Friday, May 16, 2014

Chocolate Moist Cake

Tajuk mesti gempak.. Pasni orang google termasuk blog ni.. padan muka korang hahahah.. Seriously Kak Pilla dah masuk ke stage mak-mak orang.. dulu walaupon dah berumur tapi tetap nak mengaku muda.. sekarang apa pon tak bleh.

Kalau semalam entry berkebun bunga.. hari ni nak share pasal aktiviti buat cake bersama The Kasihs.. Omg.. dah berubah banyak Kak Pilla sekarang *clap clap clap* untuk diri sendiri.. Yang terror buat cake tolong jangan gelakkan ai.. ai budak baru belajar.. dah tau baru belajar, takde nak refer internet ke.. refer orang terror ke.. always belagak terror dan confident.. hahah.. 

Dah lama Kasih ajak buat cake.. Aku je malas nak layan.. "Mama, jom buat cake, cupcake ke".. "Ha? mama tak pandai buat cake".. tu je jawapan aku.. amboi selfish sangat nie.. sian anak aku.. huhuhuuuu.. "Kasih nak pukul telur, nak kacau-kacau tu".. "Oh gi tengok kat ipad ada game buat cake, kacau kat situ".. eh mak dia ni.. tumbuk kang.. kerek tul ngan anak sendiri.. 

Ok lah.. akhirnya aku mengalah.. tanya Pak Radie "Pa, nak nak buat cake ngan budak-budak ni".."Awak nak buat cake?".. Eh bapak dia nie.. soalan tu tak membina langsung.. Yelaaaahhhhh.. kenapa tak percaya? sekarang cepat tunjuk jalan nak ke kedai kelengkapan buat cake.  Aku apa pun tak tau... Pak Radie pulak yang tau kat mana kedai tu.. siapa biasa area Bintang Bistro Sri Kembangan, boleh pegi kat shoplot belakang tu.. nama dia lupa.. tapi pepandai lah carik kedai jual barang buat kek.

So adik-adik, hari ni Kak Pilla nak ajar u olls buat Chocolate Moist Cake.. amboih, ada hati nak ajar.. padahal panik kek bantat mengadu kat FB hahahah.. Actually entry ni bukan resepi.. sebab aku pon beli tepung yang dah siap bancuh ;) 

Satu pack tepung dah siap campur tu rm8 kot kalau tak salah.. ini je ramuan yang perlu kita guna.. hahahha.. tu pun panik gila ok.. berdebar-debar nak buat.. omg Kak Pilla ohh Kak Pilla.. suka over.

butter tu guna seketul ni.. tapi bahagian yang kecik tu tak guna.. dah puluh tahun hidup baru aku tau.. kat butter tu ada line untuk tau berapa gram.. korang bayangkan betapa berkrim berlemaknya makan kek nie.. oh no.. 

untuk sebiji choc moist cake ni kita perlu kan 4 biji telur.. aku tak pasti kene pecahkan telur kat tepung terus, atau kene pukul dulu telur ni dah pukul kembang baru masuk dalam tepung coklat tu? tapi macam biasa.. Kak Pilla tak kuasa nak google.. penat je aku beli pemukul telur tu kat Ikea.. so kene guna.. Kasih are u ready? ajar lah dia pecahkan telur dalam mangkuk.. ketuk bahagian tengah telur kat tepi mangkuk, pastu kopek (bahagi dua).. dia tekan ke ramas ke aku pun tak paham.. tepenyek ngan kulit-kulit masuk mangkuk tu T_________T.. it's ok, cuba lagi hingga berjaya ;)

Ok syabas.. terror dah ;)

pukul telur tu.. 

sementara tu mari cairkan butter.. ko ingat aku reti? memang tak lah.. ni pun budak kedai kek tu ajar aku.. "Akak cairkan butter tu.. letak butter dalam mangkuk pastu akak panaskan kuali letak air.. baru letak mangkuk butter tu.. biar dia cair".. aku macam pelik gak "Eh masak je butter tu kan senang? terus cair".. "Tak boleh kak, nanti pecah minyak tu".. Ooohhhhhhhhhhhhhhhhh kenapa lah vangang sangat ni pilla. 

Suka yeh? then campurkan telur, butter dan chocolate powder tu.. 

kukus.

Sementara tu kita cairkan coklat masakan ni.. 

Auww geram kan?

