. 

sikit-sikit T-shirt.. 

Oh ya.. yang aku menang Levi's haritu.. aku dapat voucher Levi's RM700 sebenarnya.. Aku pernah cakap kat arwah, In Shaa Allah kalau aku menang aku nak belanja dia seluar jeans sehelai.. pastu aku menang.. tapi voucher tak sampai-sampai pon lagi.. sampai lah bulan puasa pon tak sampai lagi.. Busu excited sangat nak dapat Levi's jeans dari aku.... dia cerita kat bestfriend dia Ain tu yang dia seronok lah nak dapat jeans dari akak dia nie... Aku dapat voucher tu lepas raya.. Busu dah takde.. Aku langsung tak excited.... lepas collect je voucher tu aku simpan voucher tu.. sekali bila tengok balik dah expire pulak.. hmmmmm :( 

Maybe sebab aku dah set dalam otak voucher tu aku nak bagi dia separuh.. bila dia tak de aku jadi frust dan sedih.. so aku abaikan sampai terlepas date.. ke aku memang pelupa.. taktau lah yang mana satu.. 

Kasut Busu.. Busu memang gila kasut.. sama macam Pak Radie.. pegi Hong Kong pun dia asyik tanya Pak Radie je nak kasut itu nak kasut ini.. elok ke? murah ke lawa ke.. Busu cakap ngan Wan, Busu nak penuhkan rak ni ada 3 row dah penuh, dia nak penuhkan semua.. kasut dia camtulah.. teratur kemas.. Yang Puma merah kat atas tu Pak Radie ambik.. sebab yang tu Busu beli besar sikit.. So muatlah Pak Radie pakai.. dengan yang biru Onitsuka dia beli kat Gardens ke mana tah.. pon Pak Radie boleh pakai.. sebab kasut tak leh biar lama-lama tak pakai nanti rosak.. size kaki Busu pon tak besar sangat.. so Pak Radie pakai sempit sikit.. Abang aku pon tak berapa nak muat dan dia tak pakai sangat kasut macam nie.. 

Atok boleh pakai, so biarlah Atok pakai.. sunyi sangat umah Atok ngan Wan sekarang.. sebab tu Wan ngan Atok selalu tidur umah aku sekarang.. everyweek tidur umah Abang aku jugak.. weekdays Wan pegi kelas agama sampai tengahari.. petang kengkadang Wan gi mengaji umah ustazah.. so busy lah sikit.. Wan pon dah tak nak menjahit sangat.. ke tak nak terus? ntah lah.. 

Kena lah kita semua belajar menghadapi dugaan hidup.. Orang selalu kata kita tabah, kita kuat.. sebenarnya tak kot.. tapi once kita terpaksa melalui.. kita akan lalui jugak.. kita tak ada pilihan boleh kata nak ke boleh kata tak nak.... kalaulah aturan hidup ni boleh dipilih-pilih, diatur-atur.. Aku selalu fikir.. Ya Allah dalam ramai-ramai manusia disekeliling aku yang aku kenal.. kenapa Busu? tapi cepat-cepat istighfar banyak-banyak.. kadang-kadang pemikiran jahat kita memang macam tu.. tapi cepat-cepat sedar.. ini kehendak Allah.. dia berhak ambil siapa pun yang Dia berkehendakkan.. dalam sejuta manusia, kalau tetiba kita yang dipilih.. nak kata apa.. Redho. 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

sharifah rosidah said...

Sedih pulak aunty, tapi kita sama lah aunty pun kehilangan kakak dan teman karib dua belas tahun lepas...tapi memori bersama dia tak pernah padam sampai bila2....bila terkenang kan dia je aunty sedekah kan al-fatiha..semuga roh adik filla dan kakak aunty di letak kan bersama sama orang yang beriman.

nalsweet said...

sabar ye akak..memang berat mata memandang..berat lagi bahu memikut..baca entry ni pun dah boleh rasa keperitan yang akak alami..sabar tau..akak kena kuat..

