Monday, September 05, 2011

Hobi dan kepelikan...

malam-malam ni macam nak update blog.. tapi taktau apa mende nak citer.. sekarang aku online guna computer Pak Radie jer.. bila dia take a break dari buat keje.. aku sambung.. now lagi tengah best.. sebab amaani dah tido.. bila aku duduk dalam bilik keje Pak Radie nie pening kepala aku.. tepi aku ada katil bujang.. belambak drawing dia.. dengan pamphlet.. ngan tali ukur... 

kadang kesian gak aku tengok dia.. kadang tebaring kat katil becakap sorang-sorang.. kejap kang keluar plak tengan dia tengah imagine apa tah.. ke kira utang? pastu tido ngan magazine design-design nie.. pastu mengadu kat aku tak de idea lah apalah.. pastu tanya aku soalan.. kalau aku sebagai client apa aku nak.. kalau aku sebagai orang awam apa yang buat aku tertarik kepada sesuatu design.. ko gila tanya aku soalan macam tu??? bila aku belagak konpiden bagi idea.. dia kotak-katikkan idea aku.. rasa nak bagi pelempang jek.. 

so dah alang-alang aku cerita pasal dia.. meh lah kita mengumpat dia.. hahaha... apa yang aku rasa dia pelik... atau apa hobi atau kesukaan dia atau keganjilan dia.....



1. dia fanatik pada benda-benda merepek... hobi terkini dia ialah collect model-model kereta.. ala yang jual kat toys ur us tu.. pastu dok lah belek benda tu.. kalau budak umur 5 tahun aku boleh terima lah.. ini dah tua bangka... dulu dia collect model kapatebang.. beli magazine dapat kapatebang.. pastu kecik-kecik halus-halus tu dia pasang dengan penuh konsentrasi... tak makan pon tak pe T_____________T... 

2. dia gila basikal.. dua basikal dah let go.. satu dah jual kat abang dia.. sekarang biras aku plak dok pening kepala sebab basikal tu ada kat balcony rumah.. hahah.. nak sidai kain tesangkut-sangkut dia kat balcony.. bukan kain... orang yang tesangkut.. terima lah nasib ye kak liza ye... ai dah settle.. hahaha... now basikal kesayangan Pak Radie ada seketul je.. syukur alhamdulilah... elok jer letak kat dapur.. eh dapur kat pintu luar.. (aku masak kat luar kat washing machine tu) nasib kat situ.. kalau betul-betul kat dapur.. dia balik umah memang basikal tu dah takde.. dulu basikal tu lain, korang dah tengok kat fixie bike dia tu? kaler pink ngan putih kan? aku pon tak perasan ntah bila dah betukar jadi lain.. sebab aku tak minat.. so tak perasan bila masa dia tukar.. sekarang dah kaler hitam.. tayar depan lain belakang lain.. handle dah kaler merah.. uihhhh drastik sungguh... berapa lah ko habis kat basikal tu kan? dia mana nak citer kat aku.. konon2 secondhand lah apa lah.. ingat aku tatau????? 

3. dia gila kumpul magazine pasal ID... birthday last year pon bila mak aku tanya nak apa.. dia tanak cakap tapi tetiba lalu kat Times. dia nak buku... tu aku tak kisah sebab memang itu keje dia pon... 

4. dia tak suka beli baju... kalau ada pon t-shirt yang bekenan, tiba-tiba tengok, eh tak beli? konon cerewet.. tapi bila aku belikan, ko pakai plak kan? hahahah.. 

5. pengumpul kasut.. gila belambak dah kasut dia ok.. aku rasa lelaki memang hobi dia giler kasut.. tapi Pak Radie suka converse ngan boots jer.. tapi dia memang sayang kasut-kasut dia... lama dia simpan dan pakai... tapi bila turn aku gila kasut dia bising.. kelaka kan? padahal kasut aku semua bawah rm100.. pon bising.. kalau aku up sikit lagi.. dia punye memekak sampai tahun depan T_____T

6. dia selalu bawak pen pegi memana... sebab tangan dia gatal je.. 

7. dia tak kuat makan... kalau aku masaklah..siol kan? teruk sangat ke rasa dia ntah.. kalau makan pon kering-kering je.. macam ikan goreng rangup-rangup.. kalau aku masak benda berkuah.. dia titik-titik je kuah.. penat aku masak setakat titik-titik jer baik tak yah.. oh dia gila kicap manis... takde kicap tak jalan... aku suka gak kicap tapi tengok lauk lah.. kalau kari memang lawan dia kicap lah kan.. ini dia??? sup ikan pon kicap.. perghh tak lalu tokak den.. 

