Thursday, September 10, 2009

food lagi tak habes-habes ko ni filla...

sebelum saya yg bekobar-kobar ni nak becerita kat sini kan... sile make sure korang ada microwave yg boleh meng'grill'... atau ada oven... (wehhh aku nak beli oven rm89 ituuu... wajarkah?? sbb microwave ni auto..x leh set temp. so aku nak brangan2 buat muffin ke roti ke... auwwwww gigih tak?).. oven adalah direfer kepada blog sham ummi echa... (sorry sham terbagi tau satu dunia pasal oven ko).. ohhhh tetiba rasa mcm diriku ini sgt perempuannnnn dan bersifat keibuan gitew..... giler lahhh!! filla nak buat roti..buat kek... fuyoooooo!!! tgk microwave..bukan tgk pantulan cermin microwave okeh.. eh aku baru pasan ada orang pakai sua katok nombor 23... fuyooooo... huahah..kantoi disitu.. aku tatau nak dok celah mana nak snap gambo nie... yer..pint kat pantulan cermin tu ialah pintu aku keluar memasak dan ada washing machine disitu yeee... wehhh tgk dlm microwave tu ada ayam okeh!!!!
saper ada microwave mcm ni.. sile set ke Combination yg kat bawah Grill tu.. sbb aku set Grill tu lembap arr smlam... tak masak2... biler combination tu dia cpt sket... ni yg nak gi lari beli oven rm89 ni.. hukhukkkk...

set kan 10minit utk each side ayam tu yer... dah 10 minit tebalikkan.. cemana nak tau ayam tu dah masak betul??.. bile korang cucuk ngn gerapu tu x der 'rasa' mcm daging mentah.. tu masak ler tu... apa? tak yakin??? ok..ayam yg masak betul isi ayam tu putih dlm tu..taktau lagi? ok... kalo nampak keluar minyak dari ayam tu.. hah tu konpem lah masak.. kalo korang makan tak masak.. gi lah masak balik... hihihi....
ni mushroom soup.... aku siap tambah button mushroom lagi.. hiris2 campak dlm tu.. sgt yummeh.. tp tulah... aku x der sayuran hijau spt broccoli dan capsicum.. jadi tak cantik sgt.. tp hantam...
apa yg agak2 mcm omputih jek sumer aku bawak keluar.. temasuklah baked bean ini..heheh.. selautan baked bean okeh... agak2 kalo korang nganga skang ni aku curah dlm mulut sedap tak?? auwwwwwwwwwwwwww... bedosa tuuuu!! aku x de masa nak gi amik gambo bahan2... nanti last skali aku taip jek bawah ni yer... marinate kan ayam ni.. lagi lama lagi bagus.. breast chicken yg skinless okeh... aku pilih yg besarrrr.. sbb aku ngn Pak Radie ni napsu buaya sket... x cukup kecik2 nih.. kang mati betikam plak berebut.. syukur Acih tanak... huahahhaha.... ni yg dah masak... amacam? aper standard ayamas nak lawan buk pilla??? helloooooooooo?! giler dow statement... gitewww... kuning-kuning langsat gambo aku ni.. huahahha.. eh baked bean tu sbb panaskan 2 kali... tinggal bean jek.. sauce dia dah kering.. bengong!penat okeh masak.. mana leh up gambo sekeping jek... kene mcm2 versi... yg ni version gambo tak baper kuning... ni version putih melepak... tp yg pening semua sama.. hihihi.. syg takder broccoli kan? itu lah sajer gegambaran yg ado.. nah resepi:-




Grilled Chick Ala Buk Pilla
Bahan-bahan marinate:
-ayam (breast)
-BBQ sauce jenama apa pon boleh..
-lada putih
-lada hitam serbuk
-lada hitam bijik (ditumbuk sedikit)
-chilli powder (sedikit)
-tabur2 lah ngn daun2 yg dlm botol tu? ada masa aku wat spaghetti..tp carik gambo x jumpa.. oregano sumer2 tu..
-olive oil.. (balik umah tgk adaaaa!! yeayyy!!!)


