Thursday, July 07, 2011

Handbag Ori atau Handbag Tipu????

Assalamualaikum,

Weh baru sehari dua tak update blog terus rasa macam uishhh lamanya tak update.. hahah.. bizi mengalah kan menteri.... pastu bila nak update.. terus mcm 'eh nak update mende?'.. takde idea okeh... nasib baik ada sorang reader ni mintak tolong..

Mari kita tolong dia... sebab aku rasa ramai jugak yang nak tau jawapan kepada persoalan adik kita nie..

Nah baca ni elok-elok..


 

Komen dari Puteri_Semut

salam..

kak filla, sorry lari tajuk..sy nak mintak tlg boleh tak bg tips nak bezakan designer handbag ori atau fake? yg jual kat pasar tu sy tau la memang fake..tapi camne lak if yg jual kat party handbag kat hotel@shopping mall? cth http://www.shoppingnsales.com/2011/07/04/9-jul-2011-handbags-party-sale/#more-28746..if kat butik selalu time bila ade sales? sy bkn org kl tapi selalu turun sana..selalu tgk x penah ade sales..harap sgt akak or readers boleh tolong jawab..xpon if akak ade kwn2 yg tau..taknaklah kene tipu kan..huhu


Begitulah persoalan dari Cik Puteri_Semut kita...

so, kepada pakar-pakar Designer Bag nie.. boleh tak share sikit... sebab haku pon blur jugak.. kalau ko tanya aku, cemana nak tau bag tu ori or fake.. jawapan aku senang jer... kalau ko ada gaya, kalau kereta ko besar gedabak lagi mahal kebabom... muka ada 'kelas'... terus aku macam 'ok, sudah tentu bag kau original.. takkan ko nak pakai bag tipu.. itu adalah mustahil'... muahahahhaha... tapi kalau muka ala-ala je.. pastu gi keje naik basikal tua.. pastu sambil ko kayuh basikal ko galas PRADA ke... CD ke.. CHANEL ke.. memang KONPOMMMMMMM bag tipu.... padahal gigihlah ko beli bag tu RM8 riban... well, itu pendapat aku yang sangatlah tak boleh diguna-pakai... hahahahahha...

kadang-kadang ada orang takut nak beli online.. lagi-lagi designer bag.. tak konpiden mana ko dapat 'barang' tu.. pastu suka-suka aku nak labur duit sampai 30 riban.. baik aku beli kat butik.. nahhhh gitew katanya.. padahal masuk butik belek-belek..tengok harga.. letak balik.. blah!! hahahaha... kalau beli online of course harga lebih murah kalau nak di compare ngan ko beli di butik.. tapi cemana nak bagi keyakinan seratus peratus bahawa ia adalah ORIGINAL.. kalau tak ori ko saman aku sekarang jugak! haaaa gitewwww soalan aku.. pastu, beli online kan boleh maybank2u lah apalah.. aku seram nak transfer.. kang sekali aku transfer.. pastu tunggu sampai tahun depan barang tak kunjung tiba... time tu ko nak nangis mcm batu-belah-batu-betangkup??????

itu jelah topik kita hari ini.. sila tolong Cik Puteri_Semut, sekian tima acih...





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

n.a.j.w.a said...

meh teman nak bagi tips sket cemana nk cek henbeg yg kome nk beli tu ori ke tak..

1) yg ori, ada nombor siri and nama design beg tu..cth henbag coach..kalo seller jual henbeg ori mst dia bg full info instead of tunjuk gmbr semata je.. pastu seller mst provide size henbeg tu..so sume info yg seller tu bg kome pg la cek kt official website or terus pg butik tngk ada match x dgn info yg seller tu bagi.. tp kalo seller tu jenis kaki temberang dia main copy paste je tu nasib kome la ye kalo kena tipu..peace :)

2) beg LV kalo design yg cikai2 mmg agak susah nk bezakan antara yg ori dgn yg imi (imitation).. nak pulak kalo kena yg gred AAA..mampus la kome nk kena beliak2 bijik mata nk cari kat mana ketidak originalan itu.. sedikit tips, kalo beg tu ada buckle or brand coin kt zip, yg ori benda alah tu berat sket..yg imi ringan..sbb yg ori gold plated okeh..pastu yg ori part yg made by leather e.g part handle beg tu texture leathernya lain..yg x ori cam plastik leather gitu.. yg ori of coz la mcm kulit la kan..yg ori gak bila pkai lama2 kulit akan matang so akan bertukar kaler..makin lama makin gelap..kulit maaa... mcm kulit muka la..hari2 kena panas bertukar kaler dak?? kalo kome jenis rajin dan teliti, jahitan kt beg pun bole cek..part ni, kome kena la rajin melawat butik LV belek2 buat2 mcm nak beli..

