Tuesday, July 21, 2015

HARI RAYA AIDILFITRI 2015

Aku orang paling awal update cerita dan gambar raya kat blog ke? hahahahah.. nampak sangat takde kerja ni...

So macamana raya you all?  Harapnya semua gembira di Aidilfitri ye.. Kalau bawak kereta tu sila hati-hati, kalau boleh tak nak dengar berita-berita yang sedih.. 

Raya kali ni kat Enstek.. Hari Rabu malam dah tidur Enstek.. Khamis tu tolong-tolong Wan apa yang patut.. tapi tak tolong sangat sebab banyak yang dah siap hehehehe... kuah lontong Wan masak pagi raya.. Sambal sotong kering je masak sebelum raya..

Pagi tu lepas Subuh baring kejap.. Pastu pukul 7 dah turun tolong Wan ngan Bibik sediakan juadah raya..meja makan pun dah cantik tersusun..

Jom tengok hidangan raya kiter.. Ini jelah pun tiap kali pagi raya.. Sebab ni je menu wajib :)



 Rendang Itik.. Korang pandai tak makan itik? Sedap ;)


 Gigih haku panjat kerusi nak snap gambar hahaha.. Broccoli dengan sweet potato tu untuk Pak Long kononnya.. Tapi takde ye, dia gasak makan lauk raya.. dia tak pandang pon lauk diet dia tu hahaha.. Last-last bungkus lauk diet bawak balik rumah dia..

Get ready nak bersalaman dulu sebelum menjamu selera.





 Kasih memang dari dulu ratu air mata.. Ada buat salah lettew nangis beria tu hahaha


 Pak Long, lek lek lekkk.. jangan sedih muahahahhaha.. padahal mata dia gatal asyik bersin je..


 Comel sangat tu aksi terperanjat Wan dapat angpaw heheh


 Nangis lagi ke apa ni? muahahahha

 with Mak Long.. tak tau haku nak cium tangan Aza ke, Aza nak cium tangan haku ke.. hehehe.. tapi dah biasa dia yang cium tangan Kak Pilla.. Aza panggil aku pon kejap Kak Yang, kejap Kak Pilla, kejap Kak Filla.. hantam je lah, ai sempoi je, panggil apa pon ok..





 Pagi tu ada drama swasta aku ngan Kasih.. tak tau kenapa, everytime pakaikan dia shawl mesti bergaduh, end up dia akan nangis.. mak kau ni garang.. janganlah nak banyak songeh.. semua tak kene, tak lonjong, tercekik, pusing tak betul, belit tak kene taste dia.. 

So Kasih lah paling drama swasta pagi tu.. mintak maaf sambil menangis.

 Sebenarnya aku pun nangis masa Kasih salam tu.. Haihhh ni lah dia kawan kamcing, kawan gaduh, kawan sentap, kawan urut dada.. semua dia lah.. Pak Radie geleng kepala je tengok.. Pagi tu masa pakai tudung nangis-nangis tu Pak Radie dah biasa dah dengan adegan macam tu.. Dia sound "dah start laa tu" hehehe

Macamana pun, mama tetap sayang Kasih, Kasih tu anak mama, gila tak sayang? Tapi mama harap Kasih jadi anak yang mendengar kata, jangan selalu lawan mama.. sebab mama risau, mama kalau naik hangin susah kang.. so better kawal sikit perangai tu sebelum mama naik hangin.. heheheh.. Pak Radie panggil aku askar.. Benciiii.

Membesarkan 3 anak perempuan bukan senang.. Aku dah nampak dah bila diorang ni makin membesar.. Amaani jarang buat masalah sebab dia jenis buat hal sendiri.. Kalau mintak tolong dia jenis rajin.. Tapi mulut boleh tahan ni.. ngan akal panjang.. kira pandai mengelat dan pandai auta.. Pastu dia ni kaki melalak.. Lagi satu dia ni jenis kuat terjatuh hahaha.. Kalau main petang-petang kat luar tetiba melalak masuk dalam tunjuk lutut dengan tapak tangan dah berdarah.. Asal lari je jatuh.. Ini memang sebijik aku masa kecik.. Suka jatuh.. Tapi aku dulu kalau jatuh tak nangis.. Takut Wan marah ;)

Tiap kali pagi raya, mesti Wan lupa salam Atok, Aku lupa salam laki jugak.. hahaha.. sebab perut lapar.. hahahahah... Wan pun sama.. menunggulah laki memasing kenapa tak datang salam muhahahahahah.. 