Cara-cara

Marinate ayam tu cucuk2 ngn gerapu sket.. bagi bahan2 tu meresap ke isi ayam tu jugak.. biar kan dlm fridge kat bahagian bawah selamat 5 jam pon boleh..hehe.. pastu campak jer dlm oven/microwave.. kalo oven suhu 170'c - 10 minit.. kemudian tebalikkan ayam tu.. masak lagi 10 minit.. tgk tahap ketebalan isi ayam tu lah... jenguk2 lah jgn sampai rentung... sambil jenguk letak-letak ler olive oil tu...


bahan lain ikut suker..nak fries ke.. nak sayo ke.. nak coleslaw ke (dah kol my sil tanye coleslaw..tp apakan daya..bahan i tak cukup).. huhuuu... pastu kol pak radie..dia ckp biar dia bli coleslaw kat kfc.. aku siap pesan ayam kfc skali.. dah sudah..baik takyah..kang ayam grill aku tebiar x de org mkn!!..


oklah korang paham ke tak resipi? sebenarnya takyah resipi..mengada jek nak bagi.. marinate ni.. ikut suker kreatip korang nak rasa cemana pon boleh..hantam jek..


selamat mencuba dan selamat beramal... balik ni nak masak ikan patin asam podeh plak.. pak radie tak suker? biarkan dia... pegi lah beli nasik bungkus... hehehe...



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

9 comments:

genny da bomb said...

aaaaaaaaaaaaaaaa...melelehhhhh...baked bean tu sangat buat mak kelaparan...nyam2..

kenapa aku bukak page ni petang2 gini..huhuhu..berbunyi2 perut mintak diisi

Liyanaroxx said...

kak filla!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SODAPNYA tgk!!!
menyelerakan!
menggiurkan!!
huwaaaaaaaaaaaa

*menangis tahan kempunan*

Chooyaya! said...

cilakak lu filla. bikin gua leleh air liur okeh? balik karang jugak aku paksa sazli beli nandos. tetiba nandos eh? aku nak quarter ciken yang flamming hot, makan dengan fries n coleslaw. jadik la.. nak masak mcm nko aku rasa cam tak sempat. miahahaha

JuJue said...

terima kasih kerana berkongsi resepi. tapi saya tettap tak akan masak ini di rumah. beli adalah lebih mudah.

Mimy Hamid said...

wahhhhhhhhhh mudahnyaaaaa...tapii..sori mak takde microwave tu so mak beli aje di ayamas..eheh

hOtMaMa said...

hadoiyaiii..sib baik bukak kat umah.. & dah lepas berbuka.. klu kat office nih...mahu teguk2 air liur aku...saja jek ko pilla..!!

Sham Ummi Echa said...

wah ko tlh mengglemerkan aku di blog mu ini..kekekeke..weh g bli cpt oven 89 hinggit itu.. kang abis plak org g serbu pas baca blog ko nih...kekekeke..

huiii rajinnya buk pilla msk ye... syabas2.. untung pak radie.. memandangkan aku da nmpk anak bulan ari ni.. maka leh la aku tapau ayamas lunch hour kang.. kekeke

Filla ~ Kasih Aleeya said...

genny da bomb:hehe..mmg sengaja nk suh korang tgk petang2...

liayanaroxx:kuakakka...

chooyaya:ko jgn bg alasan x sempat manjang yehhh...eh nandos best gak.hehe..

jujue:ko tu dari sihat..dari single..smpai dah ngandung balik.. mmg suker orderrrrr jek manjang!

mimy hamid:blikan aku satu..

hotmama:eh dosa tak aku kalo bagi org teliur?hehe..

sham ummi echa:a'ah sajer meng glemer kan ko... weh sama arr..aku pon dah nampak anak bulan arini..

m@Ri@ said...

leh try buat ni..