Thursday, December 23, 2010

Resepi Pemanis Mulut dan Tekak...

Yer tuan-tuan dan puan-puan... kali ini saya akan mengajo puan-puan cara-cara menyediakan Pemanis Mulut dan Tokak yang sodap dan berkrim disukai rameiii... sila amik pen dan catit...

perlu ker nak type lagi skali? ok aku type lagi skali yer.. tu ekslusip handwriting mak yer.. tp time tu mengantuk giler babas, cepat-cepat salin dari email sebab dah nak off lappy nak tidoo.. (alasan byk, mmg tulisan ko beterabur malu nak ngaku)

COCKTAIL PUDDING

 1 packet serbuk agar-agar
2 biji telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir
2-3 sudu tepung castard
1 tin fruit cocktail 

CARA-CARA
masak agar-agar dengan air & gula hingga larut. sementara itu pukul telur+esen vanilla+tepung castard (masuk sedikit demi sedikit) bila dah rata, ketepikan...bila campuran agar-agar larut, masukkan susu cair dan kacau sehingga mendidih..Masukkan campuran telor dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar.


Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan hidang.

 
kalau aku nak try resipi tu.. KONPEM sebab ianya sedap dan kacang tanah nak membuatnya..hahah.. haku kan pemalas.. kalau resipi siap ada segala mak bapak rempah ratus jintan manis pahit segala mampuih aku baca pon takut..hahaha.. oh gambar di atas tu.. aku ngan Ida comel loteh.. hahah.. ktorang ada potluck kat opis. so ktorang sponsor pudding.. ni first time nak try plak tu.. hahah..

barang-barang kirim kat akak opis ni haaa.. boleh plak dia salah beli.. yang ktorang tak check.. masa nak buat baru bukak tengok.. haaa kau.. bukan serbuk agar-agar! ko tau apa???? SERBUK DADIH okeh!! hahah.. perisa coklat plak tuh! hamek ko.. aku ngan si Ida ni dah telopong-lopong dah tengok!!! pastu fruit cocktail tu.. satu betul mix fruit.. satu lagi PEACH!!! adoihhhhh...

kami pon start kereta gi kedai.. yang laki masing-masing tinggal jaga anak..nasib amaani tido.. so anak ida jer berjaga..sumbatkan dlm walker amaani..ngeh ngeh..


ktorang buat dua jenis... satu guna buah peach.. satu guna mix fruit.. sebab dah tesilap beli kan? hahah.. serbuk agar-agar pon baik-baik yer.. aku main sauk jer kat kedai.. sampai rumah rupanya satu colour clear biasa.. satu lagi RED okeh! tekejut beruk..hahahahah bengong.. tp cun gak.. bila dah campur susu kaler dia mcm oren2 sikit ;)

yang baju oren tu macam orang gaji ke?

ni anak Ida.. comel kan? hahaha... dia tua sebulan lebih jer dari Amaani... sian dier..dtg umah tak leh main ngan amaani.. amaani membuta kroh krohhh..

pewiiiiiiiiiiitttt.. lawa tak pudding nie? hehehe... ni yang version mix fruit..

yang atas ni version peach... sedap juger... saper tak suka manis-manis sgt leh ler buat 3/4 cawan jer gula tu.. tp secawan pon ok jer... kata PEMANIS MULUT... haruslah manis... hihih...oh ye, kalau guna peach, dia akan berair sikit.. sbb buah tu kan berair.. tp makan sejuk-sejuk sedapppp.. ;)

dah penat-penat buat.. haruslah ada untuk stok umah sendiri punyer..hehehe.. yang bawak opis, bawak jugak.. yang utk kat umah lain lagi..hahahah.. ni pon aku jer tala sorang.. Pak Radie dia tekak kampung.. mana lah dia reti makan pudding2 nie.. sian dier kan kan? so don't blame me kalau aku jarang-jarang lah nak belajo masak segala pudding2, cake2 nie.. kang nak prepare 4 jam.. laki secubit pon tak makan..camno?

haaaaaaaaaaaaa ni lagi BEST GILERS.. sebab beli mix fruit brand delmonte tu besar and banyak sgt isi dia.. so mesti lah cukai sket.. keluarkan sikit buh bancuh gula.. buh air, buh ice cubes.. perghhhhhhhhhhhhh...

nak tengok amaani? jom jom jom... oh JOM tu ayat baru utk amaani.. aku salu ckp JOM kat dia skarang.. menggeletik minah tu kalau aku ckp JOM.. ko ni... pantang JOM jer... menggeletik ajer..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ni time balik sebelum buat pudding tu..aku rasa muka dia time ni mcm katun jepun.. hahaha.. naper tah pipi dia dah dua hari nie merah kiri kanan.. mebi sbab dia tido meniarap so pipi dia tepenyek.. ke sebab gatal? takde plak mcm gatal... kadang dia tak de apa-apa.. clear jerk? apak dia kata mcm begesel ngan carpet.. aper lah apak dia ni.. takkan lah anak ko ni pipi dia begesel ngan carpet plak...

eh mak takde idea plak.. nak minum neskopi jap.. pastu nak ngadap keje melambak ni ha...


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

9 comments:

annis said...

comelnye amani... aummm! :)

cik suka senyum said...

comelnyeee amaani..gerammm tengok..=)=)

J.M.R said...

clap..clap..clap...nmpk sodapp..

Iela Fazielah said...

harus cukai sikit utk rmh kan...hehe...kata dah penat masakkan...haha.. cute amani.. mmg cam jepun

ikanbilis said...

sedapnyaaa tengok puding tuu...rajin toll masak dilaa..

Halia Kentang @ Annpaan said...

seperti biasa,
amani mmg comel loteh..
pe rhsia dpt ank comel2x ni??
hehehe
gurau jer..

mAmAbuDaK said...

amani amani amani bucuk

Cahaya Puteri said...

alololo...shomelnyewww adeq amani...i looiikkee..=)

chekna @ mama ziyad said...

tumpang copy resepi ni ye.. ape pun amani mmg tomei...