Friday, April 23, 2010

AKU DIPERBODOH-BODOHKAN? YER... BAGUS!!! SYABAS ANDA BERJAYA!!!

sebenarnya aku tatau... patut ke tak patut aku nak buat entry macam ni kat blog aku yg suci lagi murni ni... tapi sebab perasaan marah+geram tu berombak-ombak dalam dada aku nih.. so aku rasa patut kot.. lagipon ini blog aku.. dan terpulang pada aku apa yang aku nak tulis...

aku selagi boleh tanak ler meluah-luah perasaan bagi semua orang baca dan komen kat sini.. aku bukan orang tak cukup kasih sayang haha..

semalam, setelah sekian lama aku cool.. sekian lama aku dah tak melenting.... sekian lama hidup aku ceria.... tapi gara-gara peristiwa semalam aku naik hangin.. sampai habis semua orang kene tempias dia.. Pa.. sorry sebab sebelum tido semalam mcm cacing kepanasan mintak tolong urut kaki.. sebenarnya hati panas pasal benda lain.. sorry.. malam ni kita dinner best2 kat luar yeh? and dont worry, it's on me!!

semalam, aku memang diperbodoh-bodohkan giler babi... which aku rasa macam bodoh... which aku rasa 'apa masalah ko nie????'... yes, i know this girl read my blog.. so what? mungkin bukan cara aku panggil orang dok depan aku sound direct.. no that's not me.. sbb bila aku buat macam tu.. confirm apa point aku nak ckp tak tercakap... al-maklum orang hot-tempered mcm aku ni...

semalam, aku seronok berchatting dengan bestfriend aku... aku lah orang paling gembira sebab dia cakap kat aku yang dia pregnant!!! dia bestfriend aku... so aku sgt happy!! pregnant anak ketiga plak tu... pastu dia ckp dia mengidam nak makan steak... punyalah lama aku dok tak percaya yang dia pregnant... chat punye chat..akhirnya aku percaya... berkobar-kobar aku nak pegi beli daging semata-mata nak masak utk bestfriend aku.. sebab dia cakap dia nak aku jugak yang masakkan utk dia..terharu tak??? terharu tak bile dia kata i'm the first person to know that she's pregnant? not even her husband!! aku tak bangga disitu.. tapi aku terharu... lama gak chat tu berlangsung.. bih kurang dekat sejam kot?? ini pon aku rasa aku dah reveal lebih-lebih dah punca2 aku hangin... tapi takpe.. kang tak paham hujung pangkal plak kenapa aku meroyan!

lepas tu... bila hati aku dah berbunga-bunga... bestfriend sebenar aku plak sound aku kat chat box tu... mengatakan selama bih kurang sejam aku berchat tu... aku berchat dengan makhluk lain... bukan bestfriend aku tu..bestfriend aku tu sibuk buat keje lain.. dan makhluk lain yang aku kenal tu yang menempek dok kat meja dia.... dan bf aku tu tak pregnant!!!!!!! sekarang ko bagitau aku, ko rasa benda ni BERGURAU yang tak kelakar ke.... atau MEMPERBODOH-BODOHKAN aku???? serious aku rasa macam nak maki semalam... tapi mengucap sket.. sbb aku pregnant... aku tak kisah okeh, aku tak kisah orang nak bergurau ngn aku.. bergurau kasar pon i don't mind... tp aku nak bagitau yeh, bergurau dengan memperbodoh-bodohkan orang is two different things... pastu aku nak bagitau kat sini.... setiap benda yang ko buat... kene ada limitation ok.... lagi-lagi kalau orang yang ko ajak bergurau atau lebih tepat... orang yang ko bodoh-bodohkan tu, jauh lebih tua dari kau... kau tau tak apa maksud RESPECT???? respect tu.. HORMAT... kita hidup.. biarlah ada rasa hormat.. tak kira.. hormat orang lebih muda, tua, keluarga, kawan.. aku tak kata aku bagus, tapi at least aku selalu keep reminding myself bila aku bergurau dengan orang yang lagi tua dari aku.. sebab aku ramai kawan-kawan yang lebih berumur dari aku.. macamana GILE PON KEPALA HOTAK dia.. aku still pastikan aku dengan dia ada limit.. jangan disebabkan dia gila-gila... ko pon gila-gila selamba badak pijak kepala dia sampai penyek!!! ko ingat orang yang gila-gila tak de hati ke?

