Wednesday, April 20, 2011

Cerita Orang Tong Gas...

hai hai haiii.. lama tul tak bersembang-sembang kat sini... busy sikit dan takde idea nak kelentong :(

tapi hari ni nak jugak cerita sikit... sebab sakit hati giler petang semalam... al-kisahnye gini *sambil betulkan kain batik nak telondeh* balik jer keje semalam, letak bag budak-budak nie.. terus masuk bilik tukar baju duduk umah.. baju duduk umah ialah boxer dan singlet >__<"... baru lepas salin baju, Acih datang lari-lari.. "Mama..mama... ada orang datang.. kat pintu"... alamaaakkk ko nie.. apa baik sangat pegi bukak pintu?... "Sapa????"... "Manalah kasih tau, orang lelaki"... aku pon kelam kabut sarung t-shirt Pak Radie.. tapi suar tak salin lagi.. terus jenguk celah pintu... "Ye? ada apa"... then budak lelaki tu cakap.. "Kak maaf ganggu.. (dia nyer maaf ganggu tu pon memang annoying okayyyy).. akak tengah masak ke? sebab saya datang nak check gas akak.. bagi saya dalam 2, 3 minit je... kita memang every year kene datang check gas kat rumah.. nak check ada yang bahaya ke tak.. atau ada kebocoran ke tidak"...aku pon terus was-was.. "Ni dari mana yeh?".."Saya dari Gas bla bla blaaaa ni kad saya" (orang ni beruniform bagai) so aku taklah was-was sangat sebab tengok penampilan dan aku yakin dia bukan Salesman jual barang.. dah gaya mcm orang TNB yang memang wajib kene check umah korang tu kan? so aku pon bagi lah masuk.. (tapi gi salin suar panjang dulu)..

so mamat ni pon masuk lah ke dapur... "Kak maaf tanya, tong gas akak mana?"... aku pon bukak lah daun tingkap kabinet bawah dapur tu... "Tuuuuu"... pastu dia sambung lagi "maaf kak ye... ini tak selamat.. gas tu akan berkumpul tak boleh keluar.. sekiranya terjadi apa-apa.. memang kalau akak tengah memasak sangat bahaya".... Eh budak nie.. asik mintak maaf mintak maaf... tapi ok fineeee ada logik nye lah.. (eh, dah 5 tahun dah gas tu elok jer duk diam-diam dalam tu? ermmm mebi lom nak tekena kan? so jangan bongkak)..

kalau cenggini gaya, aku jamin Pak Radie tak bagi dia balik...

pastu dia pon tanya lagi akak lepas masak selalu off kan tak gas tu... "tak".. "Hah, tu yang bahaya tu kak.. bila gas tu sentiasa mengalir... akak tak tututp".. bla bla blaaa.. HOIIIIHHHH time ni aku dah malas nak layan.. ko cakap 2,3 minit.. ni dah 10 minit ko membebel.. dia tatau aku ni kalau time balik keje.. mengejar anak.. mengejar nak defrost binatang... anak besar nak milk.. anak kecik nak tetek... pastu dia sambung lagi "Eh, baby akak dah berapa bulan? bila start merangkak.. eiii tak sabar nak tunggu anak saya merangkak".. boley tak???? boleyyyy tak?????... aku pon tepaksa lah ramah "dah 10 bulan.. merangkak tak ingat plak baper bulan.. anak umur berapa?".. "Oh anak saya dah 5 bulan" *sambil lap peluh.. bau boleh tahan* T____________T

pastu sambung lagi "Kak, maaf ye, boleh tak alihkan kuali-kuali akak atas dapur nie".. perghhhhhhhhhhh haku dah hangin nie.. time ni laaaaaaa ko nak check, nak suh alih bagai.. tonggang tebalikkan dapur gas aku... muka aku dah toya dah.. "maaf kak ye".. dah alih-alih tu.. aku sound "eh dik, tengok lah apa-apa pon yang patut ye, akak sibuk sikit.. nak masak nasi lagi"... budak tu sengih.. (tak taulah dalam hati kalau dia maki aku kan?) aku pon dah start buat lakonan bagi dia menyampah sikit.. Amaani melalak-lalak dah.. "Kasihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. tolonglah tengok sikit adik tu mana? kang dia keluar kang... jangan dukung dia, kang jatuh.. biar jer dia sendiri kat lantai tu.. lap hingus dia... mama BANYAK KEJE lagi nak buat nie"...

