Thursday, July 14, 2011

SEDIKIT INFO...

Untuk makluman... aku tengah kursus nie.. tapi kat area-area sini jerk.. so pepagi aku boleh masuk office settlekan keje lebih kurang sebelum berambus...

kursus kali nie best jugak.. tapi sebab aku penah join company ni 2006 dulu... so banyak game dan aktiviti yang sama.. walau pon aku ingat-ingat lupa.. tapi agak boring sebab aku dah tau!!

tapi tak pe... kadang otak kita nie kene gak refresh kan? kalau tak dungu bebal lah ko kat situ.. naik berkarat otak....

takde sangat info yang aku nak share sepanjang kursus tu... tapi kursus ni ialah kursus transformasi minda dan kerjaya.. bagus kan? so dia ada mengajar cara nak transform kan minda atau cara berfikir... tapi aku suka gak.. sebab banyak speaker hensem tu ajar cara-cara menilai orang.. kadang kita suka menilai orang tanpa usul periksa.. yup memang betul, first impression tu sangat penting.. first time ko tengok muka aku.. ko ingat aku ni makan budak.. tapi betul ke hakikat dia mcm tu?

dari segi kerja ke, hubungan sesama manusia ke.. kita tak boleh sewenang-wenangnya melabel orang tak tentu pasal.. ko tak tau.. ko buruk-burukkan orang tu ntah-ntah orang tu baik??? orang tu tak bersalah??? eh tapi MELAINKAN lah ada BUKTI yang terang dan nyata bahawa memang orang tu terbukti bersalah.. bukan daripada rumors atau gossip je ko terus nak percaya dan terpengaruh dengan orang lain.. mcm ko benci dia sebab dia kawan kepada dia nie.. tapi biasalah lumrah manusia nie.. kadang sibuk cari salah orang.. tapi salah sendiri tak nampak pon... dah tak nampak tu satu hal.. sibuk plak menghentam orang lain.. hentam dalam hati sudahlah dik.. tak yah nak pung pang mcm orang gila kat sana sini.. kesiannnn.. sebab orang mcm nie biasanya kurang perhatian.. kurang kasih sayang.... memerlukan sokongan kerana tak yakin dengan apa yang dia pung pangkan... dan hanya menunjukkan perangai sebenar kau je.. lebih elok ko duduk diam-diam.. ko kaji dulu benda tu betul ke tidak... ko cermin dulu diri tu ada ke tidak salah... orang keliling tumpang 'kipas' bagi ko hangit je... tapi dorang gelakkan ko je kat belakang.. pastu dorang tak de kisah apa pon.. so yang bepeluh busuk satu badan sapa? ngkoooooooooooooooooooo jugak!!!

ok pengajaran yang boleh kita dapat kat sini ialah.. jangan sesekali MENILAI orang lain sesedap rasa.. kalau kat tempat kerja.. ko SALAH NILAI keikhlasan seseorang tu bekerja.. ko dengar cakap si polan si polan yang ntah boleh dipakai ke tidak... sudahnya ko 'buang' orang yang betul-betul boleh bekerja.. orang yang betul-betul berguna untuk syarikat... tak rugi??

dari segi hubungan sesama kita... sama jugak cerita dia.. kita kalau tak tau apa-apa.. elok lah kaji dulu... cari bukti-bukti dulu... BUKAN HENTAM KROMO ikut sukati tekak tengkorak je nak mengata orang.. takpon kalau ada yang kau tak suka, atau tak puas hati... ko boleh lah bawak berbincang... berani ke???? eh apa salahnya.. kalau ko jenis educated, berpelajaran, open minded, aku rasa untuk menjernihkan keadaan, boleh sangat jeeeeee... jumpa face to face... cakap apa ko tak puas hati.. kenapa ko tak puas hati.... tanya sendiri betul ke tak betul... lepas tu u decide lah.. nak pelempang ke... atau nak (0-0) ke.. atau baru ko tau ko bersalah ke selama nie.. atau baru ko tau yang ko bersalah ke selama nie.. better that way kan?

ok lah..sila jangan ambik hati, oh speaker tu ajar semalam.. LOVING is CARING is SHARING


 aku nak gerak dah.. take care!




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

6 comments:

Ayuraza said...

like gilerrrrrrrrrr.... :P

Puan Mami BooLuck said...

sgt setuju ngn akak!!

Kalu sorang tu adlh educated,profesional,cerdik,jujur,depa takkan takut utk face to face bagi settle kn sesuatu situasi.Bukan hentam kromo dan maki2 org..

;)

Anonymous said...

like :)

wanie

JMR said...

yup..menilai menggunakan akal fikiran di kepala atas, bukan di kepala lutut...

Dira said...

setuju kata2 akak tu..eh,akak dah cukup amalkan ke apa akak cakap tu?akak bersemuka tak dengan orang kalau akak tak puashati?kadang kita tak sedar kita melukakan hati org,tapi kalau kita rasa kita betul mcm akak ckp lah kan.sukati tengkorak gualah hehehe

b a m b a m ' s said...

tul tuh kak filla! saya sokong entry ahkakkk nie!! :P