oh mungkin semua yang membaca ni boleh kata aku ni tengah emotional.. al-maklumlah hormon orang mengandung! yes, aku mengaku, mungkin aku emo terlebih sikit dari biasa.. tapi bagi aku this is not a small matter... siapa nak amik ni sebagai pengajaran... sila kan.. aku tak paksa.. mana yang rasa apa aku cakap ni ada lah sebesar semut betulnya.. ambiklah jadikan iktibar... apa guna ada title Pakcik, Makcik, Abang, Kakak, Nenek, Atok.. untuk apa?? untuk ko hormat kan? bukan tahap hormat sampai ko kene sujud, peluk cium kaki dia.. takkkk... cuma berpada-pada lah bergurau.. mungkin ada orang rasa tu gurau-gurau biasa nak buat kelakar.. ok fine.. tapi bagi aku tak kelakar... tak perlu aku copy paste chat tu kat sini.. tapi bila aku baca balik... hati aku menyumpah-nyumpah.. sial betol... ko mainkan prasaan orang, ko seronok tipu-tipu manja ngan orang, ko tak rasa bersalah bila orang tu mula percaya gurauan bangang ko???

lagi satu aku nak cakap... menyamar guna ID orang lain untuk berchatting tu dah melanggar hak kemanusiaan orang lain ko tau? yer yer... aku memang over sampai nak masuk ke hak-hak, akta bagai plak... pastu ko chat dengan orang yang ko kenal... aku boleh jer guna ID kawan aku nak menyamar... tapi aku tak rasa bersalah sangat kalo aku guna ID dia utk berym dengan orang yang aku tak kenal.. tak pernah jumpa.. ayat first aku masa menyamar mcm ni.. 'hai, u single ke? a/s/l please???'... itu tak pe okeh!!!! disebabkan ko menyamar... boleh menyebabkan orang yang diperbodoh-bodohkan tu (aku) takut nak berchatting dengan kawan-kawan baik dia lepas nie.. so ko rasa kewl lah dapat buat aku rasa mcm tu????

so nasihat akak yer, buat adik-adik yang tengah galak dan berjiwa muda... jenis happy go lucky... respect lah orang yang lebih tua dari anda... anda masih boleh rapat, masih boleh bergurau senda, tapi ingatkan diri sendiri.. jangan melampaui batas.... jangan lukakan hati orang... jangan malukan orang.... jangan melampau..... ye aku akui... mungkin seronok.. suka-suka sampai ko telupa plak limit-limit ko.... tapi ko kene ingat.. bukan semua orang boleh terima diperbodoh-bodohkan macam tu.. mungkin ko rasa kelakar giler... tapi orang yang terkena tu rasa bangsat gila... nasihat akak lagi... sile lah peka pada perasaan orang lain.. jangan hidup ni nak main hentam kromo je.. ko nak orang jaga perasaan kau, so menjadi tanggung jawab ko jugak untuk menjaga perasaan orang lain... mungkin ko akan lebih disenangi kalau ko amalkan hidup menghormati orang lain.....

mungkin cara aku bukan cara orang yang bijak... nak publish-publish plak kat sini.. tapi dengan cara ni hati aku lega sikit.. kemarahan aku menurun sikit.... kalau tergerak nak leave comment.. bagilah komen yang membina utk 'penyamar' nie.. aku still ada hati dan perasaan.. ko guris hati aku, aku still fine, tapi aku tanak ko pulak terluka dek komen-komen orang lain nanti... tanya lah siapa paling close dengan aku... aku memang jenis hot-tempered tapi susah... susah gile ko nak tgk aku hangin.. tapi sekali aku hangin.. masaklah ko.... aku dah cakap banyak kali.. aku tak kacau orang... korang jangan kacau aku.... sekali hati aku dah tawar... sekali hati aku dah sakit... ntahlah.. susah gak lah...

