Wednesday, August 01, 2012

Rumah Baru..

Pantas masa berlalu.. tetiba dah masuk bulan 8 dah.... Ada banyak benda yang nak difikirkan.. InsyaAllah kalau jadi.. after Raya kitorang akan pindah masuk rumah baru.. Eiii ngeri nak pikir.. Alhamdulilah ada lah rezeki sikit-sikit... nak pindah rumah baru nak kena beli TV baru.. orang lain dah berzaman pakai flat screen ni... even umah kat kampung-kampung pon guna flat screen.. TV umah kitorang je style kotak.. ko mampu? hahaha.. eh bersyukur tau.. elok je gambar dia.. aku sayang tv tu ok.. so maybe akan beli TV baru untuk letak kat hall.. tapi aku tak nak bagi orang tengok tv kat hall.. semua kena tgk TV kat tingkat atas nanti.. kita kene tengok TV kotak kita tu jugak.. TV baru nanti untuk perhiasan je... kang semua bersidai tengok tv kat hall, si kenit tukang buat sepah tu suka lah.. ohh noooo.. tak boleh.. dah lah naughty leh tahan.. semalam aku tengah tido mengereng.. boleh dia tikam vontot ai ngan pen.. gila kejam okeh.. tanjat anjer tau.. ingatkan dia cucuk ngan apa.. perghh terus haku jerit.. "Adoiiiiiiiiiiiiii sakitlah!!!".. pastu dia sengih-sengih.. bukan reti takut.. amik pen tu sambung conteng dinding.. depan aku ok.. berani kau kenit? bila aku beliak biji mata baru dia blah gi depan.. masa tu kul 12 malam.. 

Pastu nak beli water heater lah.. yang kat umah lama ni nanti letak kat toilet tengah untuk Acih and Ani.. eh Ani bukan reti mandi warm water pon.. kang dia jerit "Hotttt Hotttt".. dia nak air sejuk.. dia kan budak kampung stok mandi perigi punya.. hahahaha... Acih tak leh.. dari kecik tak leh air sejuk.. mandi air panas pon malas.. ko nak suruh dia mandi air sejuk? memang confirm tak mandi lah.. hahaha.. pastu nak beli water heater baru untuk toilet mama ngan papa ;) pasni korang jangan nak menyemak keluar masuk bilik mak apak ye.. 

Frame-frame yang beli kat Bali haritu lom buat lagi.. Pak Radie cakap dia nak buat sendiri bingkai tu.. baiklah.. penat dah aku dengar.. tak siap-siap jugak.. malam tadi dah sound dah.. hahah.. aku tau.. masuk umah baru nanti dah siap.. pastu nak cari Board untuk belakang TV flat screen tu.. apa tah panggil? board ke apa tah.. kitorang target yang penting-penting dulu lah.. Pak Radie dah list kan semalam.. aku tengok jeling-jeling je sebab ngantuk..hahaha... 

Pastu ingat nak amik Unifi.. now guna Streamyx.. dah habis pon kontrak 2 tahun tu.. ada orang keje Telekom ke apa ke yek? or yang ada experience pindah rumah? kalau rumah sekarang ni Telekom Bil tu guna nama Pak Radie.. nanti nak pindah rumah baru.. kene terminate dulu ke kat umah lama nie? pastu register baru kat rumah baru? cenggitu? Aku kena masuk telefon cepat kat rumah baru tu nanti sebab nak sekali pasang ADT... Folding Door dah siap dan kitorang decide tak nak pakai grille.. so untuk safety kena lah pasang ADT baru aku confident sikit nak duduk dalam umah.. 

Pastu plan nak guna Blind je kat Folding door tu.. tak nak guna kain langsir.. Blind tu ada 4 panel.. so kena tengok dulu cemana.. kot ada jual yang 4 panel blind ke.. or nak guna 2 panel blind.. sebab tak nak tali yang roll blind tu beselirat sangat.. kalau boleh nak ada kat one side je.. kalau tak boleh pon ada kat kiri kanan.. takkan nak bertali-tali kat tengah-tengah pulak.. kan ke buruk ghopernya kalau bukak folding door tertiba tali je begantungan.. 

Kitorang banyak guna barang-barang rumah lama je nanti.. meja makan guna yang skarang, kerusi-kerusi, sofa, bla bla blaaa.. guna jelah apa yang ada.. ko ingat cap duit semua nak baru T_____________T  janji yang basic dah ada kat rumah baru.. grille dah siap pasang.. kitchen cabinet dah siap... wardrobe utk master bedroom dah ada.. budak-budak guna je yang lama.. katil dah ada.. curtain utk bilik-bilik tido dah ada abang aku bagi sebab dia tak pakai.. wahhh bagus gila.. dah dia tak nak, bak sini aku nak..hahah.. dah lah dia nye curtain tempah kat Rama-Rama macam umah Wan kat Enstek tu.. terus bersyukur ;) 

Aku pulak yang berdebar nak pindah nie.. tapi bersyukur jugak sebab aku pregnant.. hahaha.. jadi aku tak leh buat kerja.. aku leh jadi mandor je.. bagi arahan.. kahkahkahhhhh.. nanti nak panggil orang basuh umah.. gila tak larat kau nak menyapu mop bagai utk first time tu.. pasir segala.. euwwww... rumah baru ni ko kena sental 4-5 kali pon pasir tu tak hilang kot.. so utk first time tu panggil je cleaner tuk bersihkan sampai atas-atas tingkap cermin tu suh dia basuh mop semua.. 

