Friday, September 11, 2009

All About MAC that u should know..

saya baru saja mendapatkan menatang ini masa shopping last week.. rasa-rasa untung ke rugi? harga ialah RM113 (if i'm not mistaken)..
Total eye appeal. A complementary set of Zoomlash, Prep + Prime Lash, and promo sizes of Pro Eye Makeup Remover and Nightsky Softsparkle Pencil all packed together in a zip-around clear-with-black plastic trim makeup bag. Ideal for travel.
sebab kalo beli MAC mascara sebatang jek dah rm55... so yg ni dapat satu mascara black.. pastu satu lagi tu Prep+Prime Lash.. ni menurut kata SA tu.. bagus utk menguatkan akar-akar umbi bulu mata ko... ko apply before ko apply black mascara.. eh aku tatau ler dia menipu ke tidak..tp aku dah pakai 3kali dah.. mmg tak de dah bulu mata aku gugur!!! aku mmg salu kalo remove eye-makeup esp mascara aku suker ketip ngn wipes tu.. pastu tarik..sbb kalo tak degil sgt nak keluar mascara tu!! masa tu tecabut ler bulu mata aku sehelai dua..huhu.. tp sejak pakai ni ok plak?.. ke perasaan aku jer? eye makeup remover dia ni biasa je.. aku kurengg sket arr.. sbb rasa 'panas+pedih'.. pakai wipes lagi best..hehe..dpt lagi satu batang eye pencil ada silver dust sket2.. (lom try lagi) oh dpt jugak make-up bag yg transparent comel nie..hehehe...
ini adalah lipgelee kegemaranku.. hari tu nak beli..dia ckp dah stop.. dorang tak bawak masuk sini dah..ke dah stop keluarkan mende nie..menciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... sbb aku suker.. sentiasa dlm hb.. so aku tukar gloss lain...

so aku amik yg nie.. eh lipglass ker aper? lupa plak.. tp bentuk gini lah.. and u know what? i'm lovin it!!! lagi best dari lipgelee tu rupanye.. sbb apa? sbb sgt lasting!!!! walopon dia cuma gloss..

dan saya dlm perancangan utk beli yg ini..huahahah... sajer gedik2... sbb packaging dia mcm tube..so senang jer kan?.. dah ler kecik comel..

ok meh aku ajo korang sket ilmu-ilmu duniawi yg aku baru jek tau from SA.. aku kan suker jek tanya itu ini.... sbb selama ni main apply jek foundation.. ok adik2.. there are 2 types of foundation yg jenis botol ni kan..
1)SELECT SPF which aku guna skarang RM105...

2)STUDIO FIX FLUID (Price RM105) kalo tak silap sama jer harga..


ok perbezaan SELECT SPF15 dengan STUDIO FIX FLUID ialah...

SELECT SPF15

-lebih kepada pink2 based sket kaler dia..
-water-based (muke berminyak di T-zone) sesuai lah..
-so biler guna jenis ni.. korang kene guna compact powder yg yellowish sket.. (kuning langsat)


STUDIO FIX FLUID

-lebih kepada kuning-langsat bile di apply ke muka..
-dia sgt matte finish
-bile guna yg ni.. kene guna compact powder yg based dia pink sket..


* paham ke tak nie? tebalik2 kan je..


guna foundation pink + compact powder kuning= cun


guna foundation kuning + compact powder pink = cun

foundation pink code (NW)+ compact powder kuning code (NC)
foundation kuning (NC) + compact powder pink (NW)



(code ni utk type2 foundation or compact powder).. mcm aku pakai code:

foundation NW30 + compact powder NC35


ni yang aku guna NC35.. harga rasanya RM105.. ramai ckp buat apa barang make-up mahal2.. tp aku cakap ko.... aku guna ni bermusim2 tak abis2 okeh... nak kata aku jimat? aku tenyeh hari-hari gi keje... belum tentu 6 bulan boleh habis.. silap2 leh tahan sampai 8 bulan? so berapa jek ko spend utk bedak utk sebulan?? ko kira sendiri aku bengap sket..heheh.. tp be carefull yeh.. bedak ni texturenye sgt halus.. so ko drop jek ke lantai.. habis pecah jadik tepung.. make sure jgn jatuh laaa.. aku jenis loyal sket kat produk2 yang aku guna.. bukan apa.. sbb dah tau code yg sesuai ngn kaler kulit..so nak try something new aku malas.. kang membazir..buatnye try tak match plak..camno??



