Thursday, September 12, 2013

Residensi Bistaria dan Matta Fair 2013

Hello, Assalamualaikum... Dah makan? Dah bangun? Aku happy harini sebab ketumbit dah baik ;)

Ni gambar masa weekend haritu.. aku teman Wan gi Matta Fair.. kira bukan teman lah.. tapi pegi sama-sama sebab nak tengok tempat bercuti bulan December nie ;)

Kitorang sampai awal pagi.. sebab tak nak sesak-sesak.. tak suke.. hehehe


Actually aku dah dapatkan quotation dari Travel Agent.. so aku gi sini just nak cari kalau ada travel agent yang bagi package lebih murah dan bagus dari yang aku dapat.. tapi end up kitorang pegi kat booth travel agent yang sama jugak.. sebab tempat lain ada yang mahal nak mampos.. pastu lagi satu tu pulak.. kene join dgn orang lain dalam 20 orang kot.. pastu dia provide makan tapi dia tak kira halal ke tak halal sebab tour tu ramai yang non-muslim.. ahhh aku ni kalau arrange tak suka yang push-push pastu nak strict2.. nak buat sendiri macam malas.. nak jugak amik package.. 

Ni Cik Yam kawan Wan masa kerja dulu.. tapi dia pon dah pencen.. so selalu kalau Wan pegi travel.. Cik Yam pon ada.. tapi masa ni dia cari tiket lain.. kitorang cari tiket lain... So ceritanya aku amik jugak travel agent tu.. Sedunia nama dia.. aku suka deal ngan orang dia tu.. senang aku nak paham.. InshaAllah kalau takde apa halangan kitorang akan ke Gold Coast.. amik package dia cuma include breakfast (hotel) je.. yang lain pandai2 cari makan sendiri sebab nearby hotel ada jugak halal restaurant semua.. pastu tak suka lah yang itinerary pack sangat kene ikut orang.. yang ni banyak F&E..  3 hari je yang pack ke Seaworld, movieworld bagai tu.. yang lain.. nak leisure2 je.. hotel ke beach pon walking distance.. weeeehooooo.. can't wait.. bawak Leecha holoh holoh best nye.. 

Nak mintak tolong siapa ada pengalaman ke Gold Coast, boleh share? especially nak tau, boleh ke bawak formula milk dari sini untuk baby? boleh kannn sebab tu aku dah google.. Apa lagi food2 lain yang kita boleh bawak selain maggi? meat and chicken aku tau tak boleh.. dan Halal Food restaurant or kiosk kat sana yang reasonable.. dan apa-apa lah lagi kalau korang nak share ;) dan halal ke makanan kat dalam movie world? kat dalam sea world? ngan lagi satu kat Paradise country Farm.. mende nak makan dalam tu? neway maybe aku stay kat Mantra Legends... 

Oh ye nak tumpang tanya.. kalau baby macam Leecha (now nak masuk 7 bulan) fly ke sana dia dah nak masuk 10 bulan kot.. kena buat passport dia sendiri kan? senang aku nak settle passport punya hal.. aku, Pak Radie ngan Acih punya kene renew.. hoiiii benda macam ni laa paling aku malas nak layan.. 


Ok muka dah ceria sebab dah settle semua.. flight ticket pon dah booked.. tinggal nak shopping baju nak pegi sana je.. eh? hahahah.. tu perangai buruk aku lah.. kalau nak gi holiday mesti nak baju baru.. gilo ke apa.. hahaha.. tapi musim panas uollsss.. tak dapek lah nak feeling beku-beku.. nak beku-beku kita gi Cameron je nanti... 


Tensi agaknya Wan ngan aku.. asyik mengadu mata sakit.. mata sakitt.. mata berdenyuttt huwahahahaha

Lama sangat tak jalan-jalan ngan Wan.. pandora wan penuh.. tapi sesuai lah ngan jiwa wan.. wan tak nak pakai emas takut kene ragut.. so pakai pandora je lah wan.. lawa jugok kann.. aku punya kosong-kosong je.. hahaha.. ntah aku tak suka padat-padat macam rimas.. eh, tapi dah usha yang gambar skuter tu.. comel sangat.. 

Balik tu nak gi UK Perdana nak jumpa Pak Lang nye family sebab nak discuss pasal cousin aku nak bertunang.. sebelum tu lalu bawah ni.. Sebelum aku advertise kat Mudah.. aku advertise kat sini dulu.. Aku nak sewakan rumah nie..ada sesiapa berminat nak sewa? 

apartment 3 bilik.. kat Ukay Perdana.. siapa duduk sini memang tau lah.. senang nak ke KL, KLCC, Ampang.. semua dekat je.. orang yang menyewa ni nak pindah duduk ngan mentua dia.. so siapa boleh masuk 1/12/2013 boleh email.. facilities dia ada shoplots, ada swimming pool, ada public surau di setiap block, ada gym.. sewa kat sini rate RM900-RM1000.. aku amik RM1,000 sebab lepas orang tu keluar.. memang nak tambah buat para kat sliding door.. pastu nak buat owning supaya sidai baju tak basah.. harga RM900 untuk rumah kosong yilek takde apa.. (deposit sebulan + api dan air) nak email jangan main-main ye.. untuk yang serious nak sewa je.. email kat framekasih@yahoo.com.. sekian terima kasih.

