Wednesday, September 16, 2009

CERITA-CERITA HARI RAYA...

kiniiiii.. tiba masanyaaa... hari raya disambut dgn gembiraaaaa...... auwwwwww... x saba nak raya... tatau ler naper plak rasa tak sabar..padahal dah tua bangka.. patutnye budak2 jer yg excited nak beraya... eh haku pedulik haper... bekobar2 ni baju raya dah siap.. baju raya sedondon kaler ngn Pak Radie ngn Acih yg mak aku bli kat Jakarta.. hari tu kain tu hilang.. now dah jumpa.. jumpa dlm lemari adik aku..boley??? betekak2 ngn mak aku ni.. dia ckp aku yg simpan..aku ckp dia yg simpan.. sudahnyer dlm lemari adik aku.. baguss.. baguss.... pastu tunjuklah kat Pak Radie.. "Paaaa, ni lah kain yg ilang tu.. nak pakai pagi rayeee!!!".. pastu Pak Radie jawab "Asal mcm kain langsir jek?".. oh ok.. kain langsir yeh? MENCIIIII.... kecik hati ai tau.. kecik lagi hati mak mentua ko kalo dengo... sbb dia yg pilih!!

tapi pagi ni sembang pagi ngn mak aku kat phone.. dia ckp dah basuh baju tu kain tu lembut je.. pastu kata dia.. "eh cantik lah kain tu.. mana ada mcm kain langsir? corak dia pelik.. so mcm kelas2 gitu".. ewah ayat mak aku tanak kalah.. *aku admit aku byk ajor mak aku guna ayat muda-mudi*.. sbb tu orang ingat mak aku tu akak aku... tu blom lagi orang ingat aku ni akak Acih... awuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.. *nyalak lagi*.... eh tapi aku bercita2 tinggi nak pakai thai silk pink yg ayu lemah lembut lagi bersopang santung tu.... dah siap sulam.. sulam biru+pink.. auww konpem meletops.. haku fedulik haper tak satu theme ngn Pak Radie.. huahaha.. biar kan dia ngn kaler dia.. aku ngn kaler aku.. barulah masyarakat majmuk... kata warna-warni aidilfitri.. heheheh.. pastu dah suh mak aku gi carik beads aku nak jait sendiri nih.. (eh dulu aku amik tempahan jait beads okeh).. pelanggan pertama aku jiran sebelah mak mentua aku okeh... giler dasat.. mesti ada sok-sek ckp "eh pandai menantu Ani tu menjait.. nampak jer rawk rambu-ramba kuar malam balik pagi".. hahaha.. baru kau tau!! helloooo?! ini menantu Ani okeh!! ok lah.. aku bekobar nak tgk sulam tu.. sbb mak aku dok ckp cantik giler.. cantik giler.. cantik giler... leh jadik giler aku!

korang kene paham.. aku dah lama tak wat entry panjang lebau mcm nie.. sbb aku TANAK KERJA... AKU NAK RAYE JER... tp sebab kene gak gi keje.. maka hati aku mmg x der la nak buat kije opis ni kan... huahahaha... oh mak aku ckp hari ni dia nak gi SOGO... adik lelaki aku teman.. siap amik cuti nak teman mak aku.. (tepaksa lah tu) auwwwwwwwwwwwwww sumpah sweet!.. hahaha... saper nak kawin ngn adik aku??? leh aku jadik akak ipar korang.. tanak ker??? eh sumpah best kalo dpt akak ipar mcm nie.. huahaha...

eh korang dah bli kuih raya? aku takyah beli sbb mak aku yg order kat ex-opismate dia.. aku curik amik jer kat umah mak aku nanti.. alah aku amik sket jer.. utk tekak aku ngn Pak Radie jer..ktorang jenis tak makan sgt biskut2 raya... ktorang suker makan keropok... kerepek.. sbb tu dah mcm kerepek dah badan mak apak acih skang.. uihhh aku telah mengurus secara tiba-tiba.. hehe.. dan2 tiba-tiba..hahah.. tulang2 sumer dah tesembul2 nih.. tp relaxxx.. aku bagi seminggu jek raya..konpem yg tulang2 tu diselimuti ngn isi2 pejal aku... yerlah..dah tala lontong, rendang.. ketupat bagai..

oh tadi diskusi menu.. biasalah kan.. bab2 menu ni mana ader orang yg lebih layak selain aku? aku penentu menu di pagi raya.. haha.. mak aku ckp nak buat rendang ayam.. bapak aku nak rendang itik.. aku nak rendang daging+campur hati limpa bagai... haaa.. gasak! so result lom dipastikan lagi.. tp rendang ayam mak aku best.. ayam kampung tak kampung sgt... haha.. ayam aper tu? mak aku ckp daging dia manis.. mana aku tau? aku tau ngap jer.. pastu dia nak buat udang goreng cili padi.. (sejak menantu jantan dia ada) Pak Radie suker udang.. menggelabah!! nak udang yg beso2 plak tu!.. aku request lontong/kuah lodeh... pastu aku nak sambal tumis sotong kering.. perghhh mcm air terjun plak rasa air liur nieh.. pedas2 gitu..ya ampun.. sodap ehhhh!!! mkn plak ngn nasik impit xtra-soft mak aku.. yummeh! sabaaaaauuuu sabauuuuu... oh tadi ajak mak aku buat biskut cornflakes... at least 1 jenis buat sendiri utk makan sendiri dah ler.. aku ni kedekut sket.. kalo mak aku nak bagi orang.. aku suh pack sikit2 jer.. penat okeh bontot aku sampai kebas2 dok kat lantai menggentel biskut.. tetiba nak bagi orang sampai 1 balang penuh.. perhal?..

korang dah cuti ke raya? aku blom lagi... aku cuti friday nie.. nak hangkut mak aku gi Midvalley ker.. memanerlah.. pastu dia ajak buka kat Pizza Hut (kat area umah) sbb dia tanak miss solat tarawikh... aku mcm 'hah? pizza? ok ke?'.. mak aku sound "kalo ko kene buka posa makan nasik..ko bungkus lah nasik ko bawak gi pizza.. mama tak kisah makan pizza".. tgkkk tgk!!! menci tauuuuuuuuuuuuuuuuuu... sajer nak menunjukkan kekampungan aku kan kan? Pak Radie aku tau dia suker jer... dia kan Mat Salleh celup... tekak omputih.. youuuuu!! geli okeh..

