Thursday, September 03, 2009

Mari Ke Dapur bersama Buk Pillanie...

auwww giler indon dah tajuk aku nih..huahahah.... so al-kisah nye semalam... syukrannn jalan tak jammed.. sian ko mai 'tekene'.. aku mcm hairan giler naper tak jammed.. huahahah...


jadi sempat ler aku balik dengan keadaan tenang dan damai.. eh tapi aku tak leh laa..kalo masa byk aku jadik mcm lembap!! asal ah? macam nak teratur sgt plak.. kalo x cukup time pandai plak laju jek campak sumer..

oh hari ini saya akan berkongsi lauk-pauk (sajer sebut pauk bagai.. mcm byk jer lauk).. hihi... ingat lagi mende ni?

yer adik-adik.. mende ini ialah ini:-

haaa tau apa ini? ini ialah ikan patin yg jauh datang nyer... dari Temerloh Pahang okeh... mak bli ngn kawan opis ni hah.. rm12 jer dia jual.. leh 3 kali masak..

mcm biasa.. diulang-ulang jek.. popcorn chicken ayamas.. sedap ler plak..hahha.. tp Acih tak suker sbb ada rasa2 kari2 sket...

ok ni sajer jer goreng.. sbb AKU LEBIH TAHU bak kata Mila kan?.... aku risau Pak Radie tak lalu plak lauk yg aku baru 1st time nak try buat..dah ler di bulan puasa.. masak tak boleh nak rasa... hihii.. ikan2 sungai ni Pak Radie ni fussy giler.. tak leh bau lumpur lah... tak leh lembik2 sgt... tp ikan keli dia suker.. tp soryyy.. nak ikan keli siler pegi beli yg dah siap masak.. aku penah kene minyak panas gara2 goreng ikan keli cinabeng tu.. 6bulan okeh aku mcm 'tukar kulit'.. pommmm! skali meletop minyak dia.. habis dada mak, tangan leher, muka sket.. dah itu first and last aku goreng keli... utk Pak Radie kene bagi ranggup ranggup... kalo boleh ko kasi rentung giler ikan tu sampai tulang sumer ko leh telan lagi bagus.. patut ler anak ko pon dok RANGGUP tak abis2... oh saya rajin smalam.. buat sambal kosong.. malas nak golek2 ikan tu ngn sambal..sbb i dah tebayang sambal tu nak buat makan ngn nasik panas2 time sahur.. heheh.. pastu goreng telo mata.. buh kicap... layaaaannnnnnnnnn.. tu sahur saya pg tadi.. licin pinggan mcm makan berbuka..kuakkakaakaka..... Pak Radie? dia teguk air kosong jer.. aku lek jer layan diri mkn sorang2..

sajer jer nak penuhkan entry ni dgn gambo2.. walaupun cuma hirisan timun..huahah.. weh aku dah potong timun tu gemok2.. pastu campak dlm lauk ikan patin.. sbb dorang ckp leh letak timun.. tp mcm x slera aku tgk.. aku cedok balik aku buang dlm tong sampah.. huahaha...


ok.. tibalah masanya utk saya dengan perasaan bangga dan riaknyer mempersembahkan lauk Ikan Patin Masak Tempoyak yg first time saya try... jeng jeng jeng......


-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

tadaaaaa!!!! hehehe.. buat orang-orang Pahang.. sekiranya lauk saya ni nampak mcm tak jadi ker... or mcm kelaka ker... tolong ler bagi tunjuk ajo.. saya kan budak baru belajo... tp saya rasa mcm sedap.. walopon Pak Radie tak puji.. (dia kan tak suke puji aku).. menci tau!!.. *cebik2 mulut sambil jeling-jeling manja and goyang2 bahu mcm tnggu nak kene penampo*


ok sebelum ada plak mintak-mintak resepi... (heheh.. biasalah riak tu kene ada).. eii tolong ar.. meluat lak aku.. tak lah.. fillanie dengan ikhlas nak bagi resipi yg saya dapat dari Puan Aiza tokeh ikan patin temerloh nie.. dia yg ajo..... kalo salah.. pegi parang dia.. bukan i okeh.. heheh..

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK FILLANIE

BAHAN-BAHAN

1. 3 ketul ikan patin
2. 1 sudu tempoyak
3. cili padi (ikut tahap ketahanan kepedasan) (campur hijau dan merah baru sedap)
4. 1 batang cili merah
5. kunyit hidup beso ibu jari
6. bawang beso (aku guna 1/3) yg kaler merah/pink tu..
7. daun kaksomkesom
8. 1 batang bunga kantan

BLEND
bahan no. 2,3,4,5,6

CARA-CARA
tuangkan bahan blend kat ikan patin tu.. dan tenggek lah periuk anda kat atas dapo... tuang air mengikut tahap yg dikehendaki..jgn cair2 sgt.. kang mcm air telaga plak.. biarkan mendidih sambil tu masukkan daun kesom ngn bunga kantan.. buh garam sket.. gula sket.. kalo cair sgt nak tambah tempoyak boleh.. dah masak tutup api... pegi idang...

dahhhh itu sajer.... aku makan ikan tu 2 ketul (temasuk kepala ikan).. aku kan hantu kepala ikan/fish head.. hahha.. sbb tu bijak bistari..huahahha.. Pak Radie cuba nak amik hati dia makan gak ikan patin tu seketul.. Acih makan maggi goreng mamak cinta hati dia.. aku tapaukan.. ceh!..

siler lah cuba.. pasti terangkat!!!! sekian terima kasih....




