Friday, April 27, 2012

Dialog Acih and Mama..

Dialog 1

Acih: Mama, Kasih nak handphone boleh?

Mama: Handphone? mana boleh.. kecik-kecik nak pakai handphone pulak..

Acih: Alaaaa.. kawan kasih tu Hannah, dia ada handphone.. boleh je?

Mama: Tak boleh, Hannah takpe.. dia kaya kot..

Acih: Tak lah..Amber lagi kaya.

Mama: Mana kasih tau Amber tu kaya?

Acih: Nama pon Amber.. macam orang puteh.. mestilah kaya!!! 


T________________________T







Dialog 2

berlaku masa tengah ajar maths kat umah.. haku dah siap rotan kat sebelah..sebab Acih tak suka maths.. dia tensi kena kira.. campur tolak semua.. 


Mama: Kasih, buat nie.. 9+9 berapa???? 

Acih: Jap (sambil keluarkan tangan) satu, dua, tiga, empat, bla bla bla (tetiba angkat kaki kira jari kaki) 

*sungguh menyentapkan okeh*

Mama: Hoihhhhh.. kira dengan kaki???? 

Acih: Yelah.. kan banyak.. mana cukup tangan Kasih nak kira?

Mama: Habis tu kalau kat sekolah pakai kasut cemana nak kira????

Acih: Kasih bukak kasut.

Mama: Hah? bukak kasut????? 

Acih: Yelah.. 

Mama: Kawan-kawan bukak kasut jugak?

Acih: Tak, Kasih sorang je.

Mama: Hah? Cikgu nampak?

Acih: Tak, Kasih tak bagi orang lain nampak.. 

Mama: OMG...meh sini.. mama ajar cara paling senang.



Mama: buat 9 garis kat atas, 9 garis kat bawah, pastu kira semua sekali.. itu jawapan dia..tapi jangan salah kira.. silap satu garisan telebih ke tekurang ke.. semua salah.. paham????

Acih: paham!!

Pastu asyik menguap.. pastu buat keje kepala lentok atas meja.. hoihhh hangin sebadan mak kau ni.. kira asyik salah... budak Ani tu pulak dok panjat meja menyelit celah ketiak haku.. 

Mama: Apa benda ni??? Salah kira kenapa??? Buat balik! padam semua.. mama check jap lagi kalau ada salah siap!!!!!!!! tulis cantik-cantik, jangan jadi pemalas! 

*mata berkaca* sebab dia menguap ke sebab nak nangis ke aku pon konpius... 



Mama: Ok tutup buku, esok kita sambung.

Ni kalau aku sambung lagi, memang bebirat tangan budak ni aku kejakan.. 







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

23 comments:

Anonymous said...

kasih darjah berapa kak?

amaniammar said...

sis..

chumel jer statement dialog 1 tu..
senyum lebar je ni..
tp tu r...dunia sekolah primary mmg cm gitu...

baru drjah 1...ala chumel jer.

sma le kita sis..jnis GARANG time mngajar..klu bdk x nangis tu x sah..

tp sweet je acih..smg berjaya dlm pelajaran...x lma lg nak exam tgh thun

Riena Haiqal said...

hahahahaha.. bijak nye budak ni berkata2 tau... dah tu kira guna kaki lagi tak cukup tangan.. hahahahahah :)

Anonymous said...

lawak lah filla dialog u dengan kasih... saya baca kat opis.. tergelak2.. then ada org tegur.. kenapa gelak??? dah kena baca kat diorg ni dialog u ngan kasih.. heheheheh

hanabanana said...

memang mencabar kan ajar budak2 math. sy pon slalu marah adik bila ajar dia maths. hihihi

Filla ~ Kasihs said...

anon: darjah 1

amaniammar: kan, haku dulu bawak doposen je gi sekolah..

riena: hehe

anon: hoih.. jangan baca blog time keja!! heheh

hanabanana: kan? pastu apak dia jeling2, eh? time dia ajar, boleh plak garang2?

Irfa said...

aku pulak..9 dalam kepala pastu lagi 9 buat garis2 mcm tu dan kalau lagi sikit just guna jari tangan je.yelah..kalau 56 tambah 3 takkan dia nak buat garisan 56 dan 3.cer ko ajar yang 56 dalam kepala

Irfa said...

aku pun kalau ajar anak tak nanges bukan aku la..ngaji pun sama

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

haha.. amana pun liat nak buat keja sekolah.. kena gula2kan dgn ipad.. anak2 zaman sekarang

BlueiceButterfly said...

~hehe..tersenyum baca gelagat kasih..:)

Anonymous said...

Igt lg dulu siap pinjam jari kwn sbb xcukup nk kira kahkahkah

Anonymous said...

yg pasal nama amber tu kelakr laaa. kecik kecik pikiran dah luas hihihi

LiYaNa.MaZLaN said...

dialog 1 : amber nama glamor yek acih? kayesss sangat kan? hahahha..

dialog 2 : garang kan mama, acih? hehehehe..

=)

Anonymous said...

she is too tired

JMR said...

garangnyer cikgu acih nih...tp acih mmg sempoi la kira pakai jari kaki..hehhe

IdaShazana said...

comei....
macam mak dia ke?

Aya Ariel said...

sweet acih..kalo aku jadi acih pon..konpem aku ckp amber lagi kaya..nama pon dah mcm org putih..ahaha..

mama pon..garangnye lah..yg ani g nyelit bawah ketiak tu nape..nak buat kira2 gak eh

Reensyarinie said...

akak..garangnya.hehe.tp kdg2 geram jgk kan ajar2 xphm.

najwa said...

hye kak!!=) im ur silent reader..cm ilang akal lau x bace blog akak! hahaha anyway, kt ofis tmpat sy praktikal ade sorang akak ni muke sebijik cm akak..die jd mak guard..slalu tgk muke die smpai die pn plik hehehe

Anonymous said...

tu kalau 9 + 9...kalau 96 + 73..nk bt cmner...berapa byk batang nk lukis arr..satu soklan 15 minit ar camtuh..hehehe...

(adiputra)

kayrul-shah said...

ala bijak betul acih berkata-kata...yang tak menahan tue kira pakai kaki sekali. Tiba-tiba teringat masa zaman baya acih dulu, saya pun kira pakai kaki gak..hehehe tapi kat rumah je la....

Lizan said...
This comment has been removed by the author.
Lizan said...
This comment has been removed by the author.