*oh haritu CPM ada tanye pasal price increment kat MAC kan? mak dah tanye.. mmg betul september aritu naik.. tp few items sajer.. bukan semua.. (slamat..barang2 yg aku mmg pakai tak naik harga).. phewww... kebanyakan yg naik harga ialah dorang nye skin care lah.. aper lah.. lipstick sumer tak naik rasanya.. yg naik eyeshadow!!!! tp don't worry... naik rm1 sajer.. huahhahaha... sonang ati den..

ni yg aku purchase bulan lepas... fyi bulu mata rm40.. aku bukan aper bagi price list nie.. senang utk orang-orang yg nak beli tapi malu nak masuk MAC tu... aku paham..dulu aku mcm tu... mcm ko nak masuk restaurant mahal2.. takut nak masuk..skali dah masuk tgk affordable kan?.. boleh korang bajet2 duit nak sopink utk make-up raya kan?... aku bli skali glue dia.. lupe plak harga.. naper aku getik2 beli fake eyelashes nie? hellooo kata hari rayeeee... raye tawun ni turn kat Ampang umah mak haku.. so nak ngengade aku tak malu sgt.. coba kalo kat umah MIL.. giler lah nak bulu2 mata cenggini..ada yg anak buah aku tarik kang..huahahha.. *peace anak-anak buahku*.. weh anak buah mak baca blog mak hokey!! huhahahah.. tp aku suh budak SA tu pilih yg natural..tanak ler aku ala2 rozita che wan.. auww..dia artis..ai org biase sajer... *tunduk malu*


aku pegi MAC last week.. sebelum pegi aku sms SA kegemaranku selalu.. korang gi sana leh carik Christine.. dia comel.. tindik kat lidah..auwww... baik jugak.. kalo nak SA melayu/lelaki gi carik Apple... dia peramah juger... oh Christine sms aku ckp dia cuti..so dia akan ask somebody utk tolong pasang bulu mata aku... sbb first time pasang dia nak gunting dulu bulu tu.. bagi ikut ngam2 mata... tapi aku tak suke SA nie.. nama dia Kiyo.. jgn carik dia okeh!!! hahah padan muke ko... aku tak bagi sales kat ko sbb blagak... tp ok jer.. dah ler aku bli barang jugak lepas tu.. kalo korang purchase more than rm250..korang entitle utk dpt free make-up... (ni aku bagitau..manalah tau ada yg bodoh2 bli barang byk2 pastu tatau pon dpt free make-up).. so aku purchase more than rm250 that day..sbb tlg kwn blikan foundation dia.. lepas dia dah pasang bulu mata.. pastu aku dah beli barang2.. aku pon blah..pastu aku teringat aku patah balik.. aku ckp "kiyo..i forgot to ask, i entitle dpt free make-up kan? coz i purchased more than rm250?".. pastu dia leh ckp kat aku "tadi i sudah make-up you maaa.. ok oklah.. i tambah eyeshadow".. WTF???? dia touch-up sket2 jer.. then pasang bulu mata.. pastu sudah... aku mcm "Ah?... cannot ah?".. pastu dia ckp "u call Christine laa.. u ask her".. oooo ok!!..

pastu aku tak sms pon Christine.. dia yg sms aku.. ckp aku leh dtg anytime.. dia boleh makeup utk aku..panggil aku sayang2 lagi.. dia kata apa nak bekira... u're my regular customer... x de hal punye mehhh... (korang jangan pegi dekat si Kiyo okeh!!!!) pegi kat Apple bagus gak..sbb SIL aku salu mintak extra2 powder ke aper ker..dia letak kat container kecik cute.. hehehe..

*oklah sayang-sayang... tetiba sayang.. i hope this entry benefit all of you ladies... aku penat.. eh tp takper..tghari kang leh charge energy..auwwwww mak terkecuali dari berpuasa... tu yg semangat nieh.. sabar ye cik Mcdee tengahari kang i sampai... huahahahahha...




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

reen said...

oo..cam tu..ek..tak tau la kalau purchase RM250 ke atas dalam free make up...hampeh tol..ari tu dah beli barang sampai RM500 tak de pun..tapi mac reen suka studio fix ngan strobe cream hydratant lumineux..best...

