Monday, September 19, 2011

Train Your Child...

Aku masa kecik-kecik dulu sangat rendah diri... pemalu pon iye kot... rasa macam semua tak boleh buat sendiri... tu belum lagi kes kat sekolah.. punyelah penakut... kalau cikgu tanya soalan nah hambik kau.. kelam kelibut.. elok-elok aku tau... tapi panik punye pasal terus rasa apa pon tak leh jawab.. kenapa macam tu ah? 

aku ingat lagi kalau kat sekolah... kalau cikgu tanya apa-apa.. cikgu suruh angkat tangan nak volunteer jawab.. perghhh sorry aku nak angkat tangan.. kalau boleh aku tundukkkkk je... mata pon tak sanggup nak angkat.. kang aku tengok, aku yang kene.. camne??? hahahah... 

aku rasa benda-benda macam nie terjadi sebab jiwa kita tebal ngan perasaan malu dan rendah diri.. contoh, kang aku jawab sekali salah.. mampooosss aku kena gelak.... sedangkan dalam hati memang tau dah, itu lah jawapan dia... malu punye pasal, tahanlah ko duduk diam terceruk je kat situ... haishhhh susah ok nak jadi confident... itu aku lah.. hahahah... relaaaaa terpencil biarlah orang tak tau kewujudan aku kat situ... hahahhaha.. kesian kan? 

aku suka orang yang confident.. tapi confident bertempat lah.. jangan lah kau konpiden tak tentu pasal... tak tau, tapi konpiden gile.. tu mau kene lempang satu kali....contoh kawan ko bbm:-

Kawan: wehhh aku kat Lim Kok Wing.. mana Papa Rich Cyber ni?

Aku: OOoooo betul dah tu.. ko naik atas sikit lagi.. masuk Cyber.. dia dekat Petronas.. cari jek

Kawan: ok ok ok.. aku cari..

-

-

-


pastu time aku plak nak jumpa dia kat Cyber, 

Kawan: mana? 

Aku: On The Way, doakan aku tak sesat....

Kawan: eh, ko cakap macam konpiden je tadi kan??


muahahahahah... bila dah besar panjang nie.. cakap tu konpident jek.. hahahahha.. oh itu intro entry jek.. aku nak cerita pasal train your child.. eh tak agak-agak tajuk je omputih... hahahah.. Latih Anak Anda.. ok? seawal usia berapa tahun? aku tau, lain budak lain pencapaian dia... so kita jangan sesekali compare anak kita dengan anak orang... jangan ko rasa 'down' sebab anak kau jalan lambat.. anak orang jalan cepat... or jangan push anak kau kalau ko rasa anak ko slow sikit dari anak orang..... 

banyak aku tengok okeh, cousin aku dulu kecik-kecik, pendiam giler.. dah besar, eh tetiba jadi rajin borak, kaki sembang.. ada yang kecik-kecik mulut becok, dah besar, eh jadi pendiam dan pemalu??? ada yang kecik-kecik blur jer.. dah besar pon blur tak abis-abis, eh?  muahahahah.... so kita tak perlu bimbang, perwatakan semasa kecil tidak menjamin besar nanti dia akan berperwatakan yang sama.. so jangan rasa senang hati sangat if anak ko kecik-kecik kemain mulia tertib perangai.. haha.. dah beso dia lah syaiton.. muahahhaha.. atau kecik-kecik nakal kemain, dah besar dia lah muslimah sejati.. 

eh aku tersasar.. tapi bab tak confident, atau confident level very low tu sangat terkenal di kalangan budaya kita orang melayu kan? kenapa yeh?? tak payah tunding jari kat orang lain, aku sendiri ni hah.. sama jek.. kat belog kemain pung pang.. kat luar?? haha.. pung pang gak... hahahah... tapi kurang lah sikit hover dia tuuu.. aku rasa kita kena dedahkan anak-anak kita supaya dorang lebih confident kot.. cara dia ada macam-macam kot? macam Acih, korang tau tak dia tu pemalu sebenarnya???? ada satu masa dulu.. kalau orang tak kenal tanya dia "Eh, adik umur berapa tahun?".. nanti dia sipu-sipu je.. tak jawab.. ewahhhhhhhhh bab ni memang aku angin sikit... orang tanya, apa yang berat sangat mulut tu nak jawab? ada emas dlm mulut???? simple question, ko mesti jawab dengan confident.. 6 tahun!!! bukan orang suruh ko menyanyi ke menari kat situ.. paham? so cemana aku train Acih lepas-lepas tu supaya setiap kali orang tanya ko mesti jawab??? 

