Wednesday, May 07, 2014

R.I.N.D.U.

Pernahkan kamu menghadapi situasi kehilangan orang tersayang? bukan hilang sebab putus cinta.. bukan hilang sebab dia pindah duduk overseas.. tapi hilang selamanya di dunia.. yang takkan pernah akan kembali lagi bersama kita.. pernah? aku pernah.  Dia adik aku sendiri.. Tak tergambar kesedihan di hati.. Tak terluah dengan kata-kata.  Takkan pernah dapat diselami orang lain apa yang aku rasa.. Takkan pernah! 

Apa yang aku buat untuk mengubati luka dihati? Aku belajar untuk redha.. Betul ke aku redha? Dah tentu aku redha kerana aku cukup tahu, aku cukup faham, semua yang hidup pasti akan mati.. Mati itu pasti.  Semua milik Allah, siapa kita untuk tidak redha?  Rindu? Ya aku rindu.. Salah kah merindu? Akan murka kah Allah jika kita merindu milikNya yang pernah suatu masa dulu dipinjamkan sebentar buat kita? Bagaimana aku menyatakan rinduku pada adikku? Dengan berdoa.. Allah pasti sampaikan rinduku pada dia.  Mudah-mudahan..

Kehilangan adalah sesuatu yang menyakitkan.  Menerima kehilangan itulah yang paling menyakitkan.  Perwatakan setiap manusia berbeza-beza.. Mungkin aku nampak seperti seorang yang tabah.. seorang yang mudah melupakan kehilangan.. Ada ketika, bayangannya hadir tanpa kupinta, tak mampu kutepis, aku tau, saat itu mungkin rinduku memuncak, maka dia seolah-olah hadir disisiku.. Bahagia rasa.  Walau ku tahu itu cuma anganku yang tak mungkin akan jadi nyata.  Namun aku bersyukur, setiap detik aku bersamanya masih segar di ingatan.  Tiada yang berubah, tiada yang mampu melunturkan kenanganku bersamanya. 

Sakitkah hati kamu melihat orang lain merindu? Sakitkah hati kamu melihat orang lain bersedih? Sakitkah hati kamu melihat orang lain tidak mampu melupakan? Biarkan saja dia dan kenangannya.. Kamu tidak merasa apa yang dia rasai.  Segunung simpati tidak mampu meredakan sendunya.. 

Aku pernah merasa kehilangan, dia juga pernah merasa kehilangan, biarkan dia meluahkan setiap inci perasaan sedihnya.. supaya lega rasa hatinya... jangan lah kamu sakiti hati dia.. dia sudah cukup menderita... 


Ok dah itu je nak cakap.. Mungkin saya tujukan kepada seorang sahabat saya yang sedang bersedih.. Kamu tahu kamu siapa, saya harap kamu segera bangkit dan tersenyum seperti dulu kerana terlalu ramai yang rindukan senyum dan tawamu ;)



Love, 
Filla.

21 comments:

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Pernah kak...hilang ayah...hilang atok...hilang nenek...hilang poksu yg rapat sgt2...bukan kita x sabar@redha. Tapi rindu tu dtg sendiri. Setahun ke sepuluh tahun ke, rindu tu akn dtg jenguk kadang2..rindukan seseorg yg mmg kita tahu kita takkan dpt jumpe dah sampai bila2. Mmg pedih...Tp ape je pun kita blh buat kan...huhu...

Anonymous said...

sy pernah dan bru saje kehilangan org yg plg sy cintai iaitu mak 11/4 Jumaat yg lalu..hnya org2 yg penah rsa hilang saje yg fham prasaan sy..:((

eray ayang said...

k filla this is so sweet

alia zakry said...

me too..rindu arwah abg huhu..kehilangannya sama macam adik akak sekelip mata tanpa di duga..cuba beza keadaan..
al fatihah..

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

betul, hanya org yg pernah merasa je yg faham. rindunya pada org yang dah takda ni, tak boleh diubat. mmg akan rindu selamanyaa :(

btw, jemput join GA saya, hadiah insyallah barangan Crabtree & Evelyn dan Tupperware! :)

http://fatihashuhaimy.blogspot.com/2014/05/mrs-farizal-ga-2014.html

Laila said...

Mak aku meninggal dua tahun lepas... aku redha.. tapi 2 tahun itu aku menangis kerana aku benar 2 kehilangan.... Yang amat sangat

Anonymous said...