skarang aku nak bawak diri gi surau... sebab 'takleh gurau gi surau lah'.. yer tak kelakar aku tau... tapi tak per.. tak kelakar janji aku tak bodoh-bodohkan orang!

maaf,
-filla-


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

26 comments:

nifalnin... said...

agak bengang gak ar biler ade org bongok buat mcm tu... suke suki jer main2 chat box org lain.. bongoks...

Kniedaz said...

hai...ada gak org macam tu...xde keje sungguh

hanabanana said...

sabar2. hehe :P

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uish...sabar filla sabar..calm down k...

tp...apa lah motif si penyamar tu buat camtu yerk...takde pekdahnyer pun....

yes...bergurau boleh..tp kenalah ada limit....kalau ko nak gurua over2 pun..agak2 ler...tengok keadaan sekliling, perkara yg kau guraukan tu and ngan sapa kau bergurau..ye tak filla...

adoiler.....utk si penyamar tu..sila lah minta maaf yerk pd filla...benda2 mcm tu jangan ler di buat main2....tak elok...ada benda boleh di buat gurau...ada benda yang kita tak boleh nak buat main2....sila lah fikir sebelum yerk adik....bergurau jgn sampai menyakitkan hati orang....

itu saja pesanan dari saya..he heeh...

calm down yerk Filla...

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

bongok punya "penyamar".. pada2 lah nak bergurau.. tak baik buat orang, ingat tuhan tu akan balas balik..

bila kau cakap macam tu, aku pun jd takut nak ym dengan orang, kot2 la orang lain pun ada menyamar dengan aku, MAMPUS!

SHIKIN said...

sabar yek. ngandong nie mmg byk bwk bersabar...tp jgn ingat org ngandong xleh naik angin ye tak...sy fhm ape yg u rasa sbb sy pun pernah gigil2 thn mrh sbb dperbodohkan.

JMR said...

kewl sis..sabar2..btol2,susah gak kalo budak2 berhingus tak hormat org tua macho kan, nak bwt camne, rambut sama itam, tapi hati kaler lain2..aishh...

moga2 si penyamar tu faham rasa bila diperbodohkan..

JMR said...

kewl sis..sabar2..btol2,susah gak kalo budak2 berhingus tak hormat org tua macho kan, nak bwt camne, rambut sama itam, tapi hati kaler lain2..aishh...

moga2 si penyamar tu faham rasa bila diperbodohkan..

ratna said...

itu kan.. org yg tak pikir dulu sblm buat. cuba kalau kena kat dia..? apa dia rasa? sabar jer la filla..

azdra-azdra said...

beb, klu aku ada dekat ngan ko.. aku leh jer gi suntut budak tuh.. it is so uncool to play with other ppl's feeling..

aku lebey tua dari ko per.. tp so far.. far far away.. kita ok jer.. we know our boundaries.. oh bukan lebey tua.. kantoi di situ.. lebey ranum dari ko.. heheheheheh

ko masak steak tuh.. lepas tuh ko tempek panas2 steak tuh kat muka dia.. klu bley sizzling steak.. baru bernanah muka tuh..

perghh.. kan aku dah terganaz.. auwww.. maklumlah masak ranum.. mueheheheh

p/s: aku dah upgrade giveaway aku tuh.. siler gi coba..

mamamarissa said...

budak tue yg bodoh...jgn marah2 ok :)

NUNU EERA said...

its remember me bout sum1 n sumtin tat did happen.. sabar byk2 ye, sis..

Anonymous said...

Sabar..dugaan tu..
Tapi kalo jadi pd aku,aku pon hangin gak satu badan...
Pada penyamar tu,tak baik buat org mcm tu ko nyamar ni sebab nak korek rahsia org ker???Siutt jer..takde keroje ape?meh sini aku bagi kerojer..

