Friday, September 13, 2013

PERWATAKAN BERDASARKAN BULAN LAHIR.. HAPPY BIRTHDAY PA!!!

JANUARI
bercita-cita tinggi dan orangnya serius

suka mendidik dan dididik
sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
rajin dan setiap yg dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
bersifat sensitif , berfikiran mendalam
pandai mengambil hati org lain
pendiam kecuali telah dirangsang
agak pemalu daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya
cukup sayang pd kanak-kanak
suka duduk rumah
setia pada segala-galanya
perlu belajar kemahiran sosial
cukup cemburu yg sangat tinggi

FEBRUARI
berfikiran abstrak
sukakan benda yang reality dan abstrak
inteligent, bijak dan genius
berpesonality yg mudah berubah
mudah menawan org lain
agak pendiam. Pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pd segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak apabila dikongkong
suka kegiatan yg lasak
emosinya mudah terluka dan sgt sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka benda yg remeh-temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan utk
merealisasikan impiannya
pemerhatian yg tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yg bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
berkecenderungan pd benda yg tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi

MAC
berpesonaliti yg menarik dan menawan
mudah didampingi
sgt pemalu dan pemendam rasa
sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati
sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sgt peka kepada orang lain
sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan tahu kenang budi
pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam
kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dgn hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalalm bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jgn terlalu moody.

APRIL
sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sgt menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yg sangat kuat
suka diberi perhatian
sgt diplomatik (pandai memujuk ).berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
org sgt berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik
try control the emotion
kecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut utk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yg sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan org lain
berpenyakit disekitar kepala dan dada
sgt cemburu dan terlalu cemburu

MEI
kekerasan hati & degil
kuat semangat & bermotivasi tinggi
pemikiran yg tajam
mudah marah apabila tidak dikawal
pandai menarik hati org lain & menarik perhatian
perasaan yg amat mendalam
cantik dr segi mental & fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh org lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik (otak kiri)
suka berangan
kuat daya firasat memahami apa yg terlintas di hati org lain tanpa
diberitahu
bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit
daya khayalan yg tinggi
permikiran yg tajam
pandai berdebat
fizikal yg baik
kelemahan sistem pernafasan
suka sastera,seni & muzik serta melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros

JUN
berfikiran jauh & berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
berperangai yg lemah lembut
mudah berubah sikap,perangai,idea & mood
idea yg terlalu banyak dikepala
bersikap sensitif
otaknya aktif (sentiasa berfikir)
sukar melakukan sesuatu dengan segera
bersikap suka menangguh-nangguh
bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik
cepat marah &cepat sejuk
suka bercakap & berdebat
suka buat lawak & bergurau
otaknya cerdas ,berangan-angan
mudah berkawan & pandai berkawan
org yg sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah kena selsema
suka berkemas
cepat rasa bosan
sikap terlalu memilih & cerewet
kurang mempamerkan perasaan
lambat nak sembuh apabila terluka hati
suka kepada barang yang berjenama
mudah menjadi eksekutif
kedegilan yg tidak terkawal
sesiapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi
siapa menegur saya adalah kawan saya.

JULAI
Sangat seronok didampingi
Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
Agak pendiam kecuali diransang
Ada harga dan maruah diri
Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
Mudah dipujuk dan bercakap lurus
Sangat menjaga hati orang lain
Sangat peramah
Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
Berjiwa sentimental
jarang berdendam
mudah memaafkan tapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh-temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sgt peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan yg serupa dgn semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yg tajam
suka menilai org lain dgn pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka munasabah diri
suka megenangkan peristiwa atau kawam lama
suka mendiamkan diri
suka duduk dirumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari segi kesihatan perut
mudah gemuk kalau tak kawal diet
minta disayangi
mudah terluka hati tapi lambat pulih
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja

