Tuesday, September 27, 2011

NAK KURUS???

Adalah jugak yang email aku suruh share-share sikit tips nak kurus.... aku rasa dah pernah dah kot buat entry pasal nie... geli ai.. macam lah kurus sangat siap nak bagi-bagi tips bagai.. hoiii tolonglah u olls..

tapi sebak korang desak jugak kan.. maka mengadaplah kau tips dari aku yang tak berapa nak kurus nie hah.. ok memula kena bagi tau berat dulu sebelum nak memandai bagi tips kat orang... ok berat akufillanie sekarang ialah 48kg... berat aku dulu sebelum kawin 49kg jugak kot? tak prasan ke gambar kawin aku dulu.. ada macam tembam sikit dari sekarang.. hahahah... felik... sebelum kawin senang hati, sudah kawin susah hati ke??? hahahahah.. taklah macam tu.. tapi aku rasa ada banyak faktor menyumbang kepada penurunan berat badan ;)

aku mengandungkan Acih dulu... berat aku mencecah 75kg kot.. hampir 30kg okkk... padahal anak berat 3.4kg je... hahahahah... masa tu aku dah bajet... mampos lah aku... konpem aku kekal tembam mcm tu..hahaha... kalau ikut kajian aku sendiri lah kan.. setiap insan tu berbeza... aku memang bangsa kalau pregnant je.. nah hambik kauuu... memang besar perot aku ok... bukan perut je.. dengan aku aku sekali besar..hahah... pastu pregnantkan amaani aku tak segemuk pregnant kan kakak dia dulu.. tapi masa dah nak bersalin berat aku cecah gak 71kg ke mcm tu.. tak ingat... 

tips kurus nie bagi aku tak boleh di apply kan semuaorang... sebab kita semua tak sama... ada orang gila-gila diet.. tapi berat tak turun-turun.. bila berat tak turun, maka dia pon bedal lah makan mcm besok lusa darurat takde makanan dah.. hahahaha... gila kasar ayat aku kan... 

so pertama sekali, setiap individu kena tau diri masing-masing.. kena cintai tubuh badan sendiri... hanya diri kita je yang tau apa yang badan kita mau.. dan apa yang boleh menyebabkan kita turun berat badan dengan mudah... lain orang lain cara!!!!! kawan aku.. gila bab, hari-hari futsal... kalau tak futsal dia jog... makan tak banyak pon... tapi susah jugak dia nak kurus melidi... tapi dia tau apa yang badan dia nak... so dia kena work hard untuk maintain kan badan dia... sebab kalau dia tak work out semua tu... confirm dia gemuk... so solution nye, hari-hari work out.. settle... itu je pon rahsia dia... tapi itu dia kan??? aku????

Aku jenis suka makan... semua orang tau tu kan... tapi bila aku kaji balik, mungkin aku susah sikit nak gemuk dibandingkan kawan aku tadi kot? sebab sekarang-sekarang ni aku dah tak work out.. dah tak gi futsal... tapi cemana aku leh kekal 48kg? aku rasalah kan.. ni aku rasa je tau... aku jenis tak ajar badan aku dan juga tekak aku untuk jamah-jamah makanan diwaktu senggang.. paham? aku tak tau lah kalau itu salah satu punca aku boleh maintainkan berat aku... aku boleh je kalau nak penuhkan meja office aku ni dengan makanan.. tapi aku TAKNAK.... sebab aku jenis kuat makan.. ko letak je kat sini, konpom habis T____T so lebih baik elakkan... so, pagi-pagi kalau weekdays, aku memang amik heavy breakfast.. tapi aku tak ajar perot dan tekak aku untuk breakfast nasi lemak... ko ingat aku tak terliur tengok orang makan?????? aku nak!! tapi aku tak ajar diri aku untuk start.. once ko start.. ko dah sedap.. bila ko dah sedap, ko selalu bagi chance kat badan ko untuk makan benda-benda yang menggemukkan.. ko kesian kat tekak, tapi tak kesian kat badan? aku tau nak melawan nafsu ni memang susah... lagi-lagi jenis orang yang suka makan macam aku... nasi lemak bukan tak boleh.. aku selamba jugak bedal..hahaha.. tapi jarang lah.. macam 2 minggu asyik makan mihun sup je breakfast, ok boleh makan nasi lemak sekali ;) pastu, tengahari aku tak makan... ramai pelik kenapa aku tak makan tengahari? senang je, sebab pagi aku dah makan heavy.. dan kul 1.00 tengahari tu aku full lagi.. so buat apa nak makan???? kang pukul 3 mcm tu aku lapa.. hahahah.. pastu kat meja takde makanan.. kang aku pandai2 lah turun beli kepek ke, cekedis ke.. kadang tu tak beli pon.. kang aku balik umah aku makan lah apa2.. malam aku makan nasi dua pinggan T_________________T