 Ni mintak ampun ke apa? Suka sangat tu hahahahah

 Tengok i, lemah lembut je.. Selalu pagi raya je salam, Pa, Ma minta maaf kalau ada salah silap, selalu melawan, menjawab awak.. 

Tak sampai 10 minit bertekak lagi.. muahhaha.. bertekak manjaaaaa, bukan gaduh pun ;)

 Masa makan semua diam.. Takde sapa snap gambar sebab lapar hahaha.. Kak Pilla kalau makan nasi impit, lontong, mesti kene ada sambal macam tu.. Pastu jangan letak benda lain, i don't like.. Jangan letak kuah kacang ke, rendang ke.. tak suka makan campur-campur.. 






Selesai semua, kemas-kemas sebab nak balik Shah Alam.. Atok ngan Wan pun pegi jugak.. nanti kalau tak pegi, ntah bila nak pegi pulak.. so Jom lah pegi..

Tak plan pun, tetiba tengok aik? banyak nye biru and pink hehehe.. Pak Radie 3 beradik jugak, sama macam Kak Pilla.. Tapi Kak Yatie (kakak radie) anak dua orang dah remaja.. Abang Ogy plak anak 4.. Aku anak 3.. memang ramai lah kat belah sini ;)

 with Mak dan Bapak

Alhamdulilah, aku bersyukur sangat sebab Allah SWT beri rezeki aku ada 2 keluarga yang best.. Banyak aku dengar orang lain yang bermasalah sana-sini dengan ipar duai.. Aku happy dengan keluarga sendiri dan keluarga mertua.. Wan kata kene selalu bersyukur sebab itu pun rezeki, tak semua orang dikurniakan kebahagiaan.. Jaga hubungan elok-elok.. sayang-menyayangi dan ikhlas, InshaAllah semua akan ok ;)

So itu je kisah pagi rayaku yang bermakna.  Pagi raya korang, harap lebih best dari kisah Kak Pilla ;)



Love, 
Filla.

16 comments:

Afidah Azmi said...

Selamat Hari Raya Kak Pilla.
Meriahnya family akak..Fida tak update pun lagi story raya...kerje banyak menanti ni..Baru nak godek2 edit gambar..maklumlah...camera murah jer pakai..hehehe..

Nurizzah Majif Biz said...

selamat hari raya kak filla dan family. ingat sedondong baju ngan the kasih's hehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam Aidilfitri buat Filla skeluarga...

Ya Allahhhh.. betullah.. akk pun hari2 gaduh ngan anak pasal nak belit shawl... hahahha.

Laila Ismail said...

Selamat Hari Raye Filla..thn ni x open house ke ?

Laila Ismail said...

Selamat Hari Raye Filla dan Family....tahun ni x open house kew?

safiyyah osman said...

Selamat hari raya kak filla..tergelak2 baca part y wan tgh salam atok tu..baju bebudak pun cantik2..

saye niza said...

kite update awal sbb org lain beraya lagiii huhu sobss. neway selamat hari raya kak filla. :D

Nurul Aula A'Akif Fadzil said...

The joy of being a mom pada anak perempuan. Dapat berhias sedondon hehe. Enjoy.
Selamat Hari raya pada Filla sekeluarga

Azura Aziz said...

selamat hari raya kak pila ;)

Sentiasa Panas said...

Selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin.. :)

JMR said...

adatlah tu, laki bini lepas bersalam mohon maaf, then sambung bertekak balik hehehe

jue rahman said...

selamat hari raya..

shah said...

ramai jugak geng buat rendang itik tahun ni nampak... mana dpt supply itik hek

Anonymous said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...suke baca blog akak. Berinformasi. Dan yang paling penting kelako. #kipidad (silent reader). Oh ye..lawo pinggan kak.

nor azlina said...

Yang pasti mengalir air mata baca cerita yang ni kak....

nor azlina said...

Mengalir air mata ni baca cerita yang ni kak,selamat hari raya kak...