Thursday, May 15, 2014

LAMAN COMEL.

Kengkadang kita tak perasan usia mengubah kita.. kalau muda dulu kita lah paling degil.. now bila usia meningkat mungkin kitalah paling penyabar.. (mcm nak refer kat diri sendiri je) hahah.. bak kata mak aku dulu.. tahap kedegilan aku mungkin keras sikit dari batu... hahahah.. tapi sejak dah beranak-pinak ni, aku masih degil, tapi degil yang terkawal.. mungkin sebab dah biasa mengadap kerenah anak yang boleh buat kau urut dada.. so latih diri menjadi lebih sabar.. 

Dulu aku jenis tak peduli orang.. aku peduli hal aku je.. hal orang lantak korang janji jangan kacau hidup aku sudah.. sebab? sebab aku tak kacau hidup orang.. wah bila muda kemain lagi statement macam bagus.. kemain confident lagi bongkak.. hahahah.. konon ganas sangat.. Aku dari dulu bukan jenis pompuan-pompuan sangat.. mungkin sebab adik beradik aku lelaki? aku sorang je perempuan? aku rimas dengan benda pompuan-pompuan nie.. aku rasa macam gedik sangat dan agak mengada-ngada.. hahahahah.. tapi aku bukanlah tomboy ke apa.. mungkin ada tak biasa nak lembut-lembut sangat macam pompuan lain..

Tapi aku suka masak.. takde lah suka sangat.. tapi sebab hari-hari aku mengadap mak aku masak.. kalau tak tolong nanti wan naik hangin.. ko tolong tengok pon jadiklah.. basuh-basuh pinggan time dia masak.. so nak tak nak aku tau basic-basic memasak.. pandai sangat tak la.. tapi boleh lah nak idup.. lagi satu yang telinga aku dah terbiasa dari kecik sampai aku remaja dulu lah.. Wan suka ulang-ulang cakap.. jadi perempuan ni.. yang pertama sekali bangun tido.. kemas cadar.. yang kedua masuk je dapur, jerang air.. (zaman dulu takde segala coway ye) heheh.. dulu ada cerek yang bila air menggelegak je dia menjerit sampai umah ujung sana boleh dengar hahah.. yang ketiga, capai penyapu, sapu dapur.. lantai bersih pon tak kira.. tu memang wajib.. bangun pagi, masuk dapur, masak air, sapu dapur!!!! 

So itu rules.  so aku dah biasa tak suka lantai dapur berpasir, ada rambut selai dua, kaki melekit-lekit.. memang kepantangan.. sebelum ada bibik aku yang buat semua tu.. bila aku penat sangat aku nangis sambil mengemas.. hahahah.. 

Now kegemaran baru yang langsung tak masuk akal ialah pokok bunga.. hahahahaaa.. Aku??? memang kelaka jugaklah. apa sudah jadi ni.. tu aku cakap, usia boleh mengubah seseorang.. hahaha.. macam sejuk je mata memandang pokok-pokok nie.. tapi nak buat cemana.. laman aku seciput je.. share pulak ngan orang sebelah kannnn..

dua pokok ni Pak Radie beli dulu kat Ikea.. dulu kecik gila.. sekarang gemok dah dia..

Ni aku tak ingat.. mak mentua kot bagi.

Pokok yang pasu oren tu kat office nak buang.. so aku amik.. dah trim bagi lawa sikit.. ni sebelum ;)

Dah janji ngan budak-budak ni nak tanam pokok baru.. excited semua.. aku tengok tepi je.. 


Pak Radie bagi diorang kerja bersihkan pasu kecik plastik nie.. ni pun curik umah mak mentua.. kahkahkahhhh.. 

Tadaaaaaaa!!!! hahahah tak sabar nak tengok jadi ke tak nanti.. poyo boleh tahan.. tapi Pak Radie lagi poyo.. siap nak amik benih tembikai.. gila ke apa.. 

dan tanah ni pon amik umah MIL.. amik 2 pack.. memang teruk betul tau hahah.. semua main amik je.. 

Amaani and Kasih

Aleesya kene perintah berkurung.. bengang je dia tak dapat join.. hahaha

tadaaaa.. ni pokok bonsai baru.. beli kat Ikea.. baru RM8 eh ye ke? lupa hahah

weekend haritu memang niat nak tengok anak Wak dan Lina.. ingat tak yang aku cerita dulu tu.. accident tu.. so baby dah 2 bulan dan dah melalui 5 kali operations.. harap baby Amanda cepat sihat, sebab baby Amanda sangat kuat.. Doktor pon kata miracle.. kuasa Allah semoga keluarga ini terus tabah dan kuat ;)

balik tu aku ngan Pak Radie singgah nak beli pokok.. Ahhhh nyaman nya masuk sini... sejuk mata tengok pokok warna warni.. terus "Pa nak ni, Pa nak tu" eh eh over Kak Pilla nie.. 

Oh pokok cili dah beso ni baru RM8.. yang tanam tu ntah bila nak tunggu berbuah.. haha.. tapi takpe.. lagi best feeling yang tanah dari benih :)

cantikkkkkk... 

so aku pilih ni 3 pasu.. dapat lah satu pasu RM7

dan ini.. nama aku tak tau.. aku tau dia cantik je hahahahahha.. 

Abaikan pelita hari raya.. ahkak memang semangat lebih hahahah... nanti dah ok baru kita alih kat pasu lawa sikit.. yang hijau belah sana tu neighbour punya.. setakat ni yang hidup ialah pokok kari, pandan, kunyit.. tak sabar nak petik tomato, petik cili.. 

Now balik je dari office.. sampai depan rumah terus berbunga-bunga hati Kak Pilla.. best jugak ada hobi mak-mak orang nie kan?



Love, 
Filla.

11 comments:

Ayu azmir said...

Comel tamannya...

Anonymous said...

Filla, laman akak pun comel jugak...maklum terrece house. Tp dsebabkan suka gardening, akak buat jugak.

Kalau boleh attach, akak boleh share dgn filla.


Kak zu

Anonymous said...

filla comel je taman kecik u, walaupun kecik macam2 ada, u punya bongsai sama macam kite punye, sekarang dah tanam kat Tanah, bertambah2 gemuk die

ederq said...

eh samalah. baru ni nak start cucuk tanam. tapi semalam ada monyet amik terung 3 bijik! huwaaa rezki monyet. cili api tu tanak pulak dia amik. :(

Soliha said...

kak pilla, yg purple tu pokok misai kucing xsilap..bagus tu utk kencing manis and darah tinggi..

Anonymous said...

saje nak bg info, bunga yg daun merah tu susah nak jaga. klu direct sunlight boleh mati, klu baja kimia pun boleh layu terus mati. so kena manja2

JMR said...

rajin kasih & amaani nolong tu..leecha jadi supervisor dr dlm umah..

nia said...

kak pilla nak tanya nursery bunga ni kat ne?

nia said...

kak pilla nak tanya nursery bunga ni kat ne ?

Anonymous said...

kak pilla nursery bunga yang akak pergi tu kat ne ?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

filla..tahniah..kita dah melalui fasa2 kedewasaan..kalau nak beli benih beli kat sini tanamsendiri.com ..ila dah beli.. sekarang tengah menunggu dgn sabar sayur berbuah..

yg sendiri campak2 benih mmg dah hidup subur..bayam.. cili etc etc