Al-Fatihah.

Anonymous said...

:(..bila kita kehilangan org yg tersayang, baru kita paham mcm mana rase perasaan tu..kita redha tp sedih bile teringat kenangan bersama2 arwah...

Anonymous said...

salam kak,mmg akn amik ms...rsnye slamnya kot xkan blh lupa..
sy amik ms 2-3 thun utk keraskn hati x menangis bl org brtyn or ckp psl arwah abah sy...
thun2 awl...dgr org sebut nama arwah pun sy lari....
nk ckp rindu...mmg rindu...sgt2 rindu,smbl menaip ni pun dh bergenang air mata...wlpun dh 14 thun arwah pergi...

zainul zaki said...

al-fatihah untuk arwah...semoga bersama org2 yang beriman...

Hani said...

Salam Fillanie
sabarlah, kita doakan semoga arwah tenang di sana.
saya merasainya tapi dengan arwah uwan. sebab saya dari lahir tinggal ngan uwan (nenek). bila dia meninggal atas paha saya depan mata sendiri ni, tak tentu arah, kalo boleh takmo hari malam. sebab bila dah senja yang warna oren nak malam, saya jadi sayu. terus nangis. and tak boleh duduk dalam toilet terus rasa macam sempit, terus nangis. sebab uwan yang bela saya. meninggal atas paha saya.
lama juga nak terima uwan dah takde, teringat2 sampaikan jadi takut bila orang tanya macam mana uwan boleh meninggal? saya takut nak jawab sebab uwan meninggal atas paha saya.
moga arwah uwan saya tenang di sana aminnn

Anonymous said...

Allah boleh ambik nyawa kita bila2 masa shj x kira tmpat & masa jg usia muda @ tua jd dr itu marilah sama2 berubah kearah yg lebih baik..mulakan dgn yg wajib dlu cth smbahyang & menutup aurat insyaAllah syurga ganjarannya...

MyraQhairel said...

Alfatihah...arwah adik akak sebaya saya...lahir taon 84 jugak..muka arwah mcm familiar...semoga dia tenang di sana..be strong kak...

Anonymous said...

Salam

Sabar ye Filla......setiap orang ada je jalan cite masing-masing.....memang perit tapi kita tak ada pilihan kena juga melaluinya.........
Perasaan sedih sbb kehilangan ni memang perit...tak boleh nak dibayangkan dengan kata-kata....hanya yang pernah melaluinya saja yang tahu.....
Tapi adalah hikmah tu....
Al-fatihah untuk arwah.
Jaga diri ok.....peluk cium untuk Acih, Ani. Wan n to u too!!

Norhidayu Abdullah said...

sedihlah kak baca entry ni

Anonymous said...

Wife saya umur 8 tahun, mak dia pergi tinggalkan dia.. Dia ada 3 beradik.. Umur dia 11 tahun, kakak dia pulak pergi tinggalkan dia.. Mak dan kakak dia meninggal sebab sakit.. Masa saya kenal dia di U, sekali lagi masa tu umur dia 23 tahun, adik dia pulak pergi tinggalkan dia.. Tragedi sangat bila adik dia dibunuh oleh kawan baik sendiri.. Kadang2 rasa kehidupan wife saya macam dalam novel.. Rasa terharu bila dia tabah hadapi semua ni.. Tapi dalam hati dia saya pun tak tahu apa dia rasa..

- kalau kita redha, kita akan cepat dapat terima kenyataan.. Tapi nak redha tu sangat susah.. Apa pun kak Filla kene banyak2 sabar.. Doa untuk arwah busu, supaya dia ditempatkan dalam golongan orang yang baik..

Byzura Mj (By) said...

Alfatihah. Kita nangis banyak mana pun tu bukan penyelesaian hidup kan?

!eNa PnG said...

Salam takziah..Al- Fatihah...