Wednesday, May 28, 2014

PASTIKAN KELUARGA KITA SELAMAT.

Aku takde pengalaman diserang demam denggi.. Tapi orang sekeliling aku ramai yang pernah diserang demam denggi.. Pak Radie sendiri pernah terlantar kat Hospital Klang sebab denggi masa dia bujang dulu.. Kakak Ipar dan Abang Ipar aku pun pernah kena.. masuk hospital katil sebelah-sebelah.. 

Denggi ni tak boleh buat main-main.. masa second time Kakak Ipar aku warded sebab denggi memang teruk sangat.. sampai masuk NICU.. risaunya kitorang masa tu.. berat badan turun mendadak sebab tak lalu nak makan.. badan jadi lemah.... demam berterusan.. plate darah turun mendadak.. Nyamuk aedes ni walaupun kecil, tapi boleh membunuh!!

Aku cukup particular pasal nyamuk-nyamuk ni semua.. Masa masuk teambuilding dulu.. aku dah siapkan diri supaya nyamuk tak boleh gigit aku langsung.. Tips untuk mengelakkan dari digigit nyamuk ialah pakai kasut, socks, seluar panjang dan baju lengan panjang.  Guna Mosquito Repellent atau Penghalau Nyamuk, biasanya ada dua jenis, patch atau spray.. masa team building aku guna dua-dua jenis.. sebab aku tak suka kene gigit nyamuk.. hehehe... tidur malam boleh gunakan kelambu..

Euuwww tengok dia pun aku dah geli.. Tahukah korang nyamuk Aedes biasanya menyerang pada waktu matahari terbit dan matahari tenggelam (senja).. dan tahu tak hanya nyamuk Aedes betina yang akan menghisap darah? 


So berhati-hati.. tempat paling dia suka ialah dalam rumah kita.. korang jangan ingat duduk apartment tinggi-tinggi korang boleh selamat.. nyamuk Aedes boleh berada di kawasan setinggi 20 tingkat bangunan.. nyamuk Aedes juga adalah colour concious ye.. dia suka warna hitam dan warna-warna gelap.. so elakkan pakai pakaian hitam.. 

Oh mungkin korang tak tau, nyamuk Aedes suka bau peluh!!!! dia sangat sensitif dengan bau peluh.. kalau nak cerita pasal cara-cara mengelakkan nyamuk denggi ni memang semua orang dah tau.. takpe aku repeat lagi.. 


-pastikan tiada air bertakung
-tangkup semua baldi yang tidak digunakan
-pastikan toilet bowl sentiasa ditutup jika tidak digunakan
-pastikan floor trap di bilik air sentiasa dibersihkan dan tiada air bertakung
-buang air yang bertakung di alas-alas pasu bunga
-selalu gantikan air di dalam pasu bunga hiasan di dalam rumah
-bersihkan kawasan longkang dengan kerap

yang kat luar rumah tu.. pandai-pandailah korang bersihkan ye.. yang pasti nyamuk aedes memang suka tempat bertakung untuk dia membiak.. pastikan jangan bagi peluang untuk dia membiak dan menyerang keluarga kita.. 

Tapi ada satu lagi tips paling mudah dan berkesan.. Aku dah lama guna Mosquito Patch especially kalau aku pergi tempat-tempat yang aku tak biasa pergi.. Kalau aku ni particular bab-bab mengelakkan nyamuk ni.. Pak Radie lagi double triple particular dari aku.. kalau gi vacation ke.. atau ada outdoor activity dengan anak-anak mesti dia tanya aku bawak ke tak.. heheh aku kan pelupa.. 

Patch ni kitorang akan tepek kat bahagian belakang baju anak-anak.. untuk bayi dan kanak-kanak 1 patch dah cukup.. untuk orang dewasa, boleh gunakan 2 patch, satu tampal bahagian atas badan, 1 lagi bahagian bawah badan.. try lah.. memang nyamuk tak berani nak dekat.. 