Pastu perot bekeroncong ibu dan anak.. jom lah kita makan ringan-ringan sebab aku nak belanja Wan makan best-best sikit kat KLCC lepas tu.. sekali nya dua beranak kelaparan.. bantai makan nasi lauk kari hahahah... ok sekian terima kasih.. nanti rajin aku update kejayaan memasak semalam ok :)

Love,
Filla.




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

Elyn said...

salam kak fila,

susu formula boleh bawak, takpe sbb ada baby. nanti apa2 makanan fresh mcm buah ke yg dpt kat dlm plane, takleh bawak masuk ostolia. either kita habiskan dan2 tu jugak atau kena buang. kastam dia mmg strict. dry food mcm megi ke, sambal ikan, benda2 kering ke so far ok asalkan kita label.
halal food kat GC ada, mesian food ada, kebab2 ngan indian food pun ada. tapi lupa la dlm World2 tu ada halal food ke tak. sbb kitorg dulu bawak mknan sendiri. yg tau ada tempat utk solat.
leecha kena ada passport sendiri. tak main tumpang2 org hahaha.

Nad MamaZN said...

Best nya leecha kecik2 dh nak naik aeroplane :)))

double H said...

Bestnya... dah g 2 taun lps. x bw susu sbb ank brstfed. tp mmber bw susu dan lpas kastam chek. Tp buah2 mmg x lpas. pdhal yg dlm plane pny je. x smpt mkn. mnangis ank sy bila kastam tu amik n msuk tong dpan mata dia je..huhu.. kami masak sndri je. bli brg kat psrya sblh aprtment yg kami sewa. ade restoran muslim tp harga boleh bt kita balik m'sia makn megi hari2 plus owner yg lgsg x mesra alam!(restoran maharani kot name dia). pastu bw je magi2 bagai tu.. milo sgla sume sy bw.

kekunang said...

makanan dalam movie world halal. tak sure semua halal ke tak. tapi kat gotham city halal and kedai lagi satu tak ingat nama tapi yg buffet dia pon halal.

aishah zaharin said...

ada halal food dalam world-world tuh. tapi tak ingat samada sea world or movie world. kalau tak pun lantak fish and chips je filla. tempat solat dalam world pun ada, so no problem.

jangan lupa buat visa.

kalau pergi hujung tahun, panas dia boleh tahan. kalah mesia. ;)

Fiza Abdul Rahman said...

Salam filla, g gold coast sepang ke? Hehehehe .. Lawak aje ..

Azma Nazirah said...

formula milk boleh bawak. nanti dlm plane cabin crew bagi declare form tu isi je bawak makanan apa. kastam dorang ok sangat2. lagi2 kalau kita bawak baby. kami bawak brg makan, kastam langsung tak check. JANJI kena isi declare form tu.

kat dream world leh makan kenyang2 kat billabong buffet. sedap wehhh.. kat movie world kat rick's american cafe ada halal morrocon food. kat sini pun makan sedap gilos! kat paradise country tu nanti kan diaorg bagi makan utk lunch, dorang kata halal. makan la yang ado ikan, ayam, daging ngan coleslaw, nasi. food adalah sedap ehekk.. (utk saya yg kuat makan ni la kan) kat sea world halal food tak de. makan je la hot chips. tak pun bawak biskut bekal utk kanak2.

kalau duk apartment kat mantra legends tu buleh la masak2 boleh bawak siap2 perencah brahims tu.

untuk travellers sim card bleh cari kat 7 eleven pastu activate kan je. kami guna 'yes' optus dalam $30 utk seminggu tu.

area surfers paradise tu bwk makanan halal. malaysian food ada kedai chinese tp macam tak halal je. kedai melayu maharani dah tutup. yg sedap makan kat SHIRAZ. makan la nasi kebab sedap sesangat kat sana.

kalau nak shopping mcm JPO leh singgah kat harbour town traders yg ni dekat ngan airport. kot2 la nak shopping mopping kann..

hah tu je komen daku yang panjang lebar. sori eh filla. panjang sangat. kami baru singgah GC 2 minggu lepas. babai..

Afzaldanial said...
This comment has been removed by the author.
Afzaldanial said...

Hi filla, i baru balik Gold Coast last month, we went there masa raya. Foodwise semua food i bawak lepas. Such as canned chicked, brahims, suhun, santan powder,maggie, rencah bihun, beras, minyak..everything lepas...as long as barang2 tu commercially packed complete with labelling of ingredients..oh ya sambal ikan bilis pun lepas..susu anak ok, tapi u kena bawak yang siap ada kotak..jgn pi salin letak dlm container ..hihi..

Kat tengah Surfers Paradise, which im sure dekat dgn Cavill tu..ada je kebab stall (Theo Kebab)..the pizza is quite cheap ok...1 big slice =2AUD..kebab around AUD10/each..so mahal ok makan kat GC ni..air mineral yg 600mL tu AUD 4..
Apa lagi ye..we went there on our own..tak pakai agent..we just booked the shuttle at www.Con-x-ion.com...

