Thursday, December 27, 2012

MUSIM HUJAN...

Salam 1Malaysia gitew.. Woih kemain tak fun dah baca blog ni sekarang.. hahaha.. sebab tuan punya belog agak busy dan takde idea nak update.. bukan takde update.. tapi takat gambar yang ada gambar makanan aje tak abis-abis.. adalah kasihan sangat ok..

So mari kita gagahkan diri update kisah Laundry.. Ai mungkin adalah seorang yang sangat ketinggalan zaman dan very the tertinggal train je kan.. tapi hada haku kesah? Aku ada satu masalah dengan kain baju sebenarnya.. Eh bukan dengan kain bahaju.. tapi dengan lahaki.. hahahah.. Pak Radie ada satu kepantangan iaitu dia paling tak suka baju bau lembap.. eh bukan dia je.. satu alam pon tak suka kot? So sekarang ni kan musim hujan.. Jeans dia dah 3 kali aku basuh okay!! jeans yang sama.. basuh spin, pastu sidai.. pastu lembap tak kering-kering.. pastu busuk bau hapak.. omg.. hati sangat marah tahu? ambik balik masuk balik washing machine, wash spin sidai.. busuk lagi sebab tak kering.. kutip balik wash, spin dan sidai.. aku boleh jadi gila mengurus seluar dia je tau.. pastu dia muka cebik-cebik bila busuk.. pastu aku geram sidai kat grill pintu umah.. dah lah dia kata aku ni dah buat rumah tu nampak macam rumah warga asing.. sekarang kalau korang jadi haku nak amukan ke tak nak? busuk lembap ko marah.. takut kene tempias, mak sidai kat grill umah pon kena marah.. ho ho hoooiiiiii... M daud kilau kang... 

Pastu aku tepek sikit je.. "Kalau susah sangat, pi campak kat kedai dobi.. bayar sikit.. tunggu lah 2-3 hari gi collect balik.. hati tak sakit".. Pastu lalu kat shoplots area Sri kembangan tu, ternampak pulak Self Service Laundry.. 24 hours.. Ok ini sudah terbahek nie.. Aku siap pegi usha line kejap. Al-maklumlah ai kan very the desa.. basuh kain duduk bersimpuh tepi sungai.. kahkahkahhh mana lah reti guna dryer bagai nie.. masa masuk kedai tu.. adalah makcik ngan pakcik nie.. pergh diorang lagi advance dari diri ini.. *amik tapak tangan tekup muka menahan malu* 

Pastu interview sikit-sikit.. Pak cik tu kata detergent pon ada jual kat machine tu.. RM1 je.. softener pon ada jual.. nak bawak sendiri punya pon boleh.. pastu aku temenung tengok machine tu macam tersangatlah canggih mak tak reti.. nak buat muka bodoh sangat tak sesuai lah kan.. so bediri tangan ke belakang ala-ala buat inspection.. baca lah step by step.. kena masukkan coins pastu amik yang "Wash".. dah siap wash.. boleh keluarkan masuk kan machine yang tulis "Dryer" set kan tahap High ke Medium ke.. hantam.. ok sudah usha.. rasa macam ok je.. nanti leh try.. 

So malam tadi dah basuh baju kat rumah.. masukkan dalam bakul purple penuh gaya.. sumbat dalam kereta.. kita gi dinner dulu kat PapaRich.. nanti kita singgah.. Jeans yang busuk tolong letak kat bonet.. haku tak sanggup nak bau hapak.. 

Memandangkan kami budak baru belajar.. tak jadi pegi kat tempat yang ramai orang sebab tak sanggup nak terkial-kial kat depan orang.. hahaha.. mari kita pergi kat kedai lagi satu.. ada couple tengah keluarkan baju dari dryer melipat kain atas meja.. takde orang.. kewl sikit.. 