Aku takkan marah-marah lah.. tapi aku strict sikit.. nanti balik umah aku cakap "Kasih, auntie tu tanya tadi kenapa tak jawab? senang je soalan auntie tu.. Kasih berapa tahun? lain kali kalau orang tanya, Kasih MESTI jawab, tak baik tau.. kesian orang tu tanya.. kasih tak jawab... nanti dia tungguuuuuu je".. tengok mama, orang tanya mama mesti jawab.. takkan orang cakap dengan kita, kita buat tak tau je... (dan aku pon membebel dengan lapanplohlapan contoh lagi..muahahahha).. aku selalu indirect puji-puji budak-budak kat TomTomBak..... tapi jangan sampai dia rasa down lah.. macam "Fuyooooo, Kasih cuba tengok budak tu nyanyi.. hahahahha... dia hafal tuuuuu.. siap menari.. jom kita nari macam dia jom?"... so aku rasa tu motivate diri dia.. dan secara tak langsung akan bina confident dalam diri dia.. walau pon bukan depan orang ramai, at least depan aku! kadang aku selalu cerita kat dia "Mama ngan Papa selamba je buat tu buat nie.. apa nak malu".. contohhhh lahhh... aku nak dia pon turut serta join.. sebab mak ngan apak dia pon tak malu.. 

Dulu Acih lagi la ko tau... Pemalu dan aku pon tatau cemana tah.. dia pelik kengkadang.. kalau ada birthday party... kawan-kawan happy je main games.. sampai boleh lupa mak bapak.. Acih memula je.. pastu dia bediri ketepi... dia perhati je.. dari kecik dia suka jadi pemerhati.. nanti dia tetiba dah ketepi je.. pastu tengokkkkkk je apa orang buat.. bila aku suruh dia take part.. dia tanak.. dia takut kena Booooo kalau kalah... bolehhhh tak???? hahahahha.. ok fine, ko tanak tak payah join.. dia rasa tak sanggup kena boo.. sebab dia tak suka orang look down kat apa menda yang dia buat.. chill acih, chill..... orang jiwa sentap ni ko kene really know how to tackle them.. dia ok kalau kene cara... kadang kalau orang berebut-rebut, dia tanak join.. dia ketepi... 

tapi lately dia banyak berubah.. tu aku cakap.. budak-budak.. makin dia besar makin banyak perangai dia berubah-ubah.. ko monitor je lah apa yang patut.. sekarang Acih dah kurang sentap... dah kurang merajuk-merajuk... tapi yang aku prasan dia matang... kalau borak dengan dia pon, ko rasa macam dia dah besar sangat.. kalau borak pon ayat dia teratur.. kalau dia tak paham satu perkataan tu, dia akan tanya ko, sebab dia akan cuba nak selitkan perkataan tu kat ayat dia.. dan yang penting, sekarang nie kalau orang yang dia tak kenal tanya apa-apa dia akan jawab.. contoh dalam lif, orang tanya apa-apa dia mesti jawab.. sebab aku dah standby stare kat dia kalau dia tak jawab.. muahahahhaha.... aku besarkan je mata 2 saat cukuplah.. muhahahaha... 