8. dia tak suka sangat order-order teh tarik ke.. kopi o ke.. kalau gi mamak.. konfem teh o ais nipis.. tak pon coke.. itu jelah... tak JANTAN ok..... 

9. dia kureng kalau noodles2 nie.. mihun ke mee ke.. dia memang tak berapa suka.. sangatlah tebalik ngan aku nie.. aku suka je johnny's ke.. dia tak suke.. aku suka sizzling yee mee tu.. dia tak suka.. dia makan 
Mc D hari-hari pon tak pe.... feveret food dia satay.. which aku kureng sikit.. 

10. dia langsung tak reti masak.. ko suruh dia masak maggi pon cair mcm air paip.. tu blom aku suruh dia masak nasi tu... manja giler nyampah ai tau... 

11. satu yang aku suka.. dia tak suka sangat melepak menebeng ngan member-member dia.. mungkin dia dah puas melepak time bujang kot.. yelah aku tau ramai je yang dah kawin tapi pantang ada peluang.. mesti nak menge'teh' ngan member-member kan.. tinggal anak bini kat umah.. hahahha.. eh tapi kadang dia pegi gak.. aku pon bukan lah kejam sangat.. aku bagi jer.. tapi jangan melampau lah kan.. kalau pasal kerja aku tak cakap apa lah.. pegi lah bang demi mencari rezeki... hahah.. lagi pon professional lah kan? dia keje.. so takkan aku sibuk-sibuk nak control dia.. lom sempat aku control aku makan siku dia dulu.. baik aku diam..

12. dia fanatik sorang je artis kat Malaysia nie.. Amy Search... giler kapak okeh.. eh tapi aku suka gak.. sebab Amy Search handsome.. dan suara sedap... hahahah... 

13. dia kalau buat keje teliti... kontra lah dengan aku.. eh aku bukan lah jenis cincai sangat.. depends, kalau aku minat aku buat sungguh-sungguh... tapi Pak Radie nie slow and steady.. tak gopoh gapah blur macam haku..hahahah... tapi dia risk taker lah.. sebab tu dia slow sikit.. dia banyak pikir sebelum buat sesuatu.. aku? aku gambler.. hahahah... lagi-lagi pasal anak.. memang dia alert gila lah.. 

14. dia suka makan merepek-repek.. lagi-lagi junkfood tu.. wah dia ngan Acih sama naik.. kalau aku tak membebel.. memang laju je beli jajan-jajan nie.. kadang dia lebih dari anak.. tensi aku... 

15. dia outspoken.. gila sapa tak biasa ngan dia sentap lah ko sorang-sorang.. hahah... apa dia rasa dia cakap je.. aku plak kadang tu naik risau.. aku kan suka sangat jaga hati orang.. muahahahaaaa... tapi kadang banyak gak apa dia cakap tu betul.. cuma aku risau orang tak leh terima pendapat dia yang terlampau terus-terang.. tapi aku dah biasa.. aku cuba gak nak jadi macam tu.. tapi tak reti... 

16. dia susah sikit nak kene kelentong... hahah.. sebab dia suka belagak gangster bermodalkan rambut panjang.... walaupon dia kurus stok tak seram langsung.. tapi ko tak tengok sekali dia turun-turunkan rambut dia.. ada sikit rasa nak tekencing.. haha.. teringat dia citer ada couple beromen dalam kereta depan umah dia dulu... dia lek jer mengintai dari bilik.. budak tu pon bodoh, ada port depan umah mak mertua aku.. eh time tu tak kawin lagi... sekali Pak Radie keluar senyap-senyap bawak kayu baseball.. hahaha... dia terus bukak pintu kereta tarik kunci kereta budak tu.. muahahahhaa.... dia terus sound.. minah tu budak sekolah agama sebelah umah pak radie tu.. boley? kelamkabut betulkan baju.. perghhh... Pak Radie terus bajet pegawai penyiasat... gigil2 budak tu nak menjawab.. "bapak kau keje mana?" konon budak tu jawab TUDM.. "Sapa bapak kau? belambak kawan aku kat sana.. ko cakap sapa bapak kau".. mau tak tekincit budak tu.. dia tanak cakap Pak Radie terus buat-buat call guna henpon.. kuang ajaq kan? pastu dia tambah "Ko jangan main-main ngan aku, aku one call je masak kau".. hahahhahaha... raya aritu ada orang datang depan umah mintak sedekah.. orang myanmar kot.. bini kendong anak.. laki pakai songkok.. mintak derma.. pak radie ko kemain lagi soal siasat.. kakak ipar aku siap cakap kat aku, "alahai.. derma rm3, soal siasat setengah jam".. hahah... tegagap2 budak myanmar tu.. memula cakap dari terengganu.. bila Pak Radie ckap "Ko jangan main-main, ko terengganu kat mana? apa ko buat datang sampai shah alam? ko jangan tipu yeh".. terus lelaki tu cakap tido Ampang.. umah sedara... banyak ko punye sedara.. mengaku orang terengganu.. dah sah-sah ko orang Myanmar.. terus bini dia tarik-tarik tangan laki dia ajak blah.. hahahhaha... so sesapa yang nak mintak2 derma tak sah tu.. awal-awal elak lah kalau ko nampak muka laki aku.. masak ko nak menjawab.. laki aku kerek nauzubilah... muahahahaaaa... 