Aku rasa yang kat sini mahal sikit kot, that's why tak de orang.. tapi nampak bersih dan lagi teratur.. sesuai untuk first timer yang bengap sikit.. hahaha.. warna silver sana tu Washer kot.. yang putih gedabak ni Dryer.. tapi ni besar stok 14kg punya.. so rugilah kalau baju ko sikit.. 

Sebelah dia lagi kecik sikit.. atas tu dryer.. yang tingkap bulat bawah ni washer.. untuk wash 30 minit, untuk dryer 30 minit.. so kalau ko nak wash and guna dryer sekali.. ko kena peruntukkan 1 jam stok cramp bontot lah kat situ.. kitorang sampai pon dah pukul 11.15 kot.. dah kita guna dryer je lah.. jeans busuk kempam tu nanti kita basuh dulu kat umah pastu baru kita gi guna dryer je kat sini.. kat kedai yang lagi satu tu guna sistem timbang KG kot.. kat sini dah fix.. machine dryer atas ni RM3.50 kot.. Dryer yang besar gedabak stok 14kg tu RM5 kot.. 

Masukkan coins.. pastu ko pilih lah nak High Temp ke Low ke Medium ke.. Aku takut baju aku hangus tebakar.. so aku amik Medium.. hahah tak kelaka langsung.. Pak Radie cakap, sekali siap kang, keluarkan jadi roti kirai sebab panas sangat.. acaner? ala la laaaa lawak kul 11.30 malam.. tak kelaka langsung. *malasnaklayan*

Sementara tu mak buyung duduk je tak begerak.. penat ok.. tak buat apa pon napas aku dah macam lari 200meter.. hoih letihnya lah mengandung ni.. 




Lepaskan je Ani Tomatomato nie.. tak reti penat.. bejoget lah.. menyanyi lah.. masuk bakul.. Kak Acih takde.. ada kat Enstek ngan Wan.. nasib ada kenit jadi assistant ;) 

Ok dah siap!!! Hasilnya.. ok t-shirt biasa bolehlah guna Medium Temp.. tapi lain kali aku rasa kena guna High Temp. lah.. sebab kaftan aku still lembap.. ada lah 4-5 yang tak betul-betul kering.. tapi puas hati lah jugak.. 

Marilah kita pulang





nasib ada Pak Radie and Ani







Jom scroll down lagi

























































































Apa yang penting????


-KERJASAMA-

#wonderpets





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

23 comments:

Jasfyra said...

saya pun selalu buat cmni.sbb xsuka bau hapak jugak..hihihi.yg tmpt saya selalu p tu, kita boleh stopkn jap dryer,pastu tukar nk medium ke high..

pastu masa kita stopkn tu, agak2 baju lembab lg,kita just tambah syiling rm1-2 tok tambah masa.spin je sampai baju kita betul2 kering

amaniammar said...

sweet je bila ad assistant..
tomatomato bowink r main sesorunk..
best jg ad kdai laundry cm gini..

hihihihii

nurul qamar said...

daku ini duduk rumah burung. lagi le kain baju tak kena panas. bau baju mmg tak bape sedap. balkoni pun panas sipi2 je. mmg wajib guna softener. tak kira la brand softlan ke daia ke comfort ke downy ke semua saya try guna. tapi paling suka downy & comfort kot =)

eh tapi kalo guna sabun breeze atau top bau dah best takyah guna softener takpe kot (pada saya la).

pelangi petang said...

slm filla....sy duk sewa umh bertingkat yg tak ada lif...so nk menghangkut washing machine dr kg mmg lah sgt malasnya...since berdua dgn hubby jer...mmg aktiviti weekend kami g self laundry kt bangi atau area rumah jer..bandar seri putra...basuh...dryer...blk dh leh pakai...senang hidup...hehehe...

pelangi petang said...

slm filla...sy pun sma...g bsh kt self laundry jer...cepat n kita leh guna sabun+softener pilihan hati...duk umh bertingkat yg tak ada lift+ x der balkoni...mmg baju2 yg tebal agk susah kering kan..lgpun leh terus lipat msa kuar dryer tu...bju mcm kena iron...pns...so lipat pun cntik jer...