Now Acih 6 tahun, bulan Jan 2012 dia masuk darjah satu.. ko ingat aku tak seriau? cemana nak guna toilet sorang-sorang??? hahaha... dia lagilah.. toilet nyangkung tak reti.. nak toilet bowl... kang sekali siram habis tersiram kain semua basah kuyup cemana???? hahahaha.. so sekarang-sekarang ni kalau pegi public toilet. aku akan teman dia.. tapi aku train dia buat sendiri, aku tanak tolong!!! walaupon ko tau lah aku ni gatallll je tangan nak tolong..sebab tengok dia slow motion terkial-kial tu kan? hahahah.. 

kalau pegi kedai pon aku bagi dia duit tapi aku perhati jelah dia bayar and amik balance.. bila kita latih anak kita buat macam tu.. ko tengok muka dia lepas dia berjaya bayar semua tu.. ada satu cahaya kebanggaan bersinar-sinar keluar dari muka dia.. muahahahhahaha.... ko ingat tak bangga ke boleh bayar sendiri???? itu salah satu cara nak bina confident level dia.. bagi je dia buat sendiri plus ko puji-puji sikit lah kan.. hari tu aku suruh dia ikut Pak Radie turun bawah.. umah aku kan tingkat 13.. so Pak Radie nak blah gi mana terus.. so ada barang nak amik kat kereta bawak balik umah.. first time ok, aku ngan Pak Radie nak train dia.. dia turun sama-sama... pastu amik barang tu kat kereta, Pak Radie blah... dia kene naik lif sendiri dan balik umah... hahaha.. kelaka yeh? ko rasa tu benda simple??? aku dah lama nak ajar dia benda-benda simple macam tu.. tapi mengenangkan macam-macam boleh jadi zaman sekarang nie, aku susah sikit lah nak biarkan dia sengsorang.. kang tetiba tak balik??? kadang kan, orang jahat punye pasal, anak kita yang jadi manja tak tentu pasal.. jadi tak berdikari.. tul tak???? ko takut nak lepaskan anak.. takut keadaan luar tak selamat.. so semua ko kena buatkan.. bila anak nak pandai????? perghhh masalah tul... Alhamdulilah, Acih selamat sampai umah..muahahahha.. Pak Radie terus call, "Kasih dah sampai lom?".. wahhh mak bapak zaman sekarang kan.. kalau zaman kita dulu-dulu.. "ko keluar, sebelum maghrib masuk umah.. ko tak sampai, aku kunci pintu.. duduklah kau kat luar".. hahahahha... zaman dulu elok je pulak.. takde sgt kes budak hilang semua tuh.. ok sekarang kita mesti salahkan zaman... muhhahahhaa... 

sooooooo, kalau kita risaukan keselamatan anak-anak.. dan kita rasa keadaan sekeliling kurang selamat untuk didik anak-anak supaya lebih independent.. kita pusing lah sikit cara lain... hari tu ktorang test Acih beli Ice blended kat Starbucks.. sebab tetiba dia yang cakap "Mama, haritu mama beli apa yang sedap tu?".. oooo "Mocha Ice Blended, kenapa?".. "Kasih nakkkkkkkkkkk" ... aku pon cakap "Tu, kasih kalau nak pegilah beli sendiri, papa bagi duit, pegi beli, mama ngan papa tunggu sini, nanti datang balik"...

Terus muka dia berubah, macam excited, confident tu bercampur baur.. hahaha.. aku tanya "boleh tak, pandai tak?".. dia jawab "Pandai, tapi nak cakap apa?"... ok, "Kasih cakap je nak Mocha Ice Blended, size Medium"... so dia pon ulang apa aku cakap.. "Haaaa.. tu boleh tu.. senang kan????"... pastu kalau dia tanya "U want cream?".. Kasih cakap je "No cream".. nanti bagi duit... abang tu bagi balik duit balance kat Kasih... 

Maka dia pon pergilah seorang diri.. aku ngan Pak Radie perhati dari jauh je.. dan dia berjaya bawak balik Mocha Ice Blended.. Bravooooo Acih.. hahahha.. tapiiiiiii..... 

ko tengok tu, mamat tu kejoooo Acih.. ingatkan kenapa... rupanya dia nak bagi Acih straw... hahaha.. helloowwwwwww Acih dah amik straw sendiri okay... hahah.. itu aku dah train dari dulu.. wah malu abang tuuu.. 

ok lah kan? 6 tahun beli air sendiri... mungkin anak orang lain lagi hebat.. 3 tahun pon dah pandai pegi beli..muahahahha... tapi aku bangga lah kan.. pastu tanya dia "Ok tak? cemana kasih cakap kat abang tu?".. "Kasih cakap nak Mocha Ice Blended, tapi Abang tu cakap Englishhhhhhh".. muahahahahah... "Habis Kasih cakap melayu??"... "Yelah.... tapi Kasih cakap Thank You"... 