Mimy Hamid said...

sabar ek...ko ngandung tu kang terberanak cepat pulak...ko marah tak cun laa..baik ko maintain..lawa je :))

yonna said...

heee bukan big issue rasany bila akak marah ni time tgh pregnant. org pregnant pun, emosi sama dgn org2 biasa kan? heee. so, tak salah if akak nak marah gila2 pun.

saya rasa, part paling menyentap, sebab ianya melibatkan kawan baik kita. bila mana benda yg susah sekali kita nak percaya, dan tiba2 benda tu betul, kita sgt sgt excited sampai nak tolong masakkan untuk dia T________T tiba-tiba semuanya tipu belaka.

tu 1 hal rasa nak mengamuk, lagi lah bila tau bukan kawan baik akak tu yg chat rupanya dgn akak..

2 jam tu.
gagah dia menipu akak.
sanggup dia tgk akak ni beria-ia happy gila tp rupanya dia tipu akak kaw-kaw.
serius.mmg sakitlah akak.
layak makan selipar gamaknya.

nampak mcm kita ni bodoh dan buta2 je kena tipu kan? saya bygkan dia tgh gelak2 time tipu akak tu T____T gile annoying.

kpd si penyamar tu,
seronoklah kau gurau kasar ye dgn kak fila ni. dah la kawan beria-ia seronok bagai nak rak T________T seriusly. next time sila respect and tgk la situation sama kalau nak bergurau kasar tahap langit.
yg penting, bukan semua orang boleh terima gurau kasar kita.

Anonymous said...

Sigh, ade jugak manusia yg tak gune akal sebelum bertindak..
Filla, take care jangan fikir and layan sgt org gile itu ..Mengarut menyamar jadi org lain lepas itu rase diri tu cool.

greenapple said...

Bodoh giler manusia tu kan k.filla kan...mau direjam dengan garfu jer org camtu!!!hahhahahahah (gelak jahat plak)

Filla ~ Kasih Aleeya said...

terima kasih kat semua... semoga dapat bagi pengajaran kepada kita yang kengkadang leka... tq.. love u all.. ceh tetiba love you all..hehe

MrsSluRp said...

Wahhh sungguhnya penyamaran itu! Kalo aku pun yg x ngandung akan naik hangin jgk..Mmg bleh sabar n mmg sabar pun ade limit kan.. Tp aku jgk sgt respek kat ko sbb masih mampu menulis panjang lebar karangan bleh buat pengajaran siap dgn nasihat skali... U rawk n Be cool babes..;)

kueytiaw kungfu said...

arghhh..penah terkenaaa...
egtkan chatting ngan my fren..siap da janji nk kuar dinner kat situ sini..pastu tetibe senyap jer..
esok2 br tau yg chatting tu bf dier??!!
pekejadahnye ko bukak fesbuk awek ko kan?xreti nk buat akaun fesbuk sendri ker?giler annoyingg org yg suke menyamar neh..

eh sowi ter emo skali..

Anonymous said...

1 jam chat...untung nyer keje Gomen..

nazrikagum said...

kagum bersama anda

cemomot said...

bongex nyer 'penyamor'..ngee~~sabor c's.. sabo 2 separuh daripade kecantikan.. nak cantik dak neh??? hehehe.. kewl ok!!

NUR HIDAYAH said...

kalau tak beremosi bukan manusia namanyer..takpe..sabar je..tak rugi pun!

Anonymous said...

br baca blog u filla... k.zai phm perasaan u... coz kak zai pn jenis plg benci org yg tak tahu nak hormat org lain ..terutama kalau bdk lbh muda tak tahu limit bergurau dgn org tua... kalau dh rpt xper.. ini br kenal 1 week... dh nk gurau kasar.. -k.zai-

Anonymous said...

i rase org tu cacat mental laa filla..tkde keje wat keje bangang..and u mmg ada reason utk emo.takyah pregnant pun tkper emo.. :)selamat bersalin yer ..