"Kak, akak guna hos ni tak elok kak, maaf ye, hos ni kalau kene panas dia boleh akibatkan gas tu bla bla bla".. ko jangan nak kencing, time ni aku tau dah lah MEMANG KO SALESMAN JUAL HOS GAS.. vavi betol lah.. "Dah berapa lama akak guna?".. "5 tahun" *sambil cuci beras*.... "oh dah lama.. maaf kak ye, bukan saya nak kata lah, tapi memang betul hos ni murah... ramai orang guna sebab murah, tapi cuba akak tengok nie... *sambil bukak tutup gas tu bagi aku rasa gas keluar ikut hos tu* akak rasa tak gas tu keluar???" "akak ada tak dengar cerita bulan lepas kalau tak silap saya, yang kes sekeluarga terperangkap dalam kebakaran.. suami dia ahli bomba kalau tak silap".... aku pon jawab "tah? tak baca pon".. heiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tolongggg lah kau keluar dari umah ni sekarang boleh tak? aku dah rimas nie.. ko tak nampak ke muka aku dah mcm ayam berak kapor dah nie...

pastu dia dok menceceh kes kat mana-mana tah lagi.. aku terus potong "sebenarnya nak kene tukar hos apa? ada bawak? berapa ringgit?" hah kau senang citer.. dari ko membebel-bebel.. anak aku dah melalak tu hah... citer indon aku dah nak start dah... "haa ni saya ada bawak, akak tengok ni harga dia".. ada dua harga,, satu rm59 tak silap aku, lagi satu dalam rm79 kot.. terus aku cakap "hoih mahal gak nie.. sorry lah akak tak de cash kat umah".. ok dia pon terus keluar fakta-fakta orang marketing "cash takde takpe kak, besok pon akak boleh bank-in.. tu tak de masalah"... ok tu fakta ko orang marketing kan? ko tengok fakta orang kedekut ni plak...
len kali, company jual hos tu, tolong hantar yang cenggini kalau nak sales ko meletop

"ohhh bukan masalah tak de duit, masalahnye akak kene lah tanya abang dulu.. dia tak balik lagi nie, kang memandai-mandai dia tak tengok lagi dia bising kang"... *giler mithali kene tanye laki dulu nak tukar hos gas*.. orang marketing tanak kalah "Ohhh.. suami akak balik pukul berapa? saya leh jer tunggu takpe...".. bodo!!! "dia???? uihhh dia balik malammm dikkkkk kadang tengah malam.. tak tentu masa, senang camni.. bak lah card ke, hp no. ke.. nanti kalau nak pasang akak call jelah".. budak ni diam " erm.. bukan mcm tu kak.. sebab kita memang takde jual-jual kat kedai.. ni kebetulan ada lagi 2 nie"... ko ingat aku ni bodoh ke? "kalau mcm tu takpelah dik..MINTAK MAAF LAH YE...... tengok lah nanti cemana.. tahun depan ke" *ngeh ngeh ngeh*

dia pon jawab "takpe takpe kak" sambil kemas barang-barang dia.. sempat ber-sms lagi... agaknye sms kawan dia yang tengah buat marketing kat rumah sebelah kot? 'wei, akak ni bangang tak nak beli hos nie, ko make sure ko punye tu jual'... kan kan kan??????

ok dia dah berambus.. senang hati mak... mintak maaf lah orang yang keje nya buat marketing.. aku memang ANTI-SALESPERSON.. mintak maaf lah ye.. bukan lah aku menonong nak benci orang.. takkk.. bukan mcm tu.. tapi meh aku ajar.. ko nak buat marketing tu cuba smart sikit... eh tapi kalau jual hos gas nie.. ko nak buat smart marketing pon tetap kene maki gak aku rasa lahhhh.. hahahah... tapi kan, nak buat marketing nie, pls don't force people.. annoying ok.. tak kira lah apa business ko.. apa product ko.. tapi ko kena smartlah... cara nak convince orang... talk nicely.. jangan push-push... ko biar dia jer yang buat keputusan.. kalau dia rasa product ko bagus.. ko tak yah cakap banyak pon dia nak beli dia beli jer.. aku ni bangsa lagi orang paksa... lagi aku tanak.... walaupon aku tau benda tu bagus.. tapi paksa-paksa i don't like.. ko kena bagi customer ko buat pilihan.. bagi customer rasa selesa... layan elok-elok... sengih sampai tinga... hati ko menyumpah berbakul pon pendam jer... dalam masa sama ko pasang la strategi... ko pancing dengan product ko tu.. ko 'tunjuk' lah kebest-an product kau... paham????????

ok tu jer lah nak cerita... nanti sambung.. bye...


ish giler stylo deliver gas.. auwwwwwwwwww...

teringat dialog aku ngan Wan (mak aku) dulu.. aku ada kawan pengkid dulu... sesama main roller blade... bukan pengkid aku yeh.. dia ada awek... dia keje kat butik guess zaman tu lah...


Fillanie: Ma, Shaun tu best lah.. keje kat kedai guess....

Wan: Yeh? eh ok lah tu.. dia kan mcm jantan...

Fillanie: ??? apa kene ngena dia mcm jantan keje kat guess???

Wan: Keje apa? kedai jual tong gas?

Fillanie: HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA... *nangis sebab kelaka dah sedih* Wan memang hebat!!






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

Lili Sakina said...

pagi2 lagi dah wat lawak...sabo jela dengan Wan...

