Tuesday, July 07, 2015

RESEPI KETAM MASAK TELUR MASIN

Ketam telur asin ni first time aku makan masa gi makan-makan ngan Peej and Elly.. Walaupun aku bukan penggemar ketam sebab dasar pemalas nak kopek ketam, susah, melambatkan proses makan dan macam-macam lagi.. Tapi Pak Radie memang favourite dia ketam ;)

Pak Radie suka gila ketam telur masin ni.. Dah laki suka marilah kita belajar cemana nak masak.. Aku campur-campur resepi ni dari internet dan apa yang aku rasa masa makan kat Hokaido tu..

Ni rupa dia.. Kering sikit tapi ok je aku makan.. Pak Radie tu memang, kang berkuah dia cakap kenapa tak buat kering-kering.. i swing u karang.

RESEPI KETAM TELUR MASIN

Goreng Ketam
5 ekor ketam siap disiang.
5 sudu tepung jagung dibancuh dengan air, lada sulah dan sedikit garam
minyak yang agak banyak

Kuah
1/2 buku butter
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil lada sulah
8 biji bawang putih dicincang halus
3 tangkai daun kari
segenggam cili kering dipotong
4 biji telur masin

Cara-cara
Memula gaulkan ketam dan bancuhan tepung jagung, kemudian goreng dalam minyak yang panas sehingga agak garing.. setelah siap, ketepikan.

Untuk kuah pulak panaskan 1/2 buku butter sehingga cair, kemudian tumiskan bawang putih, cili kering, daun kari dan telur masin.. Sebelum tu lenyek telur masin.. Kak Pilla cuma amik 1 biji telur putih dan 4 kuning telur masin.. Jangan ambil semua bahagian putih takut masin ;) kemudian masukkan 1/2 tin susu cair dan kacau rata-rata.. Boleh rasa kuah tu.. kalau jenis kuat masin leh letak secubit garam.. kalau tak nak pon tak pe.. tak perlu letak garam.. tabur sedikit lada sulah dan kemudian masukkan ketam dan kacau hingga sebati.. Boleh dihidangkan panas-panas :)

Kat bawah ni step by step supaya senang paham ye..

Golek-golek dalam bancuhan tepung jagung sebelum digoreng.

Goreng hingga rangup

Bahan untuk menyediakan kuah butter

butter tu 1/2 je ye

Kuali hitam lagi sedap lauk tu hahhahaha.. cairkan butter.

Tumis hingga naik bau.


Masukkan kuning telur dan putih telur masin tadi.

Tuangkan susu cair.. Kalau tak guna 1/2 tin pon takpe.. agak-agak je..

Ketam yang siap digaul

Siapa belum pernah cuba, silalah cuba.. sedap rasa lemak-lemak telur masin ngan butter tu!!! Kalau suka pedas boleh gantikan cili kering dengan cili padi.. Kak Pilla tak guna cili padi sebab butter prawn tu dah letak cili padi.. Soon Kak Pilla bagi resepi butter prawn pulak.. 



Love, 
Filla.

5 comments:

Aryn Fadz Lee said...

Kebetulan tengah cari resepi ni.ngam2 jumpa blog kak fila..tq 4 sharing kak :)

Endang Sri Suhartini Suparman said...

Memang sedap ni..ketam telur asin :)

Endang Sri Suhartini Suparman said...

Memang sedap ni..ketam telur asin :)

Lyana Pyan said...

nak try tau kak filla.. tq

Siti Aminah Abd Halim said...

Boleh try ni