17. dah tak de apa nak cite.. tapi teringat masa aku ugut nak putus tunang.. muahhahaha... dari petang sampai ke malam dia duduk kat secret recipe order coke bergelas-gelas..dengan muka tak terurus....time tu kawan aku keje situ.. so dia informer aku.. muahahahah... jangan tanak mengaku yeh? sayang gak kat ma yeh? muahahahhaha.... 


Hero pujaan Kasihs (jual nama anak jelah, mak malu) ngeh ngeh ngeh... 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

hanabanana said...

ala comelnya entry ni! :)

ikatankasihku said...

sweet giler bila wife tau 1 persatu perangai laki dia sendiri..keh keh keh

Jazica Albek said...

point 16 tu kelaka. hahaha ;p

*Hani Alani* said...

ahahahahaa...memang secocok korang dua org ni kak. ai loike! ;p

kema said...

sapa x syg laki oi..... bg kiter semua tu terbaik...

syg laki aku.....

egain said...

auwwww...so schweeet...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

isteri gak yg paham suamikan?agak2 suami paham tak kat kita??

NaniRostam said...

salam aidilfitri....fuh loving couple rupanya....


filla ajaklah pak radhi datang beraya di rumah..dekat jer tu...shah alam..

nanti filla call ya...kak nani dah ilangkan no tepon filla.

Aya Ariel said...

perghh..gile ngumpat laki memalam buta guna laptop laki sndirik plak tuh..lepas raya aritu kang dah bermaafan..hahahha...
takpe2..i soke..
biasanya bila kita ngan pasangan kontra..tu lah yg bestnye..mudah2an korang kekal hingga ke akhir hayat..amin

eda said...

hahahahah i adore u kak ~~~

misz beauty said...

orang seni nih memang banyak persamaan kot kak... hadoi tegelak baca entry nih... hihihi =D

Anonymous said...

Hi Filla,

Pak Radie so kelakar and garang. But nevermind, he looks like a sincere person, who speaks what is in his mind. That is much better than some men who like to say one thing and mean another thing.

You are lucky to be married to him.

Selamat Hari Raya to you and your family.

Sally.

Anonymous said...

cte laa knape akak ugut nk putus tunang ngn dye plak..hahaha..x sabar nk tau

Sha Khalid said...

hahha best baca entry ni..

Filla ~ Kasihs said...

kak nani: maluuuuuu nak datang... tetiba je tecongok depan umah kak nani..hahah.. lain lah aritu sebab beli kek..hihihiiiii, radie cakap kalau ada Hanis baru dia nak datang.. gedik betul..hahah..neway selamat hari raya!

Filla ~ Kasihs said...

all: tengkiu yang mendoakan jodoh kami berpanjangan.. amin ;)

NP said...

apsal i baru terbaca entry ni?? ha ha....

sweett.. yes entry ni sweet...

tapi yang lagi sweet, makan kuah titik titik jer...ha ha ha...

semoga ur marriage berkekalan... kem salam kat amaani dan kasih..tak kan nak kirim salam kat pak radie pulak kan..kang ada pulak yang kena lempang nanti..ha ha ha...

Suraya Nordin said...

laki mmg tak sukeeeee nak beli baju. baju hasben sy dulu mse b4 kawen mak dier tlg belikan/dia bg duit suruh sy belikan. now da kawen mmg lg tak membeli bj harap bini beli kat dia jek (-.-)