Aya Ariel said...

aku gelak baca dialog wan..
wan pandaiiiii..
macam mak aku..
sabo je lah kak..
tua seksok..kite pom cenggitu agaknye T__T

Jiejah @ Iza said...

mmmppp dah lebih 10x kot org kata nak check gas kat rumah .. tiap kali pun akak buat alasan asben x de kat rumah , x leh masuk hihihi

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

part last yg best!! wakaka

b a m b a m ' s said...

mak sy pon pernah kena kak..haremmm dia nk bg org masuk.. tah sape2 nnt.. wat naya jek..uhuhuhu

Mrs.R @ Emi said...

ada org jual kepala gas dtg umh parent saya...n pandai2 nk tukar..tetiba meletup..sib umah xterbakar..sialan betoll

Dieba said...

dlu sye pn penah kene, da la hsbend tade kt umah, sesorg lak layan org tu.. bukak pntu bagai.. igtkan betul dia nk check safety gas, rupe2nya dia jual saluran gas tu.. geram je.. last2 sye cakp kt dia, y sye nk rushing keluar. hahaha :D

nona hidayah said...

Hahahaha...dialog dengan wan tu paling lawak..hahahaha..sambung ketawa lgi..


Kire akak berani la bukak pintu utk org gas tuh..kalo saye intai kat pintu, pastu ckp tak nak ..hehe

NUR AIN ZULAIKHA said...

oo..org tu ade dtg umah saye gak sabtu due minggu lepas..tp kebetulan ayah saya dtg umah kn..so saye serah kat ayah jela..ayah saye tnye die nk ape?die ckp la die nak cek gas n dr syarikat apekejadahnyer..hehe~ pastu ayah saye kate..xpe2..trm ksh je..pastu org tu pon blah..naseb ayah saye ade..lau saye sorg2 kat umah, mmg ko bg la salam 40kali xkuase nk layan do..hahaha

LadyRye said...

kebetulan tengahari semalam time aku tengah baring-baring malas pun

ada 2 ekor ketuk2 pintu pastu aku tanya kot tingkap ja

'ada apa?'

'kak, saya Wawa dari alor setarrr..bla bla bla' dengan nada ceria kemain!

aku tutup tingkap pastu laung dari dalam - 'rumah tadak orang!'

kahkahkah!

ada aku kesah nama kau? ada aku kesah kau dari mana?????

JuJue said...

hahahahaha.. rasa nak komen pasal penjual gas. tp bila baca statement wan..terus tak jadik! hilang semua menda aku nak komen! hahahahahaa..

Anonymous said...

lain kali jangan kasi salesman or sape2 masuk rumah. kadang2 baju uniform tu mrk curi je...konon nak kasi gaya org mcm datang dari pejabat kerajaan.

kat umah saya pun ada salesman check gas datang..dia kata nak check gas, saya kata, maaf, sini takde dapur gas..pakai microwave je. dia pun tak kacau lepas tu, terus jalan pergi cari umah lain.

Sally

Nurulezzah said...

haha . lawak .

hamizah halim said...

besh name anak2 kamu..i like~

Anonymous said...

mmg ada org dtg jual hos gas mcm tu kat umah sy...x ingat rege brp...tp yg fasal org terperangkap dlm kebakaran tu samalah mcm dia cerita kat sy...skrip kot....
hihi...tp sy terus beli n suh dia psg je...mls nk dgr dia membebel itu ini...siap mintak air lagi...

LindaRahim said...

lahai...komen td x sempat taruk nama...duhai anakku...rajin sgt tolong tekan...hihi...

Siti said...

salam.
Memacam teknik berjualan sekarang ni yek, sebaik takde apa2 yang tak elok.

Dulu, saya dan kekawan rumah sewa kasik orang masuk, katanya nak check nyamuk aedes. kami percaya. rupanya dia mencuri tanpa kami sedari, dompet, handphone segala. agaknya kami dipukau kot, langsung tak sedar apa.
lepas tu, dah taknak kasik sesapa masuk rumah. takuuutttt.

J.M.R said...

kahkahkah...

tp suka tgk pompuan tu angkt tong gas...seksiiiiii okkeyy...

Atiey said...

PADAN MUKA SALESMAN TUH..AMIK KAU/ASAL TAK GEDEBUSH JER NGAN TONG GAS..HIHI

Iela Fazielah said...

awal2 ko citer ada org gas dtg rmh aku dah agak..mesti org nak jual getah gas... huhu.. sian ko...terkena

green apple said...

aku tak paham orang yang datang buat sales time orang baru balik keje, and hujung minggu time tghri org tgh sedap2 mebuta.

Memang sah bisnes kau fail.

afid said...

lamanye citer org tong gas akak..:B

NUNU EERA said...

kak.. KMR dgn pak Radie sure spendapat.. haha..

erieyain said...

salam akak...

ain pon dh kena cm akak,rimas dibuatnya..mula2 dtg ingat nk cek gas ropenya nk juai hos gas...hangin satu badan..pas2 bila x beli buat muka toya...nyampah btol..

main paksa plak org beli...part last paling best...hehhehe

mohd.ezairi said...

Sonarnya aku search cara tukar tong gas.. Jmpe blog hg lak..btw awek tukang gas tu mang stylo..bahaha