3) check design yg kome nak beli tu ada tak kt dlm official website or butik..kalo xde tak ori la tu unless kalo design tu out todate..dh x publish kt dlm website..part ni kena rajin la sket buat siasatan sendiri..

Harap membantu..sekian terima kasih

Anonymous said...

mama filla,mlm tadi tengok X-REL yg lepas2 tu,tup2 episod mama filla ngan sapa erk,anny eyh???wow best owh,akhirnya tercapai juga nak tngaok mama filla lam x-rel.... kat channel 180.... sorry,kluar tajuk lh plak,excited sangat walaupun tngok dari tv jer.... makan tembikai occay.... nak tunggu sambungan minggu depan plak...
-akma-

Aya Ariel said...

muahahahha..panjang pulak tips dr n.a.j.w.a...tp oke wut??

aku nak pakai beg ori? guess jer yg mampu..tuh pon rege RM300 jer..dah kembang kempis nak kuar kan duit dr purse..rasa cam..nak ke tak nih? padahal menatang tuh kecik jer pon..skarang nih..pakai jer mana2 pon..janji lawa + besar..buleh taruk susu + pampers anak skali..lalalala

Anonymous said...

Selalunya beg ori akan ada 'birth cert' dia, mcm coach and a few more designer bags ada serial no yang ditekan kat bahagian dlm beg, so boleh g check kat boutique. Lgi satu Kalau x ori boleh nampak kat zip or any steel material kat bag tu. Kalau ada gelung2 besi, fake bags besinya ke kurus2, bunyik kalau berlaga pun mcm ringan sket. Kalau ori bunyik padu sket.

JMR said...

nak tolong, tapi tak gheti..camano?

Cik Puan Peah said...

senang je...google.."how to spot a fake ___________"..fill in je ape2 brand bag..sure ade experts yg leh bg info...::))

NenekPenne said...

beg ori dia punya jahitan tu kemas...barangan yang diguna pun berkualiti...

pastu ada certificate...

mcm najwa cakap tu, lama2 kulit tu jadi bertukar warna..kira jadi gelap..

tapi kalau dah biasa pakai ori, u tengok yang tak ori pun u akan tahu...

ingat semua orang kaya pakai beg ori ke?? nan adooo yer....nuh aaa kat bandung sana...berlambak AAA...

bagi i senang jer, tak mampu kalu tak payah pakai yang immitation lorrr...baik pakai jer beg2 biasa walaupun tak branded, sekurang2nya ianya adalah ori...

Qing n Kueen said...

nenek penne, sy sgt setuju. biar brand agak cikai, asalkan ianya ORI. dpd beli immitate tp tak ori. dah nama pun immitate, mesti la tak ori, ye dak?

puteri_semut said...

thankz kak filla sudi publish comment sy..terharu sbb kak filla x sombong ngan silent reader mcm sy..thankz kat sume readers yg sudi bg komen n pendapat..sy baru keje..1st time nak beli designer handbag,tu yg nak tny pendapat org..actually, ade sales esok kat fullhouse cafe sunway pyramid..kat sana ade butik coach, so leh compare..tips2 yg anda bg tu akan sy gune pakai..klo fake, memang x beli la sekalipun grade AAA..hihi..=)

puteri_semut said...

sorry last info postpone sales kat sunway pyramid coz jln situ byk ditutup atas2 sebab yg x dpt dielakkan..

zilazaimy said...

ce try kt sini

http://wwwbegalicious.blogspot.com/

sye penah bli skali...alhmdlh ori..try yg murah je dulu..kalo tk kompiden..huhuhu

phatgurl said...

Saye ada post entry pasal handbag fake / ori. Bulehla terjah sini ye http://phattgurll.blogspot.com/2011/06/fake-handbags.html