Wednesday, May 07, 2014

MENU DIET BERSERTA RESEPI.

Kalau tak silap, dah seminggu Kak Pilla diet dan exercise sendiri kat rumah.. Alhamdulilah dari 55.5kg now dah 54.1kg.. Ok lah dari dia mencanak je naik kannnnnn.. hehehe.. long way to go.. semoga Kak Pilla terus bertabah, sebab selalu semangat berkubur di tengah jalan ;)

Target ialah 50kg.. InshaAllah usaha tangga kejayaan.. hidup mesti poyo, baru berjaya.. kahkahkah.. 

So kalau ada yang nak tau resepi menu diet paling simple dalam donia boleh lah tiru :) tapi kalau ada pakar nutrisi ke apa ke, sila lah jangan cebik-cebik tanda protes.. kalau ia berkesan untuk saya, mungkin tak berkesan untuk awak.. lagipon aku tak de lah drastik sangat.. just kawal pemakanan sikit-sikit dari tak terkawal langsung kannnn..

Caranya tersangatlah mudah.. Kasih pon boleh buat kot ;) dah lah dia suka.. aku makan suku je kot semalam.. anak mintak ok lah aku suap.. bapak dia mintak sorry nak bagi.. bagi 1 suap je.. dia aku dah masakkan ayam masak lomak cili api.. hahahahaha.. tapi Wan suruh Pak Radie pon amik healthy food.. baik mak.. lepas ni nak beli chicken breast banyak-banyak.. masak ni je.. aku lagi suka.. senang gila hehehe..

bersihkan dada ayam / chicken breast.. buang kulit dan lemak.. toskan.. dan tekap guna tisu masak.. kemudian lumurkan dengan sos barbeku tradisional knorr.

macam ni rupa dia.. paling favourite sebab rasa sedap dan bau semerbak.. tapi kalau ada menu lain tak guna ni, nanti aku share yang lain ye.. 

chilli flakes ialah kewajipan ada di rumah ye.. aku beli yang packet dan masukkan dalam botol ni.. tabur ikut tahap kepedasan yang korang suka.. 

table salt ni aku beli kat Gold Coast haritu.. halus sangat garam dia.. sesuai untuk tabur kat egg sandwich ke, omelette ke.. tapi carefull sebab takut tercurah.. aku tabur kat tapak tangan then boleh agak-agak nak masin mana.. 

nak perap lama pun boleh.. aku perap 10 minit je haha.. nak cepat ;)

panaskan non stick pan.. guna sedikit olive oil..

tak yah banyak.. sikit je.. sebab non stick pan kan.. bukan melekat pon.. 

kecilkan api.. biar je atas pan.. terbalik-terbalikkan sampai masak. kalau ayam korang tebal dan besar.. selar-selar sikit bagi cepat masak dalam dia.. jangan lama sangat takut isi dia keras dan dry.. tapi jangan tak masak pulak.. agak2 lah ye.. cucuk ngan garfu or pisau.. if isi dah putih tu maksudnya dah masak.. 

Ok itu je cara dia hahahah.. aku takde nak gravy-gravy.. celur broccoli dan carrot letak garam sikit kat air rebusan tu.. 

Selamat mencuba dan selamat berdiet :)

Eh tapi semalam kite masak asam pedas.. Kawan-kawan office nak.. diorang selalu tengok kat ig/fb hahaha.. so teringin.. semalam gigih kak pilla masak demi kawan-kawan terchenta.. 

Ni caner nie? Mesti Kak Pilla join sekali ni breakfast nasi hahahah.. tapi kita makan beras takde kanji.. so kira ok lah kan kan kan? ke tak? ehhhh lantak lahhh.. dah seminggu tak makan nasi ni hahahah




Love, 
Filla.

9 comments:

cikpuanfairul said...

salam kak filla.saya xpernah lagi guna sos barbeku knorr tu..boleh try ni..salu kalo malas sgt,taruk black pepper,garam and sos tiram je..brokoli wajib ada...tapiii tetap xkurus2 gak..hahahahahahha

Chekgu Azrine said...

Nti nk try..
Nak diet jgk!!!
Nk raya nk pkai bju lawa

Namee Roslan said...

Kak filla. Terima kasih kongsi. Sy pun target nak berat 50. Skang punggung punya la lebar X sukaaa. Haha. Nk cuba resepi niii

My Aisy said...

aah kan senang dan cam sedap jek...mula rileks jek tengok ayam tu...bila part asam pedas tu...hamboi terliur terus...ok mlm ni cari asam pedas lah...masak malas..hahaha

Anonymous said...

Alaa saute je brocoli n carrot tu dgn garlic. Pastu seasoning. Biar ade rase sket sayur. Mmm dap

http://bahteracintaa.blogspot.com said...

ha ha kita pun nk diet dah..sejak berhenti mnyusu kan anak bkan berat je mncanak naik..bdan dh kmbang lbih2 lg tang perut..aduhai..can ner la ni..

Nida Husnan said...

Tgk asam pedas tu lg terliur.. hikhik cane nak diet ni..

muhammad sidik said...

Ade x yg nak order asam pedas diet.??
Area sungai besi dan p.j free delivery..
0102770661

Aisyah Ghazi said...

Sis thanks for the sharing. i ikut recepi u mmg sedap. i like. Anyway, free2 jemput dtg ke blog i utk info2 kekal fit dan slim.

>>>Info Fit & Slim Semula Jadi! <<<