OGOS
suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun dan caring terhadap org lain
berani dan tidak tahu takut
orgnya agak tegas & bersikap kepimpinan
pandai pujuk org lain
terlalu pemurah & bersikap ego
nilai harga diri yg sangat tinggi
dahagakan pujian
semangat juang yg luar biasa
cepat marah & mudah mengamuk
mudah marah apabila cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya pemerhatian yg tajam & teliti
cepat berfikir
fikiran yg berdikari
suka memimpin & dipimpin
sifat suka berangan
berbakat dlm seni lukis,hiburan & silat
sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
cepat apabila ditimpa penyakit
belajar utk relax
sikap kelam kabut
romantik ,pengasih,penyayang
suka mencari kawan

SEPTEMBER (PAK RADIE)

sangat bersopan santun & bertolak ansur

(tak de la sangat kot????? hhahah)

sangat cermat,teliti & teratur

(ini yes.. SANGAT ok.. memang sepadan lan dapat bini yang asyik nak laju je.. tak fikir cermat ke teliti ke.. janji siap.. sebab aku ni jenis mengejar date line punya olang.. sebab tu aku kalau gi vacation ngan dia aku senang sikit.. dia akan check sampai atas-atas lemari.. gila apa? pegi hotel bukan nya guna pon sampai atas-atas lemari.. aku rasa dia saja check kot-kot ada orang letak duit ke apa atas lemari kot? hahahha... kalau Pak Radie takde.. memang CONFIRM aku akan tetinggal barang..hehehe)


suka menegur kesilapan org lain & mengkritik

(Aku rasa kalau dia ni jadi artis.. memang satu kerusi untuk juri AF tu dah khas untuk dia dah..memang menangis budak AF tu..kalau kritik orang.. boleh tekencing ko dengar.. kemain hebat lagi.. selamba badak je dia kalau nak tegur.. dia cakap buat apa nak cakap belakang-belakang? tak suka cakap terus tak suka.. omg.. gila ke apa? dia tak tau ke bini dia ni jenis biarlah aku dilukai.. biar ku simpan di dalam hati.. kau tak perlu tahu isi hatiku.. Oih.... pengaruh Ombak Rindu sangat ni.. )


pendiam tapi pandai bercakap jika perlu

(A'ah la sangat.. kadang aku jadi risau apa yang dia nak cakap sebab confident sangat.. kang salah kang aku jugak yang malu)

sikap sangat cool sangat baik & mudah simpati

(ok ok je lah.. ok lah baik lah.. nampak je cool.. tapi tak delah cool sangat.. aku lagi cool kot.. hahah nak jugakkkkk)

sangat perihatin & terperinci,amanah,setia & jujur

kerja yg dilakukan sangat sempurna

(yes, tapi untuk orang lain je.. contoh rumah.. aku ni walaupon kayu.. tapi dah tak kayu sangat dah kalau bab rumah ni.. dia sibuk ngan rumah orang jeeeee... rumah sendiri asyik cakap nanti dulu.. tunggu dia siapkan rumah orang.. baiklah bang.. i tunggu lagi 8 tahun)

sangat sensitif yg tidak diketahui

(Yes, dia sensitif.. tapi bila aku cakap dia sensitif dia tak mengaku.. aku tau lahhhh.. dia jenis suka sangat pikir apa orang kata.. apa orang anggap.. padahal orang tak kata pon.. orang tak anggap pon.. orang tak kisah pon... hoihlah.. dapat plak aku yang jenis.. peduliklah apa orang kata?.. memang sesuai sangat laaa)

org yg banyak berfikir

daya pentaakulan yg baik

otak bijak & mudah belajar

(Ni aku rasa ya.. lelaki kot kan? semua cepat belajar.. pastu dapat bini bangsa lembab nak mam kalau ajar satu-satu benda... memang sesuai sangat)

suka mencari maklumat

(TAKKKK... hahaha.. aku kot yang lagi suka cari maklumat.. tapi kalau bab kerja dia ok lah kot.. aku kalau cari maklumat yang gila-gila memang aku suka.. hahaha.. lagi-lagi pasal gi holiday.. serah kat ai hahahah)

kawal diri dari terlalu mengkritik

(kan dah kena sound)

