Wednesday, December 15, 2010

KASIH AMAANI ~ 6 MONTHS

My Angle eh silap.. My Angel Amaani genap 6 bulan pada 17 December 2010.. hahah..nak gak update awal.. hihih...  
kepak tu Acih punye.. siap bediri tegak kat kedai..nakkkkkkk jugak! aku tak kosa nak melayan.. tapi dia kan anak bapak.. maka dituruti jugaklah kehendak anaknda Acih itew... mak bukan zalim.. tapi dah biasa dah.. dia nyer excited 4 jam jer.. pastu lempar sana lempar sini.. dan last sekali teperap dalam bilik mainan tak berusik-usik..kalau aku jual semua toys dia.. cukuplah buat bayar duit kereta barang sebulan.. huhuuuu...

ok amaani, ready pose dari blakang nak tgk cekci tak..ngeh ngeh.. tu tangan kakak tolong kepak-kepak..

hihihi.. sonok plak budak nieh..

Amaani tetiba terjuling sudah...

Alhamdulilah, Amaani sihat sejahtera... adalah few months back dia tak sihat... sipi-sipi lagi nak warded.. sebab dia asyik selsema pastu bila selsema tak baik-baik.. hingus cecair yg sepatutnya keluar kat hidung.. telah suke-suki keluar ikut telinga.. boley??? aku tanye kawan-kawan.. itu perkara biasa yang selalu terjadi kat baby or kanak-kanak.. masalahnya yang jadi tak biasa.. bila pegi check-up Amaani, doc amik sample cecair kat telinga amaani utk test kat lab.. dan doc serta merta kol aku kat opis time tu.. doc cakap bacteria MRSA which sgt berbahaya ada kat dalam telinga dia.. boleh? boleh tak??? doc terus suruh kami bawak Amaani dan doc suruh prepare utk Amaani diwarded kan for at least 5 days due to that infection.. dan doc suruh aku search what is MRSA bacteria.. aku pon pegi lah search.. uwaaaa.. scary!!

doc said, bacteria tu jarang hinggap kat baby.. so dia risau bila benda tu ada kat amaani.. the worse part kalau dia masuk dalam darah.. dah dah.. malas nak citer apa jadi kalau masuk kat darah.. aku tanya camana leh kene kat amaani? mana dia dapat bacteria tu? doc ckp bacteria tu biasanya ada kat ICU/hospital.. hah? bile masa aku gi ICU bawak amaani? ok tu lain citer.. aku tanya lagi.. what is the best treatment to get rid of that bacteria yang tegejal tu? doc cakap rawatan biasa seperti ubat titis telinga dan antibiotik takkan beri kesan kat bacteria tegejal tu.. kecuali injection dan mesti warded hospital.. tp doc ada bagi ubat titis ngn antibiotik 4,5 hari sebelum dia call to inform bout result test.. so bila dia call nak suruh bawak amaani kat dia.. aku ckp so far lps guna ubat yg dia bagi tu, takde plak cecair tu keluar??? (fyi dah pegi dua klinik lain amik ubat titis ngn antibiotik tp tak jalan) .. so aku pon bawak jer lah amaani malam tu..

doc pon check telinga amaani.. doc tu terus tersenyap sebab miracle okeh.. bacteria tu takde! Syukur Alhamdulilah... doc agak pelik sbb sepatutnya ubat titis ngn antibiotik yang dia bagi tu takkan dpt kill that bacteria.. tp kuasa tuhan siapa kita nak persoalkan tul tak? so al-kisahnya tak jadi lah Amaani warded.. doc monitor.. je.. lepas berapa hari doc call lagi tanya amaani mcmana.. Amaani plak terus baik lepas daripada tu..

dah itu je cerita getir selama kami bersama Amaani.. hehehe... sekarang nak citer perkembangan udak otak pipi bambam...


1. dah pandai tegolek.. kiri dan kanan dengan jayanyer.. tanpa ada kes tak reti nak keluarkan tangan dari bawah perot..hahah.. dah terror dahhh...

2. dah pandai membebel bahasa dia.. tapi ayat yang asik keluar dari mulut dia is 'abah bah abah bah bah bah'.. hahahah.. tergugat apak ko.. ABAH plak.. hahahahha... eh Amaani ada abah okeh.. Abah kepada Syasya dan Sofea ;)

3. dah pandai duduk kat walker.. jalan sana sini....

