Wednesday, May 13, 2009

POPIAH GORENG CIK KIAH...

kepada gang2 memasak ku.. ampun dan maap dipinta kerana aku ulang tayang entry yg dah dipost kan kat chicken to chicken 'kitchen to kitchen' kita tu.. saper suh korang bekubur ngn besawang bagai kat blog tu??.. kenapa aku post entry ini adalah kerana.. aku teringinnnnn giler nak makan.. tp nak buat tu..mcm ala2 malas.. so how? saper nak angkut aku gi pasar nak bli sengkuang bagai??? harap dlm fridge pon ada ayam jek... teringinnnnnnnnnnnnn... nanti ler sok2 aku nak buat.. korang nak try pon boley.. sbb ni bukan kes masuk bakul angkat sendiri... tp seyes.. sedap nak mamposssss!! mampos ler aku buat statement mcm bagus nieh.. hahahaha..


Tak pasal2 jer cik kiah dpt nama kan?? aku bukan aper..kang korang kata asik aku ngan anak aku jer nak giler kosa...heheh..aku bg ler chance kat cik kiah nie haaaa....
nak buat popiah goreng yg sedap gilers (aku bkn perasan...tp kenyataan ok)..auwwww... senang jer.... anak2 kiter pon leh buat... (buat bodow)..huahahha


Bahan2:-


1. Kulit popiah (takkan nak pakai kulit kiter plak..huhu)

2. Carrot (1/2 batang dihiris halus)


3. Sengkuang (size comel 1/2 biji pun cukup..dihiris halus gak)


4. isi ayam (dihiris kecik2)



5. kiub pati ayam knor (seciput jer letak)


6. garam sikit jerrr sbb kiub dah masin


7. bawang merah + putih (blend or tumbuk)


8. bawang beso (sebijik di potong dadu bukan dimain dadu yer..)


Cara2:-


1. Memula...panaskan minyak untuk menumis....


2. Biler dah panas..mcm biasa campakkan bawang merah+putih blend tu...kiub
sekali..kacauuuu..


3. Dah tu campakkan bawang beso dadu tu... kacau sampai layu..


4. Campak plak ayam + carrot + sengkuang hiris halus tu.. dah empuk sikit (boleh buh air
beberapa sudu kalo nk bagi empuk..tp jgn byk nanti cair...


5. buh ler garam sikit kalo nak...


6. Angkat letak dlm pinggan


7. Boleh ler masukkan dlm kulit tu yer..lipat ler ikut suker nk ghoper cemana pon..


8. Goreng ler popiah tadi tu....


*Sangat ler sedap dimakan begitu saja...mcm cik kiah nie.. biasalah..mls nak buat sos2 khas nie..
cik kiah cicah cili sos jer....huahahahahahhahah...

4 comments:

genny da bomb said...

yeah akan ku teryyy!!lama no nk tunggu kuar resepi kat sini..suka2

Sham Ummi Echa said...

uihhh...cik yah...nengok gambo da nmpk dap dah... nnti den try yor...

Liyanaroxx said...

sodapnya..terliur jap...tetiba plak perut nih bunyik lagu Lady Gaga sebab lapo~!!=D

Kitty Pryde said...

Dh buat org pun terliur.

Kena la gi carik popiah goreng pasni.

Chet. Hilang diet.