pandai mendorong diri sendiri

mudah memahami org lain(daya firasat yg tinggi) krn banyak simpan rahsia

suka sukan,hiburan & melancong

kurang menunjukan perasaannya

terluka hatinya sangat lama disimpan

terlalu memilih pasangan

(ini memang bagus... hahaha.. kannnn??? memilih sangat kannnnnn???? ingat dulu kawan dia cerita.. dia ni nak cari bini gini gitu gini gitu.. poy poy poy sangat la.. dulu masa belum kawin kalau gaduh.. aku selalu sound dia.. aku ni pompuan gila.. ko kalau nak pompuan lemah lembut gi cari kat ceruk-ceruk.. yang basuh baju tepi sungai atas batu.. pegi sanaaaa sekarang!! jangan cari 

sukakan benda yg luas

bersistematik


OKTOBER
suka sembang
suka org yg sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan & sopan santun
kecantikan luar & dalam
tidak pandai berbohong & berpura-pura
mudah rasa simpati,baik pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong org kecuali diminta
suka melihat dari perspektifnya sendiri
tidak suka terima pandangan org lain
emosi yg mudah terusik
suka berangan & pandai bercakap
emosi yg kelam kabut
daya firasat yg sangat kuat (terutamanya perempuan)
suka melancong,bidang sastera & seni
pengasih ,penyayang & lemah lembut
romantik dlm percintaan
mudah terusik hati & cemburu
ambil berat tentang org lain
suka kegiatan luar
org yg adil
boros & mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

NOVEMBER (FILLANIE)

banyak idea dalam perkara

(ini mungkin.. tapi aku selalu banyak idea.. tapi nak realisasikan terus cancel.. hahah tu namanya kuat berangan)

sukar utk dimengertikan atau difahami sikapnya

(tak payah orang lain.. aku sendiri pon kadang tak paham sikap sendiri, caner tu?)

berfikiran kehadapan

berfikiran unik dan bijak

penuh dgn idea-idea baru yg luarbiasa

(ini mungkin.. hahah.. tapi selalunya idea-idea gila yang buat Pak Radie sakit jantung)

pemikiran yg tajam

daya firasat yg sgt halus dan tinggi

(ini mungkin jugak.. ni namanya instinct.. tapi kadang tak betul gak)

bagus utk jadi doktor

(aku kalau jadi doktor, berani korang nak datang check ngan aku? muahahhahah)

cermat dan teliti

personality dinamik

sifat yg berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia

banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
(ini mungkin jugak.. tapi ada masa-masa aku banyak diam, tapi suka perhati.. )

berani, pemurah setia dan byk kesabaran
(kesabaran? i don't think so.. aku jenis kurang sabar sikit)

terlalu degil dan keras hati
(Ini kalau Pak Radie ke Wan ke baca memang gelak je lah kot.. hahaha.. ntah kenapa lah aku ni degil ngan keras hati tu tak leh dipisahkan... dah tua bangka pon nak degil lagi.. keras hati means keras hati lah.. kalau aku tak nak means aku tak nak.. jangan paksa.. kalau aku nak, aku sendiri yang akan nak.. kalau orang paksa lagi aku tak nak.. paham?)

apabila hendak. Diusahakan sehingga berjaya
(ini memang ye sangat.. tapi selalunya benda yang merepek je... cuba kalau target DL ke masa belajar dulu.. memang tak laaaa.. hahaha.. )

taksuka marah kecuali digugat

(memang aku susah sangat nak marah.. sebab aku jenis tak suka ada masalah.. tapi kalau orang kacau aku or orang keliling aku yang aku sayang.. matilah ko jap gi.. orang memang boleh tekejut dan tak sangat bila sekali aku mengamuk.. tapi susah gila lah pulak ko nak tengok benda tu terjadi)


mudah ambil berat terhadap orang lain
(ye kot? tapi bila orang tu dah betul-betul rapat ngan aku.. kalau biasa-biasa je aku jenis suka buat tak tahu.. so itu satu perangai buruk jugak.. aku tak reti macam tunjuk concern.. kengkadang aku tau orang dok mengata aku bab ni jugak.. tapi dah aku jenis mcm tu kan? bukan sombong.. tapi tak reti)