Wah kelas... cakap 'thank you' jek omputih.. T_____________________T

aku tatau cemana dia cakap No Cream.. sebab benda ni datang takde plak cream? hahah.. bila aku tanya Acih pasal cream, dia malas nak layan aku.. hahahah.. 

nampak kebanggaan kat wajah dia? hahaha.. well, mungkin benda macam ni korang rasa simple je.. tapi ni satu achievement untuk Acih.... sebab ada masa dia malu.. so bila dia boleh buat, kira ok lah kan? lepas ni kena lebih banyak expose kan dia benda-benda macam ni supaya dia rasa confident.. kalau korang ada anak-anak pemalu or confident level dia very low, jangan risau.. pelan-pelan... jangan sesekali kutuk dia.. encourage diorang dengan pelbagai cara... involve kan dia dalam aktiviti-aktiviti yang korang buat.. biar dia rasa dia SANGAT penting..



*pasni aku nak hantar Acih pegi pasar beli ikan, ayam, udang, ketam... sonang mak kauuu.. 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

20 comments:

kema said...

btui-btui...ajar dier dr skrg supaya dier x malu-malu beruk sok nanti..hehe...

liz said...

saya sejak tadika memang dah pandai beli2 barang..sebab balik sekolah jalan kaki je =( dewasa jalan 15 minit kalau laju2..agk2 ms tadika bape minit nak sampai umah..masa 2 xde amik masa la pulak.. otw mestilah ada keropok ke cekelat ke cikedis ke..haruslah saya belajar mengira dengan kadar segera..123 + - dah pandai masa ni =P

ynadona said...

kak filla, entry terbaek!!! since dah jadik mak-mak nih, mmg nak kena byk belajar ilmu2 train anak nih..so boleh guna pakai entrry nih....sukerrr=)

Shiela Rahim said...

vavava......antar g market plak..hihihi

NenetPenne (NP) said...

kadang2 mak bapak selalu tak confident dgn anak sendiri..bila anak nak buka mulut, mak dah jeling2 mcm tak kasi...seabb tu i kadang2 nak bercakap pun takut salah dan bila salah takut orang gelak2..

actually bila kita atau anak kita cakap english salah, jangan gelak tapi ajar dia guna perkataan dengan betul so that she/he can learn

i tengok orang cina atau india selamba jer cakap english walaupun berterabur...muka rileks jeeee

bukan kata budak2 besar acih, budak besar 18 tahun pun ada yang tak nak bukak mulut bila orang tanya... sampai kena ulang byk kali..tu tanya in malay, bukan i tanya in english...

Anonymous said...

hurm..bagus2.independent.

Anonymous said...

Betul tu kak filla... Mcm sy ni, masa kecik dulu mcm batu. Smpi org ingat bisu.tapi sy dpt parents yg xencourage sy nk naikn self esteem sy, parents sendiri suka downkan sy n malukan depan org lain mybe sbb diowg nk gtaw org luar yg diowg pun xsuka sy yg mcm kayu ni.So, bila sy asyik kena kutuk, sy jd kuat n belajar jd berani. Drpd pendiam gile sy jd byk ckp smpi org suruh stop la wei. Pastu sy jd tegas n suka sgt argue or brdebat dgn org even ngan parents pun abis sy tarbiah... Hehe.... Sy muka berubah masa mula masuk sekolah menengah n skrg sy dh habis degree. Sampailah skrg saudara mara xpercaya sy yg mcm batu dulu dah berjaya berubah n jd engineer. Ada juga masalahnya bila some of them still mcm xpuas hati atau dengki kot dgn sy, diorg suka sgt jdkn sy subject n berani je nak cerita n gelakkan character sy msa kecik2 dulu depan sy pulak tu, maybe diorg berani sbb diorg tahu yg sy ni niece diorg yg xkan melawan. Sy just dengar n senyum sinis.macam tulah cabarannya jd org pasif, paerents yg kena bantu kanak2 pasif n low self esteem ni. Macam yg k.filla buat tu dh betul sgt. Sy masa sekolah dulu boleh kata selalu nangis sorok2 sbb sedih bila org kutuk sy mcm2.

ejea aziz said...

ye btul...
kadagn2 kita tak perasan benda simple2 ni...Bravo Acih

ejea aziz said...