Initially i nak pegi ngan sedunia..end up pegi sendiri sebab I dapat tahu Sedunia pun guna shuttle Con-x-ion ni je...so we kinda saved a lot there..but Sedunia pun quoted reasonable..Good choice Filla..

Oh ya..if you have extra time..do visit Mount Tamborine..it's just 35 minit from SP...Cantikkkkk sangat..

Enjoy your trip..we sure did..GC trip is one of best trip ever organised..

Sori bebel pjng..coz i refer blog you bila nak travel...esp. travelogue HK and Spore dulu.. :)..Thanks

~RaudhahRiduan~ said...

kak fila...
ape nama travel agency tu ek?
nk gak tgk pakej2 derg...
:)

Arisha Hoon said...

Filla..saje nak share, dulu ada staff Apple vacation..nama dia Terry..skrg dah masuk Sedunia...a very3 nice guy..tak pasti filla deal dgn sape..tp kalo dia mmg sgt nice..

yannie bunny said...

Hi kak fila,

Kalu nak buat visa, blh email eta.australia@yahoo.com
I buat dgn dia, RM20/pax
Agent lain mostly mntak RM30/pax
Kalu ada agent yg offer akak buat free lg best! :)

Enjoy your GC trip!
Summer adalah sgt panas kt sana
I yg pegi hujung winter pun peluh ketiak kak :p

Farah Liyana said...

salam k.filla..
sy br pegi last week. hehe
kt sne pg la woolworth kt centro surfers paradise. brg groceries stu murah jgk. die cm tesco. tp takde halal meat. hehe
kt themepark sume de prayer room. halal food kt movieworld ade. tp time kitorg pg tutup. kt seaworld tak sure. tp kitorg slambe je bwk bekal sgale. spageti la, sandwich la. so far diorg takde check bag.
klu tiket themepark tak bli lg kt sne de package. movieworld, seaworld wet n wild 1 package. sorg around 109aud. tp kitorg bli online. 99aud. transportation plak sng gle. naik bus je. tp kt airport tu bli la go card. cm touch n go. kt centro blakang2 tu ade kedai souvenir+sblah tu kedai mkn chinese. (kn jln skit) malaysian chinese. so die akan bg good price ble die tau kt malaysian. nama kedai golden sumthing. hehe. kt harbour town pn best. roxy quiksilver outlet. murah gle compare to msia. levis pn. rabu n jumaat mlm de cm bazar kt centro tu. kt sn bleh dpt souvenir made by australian. kt centro tu mostly kedai bkk smpi 10pm. try kebab kt sne tau. besa n sedap. ok pjg gle comment. sorry kak. ;)

Farah Liyana said...

salam k.filla..
sy br pegi last week. hehe
kt sne pg la woolworth kt centro surfers paradise. brg groceries stu murah jgk. die cm tesco. tp takde halal meat. hehe
kt themepark sume de prayer room. halal food kt movieworld ade. tp time kitorg pg tutup. kt seaworld tak sure. tp kitorg slambe je bwk bekal sgale. spageti la, sandwich la. so far diorg takde check bag.
klu tiket themepark tak bli lg kt sne de package. movieworld, seaworld wet n wild 1 package. sorg around 109aud. tp kitorg bli online. 99aud. transportation plak sng gle. naik bus je. tp kt airport tu bli la go card. cm touch n go. kt centro blakang2 tu ade kedai souvenir+sblah tu kedai mkn chinese. (kn jln skit) malaysian chinese. so die akan bg good price ble die tau kt malaysian. nama kedai golden sumthing. hehe. kt harbour town pn best. roxy quiksilver outlet. murah gle compare to msia. levis pn. rabu n jumaat mlm de cm bazar kt centro tu. kt sn bleh dpt souvenir made by australian. kt centro tu mostly kedai bkk smpi 10pm. try kebab kt sne tau. besa n sedap. ok pjg gle comment. sorry kak. ;)

NeenaAnuar said...

akak satu jer nak pesan... jgn lupa makan Walls Ice cream kat dlm theme park Movie World & Sea World! sumpah awesome giler ice cream kat situ! hahaha...


btw, happy holiday akak... dah lama tak comment kat sini sebab tempat kerja skg nie no social network access.! terkadang tu sempat baca and tengok gambar jer tanpa tinggalkan jejak! huhu...

and akak boleh refer to my blog link nie maybe ianya dpt membantu akak to get some information about Gold Coast..

http://neenaanuar.blogspot.com/search/label/Gold%20Coast

anyway.. Leecha sgt comel! gerammm tengok dia! :D

nabilah huda said...

Tetibe daku terkejut kak fillanie ckp pasl residensi bistaria...waaaaa uma seqa kite masuk blog ahkakkkk.pemes gittew. Haha

nabilah huda said...

Pemes residensi bistaria masuk blog ahkak...nape xhalo2 je..kitorg ade je.hehe