Thursday, September 03, 2009

Cemana masak Tofu??


saya adalah teringin nak masak tofu telur... dan resipi yg saya dapat di mesra.net ialah:

Tofu Telur Ala Cina
Kiriman: Ferdaus


Bahan-Bahan:
3 tiub tofu telur
3 ulas bawang putih (diketuk)
½ inci halia (diketuk)
1 sudukecil serbuk lada putih/lada sulah
1 ½ sudu makan sos tiram
½ sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan ½ gelas air)
Garam secukup rasa

Cara:

1. Tofu telur dipotong silinder. Bagi lebih mudah, potong dua dahulu dengan tiub plastik pembungkusnya, keluarkan kemudian potong kepada 6 bahagian.

2. Goreng dulu tofu secara tenggelam (deep-fry).

3.Apabila tofu tidak lagi melekat dan berwarna keperangan, angkat dan ketepikan.

4. Panaskan sedikit minyak atas api yang sederhana, tumis bawang putih dan halia.

5. Masukkan sos tiram dan kacau.

6. Masukkan bancuhan tepung jagung dan dengan segera masukkan garam, lada sulah secukup rasa.

7. Kacau kuah supaya tidak menjadi terlalu pekat. 8. Tuangkan kuah keatas tofu yang telah digoreng tadi (Tofu terlebih dahulu disusun dalam pinggan).


*soklan saya disini ialah, buat menatang ni takyah letak telur ker?? bukan letak putih telur ker mender tah mcm kuah cantonese kueyteow tu?




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

C!kpuanmuda said...

ai letak sebijik telur. dua2 putih ngan kuning.. setapp jugerr ;) kicap cair penambah perasa

Liyanaroxx said...

mak kita letak telur kak...baru kuah jadik mcm kuey teow kungfoo tuh...chedapnya!!nnt akak buat,tepek kat blog ek?=)

BULLET said...

xpenah makan tofu tapi suke tgk citer kete tofu drift. hehe. selamat buat tofu kak. acih tu bile nak nyanyi lagu lain plak?

Filla ~ Kasih Aleeya said...

cpm & liyanaroxx:toceh toceh.. tu rasa2 mcm ada telur..tp konpius putih ke kuning.. so akan letak telu putih+kuning..
bullet:ada ke tofu drift? mandai jek ko nih.. acih tgh sedih sbb mama dia ckp sora dia mcm boy..tetiba pagi tadi dia bgn tido..terus tanye.."napa sora kasih mcm boy ah??" *gulp*
-so dia bersara dari bidang nyanyian..

Dania's mummy said...

saya rasa sebab dia da letak tepung jagung,sbb tu dia x letak telur... tepung jagung atau telur tu fungsi dia nak pekat kan kuah jer... so u boleh letak either 1 la... kang letak dua2, pekat sgt pulak...

busyuksayang said...

letak telur lagi dappp2 rasanya :D

Filla ~ Kasih Aleeya said...

dania's mummy:tepikir gak tadi.. ok.. so letak telo tak yah tpung jagung..got it.. tq..
busyuksayang:ok kite letak telo yer..heheh

azdra-azdra said...

aku tak reti masak menatang nih..

BULLET said...

ape plak xde kak. citer initial d tu dia drift gune kete kedai tofu je. kepade acih, selamat bersare. huhuhu

Anonymous said...

ehehe...tepung jagung kena letak gak, tapi sket dah la. Telur taruk putihnya saja, kalau letak kuning skali nanti jadi macam adunan kek pulak...pekat gilerrr...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kita pernah msk tofu nie ..nanti free tgk kt my blog under label cooking ..mmg kena taruk telur baru kick ;-)