4. suka garu-garu kepala... aik? kelemumur ke? tapi kelaka.. kadang time BF tetiba garu-garu pala.. aku bagi minum pon dia mcm ada masalah negara..hahahha...

5. dah start makan... tp skali suap makan.. habis.. kening-kening pon nak makan jugak ;)

6. suka kibas-kibas tangan macam nak terbang...

7. budak ni kuat senyum... sengih jer manjang... marah pon sengih... baguss!!

8. badan dah makin bulat... teacher2 kat nursery citer.. kalau hari dah petang.. ngek ngek ngekkk.. tak suka sorang-sorang.. nak ngadap orang.. nak orang manja-manja kan dia. nak dokong-dokong.. ceh! ada ke orang nak layan ko dikkkkkk..hahah...

9. kuat susu botol... aku bekal satu tupperware utk nursery.. tiap-tiap hari okeh.. LICIN... kopak mak apak ko.. amaani minum Anmum langkah 2.. 650gram RM39.. (bertahan utk 5,6 hari jer okeeeeyyy) aku tanye dia minum ke? dorang ckp iyeeee kak.. dia kuat nyusu!!! oh pandai plak ko yer amaani.. time kat umah tanak plak susu botol?

itu jerlah yang aku ingat... nanti citer lagi k...

sila lah visit http://framekasih.blogspot/. ada update sikit.. mak ni pemalas hunta nak update blog tu..hahahah...





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Syafiq Rosli said...

comel..cm chinese skit..:)

Deanna Aziz said...

comel nyer.....siap ada wing lagi....

J.M.R said...

ketul-ketul tu badan amaani..angkt besi ke kak?

mAmAbuDaK said...

ooowwwcomel kepak...acih asal ibu x ambk gambar pki kepak??? wuuuuuuuu ibu dah x cayang kat dia....nangis skarang..

Filla ~ Kasihs said...

aishhh mana der tak sayang... sayangggggggg! acih jer yang tau mama dia sayang dia ke tak..auwwww..

||imanja|| said...

comel dan gebu amaani ni. sebaya dgn anak kita. eh anmum tu bli kat ner dpt rm39? kita plg murah pon dpt rm40 je

Ceritera Kami said...

alahai comelnya sis... my daughter 17.12 ni bru genap 5 months.. date anak kita sama lah...cuma lain bulan je...:)

Filla ~ Kasihs said...

imanja: susu anmum langkah 2.. rm39 beli kat pasaraya darussalam presint 9, putrajaya..hehehe..murahkan?

Shinnaz Ahmad Rasid said...

comelnya dia gelak ;) mmg mcm angel lah!

LayarLara said...

dah cam tooth fairy aku tengok...

Sham Ummi Echa said...

comelnya amaani. macam acih kecik2 dlu gak kan. comel bulat je. but now tgh kak acih dah mengurus.

sama la cam echa baby dulu, tgn x reti diam dok trkepak2 je.

Orked said...

happy six months old amaani... sib baik bakteria tu hilang... huhu...

amaani bam bam bam, adik seri pulak kuruusss semangat. hehehe...

sheila said...

geram tgk amaani yg bambam..baby aku yg muda seminggu dari amaani alahai selim melim badan dia. minum susu satu hal lah pulak..buat 3.5 oz pun cam nak gila aku paksa minum

Kit Pryde said...

Alhamdulillah takde aper2 si amaani tu....

Comelnyeee amaani. Si Manja ni bila la nak dapat adik... adoi.... Hmmm...

cik suka senyum said...

moga amaani sihat2 selalu..g nyah itu punya bakteria..jangan datang lagi...hehe

Sue said...

comel... nk tanya beli kat ne ekk fairy wings tu? salu jumpa yg mcm butterfly punye wings je..

Filla ~ Kasihs said...

thanks all yg doakan kesihantan amaani ;) love u all lah muaxxx!!

sue: wing tu bli kat kedai dlm GE Mall ampang.. tak sampai rm20.. kedai mcm party2 concept ni..

Ryhan Hamid said...

sis. follow sini ehh. acih dgn amani comel sgt. geram tengok.. heee.