Friday, August 03, 2012

GIGI.

Assalamualaikum..

Pagi ni aku merana sebab sakit gigi geraham.. Tensi gila ok.. padahal aku tak de pon makan daging or benda-benda yang liat.. tapi dia nak sakit jugak.. aku kalau pregnant mcm nie la.. tensi gilak.. hari tu ada pegi klinik kerajaan sebab tak tahan sakit sangat. 


Doktor kata perempuan mengandung tak leh cabut gigi.. kalau kandungan kurang dari 3 bulan tak boleh.. sebab apa? sebab bius tu nanti boleh kecutkan darah so boleh jugak mengecutkan rahim.. dan boleh berlaku keguguran.. Bulan yang selamat kalau terpaksa cabut jugak ialah bulan ke4,5 dan 6.. kalau nak cabut sila pergi time tu ok.. dah masuk 7,8 dan 9 bulan pon Doktor tak bagi.. aku ni pengecut sikit.. lagi-lagi bab cabut gigi.. 

So aku masih berkira-kira akan pergi ke tidak.. pagi tadi sahur aku dah telan painkiller ngan antibiotik yang dulu doktor bagi masa sakit gigi.. mintak2 hari ni petang kang ke.. terus ok sampai bila-bila.. sakit ok.. nak makan pon tak de mood.. 

Ok nak type pon takde mood :(




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Gigi tue besar tak muat gusi atau gg blubang

Elly said...

Selalunya kalau sakit gigi tak cukup calsium. Tahan jer lah yer...hahaha. Sabar bebanyak ingatkan muka aku mesti kau tenang

Filla ~ Kasihs said...

mama amana: dua2 sekali lah tu kot..

elly: a'ah tengah ingat kat ko lah nie.. nak gi amik gamba passport jap gi.. borang pon tak isi lagi..haha

Byzura Mj (By) said...

musim sakit gigi kah? aku pun sakit... baru nak buat entry gak. hahaha

Mimy Hamid said...

filla experience aku dulu masa preggy sakit gigi kurang kalsium..so kena amik sumber kalsium lebih..like pil , susu, minum yogurt...baby nak membesar dia dah tarik kalsium ko sikit sikit tu pasal ko sakit gigi...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila: gg ila lagi besar dari gusi eh bukan gigi ila terbanyak dari gusi. doc cakap kalau dalam setahun ..lebih dr 2/3 kali sakit mmg kena cabut . tp dalam kes fila nie... bertabahla yeee.. lepas basalin cabut gg cepat2..jangan tunggu samapai anak ke empat..kiki

Anonymous said...

akak..hari tuh akak ade post sirap tembikai ..itu beli kat bazaar atau yg kordial?

FMT said...

Saya sedang mengalami masalah yang sama. Sebab nak tumbuh geraham bongsu. Selalu tak sakit sangat. Kali ni, 3 hari dah makan bubur nasi. Saya pergi pharmacy mintak ubat tahan bengkak gusi dan tahan sakit gigi. Berkesan, tapi mmg tak elok la amik uabt tahan sakit ni untuk kesihatan. Anyway, harap okay cepat. Mmg mood apa pun takde kalau sakit gigi.

mama chinta said...

sis filla, sy dulu masa preggy pun mengalami benda yang sama..jd leh tau camne sengsaranya akak skang! huhu.. last-last tak leh tahan cabut gak la masa preggy,tp masa tu dah 3rd trimester pun.consult ngn doc (yg check-up pregnancy) & dentist, dua-dua kata boleh.. so cabut..skang dah ilang satu gerahamku..tp dah tak sengsara lagi laaa... sy pun takut cabut gg,tp seyes tak sakit langsung!
tengok pada dentist la kak!

Anonymous said...

salam kak filla..sy pn sakit gigi geraham bongsu nk tumbuh.harini dah hari ke-4.dah tak tahan sgt bengkak smpai xleh makan,g check doktor.dptlah antibiotik.lepas raya nak kena cabut gigi tu.mmg musim org sakit gigi geraham ek skrg ni?

genny da bomb said...

errkkk???ketinggalan ke mak ni??filla peknen ke???huhuhu

Anonymous said...

Sorry to hear that Filla. You can try to gargle your mouth with salt water occasionally. It may help a little bit.

Sally