pandai muhasabah diri

cara berfikir lain dari org lain

otak yg sangat tajam

pandai mendorong diri sendiri

(mungkin lah.. sebab kalau orang lain bagi dorongan selalu aku tak suka nak dengar.. kan bangsa keras hati.. so kena lah gigih dorong diri sendiri, disebabkan rasa percaya kepada diri sendiri adalah tinggi tahap ke80 hahah)

tidak hargai pujian

(hargai jugak.. cuma kadang selalu soal balik dalam hati.. orang tu puji ikhlas ke tak? so baik jangan nak perasan sangat lah.. dengar boleh, tapi tak yah nak percaya sgt hahahah)

kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi dan apabila hendak sesuatu
cuba sampai berjaya

(ini aku rasa ya kot.. tapi depends, selalu nya benda yang aku betul-betul minat.. sebab aku manusia yang cepat bosan.. aku cepat bosan dengan orang.. cepat bosan dengan benda yang aku buat.. tapi kalau itu minat, aku susah nak tukar kepada minat yang lain.. so aku akan work it out lah.. sampai berjaya.. contohnya blog nie. dari 2004 kot? aku tak pernah bosan sebab aku suka bercerita.. suka share.. tapi orang yang selalunya ko nampak pung pang pung pang kat blog.. sebenarnya bila kat luar dia pemalu, pendiam.. percaya? tak pecaya sudah.. hehe)

badan yg tough

(ini memang ya sangat la kan.. hahahaha)

kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam

romantik

(aku romantik? gila apa? hahaha.. tahun ni wedding anniversary kitorang yang ke9 tahun.. aku rasa ada kot 7x anniversary kitorang tak ingat... baru ingat 2x kot.. dan yang latest 4th Sept baru ni.. lupa lagi.. syabas buat kami pasangan suami isteri yang ROMANTIK sangat ni)

tidak pasti dgn hubungan kasih sayang

suka duduk dirumah

sangat rajin dan berkemampuan tinggi

amanah, jujur setia dan pandai berahsia

tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

ini adalah sangat betul.. omg aku serious langsung tak tahu nak kawal emosi... macam kalau orang sakitkan hati aku.. aku dah tak suka dia.. aku LANGSUNG tak reti nak buat muka suka atau at least senyum ke layan light2 ke.. no! aku tak pandai.. aku akan jauhkan diri.. aku akan diam tak bercakap-cakap dengan dia.. mimik muka aku akan jadi ketat.. muka aku terus jadi muka mama bosan.. pretend lah muka mcamana pon aku serious tak reti..aku bukan orang jenis beremosi sangat.. aku ni lebih kepada orang yang tak de perasaan.. macam blur je... kadang orang tak suka aku pon aku tak tau.. orang marah ngan aku pon aku tak tau.. pendek kata aku kurang alert.. aku tau tak bagus.. sebab kadang orang keliling kita jenis sensitif.. so aku ni jenis kurang sensitif.. tu yang tak bagusnya lah.. aku selalu harap orang faham yang aku ni jenis tak alert.. jadi tolong lah jangan sentap ngan aku.. atau jangan lah merajuk ngan aku.. nanti aku tak tau.. kalau aku tau pon. nanti aku tak reti nak pujuk ke apa.. aku keras je macam tiang... hahahahha... dulu ngan Wan selalu gak jadi macam nie.. sebab Wan bulan 7.. orangnya sensitif.. kena plak ngan orang kayu mcm aku kan.. memang bagus sangat lah.. sorang merajuk, sorang keras macam kayu.. sorang tunggu dipujuk.. sorang tetap KAYU.. muahhahahaha... tapi kalau ngan Pak Radie, aku tak kayu sangat lah.. sebab kalau tak puas hati aku terus pung pang je.. dia pon tak kuasa la nak merajuk ngan aku kot.. sebab aku kan KAYU.

bercita-cita tinggi

(Tinggi sangat.. dulu nak jadi lawyer.. tak dapat.. sekarang jadi loya buruk.. ok la dari takde)

perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

(A'ah betul lah tu.. kengkadang pening dengan diri sendiri sebab aku pon tak leh ramal diri sendiri.. kejap camni.. kejap camtu.. macam tak de pendirian pon ye jugak.. kalau aku sendiri pening dengan diri.. orang keliling aku camne?)