Betul tu..sy pun hilang mak..da hampir 3tahun tp rundunya xterkata.. :((

Kak Aya said...

pagi tadi sedih baca entry Sepet kehilangan arwah abahnya...skrg sedih filla tulis entry kehilangan jugak...mungkin kah ini ada kaitan? yang pasti saya ada lah silent reader kpd dua2 blog ini dan hari ni saya menangis kerana 2 entry ini.

aynadys said...

Pernah rase sbb kehilangan arwah ayah pd 4 jan lalu. Rase rindu yg xterluah yg xkn ade penghujungnye. Kalau rindu sgt mmg nages teresak2 tp akhirnye kite tetap kene redha mati itu pasti. Entry ni buat sy menages dlm lrt pg ni huhu. AlFatihah utk semua umat islam yg telah pergi meninggalkan kite semua.

Ana Montana said...

saya penah laluinya.. saya kehilangan kakak yg saya syg.. pegi secara mengejut.. bila dok sorang2,saya akan menangis..ingt balik kenangan kitaorang.. redha tp sedih atas kehilangannya..

Myne Khalid said...

al-fatihah untuk arwah adik akak...sedih pg2 bc entry akak....smlm blog lain psal kehilangan jg...sedih jg...huwaa....pe2 pon kak, x salah merindu pd yg sudah tiada...

Myne Khalid said...

al-fatihah untuk arwah adik akak...sedih pg2 bc entry akak....smlm blog lain psal kehilangan jg...sedih jg...huwaa....pe2 pon kak, x salah merindu pd yg sudah tiada...

Anonymous said...

Saya kehilangan anak leaki saya umur 4 than pada 2011, opah pada 2012 dan ayah pada 2013.... Berturut-turut kehilangan....tak dpt nak ucap dgn kata-kata betapa peritnye rasa....rindu yg teramat sgt.....

iqa said...

betul.. saya kehilangan emak 2 tahun lepas... setahun lbh jugak untuk saya betul2 redha atas kehilangan mak saya... rindu masakan die.. rindu nk peluk dia.. mcm2 lah rindu... hope kwn kak filla kuat utk bgn...

lovely said...

saya juga pernah merasakan kehilangan insan yang tersayang.iaitu ayah saya.pada masa itu,umur saya baru 10thn. memang perit untuk terima hakikat.tapi..apakan daya Allah lebih menyayanginya.. semoga arwah..akan ditempatkan didalam golongan orang yang beriman..Amin..
Al-Fatihah..

El Janna said...

hehe sweet sgt. mmg rindu^^

JMR said...

banyakkan sedekah al-Fatihah utk dia kak..insyaAllah dia tenang di sana..:-)

*smile

Anonymous said...

Kakak sy mninggal dh 14 thun..mak plak dah 9 tahun..alhamdulillah..Allah kurniakn seorg bapa yg terbaik di dunia.

damia delaila said...

betul tu kak filla..sy juga pernah merasa kehilangan yang kekal..kalau kehilangan kerana dia sakit, kita mungkin telah bersedia tetapi kehilangan secara tiba-tiba...sedangkan baru mlm td bersama dengan dia...hanya tuhan sj yg tahu perasaan tu....

Anonymous said...

my father passed away when i was 3mths old.. tk penah merasa kasihsyg seorg ayah.. penah sekali mimpi susuk tubuh lelaki hanya memandang.. and dunno y saya assume tu arwah ayah.. maybe sbb saya nk "kenal" dia..

tak penah seblm ni saya mempersoalkan/menyalahkan qada & qadar.. till recently ada masalah sket saya tertanya - kalau arwah ayah ada, mungkin nasib kami sekeluarga berbeza..

then, saya tk tau camner.. ibarat kuasa Allah swt yg antar ilham utk saya berpikir.. and alhamdulillah saya dpt beberapa jawapan kpd soalan saya.. and now saya lebih tenang & kuat.. percaya la friends "Percaturan (perancangan) Allah itu rahsia tetapi sempurna".. saya akan pegang ni selagi saya idup.. InsyaAllah

Anonymous said...

Sy baru kehilangan abh.pun pergi dgn tiba2.rase mcm x percaya tp Allah lebih sygkan die.alfathehah utk abah tersayang