Friday, December 10, 2010

RESEPI ROTI JOHN 'I SAYANG U'....

Hari jumaat kan hari berkasih sayang... maka tajuk resipi pon secara tak sengaja tergedik sikit bunyik dier.. haha... kalau acara memasak bersama fillanie.. konpom kacang-tanah-giler-senang-nak-mati..

mari adik-adik, abang-abang, acik-acik... kita lihat apa yang anda perlukan untuk menyediakan roti john i sayang u gile kelas atasan punye resepi okeh.. hahah

penah nampak roti ni jual kat kedai? ok kita perlukannya! rembat satuuuuu...

then sayang-sayang balik umah pegi selongkar fridge tengok apa yang ada... mcm aku, ni je yang ado! hantam sajalah labu...
*white pepper
*black pepper sauce
*knorr barbeque sauce (ni saje gedik)
*garam skit
anda juga perlukan
*bawang besar dihiris
*daging kisar ikut suker ati tekak
*telur 3 biji

haa itu jer.. saper yang rajin gi kedai.. boleh tambah beli timun, salad ke, carrot.. buat coleslaw.. aku kan PEMALAS yang tak comel... so apa yang ada sahaja... hihihiiiii...

cara-cara nya... panaskan pan.. letak butter/majerin ikut suka...

standby kan bahan goreng anda seperti gambar di atas... eh silapppp... hahahah.... tapi goreng pon sodapkan budak ni? muhahahah... apak ko sejak demam dah pandai pakai kain pelekat.. huahahha...

budak amaani ni memang suke sentil-sentil lidah sekarang nie.. buat sapa-sapa ada anak pompuan... lahir-lahir je budak tu.. elok sangat lah ko hangkut bawak ke dapur... tengok mak nyer memasak... biar besar besok, mak-mak leh pencen awal..macam aku dah telambat sikit.. budak ni dah 6 bulan!

ok dah halau anak ngan bapak gi depan.. leh sambung masak... amik roti tu cepat-cepat letak inti tu.. just calit-calit jer atas roti tu.. untuk batch awal, kita kene kedekut sikit.. takut tak cukup.. huhahaha..

eh lupa nak tunjuk lepas dikacau bahan-bahan tadi... susah betullah.. sendiri masak sendiri snap.. kan best ada tukang snap? 

giler tembolok besar... tetiba teringat borak kat phone ngan Pak Radie petang semalam... akan ku kenang ayat ko masa ko cakap mcm nie:-
Pak Radie: habis nak isi tembolok ko lagi nak makan ayam kenny rogerslah itu lah inilah..... *gelak*

waaahhhh comel laki mak.. ko ada laki panggil tekak ko tembolok? nasib dia cakap sambil gelak... kalau tak!! memang aku tukar mangga kat grill tu...

ok pastu tepek jer mcm tu.. kalau ada alat tekan-tekan burger tu boleh guna.. nampak mcm abang jual roti john skit..huahah... jangan tekan terlebih mcm aku yer.. kang roti ko siap.. nipiiissss macam kertas A4 tu.. tiup melayang! pening haku.. laki cerewet.. aritu buat sardin roll sibuk nak nipis... ni aku buat nipis sgt.. dia suruh jgn picit sgt.. biar tebal sikit... eh? kang aku pass kat ko suh masak sendiri nak? biar aku kelek amaani..lagi best...

dah tu tebalikkan pulak mcm ni.. tekan-tekan manja jer...

 sambil masak...chef kenalah rasa jugak ye dak? hahaha... ermmm... sedap boleh tahan... boleh bukak stall time ramadhan next year..hahahah..

ok, inti adalah telebih sudahhhh.. yelah..kan masa awal-awal tadi kedekut... hahahah.. so elakkan pembaziran yer.. guna lah roti biasa yang patsegi ni... pon boleh jugak... balance kuah tu cukup utk dua keping roti patsegi..so satu aku..satu laki... adil saksama...

dah habis kretip dah nie.. tulisan jawi nie... boleh baca tak? haaa tulah.. dulu2 suh blaja jawi ko malas! dah besar tak pandai.. buat malu jer.... *mak pon tak paham tulisan ni* muaahhahaha...

amacam kacang kan resepi mak? sila lah balik buat sendiri... balance roti i dah bawak opis bagi kengkawan...

owh, kalau rajin buat lah roti john special sket ;)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

comel??? hahaha.. aku buat ni dpn pak radie.. pastu snap.. pastu lipat dua.. terus aku makan mcm takde perasaan... Pak Radie pon diam jer... tak tanye apa pon... hahahahha... giler tak romantik pasangan nie..hahahha...

selamat hari jumaat.. selamat mencuba resepi saya!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com


17 comments:

Sham Ummi Echa said...

yahuuu mak suker..mak suker..tq poms.. ni la menu bekfes aku sok pagi.. hahahaha

huiii tgk lengan laki ko..smpai keluar urat siku dia

yunz_02 said...

olololo giler comel budak amaani ni..

my everything said...

comelnye amani n comelnye roti john tu hehe ok boleh try nihhh hehe

JaJa'Z said...

giler lawak la ko ni filla...hehehhe

mat dan mina said...

wahhh....terliuq tgk....nk try la....cm best...hehehe

Halia Kentang @ Annpaan said...

waa, ley cuba ni kak..
comel nyer si amani tue

J.M.R said...

I LOVE U..dilipat, dikunyah, dan ditelan..Cam chare gk idea tu kak..hahahahahahahahah

Bell Kenzo said...

wow!!!nmpak sedap...nak try lar lpas nie...amani sangat comel!!!

mamamarissa said...

nak tambah skitt lg...roti john i sayang u byk2...bleh??? auwwwwwwww!!!

x psl2...berkeping2 roti kena guna...hahaha!!!

LayarLara said...

wah... sangat seksi roti itu sehingga menggiurkan... mabeles!

Nur Syazwani Mustafa said...

akak mmg sempoii..hahaha...ilang stress lau baca blog akak ni...hahaha

mAmAbuDaK said...

sedap nya i lab u...

Shinnaz Ahmad Rasid said...

haih! kena cuba nieh!! keep it up filla!! suka ar style u masak!

Heidi Shafiq said...

gulp!! i love u lah roti john!!

MrsSLuRp said...

Aku mmg tabikk spring kat ko laaa.. Mmg rawk abis! Aku lum pernah try msk benda 2 gini w/pun anak aku beso dah x menyibuk kat dapur...hihi mmg sah ko rajin!

aresaliyana said...

pergh, romantik sey... siap i love u tuu...

bungatanjungwangi said...

comelnye tengok amani wat lidah dier cmtu..gerammm tengok..hehe

nampak sedap la roti buat cmtu..menyelerakan!! mesti cuba ni kak filla...