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

16 comments:

mannira said...

ooo..ikan patin ke...yang ikan patin sg pahang tak de bau lumpur bagai..tu yg kl je...org tak mkn ikan patin kl...tapi kalau ikan patin sg pahang, 10 ekor boleh hbs..gilo apo..he..he.. kat rumah mak mertua org, kalau org ada, dia tak buh la tempoyak...tapi simple je dia msk..cuma cili api & kunyit idup je..tumis sikit..pastu buh air..buh asam keping & garam..buh ikan..waa..meleleh dah ni...

Liyanaroxx said...

oic...gulai ikan patin ke?hehehehe...nampak sedap,tapi sayangnya saya x makan...kena cuba nih...fav ikan saya ialah ikan "igauan ngeri" akak ler...IKAN KELI!!!=D

manisz said...

weih filla.. sepanjang aku masak gulai tempoyak dan jugak sepanjang mak aku masak gulai tempoyak, tk der lah letak2 bawang nie.. bawang tu hancuskan lagik dia nyer rasa..

just blend / tumbuk kunyit idup & cili padi sahaja.. letak kat ikan patin.. masuk air.. siap.. pastu letak lah daun kesum..

pstu timun tu kannnn.. bukan timun ulam tu cik kak oitt.. timun ladang tu haaa.. tau timun ladang?? timun hok kaler oren2 tuu..

apa punn ok lah tuuuuu.. maybe org temerloh nya resepi tk sama dgn org kuala lipis.. :-) eh cop, ke akak tu kata bawang tu masuk skali dgn daun kesum and bunga kantan tapi ko belasah blend? hahahahahaha.. but honestly, bwg tu mmg tk suit lah nk masak tempoyak..

azdra-azdra said...

betul2.. ikan patin pahang pure punya takder bau lumpur.. yg KL jer bau.. sbb tak ORI.. hehehe

semua tuh dah betul dah.. tp mana der bawang.. betul cakap si manisz tuh.. ko tumbuk cili padi.. then buh tempoyak.. garam secukupnya.. daun kesum..kantan.. settle..

cumanya kantan ko tuh bapak sekeping2 ko letak.. hahahahahha.. hiris comel2 la weh.. hahahahah.. 3 ketul tuh ko bedal sorang ker?? dasat la ko..

aku tak makan patin.. in fact aku tak makan ikan berkulit licin..i.e takder sisik.. hahahhaha

p/s: org temerloh tak panggei gulai tempoyak.. dia panggei gulai masang (masam) hahahaha aku kan kat Temerloh..kekekekek

azdra-azdra said...

owh yer.. asam keping.. terlupa den.. timun ulam tuh pun leh.. cumanya tak potong camtuh.. len kali hiris tebal sikit.. then belah dua..

onniey84 said...

hmm nmpak mcm sedap..rajin kak filla masak...

Mimy Hamid said...

oo ikan fatin rupanya..aku suka gak..pehhh makin pak radie syg le..pasni wishlist ko tercapai le

Filla ~ Kasih Aleeya said...

kuakakak tq tq orang temerloh ke lipis ke nipis ker... oh x de bawang eh? tp aku letak tak byk..sket jer..ok ok..pasni tak letak bawang.. aku sajer tak ltk asam keping..tu pon dah masam+pedas.. nsb dah ada org tunjukkan... mcm tu lah idop.. tak tau tanyer!!!! hahahah.. tq!

genny da bomb said...

ya..mekasih sbb kasik resepi nih..mak pun ada dapat ikan patin org kasik gak...dorang memancing dapat ikan patin kasik mak..dah le beso gaban..sll beli ikan org jual ikan tolong potongkan..tapi patin mmg tak penah beli pun..so tatau nk masak apa ada lagi dlm peti 3 ketoi..yang lain selamat jadi asam pedas hihi

ape lagi..berdentum dentam la siang ikan patin hahaha siap pakai alu lesung tu nk kasi putus ikan..kakakakkaa..lawak betul laaa..

genny da bomb said...

oh nasib baik baca komeng2 org lain..takyah letak bawang eh..ok2..nk ngikut gak ni..kalo dak keras je la ikan patin dalam peti haha

busyuksayang said...

sedap ke ikan patin nie filla??? nampak sedap tapi sayang i tak pernah try makan :D

Filla ~ Kasih Aleeya said...

busyuksayang:sedap kalo suke..ada org tak suke...

MrsSluRp said...

fuhhhh terliur aku tetiba rasa tingin vley!..sgt le rajin jgk ko ye poms..mmg rawk laa best betul kalo duk umah sblh pintu umah ko bleh menempel..ekekek

Filla ~ Kasih Aleeya said...

mrsslurp: hahah menempel bawak pinggan skali k...heheh

Anonymous said...

walaupon aku org pahang jati tp aku aku kureng sket ngn ikan patin. hahaha. td br buat ikan patin. aish!

Anonymous said...

kak filla..timun yang org letak lam gulai tempoyak tuh timun kuning..yang tua tu..haha...