Bab mana nak letak Amaani aku lom fikir lagi.. takut nak fikir.. Alahai.. dah lah aku suka je hantar kat babysitter sekarang nie.. semua sayang Ani kat umah tu.. dah lah Ani tu tahap keaktifan dia tu melampau sikit.. tapi akak tu tak penah complain.. suka je melayan Ani.. tapi terpaksa lah aku cari juga tempat lain.. antara aku hantar kat nursery depan transit Acih tu (same company) atau aku hantar kat belakang rumah baru tu ada nursery jugak.. last boleh amik kul 6.00 petang.. eii semua nak kena pikir.. kalau kat nursery tempat Acih ni.. alahai.. subuh gelap aku kena angkut Ani sekali then hantar dua beradik tu.. eh? omg.. kang ada lagi satu lah baby.. hahahah.. serious aku lupa lah pulak.. mana aku nak letak nie???? hahahaha.. ok yang baby nanti pikir.. otak tak leh nak pikir.. eish kelaka lah terlupa..hahaha.. 

Harap-harap semua berjalan lancar dan dipermudahkan.. Alhamdulilah rezeki pon ada sikit-sikit kalau tak banyak mana pon.. tapi legalah sikit.. lepas ni mungkin rasa seronok sikit sebab akhirnya merasa duduk rumah sendiri ;) uiiii gila panjang aku membebel.. lama dah tak bebel kan? ok lah sampai ketemuk lagi.. 
*babai*






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

35 comments:

MRS. K said...

ala.. ingat ade gambo.........

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

gambar sekeping pun tak de .. tak aci betul. at least letakle gbr folding door tue. barulah nyaman mata nie nak tengok. baru nak lawan dgn fila sapa masuk umh dulu.. kiki.. so filalah masuk dulu.ila masuk bulan 12.. banyak duit nak pakai tueeee.. takpe bukan fila je tv kotak i ponnnnnnnn... oh smlm hari terakhir vote utk fila & fila paling tinggi % .nanti masuk magzine eh pakai baju ngandung dgn jeans ker? :)

Cik Cyida said...

Kak Filla. Apply terus je unifi, streamyx tu boleh terus terminated. bg alasan pindah rumah baru. selalunya kalau nak masuk unifi mmg TM suruh terminated Streamyx.

✿dazZdaEng✿ said...

teruja nk jejak umah baru :)
Insyaallah sume berjalan lancar

NeenaAnuar said...

Hope tak terlambat utk adik gorjes gonjeng wish you... A Big Congrats akak ku sayang on your pregnancy! take a good care of yourself ya kak! ;)

btw, best jugak dengar akak dah nak pindah ke rumah baru tak lama lagi.. mesti gorjes rumah akak! jgn lupa share tau nanti! :)

Anonymous said...

Waaahhh.. Ibuk pregnant ya buk? Baru ketahuinnn.. Heheh.. Congratss darl!!

Filla filla filla, boleh tak klau nak tgk gambar2 umah filla? Kitaorg pun tak lama lg nak dpt kunci dah. Makanya kena la jgk isi2 kan. Tapi takde idea la. Stakat ni idea smua caca merba je.. Huhuhu..

Nnt share gambar2 dlm umah k? Pak radie kan hebat. Teringin nk tgk design dia camna.. Hehe

-oja-

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Laki I keje telekom, jap g I suoh dia tolong eh! Hehe

elna said...

As'salam filla...tak perlu terminate telefon tue...pegi tmpoint berhampiran isi borang transfer.....nanti kat sana dia check samaada ada pot kosong atau kene tunggu...kalau kena tunggu memakan masa yg agak lama..baru la terminate.....rasa yer tiada masalah kot kat tempat baru filla tue...just transfer jer....pasal bayaran dia plak saya tak pasti...dah lama tinggalkan kounter customer service......kat putraya...tmpoint yg berhampiran pi jer kat cyberjaya yer....selamat menduduki rumah baru yer....

irmafittaputri said...

wah tak sabar sesi deko2 pak radie nih... & xsabar nk tgk folding dooor akk...mesti cun nye...urban gtew

hOtMaMa said...

pregnant??? congrats!!!! aku klu dengar org pregnant nih aku plak yg teruja lebih..haha.. apa2 pun aku doakan korang murah rezeki!

Aya Ariel said...

rezeki Allah Taala..Alhamdulillah..

normah said...

Hai Buk Filla..salam perkenalan..
sy keje TM, hihihi..utk kemusykilan nak pasang UNIFI kat umah baru tu, senang ajer, pergi kat mana2 TMPoint, isi borang nak UNIFI, dan inform diorang nak terminate yg lama..nama maintain pon takpe..tadak masalah..unifi besss sangat, ada channel tv, dll..panjang lebar plk sy bercerita ek...
selamat berpindah ke rumah baru nanti : )

Anonymous said...

hye filla...

just being informed by wife (shinnaz), u would like to install Unifi in ur house right?

i may assist u on this...

could u email me detail in for me to assist u accordingly.