hahaha... bulan puasa aku memang turun banyak.. itu badan aku... oh ye, lagi satu aku nak pesan.. jangan suka ajar tekak dan perut korang minum dan makan  benda manis-manis.. eh aku breakfast kat opis ni minum gak nes ais lah, teh ais lah... hahahahha... pastu aku perasan ramai sangat orang suka makan kek... choc cake lah itu lah inilah... korang ingat benda-benda macam tu tak menyumbang kepada penambahan berat badan??? aku kureng benda-benda manis.. kek2 pon aku tak jadikan makanan WAJIB ada kat umah... so elak lah.. korang kena tau apa yang buat korang gemuk.. air manis kah??? cekedis-cekedis kah? nasi lemak kah? makan tengahari kah???? diri sendiri mesti tau punya.... tak pon ko saja gedik-gedik buat tak tau... heheheheheeeeee... 

nak jogging ke swimming ke... tu memang paling bagus lah... tapi jangan lah buat 3 kali seminggu.. cukup sebulan tengok takde hasil.. ko pon hampa.. pastu dah tak buat.. lepas dah tak buat.. ko pegi makan sebagai tanda protes dan merajuk... tu lu sendiri jawab laaaaaa... seriously yeh, kalau ko nak nampak hasil dia, minimum 3 bulan!!!! itu experience aku masa aku masuk x-rel.. 3 bulan tu penuh disiplin... bukan main-main... rasa nak menangis aku pegi gym sorang-sorang.. turun naik tangga 13 tingkat.. ko ingat aku suka??? baru sampai tingkat 5 aku dah mintak nyawa dah... sampai je tingkat 13 masuk umah aku tebongkang dengan muka merah padam rasa nak tebakar.. peluh mencurah-curah... 3 bulan!!! ni aku nak bakar semangat korang lah kan... sesiapa yang rasa dari hari ni dia mesti work out seperti berjogging ke apa ke... jangan hangat2 taik unta.... buat betul-betul.. aku sokong korang 100% ... hahahha sebab aku tak leh buat dah.. anak aku takde orang nak jaga... eh ko tengok lah the biggest looser tu... motivasi apa? semuorang kagum melopong-lopong kalau tengok dorang kurus kan????? semua nak macam tu... tapi korang ada workout macam tu??? kita kena ingat, tak semua yang kita inginkan datang dengan mudah... semua benda kita kena usaha baru nampak hasil...



ewah kau kalau becakap, macam pandai sangat.... lagi 5 tahun kalau ko gemuk wahai fillanie.. ko tutup je blog kau nie... ko bukak blog jual ubat T____________________________T


ok selamat mencuba



babai

















EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

Aya Ariel said...

ai soka entry nih..
yeahh..betul tuh..kena work hard giler babeng punye..aku nak start jogging plak nih..haishhh..tak abes2 jamuan raya..tp stakat nih bleh kontrol makan dah..xmcm sebelom puasa dulu..giler2 punye naik berat badan..bodo betul..

btw..mana gambar model nih?? cepat kasi up skett~ kasi lah mak jeles di pagi buta ini..heheh..plsss!!

Rizziela said...