Chooyaya! said...

TIPS MEKAP MAC HASIL PERKONGSIAN DENGAN POZIAH GOUS

best la ko filla, bley kiter kongsi mengongsi idea and tips nak bermekap. aku pun si poziah gous banyak ajar...

ko kan, kalo nak beli mac ni, ko kena berani bereksperimentasi...

cam aku, aritu aku beli lipstick mac - faux aa8 dengan lip liner dia yang gelap sikit mac - spice, pastu aku terasa cam buruk la combination ni and rasa menyesal beli.

pastu poja ajar aku, kalo nak jadikkan combination ni cantik, pas pakai tu, apply la lip gloss yang kaler oren bukan main. nanti combination tu jadik cantik nak mampos wei, takpon ko apply pas pakai lisptick kaler shocking pink, pon cantik. bila dah mix, mmg jadik lain. yang penting, musti mix.

aku kalo pakai blusher, dah 2 jenis aku beli yang Mac- gingerly. pastu aku macam nak nampak pink2 melampau ke meroon sikit, aku amek yang glitter jenis MAC --- thing, aku taktau kt depan tu apa pasal label dia dah koyak. hasil mmg cantik filla. nanti ko nampak cam pipi merah jambu malu2.

last skali, aku nak kongsi yang poziah ajar aku, kalo pas ko pakai blusher pink2 semua tu, ko sapu last skali dengan blusher MAC-foolish me. Sumpah nampak cantik giler ok? terus nampak muka ko licin nak mampos. tapi kalo ko tgk jenis foolish me tu, mmg orange giler babeng. tp hasil dia tak la seoren tu. tu yang ko nampak muka poziah tu cantik jerk. bukan senang tau dia nak kongsi tips2 cantik. aku rasa warna kulit ko sama cam aku, poziah jerk.so tips ni mungkin berguna.

lagi satu ada lisptick yang menarik and have-to-buy-to-look-cantik is Shu Uemura - Wine 260. Mak ai, kaler mmg cantik giler. Ko tgk yg gambar aku nikah, Ayang Kamell pakaikan aku dengan lisptick ni la... ko rajin nanti ko check.

fav orang kat mac aku - shida. ok la, sekian tips MAC. babai.

C!kpuanmuda said...

nyah, mak pakai dua2 NC camno? harus lah pasni nak try combi NC + NW.. harus kebabom muka haku raya nanti ;p

Sham Ummi Echa said...

wah pnjang lebar ko bg tips yer filla..bagus2 ai sukerr!! SA yg ko promote ni mac klcc ek

Filla ~ Kasih Aleeya said...

reen:haa tulah..len kali tanye ok.. heheh..

chooyaya: giler dow tips ko..rasa nak copy paste tepek jadik lagi satu entry jer..huahahah.. aku kang bkn jadik poziah gaus..fadilla pauk plak kang.. eh tp gud info..aku x leh lipstick lain takut bibir gatal.. shu uemura cantik eh? kang aku gatal cemana? x de sample?

CPM:dua2 NC? ada tak muke mcm kuning jek? tp tanye la SA dulu..kang haku memandai..sekali result x cun matilah... heheh..muke hang dah cun..tepek kuning ke pink ke oke jerr...

sham ummi echa: a'ah mac klcc..aku x suke mac pavi.. sorang mamat lelaki tu sumer tak reti..aku lagi pandai.. ces!

Filla ~ Kasih Aleeya said...

eh fadilla pauk plak... fadilla paus! hihi..bengong..

Mama Awisy said...

i suka mahal tapi tahan 5 bulan..

MrsSluRp said...

yessza aku sokong explaination ko nih...mmg berbalii pun pkai mac nih mcm aku pun thn gak smpai 6-8bln..;p xde lah expensive sgt pun kan...

POSH76 said...

thanks for sharing the tips...baru nak berjinak dgn MAC hehe

Ana admi said...

Bese pki Mac pigment n strobe je..tringin nk try fluid foundation tu..huuu

Cik Afida said...

Bedak lain memang tak sesuai dgn i... mac n42 jugak laaaaaa yg sesuai.. sebab colour die tan merah2 sikit.. so nampak blend betul dgn kulit n tak nampak pakai bedak pon

jirus air said...

Thanks for review...Saya sekeluarga ambil yg haq sahaja.Lain2 tiada.Dulu kini dan selamanya.