Name of Applicant:
Streamyx Tel No :
Streamyx Login ID:
Old Address:
New Address:
Unifi Package:
Ctc No:
Ctc Email:

You may email the details to haizi@tm.com.my for further assistance.

Tqvm.
MOHD HAIZI BIN MOHD KHAIR

NaniRostam said...

Salam darling...


Nanti buat housing warming jangan lupa jemput kak nani..

Wah raya tahun depan boleh buat open house giteww...


Syukur, tumpang gembira muda muda dah beli rumah cantik.

Selamat berpuasa dan berumah baru.

Ikhwan Suhaimi said...

Fuyyyoh sis, anak baru, rumah baru...So boleh di kenang la Bulan ramadan 2012 ni untuk 7 keturunan yang akan datang.. sebagai BUlan REzki. :)

* Ingat ke entry hari ni ada rentetan dari " hello Pak radi Tolong Masak " semalam. muehehehehe

kakchik@ella said...

All the best to you, Fiila. Nanti buat kenduri panggil KC tau. hehehe.

Iela Fazielah said...

selamat berpindah randah filla... selamat join komuniti... nnt jgn lupa bl pass masuk Rm15 sebiji dr tok ngulu ye.. kang pak gad bising sbb kita dah pakai palang auto..tp kalau xmau bl xpe.. leh msk ikut pintu blkg....hehe..kalau boleh join le persatuan ea... surau pun dah ada

1 lg... xsuggest antar ani kat taska blkg rmh sbb mahal giler.. ot sejam RM10... budak ramai... tp leh la ushar2 dulu... ramai komplen...tp tetap antar gak sbb xde choice...hehe...

Rawlins byRawlins said...

Bestnyer..
Nanti siap, share pix umah baru ye, luar dalam, sampai ke water heater sekali ye
Ahaks

Nur Raihana Abd Rahim said...

selaamt pindah ke rumah baru..bestnya..kak filla jgn lupa ye share gmbr rumah baru mesti cantik gile hasil deko pak radie :p

fadel said...

Filla, jangan lupa letak gambar deco rumah baru yer... tak sabar nak tengok idea pak radie.. pasal blind tu kat folding door tu aku punya 4 panel gak tp orang yg ukur blind tu advise guna 2 keping blind..sebab kalau berat sangat tak boleh gulung nanti... tapi kalau guna dua keping memang akan ada tali yg berjuntaian..okay..selamat pindah rumah baru...

Felis Domestica said...

Ganasnyer amani....amboi

Diana AR said...

terujanya baca psl umah baru filla..ibu mengandung jgn buat kerja berat2 nanti ms pindah k

NUNU EERA said...

alhamdulillah rzeki baby.. ;)
akk tb kitorg pn kotak. siap aerial gerak ckit trus ilang channel.. hehe.. nsib baik skrg da ade unifi bru ok.. nk tb bru jgk..

Riena Haiqal said...

wah tak sabar juga nak tengok rumah baru Filla... wah pregnant yer, sama la kita. saya baru jer 6 weeks.. (^_^)

Anonymous said...

ani oh ani, nape la hang ni nakai sangat vontot mak hang hang pi cucuq, nanti ade baby nanti ntah2 die gigit tinge sebab geram

JMR said...

jgn lupa invite kenduri naik baru..takpon skali ngn open house ke kak..kihkih

me suya said...

akak preggie lagi..alhamdulillah rezeki.. ani jadi kakak plak pasni

mannira said...

x sabar nak tgk umah baru..excited gila..mesti meletops...
fila..rumah saya pun pakai tv kotak jugak..nasibla..pakai tv tu..kalau pakai lcd tu..mmm..mmg kena kebasla..dgn org pecah rumah ritu..

Siti (Butik Fatma) said...

dapat rumah baru.dapat baby lg.
alhamdulillah kak..

manja209 said...

wah...kak filla peknen eh.tahniah :)
alhamdulillah..masuk uma baru?besnye..huhu

ieda asrieda is iA said...

wah..syok la akak..erm..sy pun same gak..xcited nak masuk umah baru..tp, next year la..kat kg plak tu...adoai..syg kot nk tggl kan putrajaya..hehe..

Anonymous said...

Kak filla, nk tnya umah akak tu br sqr feet?nampak cam besar jek tu?

Filla ~ Kasihs said...

kecik je, bukak 18

Tinted windows film said...

We offer the best price tinted film with highest quality. We Only use USA Tinted Film long lasting color and high rejection. Sun Ice Tinted Workshop located at No.25A, Jalan PP 2/5, Taman Putra Prima, 47100 Puchong, Selangor, MALAYSIA. Contact us for free Quotation thru Office 03- 8066 4432 Fax: 03- 8066 4432, Mobile Phone: 018-257 2826 .WebSite:www.sunicetint.com.my

topijerami said...

xpew lah...

at least boleh dah berpindah kepada unifi

klik nama saya yea