Saya nak kurus senang...lepas bersalin sure kurus..tp bila anak dah besar sikit..kembali berisi :D

Byzura Mj (By) said...

makcik tak makan nasi 2 bulan. kurus wooo!

mamasuri said...

tips yang bagus filla..tp tulah peel hangat2 taik ayam tu menebal sgt kat aku..itu susah nak kurus...auwww...

Shiela Rahim said...

o0o0o0...patot lah hari tu tertengok x-rel kt tv1...tu muka mcm filla...1st winner
filla & anny kan....mcm kenal...chewahhh ;p
rupe2nya btoll yeee.....ihihihi

Cik Puan Peah said...

trase sket la kak filla ngn entry ni...sbb last sunday dh bekfes nasik lemak...smalam nasik lemak...pagi td pn nasik lemak...xtau asal tekak ni teringin je...tp lunch x makan pe2...rase kne stop la nasik lemak 2...tp cafe sini xde bihun sup...huwaaaaaaaaaaaaa!

JMR said...

semangat gile aku baca entri kak nih..

baca penuh kusyuk sampai the END..

pstu sambung mkn nasi lemak....~

Faramin said...

semangat berkobar baca entry you ni.entry yang bagus.

JMR punye comment tu kelakar.hehe.

Anonymous said...

filla,

ade tips utk kasi slim paras pinggang ke bwh x? pinggang ke atas kurus tapi bab paha, punggung..alamak aiii..lebar semcm..buruk bebeno kalo pakai jeans..esp. yg 'carrot' cut jeans tu...

-linda, nafiz's mummy-

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kurus?? mmmmm ..nak tapiiii..

CikLilyPutih said...

bagus nie.. memang betul apa yg ko tulis tuh. semua org tak sama cara nak kuruskan kan..

peej said...

hangat-hangat taik unta tu aku la. hahahah.

CuppyCakeMommy said...

cekidout out latest educational toys for your kids..lets share the joy,lets share the fun..

add us in facebook intelligent.toys@yahoo.com

raihan said...

akak, bp tu membantu x?

IdaShazana said...

ai tak suka makan nasi lemak, 3 bulan sekali pun jarang. tak suka makan kek n coklat walaupun tu side income. tak suka minum air manis + air berkabonat. tak suka makan nasi, kadang2 seminggu sekali pun susah. tapi badan punya la menambun, perut dah boleh dibuat tangga
sodeh wooo....

reen said...

Salam kak filla,reen dh lme bace blog akak..dh hampir 2 tahun jd silent reader akak..Kali ni nk gak perkenalkn diri cr rasmi..hikhik..entry nk kuwuskn badan ni best plak..Sy dh byk x cuba nk kuwuskn badan tp hampa..dh mcm2 sy bt..bayangkn berat sy 72kg,ketinggian pula 154cm jew..nmpk badan ni "GEMS" sgt..malu wooo...Sejak baca entry akak,sy nk cuba sekali lg b'diet smbl mengenali punca kenaikan berat badan sy..Now dh tau ble akak ckp kenalpasti ape punca yg bt kte gems..Maybe sy perlu kurangkn nasi coz sy mmg kuat mkn nasi..Sy start suka mkn nasi lepas preggy anak 1st..Now ssh sgt nk stop mkn nasi *sob..sob..* nway thx sbb sudi bt entry ni,now sy dh ade semangat nk kuwus semula..thx kak...

Anonymous said...

pakai PB membantu tak?

Filla ~ Kasihs said...

tq klau saya dapat membantu membakar semangat anda.. auwwww...

PB boleh membantu, tetapi semangat itu lebih penting dari PB.. paham? takat ko pakai PB tapi taknak menjaga pemakanan dan kesihatan.. sama gak citernya...

farrah said...

Saya setuju part 'kena faham apa badan nak and apa badan taknak' untuk lose weight. Sebab memang setiap dari kita berbeza! Cara kau tak semestinya sesuai dengan cara aku. I so agree.

Dahsyat kak filla boleh maintain 48kg anak dah 3. Jelesnya baca!