Wednesday, July 20, 2011

Abang-Adik.. eh ke Adik Abang?

terkenang plak zaman dulu kala... aku kecik-kecik lahir kat Sabah bah.. sebab bapak aku keje sana... polis... so mak aku pon kena lah 'i follow' duduk di perantauan dan kerja kat sabah bah jugak... maka lahirlah kami semua di negeri di bawah bayu... memang syok duduk sabah nie.. pagi-pagi ko dah boleh nampak puncak gunung kinabalu.. sayup jer...

aku ngan abang aku beza umur setahun je.. so agak-agak lah kalau umur bihkurang ni kan.. macam anjing ngan kucing... becakar je keje.. tapi aku tak de gang.. so nak tanak kena join dia jugak lah kan..

kengkawan dia semua jantan... permainan dorang semua ala-ala jantan.. baling selipar.. nyorok-nyorok bawah kolong.. panjat bukit... naik basikal... layang-layang.. nak tanak aku memang kena lah join jugak.. sebab aku ada sorang je kawan pompuan kat kawasan nie.. dia pon dah mcm jantan gak.. hahahah.. sebab dia salu follow abang dia.. aku follow abang aku.. dan abang-abang ktorang ni kamcing..

ko tanye je kat mana bahagian badan aku ni tak beparut time kecik dulu.. orang naik basikal beracing, ko pon sibuk jugak.. tapi masalah aku ialah.. kalau nak jatuh, aku tak reti nak control.. aku bagi jatuh habis-habisan sampai besepah-sepah.. pastu nangis.. jatuh nye sikit.. tapi cedera dia parah! hahah.. orang ikut shorcut turun bukit.. aku ni penakut.. tapi sebab takde pilihan.. kene gak ikut dorang.. aku pon turun bukit.. orang lain turun elok je.. aku menggelungsur mcm slide.. gila okeh.. balik umah.. belakang badan aku hancur.. mcm kene toreh ngan garpu.. nak mengadu kat mama takut kene lempang.. so terus masuk bilik air.. pergh ko bayangkan luka-luka ni simbah ngan air.. pedihhhhhhhhhhhhhh...

ingat lagi dulu selalu gi main-main ngan abang aku.. pastu mama selalu pesan, sebelum azan kene masuk umah.. ko lambat ko siap.. sekali tu telambat sikit.. dah azan baru hegeh-hegeh nak 'assalamualaikummm' kat pintu umah.. mak aku tahan tak bukak pintu sampai Isyak!!!! duduk lah kami berdua mcm sakai kat luar umah..

pastu dulu ktorang ada bela kucing.. dua ekor.. so aku punye sekor.. abang aku punye sekor.. aku punye nama dia Ciko (hitam putih).. abang aku punye Morry (putih melepak) eh ye ke? ke tebalik.. ntah ler tak ingat... pastu abang aku jahat.. kan kerusi dulu-dulu tu ko boleh alih kusyen tempat duduk.. pastu angkat bahagian bawah (tempat duduk) yang ala-ala kayu tu.. ok dia angkat tu, dia letak kucing.. pastu dia lepaskan.. tekincit okay kucing menjerit... bangang giler... takpelah tu zaman kecik-kecik tak tau menda tu salah.. kalau dah besar ni ko buat gitu.. hmmmm...

ktorang dah macam kembar.. ingat lagi kes aku kerat rambut dia sampai terpaksa mak aku bawak gi salun.. pastu orang tu kata tak leh buat apa melainkan 'botakkan' je.. aku plak rambut depan hilang terus abang aku keje kan... hahahah.. menangis-nangis mak aku tengok rambut anak jadi mcm tu..

oh bab gaduh jangan cita lah.. selalu sangat... duduk sebelah-sebelah kene letak line.. tak leh masuk kawasan.. sapa masuk penampar tangan.. pastu time makan kat meja makan.. kaki menendang kat bawah meja.. pastu boleh dia conteng buku diary/autograph aku... dia panggil aku 'AMPUS'.. hahaha.. orang sabah kalau panggil Ampus tu maksudnya Asthma.. atau semput.. aku dulu kecik-kecik penah kene athma.. melalak-lalak aku tengok buku aku penuh dia conteng..

banyak betul kenangan masa kecik... tapi bila dah besar ni kita pon dah semakin matang.. hubungan adik-beradik tu akan kekal sampai bila-bila.. dia abang aku.. so aku lebih tau siapa dia.. apa pon yang terjadi, aku tetap bersama dia... aku tak kisah, apa pon kata-kata orang yang sah-sah tak benar tentang dia.. lebih elok pekakkan telinga.. sebab bila dilayan kita yang jadi bodoh...

terima kasih kepada Mama yang melahirkan kami... terima kasih jugak sebab mengajar kami erti hidup.. dan buat Mama, selagi kita semua tahu kita benar, pedulikan kata-kata yang cuba menjatuhkan kita.. kita bukan hidup untuk orang lain... biasalah hidup kan banyak cabaran? dari situlah baru kita tahu sekuat mana kita melaluinya..

uih baju aku kat atas tu dah mcm clown okeh.. hahahah.. itulah cerita aku kecik-kecik bersama abang aku.. adik aku lahir lambat.. so dia tak masuk dalam book.. hahahahaha...





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

ikatankasihku said...

gambar last, mata sepet..hehehe
amani pon mata sepet..mcm anak cina...

Hana Soffelia said...

heheh so sweet.. untungnya ada adik beradik. dpt main sama2. hana sorang2 je.. mainlah dgn kucing kt rumah. hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jangan difikir sangat kata-kata org sebab nanti kita susah nak ke hadapan.. yg penting kita&family tahu..cukupla

nifalnin... said...

filla,

ur brother sgt2 cute ms kecik2... blh hilang stress ek tgk muke dia... ape2 pun, 2-2 pun comel... :p

aishah jamrek said...

betul la..abg u comel betul masa kecik..huhu

Filla ~ Kasihs said...

ikatankasihku: heheh.. ikut wan..

hana soffelia: ololoooo cian main ngan kucing je yek?

baby: tau takpe.. wat pening kepala takde hasil ;)

nifalnin: yeh? dia lagi comel yeh???

aishah jamrek: abg saya comel masa kecik? ok maknanya sapa tak comel masa kecik, dah besar dia comel..hahahahhakkkkkk!!!

Ibu Qistina said...

tumpang singgah..comel adik abang..ada jugak gambar lelama ek..sweet je..

sara said...

Hi akk..sy ni silent reader akk...kasih aleeya n kasih amani chumel sesgt...heheehe...already follow akk..plezz follow me back k..

Miss Moon said...

hahahhah suka la bacaaaaaaaaaaaaaaa akakka

lagi ketawa aku tgk gamba nko yg last ngan muker kerek tew hahahhahah

me suya said...

hahaha sepet betul mata akak gambar last...Tapi entry ni bestt..versi terharu gitu.. mengimbau kenangan silam~

MISS DIVA said...

kak, muka akak ms kecik lain la dgn skrg..hihihi