Bravo Acih....
btulla...kadang2 benda yg simple yg kita tak perasan...and bravo to mama Acih jgk...

Anonymous said...

cantik lah baju acih and style dia. mcm grown up young lady.

Regards,
sally

Anonymous said...

tgh tunggu entry boot! x sabar!!! muahahahahaaaa.. hoverr vukaaann??

Aya Ariel said...

ye ke..

aku mula risau ngan anak aku..baru umor 2 tahun 4 bulan..dah dr kecik tinggal ngan nenenk(sbb kitorg keje).pastu bila time bawak pegi jenjalan..pastu jumpa kawan aku/hubby..kakak mesti nanges kalo org tu tegur dia..puas jugak lah aku pujuk..last2 aku yg ck ngan org tu..xyah tegur dia..mmg tahap kesabaran agak tinggi jugak lah..pastu hubby nak hantar ke nursery..biar kakak dpt bekawan ngan rakan2 sebaya kat nursery tu tp ada konflik dalaman antara hubby ngan mak aku pulak..maklumlah..kakak tuh cucu yg dia besarkan dr kecik lg (kami tgal bersama2 mak)..masalah lagi..

baru2 ni mybe sbb kakak pun dah matang sikit..tambah2 dah ade adik ni..nampak lah dia cam berani2 takut jugak ngan org asing..tp kena tgk mood jugak lah..kalo kena gaya..ok la dia tu..

letih nak train dia supaya lebih berani ngan berdepan ngn org..tp still jgk nak nanges2..hampeh tul..kadang2 ayah dia pon hot sampai merah telinga..ngeh ngeh ngeh

Axie04 said...

BAGUS2
BUDAK SKANG BUKAN BOLEH MARAH2
MAU LARI UMAH LAK

mrs.spicy said...

hahaha..over maknye..terus nak bawak g pasar. congrats acih!

saharinasaharudin said...

congrats acih.bestlah blog kak filla.memcm tips kite dapat :)

Ryyn_kiss12 said...

tol tu filla...bdk2 skrg nak diajar dr awal spy ada self confident yg tinggi...of kos la lps tu kena guide dorang spy implement pd situasi yg betol...sy kecik2 dl pon mcm filla jg, slaloo jek lack of confident padahal kbykan prkara tu kita mmpu je buat sndiri...tp mebi sbb cara didikan ibubapa dl2...pepun takleh nak salahkan dorang, zaman berubah...maka ibubapa skrg jg harus kreatif dlm mndidik anak2....chaiyok!!!

nani said...

hahaha... sama macam anak saya la Fila (akceli i nie silent reader u dari dolu lagik...) Umo pown sebaya acih, tapi boy.. kita pown dok la risau camne la nanti dier nak guna toilet kat school coz dier kalu nak terberry, mesti bukak suma (bogel).. hehehehe... tapi la nie, dah boleh kot coz kalu pi public toilet, dah x bukak suma, cuma ari tu, abis tersiram n basah jeans dier... x pasal2 kita kena pi beli jeans utk dier.. kelakorrrr....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

penah try kat amana.. dia dgn jujur mengaku dia malu nak bayar.. tapi ila suruh jugak.. hehe

Lia said...

thanks k.fila 4 ur nice entry... anak sy 5yrs.. mmg sgt2 pemalu & pendiam.. hari2 kena motivate dia suh dia bercakp kt skull & kl org tanya ckp.. so pasni blh la slowly pratikkan apa yg k.fila praktik untuk acih.. thanks sis

Lenny said...

aku suka entry nieh! bravo acih.. mmg dulu dier mcm pendiam kan.. kalau ramai2 aku nengok dier ketepi.. tp good girl acih.. pandaii..! nanti jumpa untie belanja ice blended mocha ok? tp acih belikan utk untie skali aci? hehehhehehhehe.. muahhhhss skit