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah
Bersifat patriotik
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
Bercita-cita tinggi
Suka menjadi orang yang berpengaruh dlm organisasi
Seronok didampingi
Suka bercampur dgn org
Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai
Sangat jujur amanah dan bertolak ansur
Tidak pandai berpura-pura
Cepat marah
Perangai yg berubah-ubah
Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
Benci pada kongkongan
Suka berlawak
Pandai buat lawak dan berfikiran dgn logik

So korang lahir bulan apa? jom tengok.. ni aku amik kat Facebook.. Dr. Fadzilah Kamsah.. selamat check out perwatakan masing-masing ;)

Buat Pak Radie, Happy Birthday to you.. i love u so strong.. Sebab kita ni umpama Keju dan Singkong.. sebab tu kita serasi bersama... Aku Keju okkkkkkkkkk!!! *peace*



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

16 comments:

yaya|azura said...

Hahaha....

ko kalau nak pompuan lemah lembut gi cari kat ceruk-ceruk.. yang basuh baju tepi sungai atas batu.. pegi sanaaaa sekarang!!

Kelakar ok! The same thing I said to my husband kalau dia kata I ni suka sangat menjawab. Tapi takdelah spesifik sangat sampai basuh baju tepi sungai atas batu. Kekekekeke.

Happy Birthday Pak Radie. :)

I ni silent reader asyik baca aje baru niari nak tinggal komen.

Hi Fillanie and Kasih-Kasih nya! ^__^

Luv said...

fila.. nape tulisan kecik... xbest nak baca sakit mata huhu

Luv said...

fila.. nape tulisan kecik... xbest nak baca sakit mata huhu

nur lisa said...

hi kak filla, 1st time comment kt blog akak, then terbaca entri ni terus rasa macam "ahkak kita samaaaa..sep sikit!" saya lahir bulan nov dan pasangan saya bulan sept.. ciri ciri pun sebijik.

Luv said...

anyway lupa nak wish

hapy birthday to suami fila

hope u guys hapy alwaz forever...

acik idah said...

Suka mencari maklumat tu saya suka.. :D Go september..

Watie Shaharin said...

Filla,
Korg mmg sangat sempoi ok.. Moga kekal hingga ke Jannah.
Happy Birthday Pak Radie..

strawberi said...

kita september...hai pak radie..happy birthday

NUNU EERA said...

hepi bezday pak radie.. get well soon..

i kalo bab anibeseri confirm xkn lupe.. sbb time ni la nk pau hadiah.. haha..

Ilya Melissa said...

setuju sgt part 'tak berapa berjaya dalam mengawal emosi' tu kak filla...sebijik2 mmg ada pd sy sbb sy nov gak..xphm dgn diri sndiri kenapa xalert n kenapa KAYU sangattt huuu (T__T)

Ietams said...

happy birthday pak radie nye..
birthdate nye 13hb ye..
same tarikh dgn me... hihihi

Tny said...

Kahkahkah.. Akak ni.. Kelakarje bab memilih pasangan tiew.. Hikhik.. "pegi sanaaa sekarang.." (cer bygkn pompuan yg sedang cuci baju atas baty tepi sg)

Kelakarlah..

nor hayati abdul halim said...

hai kak fila,i'm ur silent reader,but now xsilent dh sbb sya pn dh pnya blog..hikhik..jom follow
http://izatishop.blogspot.com/

tp xla sehebat akak yg dh lma dlm dunia blogger ni

nway...salam perkenalan =)

nor hayati abdul halim said...

hai kak fila,i'm ur silent reader...but now xsilent dh sbb dh ad blog sndiri...jom follow
http://izatishop.blogspot.com/

tp xla sehebat blog akak kan..
sya bdk bru bljr

nway..salam perkenalan =)

NenetPenne (NP) said...

i pun lahir dalam bulan November jugak... haihhhh mcm ada persamaan jer...

Fariha Nazeem said...

same la kak...hasben kite pun bulan september...kite bulan november same ngan akak...hehe...