Bijak Kak Pilla cairkan coklat direct atas api.. kacau-kacau pastu makin likat pulak dia.. huwaaaaa...apa yang dah terjadi ni?.. tutup api terus google.

Cara cairkan coklat masakan.

Oh baru aku tau apa tu double boiler.. muahahahha... banyak yang kita kena belajar rupanya ;)

Aku kejap-kejap bukak cucuk ngan pisau.. bahagian tengah tak masak.. aku siap keluarkan masuk microwave.. click panggang.. baru 30saat aku tengok eh mcm makin hitam kang hangus kang.. off kan bawak keluar balik.. kesian kek aku.. dapat tuan macam ni.. kesana kesini dia pegi.. aku dah hampa ingatkan tak jadik.. aku suruh je bibik kukus balik.. kali ni lama lagi.. 

dan akhirnya masak jugak dia.. wow teruja ai..

Ni projek The Kasihs.

gituuuuuuuuu... baru lah dia berkrim.. 

now sukati korang lah nak tabur cemana pun.. 

tadaaaaa.. cantik tak kek kitorang? tapi takyahlah korang tabur ngan benda love2 tu.. keras, nasib tak patah gigi hahaha

kelas kau jah... lembut and very moist ok.. 

nak lagi sedap, scoop je ice cream letak on top. mahvelessssss yummm.. 

Oh bahagia nya tengok wajah kesayangan nie ;)

Lebih bahagia tengok wajah mamat ni.

Nyampah Ai *tepukbahumatakeatas*



Love, 
Filla.

16 comments:

Azziah Nawawi said...

lawok la kak pilla... bule imagine cemana panik and gelabah kak pilla masa tgk kek mcm tak masak tu. kehkehkeh.. takpa2, practise make perfect. saya dlu pun tak pandai, cuba and cuba ntah brapa kali, baru jadi kek tu.. kita bukan professional chef, skali buat dah jadi. no worries kak..

Zareene Saifuddin said...

Filla, kat belakang kedai Mr. Steakhouse tu ada kedai jual bahan2 buat kek... besar kedai tu... nama dia Bagus

edrina said...

Hi Filla! Hehe akak la yg jumpa filla kat streetmall tadi. Filla ni sama jer tgk kat blog & kat luar. Yg penting kurus & cantik! I loike :)
Tak sombong pulak tu.

fayreen mizan said...

Waah... well done, Filla! Good start tu! mana tau lepas 3, 4 attempt maka terciptalah kek yg lebih super duper hasilnya nanti. Mau gulung tukar SR tu :)

GREENJADE said...

selonoknye ade assistant yg kiut miuts tuu...

best jugak kan sesekali memeriahkan dapo sefamili ni...so happening family le u all..*like like* :)

salwana nordin @ che'wa said...

syabas..syabas..pilla..

ok la tu..colourful janji anak3 suka kan :)

Moms Avenue said...

Sukanya makan kek choc moist ni.. Saya follow dulu.. nanti nak salin resipi.. Hihi

Anonymous said...

heheh ..aksi pak radie xleh blah ..

Felis Domestica said...

part masak kek tu best... mmg kesian kek tu .... kluar masuk...
last last bagi bibik kukus...

tp The kasih is the best lah...

Anonymous said...

yang gmbr last sekali tu. comel jeee leecha nak jugak kek tu. haha ;p

Anonymous said...

nama kedai tu Bagus. ada byk cwgn, hq kt shah alam. yg kt equine tu besar n bleh kata complete brg2 yg die supply.

org equine juge

themialisya said...

adoii..terusla teringin nak makan kek moist ni,tapi nak buat malas...acane?

Murni said...

Comelnya anak akak yang mintak buat kek. Kalau saya dulu, mak yang paksa tolong. Haha

Anonymous said...

the kasihs mcm i kecik2 dlu..i single daughter so takde geng nk ajak men msk2...slalu ajak mama wat kek tp mama i tak minat..serius mcm kak pilla...pnah dia beli tepung instant tue n msokkan dlm mixer..skali patah pemutar kek tue...giler lawak time tue..hahahaha...n last2 biler dh siap bakar...sedap jer...hahaha...}} pak radie dlm umah pun pkai jam eh??...hehehhe

Anonymous said...

Kuali tu berkerak kak oiii...sental gune vanish boley ke idak ekk...?? Hehee

lovely said...

cayalah...
Taniah.. akhirnya berjaya juga. buat kek..
tepuk tangan yee..