Thursday, August 02, 2012

TIPS LATIH ANAK BERPUASA..

Kelas kau kan.. nak bagi tips sangat la..heheh.. Ok kita lihat dari sudut positif je.. Saya tak cakap pasal orang lain.. saya refer anak saya sendiri ;)

Kalau tak silap Acih start puasa dari umur 5 tahun.. masa tu dia puasa setengah hari kot? sebab dia kuat menyusu botol time tu.. so tak perlu nak push-push pon.. budak lagi time tu.. tapi rasa nya masa dia 5 tahun ada few days dia dapat puasa penuh...

Pastu last year dia 6 tahun.. kalau tak silap last year puasa Acih penuh sebulan.. So bila last year puasa dia dah penuh sebulan.. apa ko expect utk this year? muahahha.. sian Acih dapat mak kejam.. hahahah.. dah 7 tahun ko kena lah puasa penuh.. tapi tengoklah.. takdelah sampai budak tu pengsan ke apa..melampau lah kan?

Ok tips yang korang boleh try apply kat anak-anak korang ye:

1. Pastikan anak bangun bersahur.. jadikan kebiasaan untuk bangun sahur.. paksa dia makan.. kalau dia taknak, ko sodok je nasi dalam mulut dia.. muahahahha... tak lah.. amik tahu lah anak ko suka makan apa? macam Acih.. dia suka koko crunch letak fresh milk.. memang aku selalu bagi tu je utk sahur.. aku letak semangkuk penuh tuang susu.. memang sambil tutup mata pon dia makan sampai licin ;) 

2. Reward... Aku selalu tanya Acih.. "Kasih nak hadiah apa kalau puasa penuh sebulan?".. berseri-seri muka dia... "Kasih nak jam yang macam Abang Azhar tu.. yang kalau kita ketuk kat tangan dia begulung sendiri tu".. "Ohhhh kat mana ada jual?".. "Kawan Kasih cakap dia beli kat TESCO".. "Ok mama janji mama belikan untuk Kasih, tapi kena puasa penuh sebulan ok?" "Ok".. hahahahah.. kat TESCO je u olls.. balik tu cerita kat Pak Radie.. terus apak dia cakap "Ok, papa belikan Kasih 10.. Kasih pilih je nak warna apa".. very the poyo apak kau nie..

3. Pujian... budak-budak selalu rasa terhibur bila dapat pujian.. Alahai tak salah pon puji anak sendiri.. tapi ko jangan lah mengada nak puji anak kau depan mak-mak orang lain.. mau kena lempang.. bila ko duduk berdua dengan dia.. ko cakap lah "Kasih ni kuat tau tak.. puasa penuh.. bangga mama.... ada orang lain tak puasa pon.. tapi Kasih puasa... macam tu lah anak mama.. nanti Amaani dah besar, kita paksa Amaani pulak puasa ok?".. hehehe.. kemain kembang bontot dia.. hahahahaaaa... 

4. Tanya anak nak makan apa untuk berbuka.. yang ni korang boleh apply.. hahah.. aku tak boleh.. ingatkan nak umpan dia lah.. sekali dia hangin pulak "Mama ni tiap-tiap hari nak tanya kasih nak makan apa kan? tak payah tanya boleh tak?".. hah sukati kau lah.. kang haku bagi nasi ngan kicap je baru tau.. 
oh ye.. kalau anak ko sebut apa dia nak.. usaha lah carikkan.. masakkan ke.. 

5.  Dulu aku taktau seawal umur berapa tahun nak train anak.. rupanya 5 tahun Acih dah aku train.. hahaha.. tapi masa 5 tahun dia nak buka aku tak marah sangat lah.. tapi still rasa frust!! sebab kadang tu kul 6.00 petang dia menangis nak buka.. rugi lah kan? tapi alah apa nak berkira.. tu pon dah cukup bagus.. 5 tahun tu anak dah cukup matang dah nak fikir.. apa tu puasa? kenapa kena puasa? so dah boleh didik dah.. cerita lah yang best2 tentang puasa.. tuhan sayang... semua orang islam kena puasa... nanti kita makan sama-sama... macam tu lah contohnya.

