Thursday, July 02, 2015

BENDA WAJIB DIBAWA SEMASA BERCUTI.

*scroll down for new entry*

Haritu kan Kak Pilla sekeluarga bercuti kat Langkawi.. Kemain lagi usha hotel sana-sini tengok hotel mana paling best untuk bawak anak-anak bercuti.. Yang penting dekat dengan pantai, suasana menghijau, terasa dekat dengan alam sekitar dan terpaling penting swimming pool yang best hehehehe.

Akhirnya kitorang pilih Meritus Pelangi Beach Resort & Spa.. Rasanya tempat ni paling sesuai sebab menepati ciri-ciri yang Kak Pilla nak ;) tempat makan pon dekat je.. Ish bila bawak anak-anak bercuti ni banyak benda perlu diambil kira.. Kalau pergi berdua je laki bini kita redah je.. boleh sewa motor, nak makan kita rempit je.. hehehehe

 buggy bawak ke bilik kiter..

 depan bilik ada playground!!!! Wahhh sukanya budak-budak nie.. pandai mama pilih hotel hehehehe..

 banyak jugak jalan yang kiri-kanan menghijau macam ni.. tarik nafas dalam-dalam sambil sedut udara segar yang tiada pencemaran.. happy :)

 malam-malam jalan tepi pantai dan join BBQ dinner kat hotel.. 

Kak Pilla dan family memang enjoy sangat bila tengok anak-anak happy.. Tapi percutian kalau bawak anak-anak paling pening sekali.. Kene pack barang-barang anak dulu sebelum fikir diri sendiri.. shampoo, sabun, ubat gigi for kids, ubat demam, diapers, panties kene cukup, sunblock for kids.. hahaha.. Kak Pilla memang over sikit.. kalau untuk kids, memang kene beli kids.. mana boleh pakai orang dewasa punya!  sikat rambut, getah rambut, berus gigi.. hoi pening kepala semua kene buat list takut tertinggal... rasa nak angkut lemari terus hahahahah..

Paling penting sekali dua benda ni je :)

 Memang Kak Pilla dari dulu lagi percaya brand Tiger Balm ni.. Sentiasa ada kat rumah sebab petang-petang especially lepas hujan kalau diorang nak main-main kat luar rumah memang Kak Pilla akan tepek mosquito patch ni.. Pastu spray sekali dengan mosquito repellent spray.  Baru confident nak bagi anak-anak lepak kat luar.. 

Bercuti apatah lagi.. memang WAJIB bawak dua-dua nie.. lagi-lagi Kak Pilla dah tau tempat-tempat percutian macam ni memanglah cantik menghijau, tapi confirm ada nyamuk.. Eh takut, nanti kene gigit tak pasal-pasal demam denggi..

Baru-baru ni neighbour sebelah ni anak dia warded sebab denggi.. esoknya datang orang buat fogging.. lagi lah Kak Pilla takut, langsung tak bagi anak-anak keluar rumah.. muka monyok je semua tak dapat keluar.. being a mother ni kita jadi sangat protective semua benda nak risau.. ke aku je macam tu??? hahah saiko sangat kata Pak Radie..

 Aleesya dari baby lagi aku selalu pakaikan mosquito patch Tiger Balm ni.. dia dah tau sangat dah benda ni.. senang je nak pakai.. dalam satu kotak tu ada 10 patch dan setiap 1 patch tu dipack dalam individually packed sachet.. sangat mudah.. boleh letak dalam handbag, bila perlu kita tepek je kat belakang baju macam ni.. kalau korang nak tau, mosquito patch ni selamat untuk bayi jugak kerana kandungannya ialah Natural Citronella Oil dan natural.. ianya DEET-free content dan Non-Toxic.

Spray ni pon best jugak.. selalunya Kak Pilla akan spray kat bahagian seluar budak-budak ni.. 

Pernah dengar kan 'prevention is better than cure' jadi sebagai ibu yang sentiasa memastikan keselamatan anak-anak kita.. lebih eloklah kita bersedia setiap masa.. tak susah pun.. kalau bukan kita yang melindungi anak-anak kita dari bahaya, siapa lagi?  

So kepada bakal-bakal ibu dan semua parents kat luar sana, korang pon perlukan benda ni.. tak semestinya nak guna masa pegi bercuti je.. Kak Pilla sentiasa restock kat rumah jugak.. korang boleh beli Tiger Balm Mosquito Patch and Mosquito Repellent Spray ni kat Guardian, any pharmacies pon ada rasanya.. 

sama-sama kita jaga family kita supaya terhindar dari demam denggi ok?

Take care :)




Love, 
Filla.

8 comments:

atiqah mutaza said...

memang kebetulan tengah cari something yang boleh cegah nyamuk untuk future baby sebabnya umah tgh musim banyak nyamuk even fogging pun tak de bagi kesan ape2..tq kak pilla

Anonymous said...

saya pun letak patch ni setiap hari bila anak saya pergi tadika

intandayani said...

Benda ni memang dah wajib ada sekarang.Kes denggi dah makin banyak sekarang.

hayati said...

saya pun guna ni untuk anak saya,memang terbaik

Fiza Zasmi said...

Wah mudahnye nak halau nyamuk... lepas ni senanglah, tepek je settle.. menyampah betul kalai tido hotel nyamuk mengaummm aje.. he3

Fakhrati Aziz said...

Nice info sis...salam ukhwah dr saya
kembaraperjalanan.blogspot.com

Fakhrati Aziz said...

Info menarik...salam ukhwah sis

Mamamyras said...

sy pernah beli patch tu dan memang berkesan. tampal kat baju anak, kat stroller, kat kepala katil dan merata-rata.. hehe. tapi spray belum pernah beli. spray tu lagi ok ke?