Mesti korang tak tau yang Tiger Balm ada mengeluarkan Mosquito Repellent Patch.. dulu aku selalu tertanya-tanya.. selamat ke untuk kulit bayi? Jangan risau Tiger Balm Mosquito Repellent Patch selamat untuk bayi dan kanak-kanak kerana kandungan yang digunakan adalah Natural Citronella Oil.. semuanya natural.. DEET-free content and Non-Toxic. Ada 10 patch dalam satu pack.. nak guna senang je.. cuma kopek film dari patch dan tepek kat pakaian.. Kalau untuk anak-anak aku, aku akan tepek kat bahagian belakang badan.. ianya long lasting ye :)

Aku suka sebab sangat convenient kepada parents.. campak je dalam bag.. rasa nak guna, tepek je pada pakaian.. korang pun tau aku punya cerewet macamana kan.. so apa je benda yang menyenangkan kerja aku untuk protect anak-anak aku, aku memang akan beli.. sebelum beli aku akan check jugak brand apa..   Aku beli kat Guardian, rasanya kat semua pharmacy ada jual kot.. now ada discount plak tu.. laju-laju beli.. 

benda wajib bagi aku as a parent, tak kira kat rumah atau kat luar rumah.. 

Ada 10 patch macam ni..

Now musim hujan waktu petang.. even dah spray ngan spray nyamuk pon aku tak confident.. nanti ada je sekor dua yang berkeliaran.. biasanya waktu petang dan hujan aku mesti tepek kalau anak tengah tidur.. kecik je tapi bau dia kuat.. walaupun aku kurang gemar bau dia sebab ala-ala bau serai pon ada.. tapi tak kisahlah janji dia tak gigit anak-anak aku ;)

Kalau kat luar rumah lagi lah confirm ada nyamuk.. masa ni hujan renyai-renyai.. sebelum keluar lepak depan rumah macam ni memang tepek kat Aleesya.. baru hati rasa lega sebab confirm nyamuk takut nak dekat.. 

Masa beli jenis patch ni, ada jugak jual Tiger Balm Mosquito Spray tapi aku belum try lagi yang tu.. nanti nak try jugak yang jenis spray pon ok kan.. Normal Price masa aku beli tu RM15.90 tapi ada discount kat Guardian tadi so harga jadi RM14.31.  Tu je Kak Pilla nak share ngan readers Kak Pilla hari ni..  Harap mendapat manfaat kepada semua ;) 


"PREVENTION IS BETTER THAN CURE"


Love, 
Filla.

17 comments:

Karya Mahirah said...

So berkesan tak guna? nak try kat anaklah...

Filla said...

Karya Mahirah: yup berkesan, i memang sentiasa ada mosquito patch ni untuk bawak gi holiday atau guna utk outdoor activities dgn budak2.. heheh

Anonymous said...

saye pon cukup sakit ati ngn nyamuk..anak saya alah ngn nyamuk...nyamuk hinggap skejap je pun kompem tinggal bekas..ujung2 berparut..mak mana yg xsakit ati tgk badan anak berparut jasa nyamuk

Filla said...

anonymous: ye saya cukup anti nyamuk.. kalau nampak, akan make sure dia mati jugak haku kerjakan hahahha

emmireld babystore said...

jom tengok baju raya comelll-comellll : BAJU RAYA 2014

Anonymous said...

Kak,NICU tu stands for neonatal icu..utk baby kak 😁


IKA

Z@i Z@mR33 said...

Nape sy br tau ek?nk kena beli n try gak camni

~emi~ said...

Bau dia tak best. Uiiii

Hayani Nor said...

Info daripada pegawai kesihatan, nyamuk aedes x spt dulu suka air yang bersih je, la ni dalam air kotor pun dia dah boleh survive..

Assalamualaikum & salam perkenalan. Jemput singgah di blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info supplement produk keluaran Shaklee.

Filla said...

bau dia bukan lah tak best sampai kita rasa tak comfortable.. just bau macam serai wangi tu.. bau-bau tu kot yang buat nyamuk lari hehehe

Anonymous said...

Kak pila,tanam je pokok halau nyamuk..wangi je..bau cm serai wangi..hehe..mmg bleh elak nyamuk

My Aisy said...

aah mmg berkesan kan...skang ada jual yang gelang pulak utk budak2...tapi risau pulak nak beli...takut masuk mulut...

Myne Khalid said...
This comment has been removed by the author.
Myne Khalid said...

Kak...utk org dewasa x leh ke pkai patch ni?

Filla said...

boleh, pakai 2 atas bawah ;)

eddy ipoh said...

Senang digunakan ek

nini said...

Sy tgk post kak pilla ni trus je laju2 g bli jat guardian.anak mmg alah ngn gigitan nyamuk.lau kn gigit bks nye lme br ilang