Friday, May 09, 2014

SEHARIAN KU.

Weekend biasanya akan bangun lewat sikit.. Sabtu biasanya aku suka makan kat Ad-Dhuha belakang giant.. capati dia sedap ;) bila aku cakap sedap nanti Pak Radie mesti nak menangkan Bestari kat office dia Hartamas tu.. dia cakap lagi sedappp sebab siap ada kuah yang kentang potong kecik-kecik tu.. Eleh bangga sangat ngan Bestari tu.. dah kene mandrem lah tu hahah..

Tapi sabtu baru ni aku tak keluar.. aku masak mee goreng je..

Ada yang nak resepi.. Tak sampai hati nak share resepi mee goreng je pun.. tapi secara ringkasnya.. aku tumbuk je bawang besar merah tu 1/2 biji, bawang putih 3 biji.. tumiskan.. then masukkan cili kering blend 1 sudu (tak pedas supaya budak boleh makan) masuk kicap manis, oyster, cili sos, tomato sos.. masuk fish cake, fish ball dan udang.. sayur pun boleh masuk sekali.. masukkan air panas sikit.. boleh letak garam sikit je sebab mee dah masin..bagi mendidih, pastu masuk mee.. kacaukan rata.. pastu tutup api.. 

Senang sangat. orang sabah kata Sanang bah tuuuu... hehehe.. Aleesya makan kemain banyak.. pastu yak-yak dua kali hahah.. pedas ke dik?

Aku masak diorang mengadap Frozen.. dengan mak dia sekali terjebak.. huwaaa best nyaaaa.. nak jadi Elsa jugak!!! Let it gooooooooooooooooo Let it goooooooooooooooooo *libasshawl*

dah siap terus gi rumah Pak Long.. Aleesya manja ngan Pak Long dia.. senyap je pak long dukung ;)

Wan dah siap masak sebab tau aku nak datang.. amboi suka perasan ko nak datang sebab tu mak ko masak.. hahaha.. biarlah.. dah lama tak perasan ;) tapi aku tak makan lah lauk ni semua untuk orang lain.. aku nak Wan buatkan aku ayam orang diet..

Asam Pedas Wan

Sambal Kering Tempe dan Bilis.. memang terbaik.. aku kejap-kejap gatal tangan ratah ni.. rangup!

dan ini.. 

Oh ada benda paling kelakar.. Masa aku makan.. tetiba Atok datang dengan nasi dia terus duduk sebelah aku.. tengah makan tetiba dengar Wan jerit.. "Siapa punya kerja masukkan mangkuk isi air dalam rice cooker ni??"

Rupanya mangkuk kaca yang Wan letak air kat sebelah periuk nasi tu ada dalam rice cooker.. dah tertumpah pon air tu dalam nasi.. sabar je lah.. Wan letak mangkuk tu untuk letak senduk nasi.. senduk ngan mangkuk semua dalam rice cooker.. terus pandang Atok.. 

Wan: Ayah kan letak dalam tu???
Atok: Takkan lah aku ni gila nak letak mangkuk dalam periuk nasi pulak?
Wan: Ayah yang last amik nasi kan???? takkan orang lain tetiba letak? Atok amik nasi tadi cemana?????
Atok: Jap pikir jap.. Eh mana logik.. takkan lah aku gila nak letak mangkuk ada air tu dalam tu??? *garukepala*
Wan: Tengok ayah kau.. selalu tak nak mengaku.. takkan hantu pulak letak?

Filla: Ni mesti masa ayah bukak tutup periuk tu panas.. letak atas mangkuk tu.. wap dia naik, pastu mangkuk ngan penutup periuk tu melekat.. pastu ayah angkat tutup periuk tu tutup balik periuk nasi tu kan kan kan??
Atok: Ntah? tapi memang berat sikit lah tutup periuk tu.

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... Atok sapa niiiii????

Kesian Wan makan nasi berair kahkahkahhh.. 

Atok plak berjam-jam dok fikir cemana mangkuk tu ada dalam periuk nasi.. heheheh.. 

Tadaaaaa.. ni untuk ai.. jangan usik!!! ada yang tanya resepi.. senang sangat..

tumbuk/hiris bawang merah dan bawang putih.. racik-racik halia.. lumur je kat ayam tu.. masuk dada ayam dalam magic pan.. letak air sikit.. letak garam sikti.. tabur black pepper dan chilli flakes.. masak! biar dia berair sikit.. masukkan jugak ubi manis yang warna kuning tu.. warna purple tak sedap.. last masukkan sayuran yang korang suka.. gaul-gaul semua biar meresap dengan rencah tu.. masak macam ni hentam je.. ada serbuk kari boleh kot tabur-tabur sikit.. serbuk kunyit ke sikit.. 

Aku keluar jap gi antar Kasih gi tuition.. Bibik tolong ikatkan rambut ala Elsa frozen nie.. 

Anak pompuan ramai.. berebut-rebut nak jadi Elsa.

Balik dari tuition gi makan kat GE Mall Cozy House... Kasih memang manja.. anjer ucuk Atok.. tapi selalu kene bebel gak ngan Atok.. Amaani je Atok tak bebel hahaha.. sebab Amaani suka tolong Atok.. 

Orang baru baik demam.. siannnnn... 

Aku order nie.. pastu Pak Radie cebik.. balik2 order nie.. eh sukatilah.. aku memang sukaaaa! hahaha

Pak Radie's tapi aku tau dia kurenggg kalau chicken chop nak buat ala-ala melayu siap mix vege ngan bawang-bawang camni.. 

Wan punya terbaekkkk.. memang win lah.. penang char kuey teow.

Atok, Kasih ngan Amaani makan kungfu yee mee.

Begitulah hari kami yang sibuk dan happy..

Tengah malam tu aku, Pak Radie, Atok ngan Wan buat gila pegi Sepang tengok Drag Battle 2014.. Nak tengok Pak Long.. tu nanti entry lain aku buat.. meremang bulu tengkuk tengok tahap kelajuan diorang ni bawak kereta.. tak tidur malam Wan kalau Pak Long gi lawan.. 

Alhamdulilah, i'm blessed to have such a lovely family and friends around me.




Love, 
Filla.

10 comments:

Emmy said...

Rasa la rasa la nan cheese ad-dhuha... hahaha... unsur2 paksaan sgt ni.... gambo leecha dgn paklong tu recycle sgt tu... ahaha....

JMR said...

atok&wan pon gi tgk drag battle..tgk anak sndr lak tu..mst bdebar2..

Aida78 said...

salam fila wahhh mcm2 menu makan ada ni terliuh air liuh huhuhuhuhu....

Aida78 said...

salam fila wahhh mcm2 menu makan ada ni terliuh air liuh huhuhuhuhu....

Anonymous said...

haha atok sebijik ayh sy gak filla...slalu gaduh ngn mak sya sbb slalu ayh tak ngaku klu wat salah hahaha...pstu gaduh laki bini..

A.I said...

woi!!! lawak giler citer pasal atok tu. terbahak2 aku gelak sengsorang kt opis ni. kahhhhh

Anonymous said...

alolo omeynye leecha nengok tv tu. besor sgt dah rupe. rs mcm baru je filla branak.

kUyacUmi said...

haaa......kan btol....baju ni la kak pilla pakai masa jmpa dalam Cozy Corner aritu...

Azura Aziz said...

oh lapar2 bila masuk blog kak fila.. kak fila, yg resepi Ayam sihat tu kita dah copy yer, tinggal nk buat ejr ni hehe..

farwizah said...

Mesti pandai masak filla ni..lain kali boleh datang lagi cni..
Happy ziarah