Hari raya ke-2.. parents aku dah terbang gi Kelantan.. gi umah besan katanyer... maka aku akan pulang ke pangkuan ibu mertuaku di Shah Alam.. dan akan sambung aktiviti sopink kat IKEA.. dah jadik tradisi.. MIL aku mmg suker gi IKEA lepas raya.. huahahahha... tingat lagi aku gelak pecah prot sbb dia beli kettle yg takde tutup.. tau tak? ala cerek kan ada tudung.. ni takder.. mcm cacat.. so nak masak air kene masukkan air ikut muncung jek... MIL aku tak pasan kot.. biler dah balik tgk.mampos pecah prot.. mcm alien ghoper cerek tu..

aku start keje balik hari Khamis 24hb.... sbb Pak Radie kene keje.. tp ktorang akan sambung balik cuti the next week nyer.. ada agenda sket... wiwitttttttttttttttttttttttt... x sabau mama ko ni Acih... nak kene sapu2 sunblock nieh.. auwwwwwwwwwwwww...

eh mcm terhover sembang kan? agak-agak lah kan... over excited lah katakan... oh business frame saya masih beroperasi... masih boleh email lagi.... (dilayan atau tidak blakang crita)..hahha.. tp sumer will be delivered after raya lah yer.... takkan korang tanak bagi aku raya..ko tak baca entry ni betapa bekobar nye aku nak raya?..hehehe.. oh ye buat customer yg dah bayar deposit.. tp still blom amik frame sila.. tolonggglah call saya.. risau saya pegang lama2... buat Hazliana Hassan, i dah call byk kali tp u tak angkat.. i takut phone u hilang ke?.. and email pon sudah... pls contact me.. u got my hp number right.. pls pls call me.. tqvm...

to all my loyal readers... sesaper yg balik beraya tu bawak kete..drive safely!!! ingat orang tersayang.... yg naik kapal terebang tu baca doa.. (huahahahah)... yang beraya dekat2 tu.. pegilah sambung beraya kat shopping mall berhampiran... (mesti ada list yg lom sempat bli kan).... kalo makan ketupat jgn lupa saya disini..kalo ada salah dan silap..maafkan saya disini... *bluekkkk diam jeklah fadilla..ko tak sesuai ckp ayat sopan2 nie*.. huahahahhaha...

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN DARI FILLANIE & FAMILY

*jgn panik.. pasni mesti aku update lagi.. mulut aku kan tak reti dok diam... konon jek entry ni mcm entry last before hari raya... kuakakkaka...



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

heh! kina pon ingt ni entry last. panjang gile...hee. ponatt rabak mata baca. tp best. nk g bercuti??? nk ikot!!!

BULLET said...

pergh, penat la bace. cube la buat rumusan skit. dah la pose ni. anyway, selamat hari raye untuk kasih ye. untuk kasih je. untuk mak dia xde. haha. cam nak bagi duit raye plak

Chooyaya! said...

puas hati aku baca entry ko kali ni filla. aku tak kira, raya nih aku nak ajak laki aku dtg umah nko. pastu dorang bley borak pasal architecture. kiter bley main masak2 and mekap2. ok?

wei, kebetulan aku malam tadi baru buat sambal tumis cili api. tapi aku panggil, sambal air mata. pasal kalau makan musti berair mata

nanti aku share eh?

Chooyaya! said...
This comment has been removed by the author.
Lenny said...

suka plak aku baca..

aku pon dah takder mood..
ingat nak cuti esok..tp tak tau lulus ke tak..

tgk cam tak lulus je...:(

fadeltoha said...

Pjg betul bebelan ko ni filla...aku rasa sumer org dh mals wat keje..fikir nk raya aje...Anyway, selamat hari raya utk anak dara kau yg comel tu..dan mak bpknyer yg rawk sekali ye...

Mimy Hamid said...

aku ingat panjang jela aku baca ini la post ko yg last...sekali ada lagi omelan next ko...phewtttiii mak tak tahan ko nya persiapan raya...kobaran ko tu mcm raya 3 bulanaaa.wakakaka

busyuksayang said...

panjang entry kali nie...semuanya psl raya...ye la, kalo cite psl raya nie, 1 hari 1 mlm pun belum tentu habis...apapun, selamat hari raya utk u & family :)

p/s : tiba2 rasa nak makan lontong...uwaaa!!!!

Filla ~ Kasih Aleeya said...

kina:hahah padan muker kene baca!! bercuti?? jom jom jom...

bullet:jgn baca kuat2..baca dlm hati pon penat ke?

chooyaya:ko ajak aku dulu gi umah ko.. pastu baru aku ajak ko gi umah aku..hahha..

lenny:tulah..sumer x de mood..dtg opis main game!! hahaha..

fadeltoha: hahah.. slamat hari raya juger!!

mimy hamid: haha.. bekobar2 babe!!

busyuksayang:dap kan kan kan??

ieza said...

hi..suke baca blog u...selamat hari raya!!!