mama maman aka yana said...

kita pun tak reti guna benda tuh.. oh desa eks..:)

Anonymous said...

pinjam ani sat blh x???geram ahh..hahah

Aya Ariel said...

olohh..bestnya kat kl sume nyee ade..kat kb tak sure ade ke tak bendalah ni..standard laa ujung2 tahun kat pantai timo asik laa ujan je kejenyaaa..dah musim dia..nak buat cemana..kain baju semua telonggok2 dalam 4 lori gitu..blum part melipat lg..nak kasi kering tu mau 3-4 ari jemur..tu pun sipi sgt yg keringnyaa..dah bau hapak semacam..nasibb laaaa kan..plg kesian baju baby terpaksa spin..sblum ni basuh tangan gitu jer..

Anonymous said...

trbaik la wonderpets..ekeke..

ida said...

menarik ni....nak kena g petang ni ...tapi ku pun desa weh...acaner laaa nak tekan karang huhubu....takder mesin leh terus lipat kah muabahaha...gila pemalas hokayy

ida said...

sangat menarik ni...nak g la petang ni...tapi ku pun jakun filla...matiklaaa terkebil karang....mesin lipat sekali takder kah...hahahaha gila pemalas hokayy

ida said...

menarik ni....nak kena g petang ni ...tapi ku pun desa weh...acaner laaa nak tekan karang huhubu....takder mesin leh terus lipat kah muabahaha...gila pemalas hokayy

Iela Fazielah said...

mcm aku kan filla... biasanyer baju aku sidai je kat tempat sidai bj mcm biasa tp aku letak kat ruang tamu dlm rmh pastu aku bukak kipas sepanjnag mlm smapai pg...percayalah mmg kering.. rmh kita tu...mlm2 panas tau...kalau jeans pun boleh kering.. suami akukan jeans dia lg besor dan tebal dr pak radie.. kering je.. xcaya cer cuba...

Cik Eka said...

hahahahaha

skang musim ujan,tensen sungguh jemo baju tak kekering..

dahla duduk umah sewa,mesin basuh takde lagi.
nak basuh baju ikut tahap rajin..

bila dah berlonggok banyak barulah hantar dobi..

kalau mak tahu,tentu ngamuk punyeee..hahahaha

kelipkelipchumel said...

cool..kat sini lom ada sebis gitu.huk.

Anonymous said...

dah jadi rutin tiap2 minggu basuh kat self laundry, samada kat putrajaya atau kat sungai chua

Chekgu Azrine said...

Senang jr kan kak..hehe..akk ni kelako..gelak sesorang baca entry ni..

SyazaLuqman said...

ni area dekat dgn maulana tu ke?selalu juga lalu situ tapi tak pernah nak terserempak pun tempat ni.kalau dah tinggal kat vista apartment tu, sah2 la dekat.menarik bleh hantar time2 musim tengkujuh ni.

mrs kayrul said...

kalau kat malaysia nie semua laundry buat macam tue kan best..tak pun ada mesin basuh siap boleh dryer...jimat masa dan tenaga...siap terus lipat

Irfa said...

lagi jimat rasanya guna mesin ni cuma kena cari masa la sbb lama jugak nak menunggunya

Anonymous said...

kalau malas nk tngu masa basuh baju kt mesin wash yg besar tu leh lajukan speed dia tekan icon rabit hehehehe

sy ni student hotel catering klo ada kelas amali sllu pas kelas kne cuci balik table cloth..napkin smua... malas nk tngu lama2 icon rabit la jd penyelamat...tekan je so cpt sikit dia bsuh...xpyh tngu lama2 hahahaha

sharifah rosidah said...

Tak tahu pun kat Malaysia dah ada sistem macam ni, 25 tahun dulu masa uncle belajar di US ini lah cara kami mencuci baju pada musim sejuk dan snow, kat mana ni ya?

Anonymous said...

ma-cute
pa-cute
babies-even cuter