6.  Paling berkesan aku rasa ialah STRICT.. ye aku memang strict sikit.. orang cakap 'jenis sampai hati'.. hahahha... ada parents yang lembut sangat hati.. anak minta berbuka.. terus bagi.. tapi tak boleh jugak nak salahkan parents yang lembut hati ni.. kita tak tau.. kot anak dia meraung beguling atas lantai kan.. apa ko nak buat? bagi jelah makan minum.. hahaha.. Acih tak penah pulak beguling melalak.. kalau dia macam tu.. aku sumbat gak kot dia makan.. hahahaha... tapi aku jenis tak suka nak layan-layan bila dengar dia merengek-rengek.. haus lah, laparlah.. aku buat muka dekkkkkkk jer.. sampai umah aku cakap "bukak tv, kalau penat tido.. kang nak buka mama kejut".. sebab bagi aku budak ko tak leh nak bagi muka lebih-lebih.. ko bagi muka dia naik lemak.. bukan lah aku ni takde langsung rasa kesian.. teruk sangat lah pulak kan.. hahaha.. aku kesian.. tapi kalau aku ni lembik.. kang anak lagi lah lembik.. Acih tu aku tengok ok lah jugak.. takde lah teruk sangat macam aku kecik-kecik dulu.. hahah.. ingat lagi aku masa kecik dulu.. kalau lagi 1 jam nak berbuka tu.. aku tengok tv ada gambar air milo ke.. makanan ke.. meleleh2 kot air liur.. nak pitam rasa.. abang aku lagi best.. siap pegi petiais sana... amik botol air sejuk tu dia golek-golek kat batang leher dia.. hahahahahaaaaaaaaaaaaaaaa... 

7. Ini style Wan.. taktau dia ingat lagi ke tak.. tapi punya terkesan kat hati aku ni.. sampai sekarang aku ingat.. masa tu aku tak tahan.. so aku buka puasa awal.. kira tak puasa lah kan.. Wan tu punya garang.. dia mesti dah lupa dah.. masa azan tu aku pon relek jelah duduk kat meja makan sebab lapar.. buka awal pon bukan dapat makan apa pon.. dapat minum je.. pastu Wan sound "Orang tak puasa tak boleh duduk dengan orang puasa.. pegi duduk sana.. tunggu orang dah habis buka baru datang makan sini"... OMG.. KEJAM KEJAMMMMM.. hahaha.. bukan main-main ok.. memang kena halau betul-betul.. punya lah kecik hati ai masa tu... nangis air mata je keluar.. tak ingat plak Wan ingat ke tak.. ko bayangkan malu tak? Aku rasa sebab tu aku terus serik.. puasa penuh je sebab tak nak kena sisih.. hahahha.. korang mampu? orang dulu-dulu lagi strict tau.. kita zaman sekarang je lembut sangat.. kesian.. sikit-sikit nak kesian... eh tapi kan.. Atok Braim dulu kemain garang lagi time aku kecik.. aku tumpahkan sirap.. dia suruh aku lap lantai 8 kali.. hahahahahhaaaa KEJAM ok mak apak zaman dulu.. tapi sekarang.. choiiiiiiiii... hari tu masa Atok ngan Wan buka kat umah aku.. nampak Acih terbaring tido sebab puasa.. banyak kali Atok cakap kat aku "Kasih ni kalau tak larat, kejut je.. bagi lah dia makan.. budak lagi.. kesian.. kang sakit perut kang"...

Eh Atokkkkkkkk???? No No No... hidup mesti KEJAM.. hahahahahhahahahahahahaha... 


So harap tips yang tak rupa macam tips ni dapat bantu korang jugak didik anak-anak berpuasa.. amik lah mana yang boleh apply kat korang.. anak lain-lain jangan apply kalau tak sesuai ok? 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

Huda said...

Iallah tips yg agak berguna juga ni...

eza miza said...

hahaha..aku akan praktikkan dekat ank lak t.. baru 2 thun skg ni.. so, ada 3 tahun lg.. kikiki... kutip tips2 kawan2 ja la skg ni..

tp mmg betoi, dulu2 kalo takposa mmg akan disisihkan dr meja makan waktu berbuka.. huhu.. sedih siot... bersemangat nak duduk skali ngan depa skali kena halau da...

Aku said...

Yang no 7 tu memang berkesan. Aku kecik2 dulu pon kena. Tapi biasalah kan mak bapak kita ni, bila dapat cucu, dengan cucu bukan main dimanjakan. Aku kecik-kecik dulu kalau bergaduh dengan adik beradik atau terlebih aktif sikit mula la dapat penampar ke, cubit ke, pelempang ke. Mak bapak aku kalau melayan cucu, budak tu jatuh pun bukan budak tu yg kena marah, lantai yang kena marah.

SURIA AMANDA said...

apa yang wan buat tu sapa macam abah aku buat...mmg kejam tau..tapi kalau x buat mcm tu confirm x posa punya..sampai bila2 pun x penuh posa kan...ko penah kena libas ngan getah paip? aku pernah...

Aya Ariel said...

insyaallah..aku nak ajar anak aku puasa start umo 5 tahun..puasa sekerat hari pun xpe..at least dia belajar kan..kita tau kemampuan anak kita cemana..

good gurl la acih..

waniemardhiyahna said...

Terbaik la kak.eh tips no 7 tu saya pun pnh kena time umur 6 thn.hahaha.mmg 1 hri tu je ponteng,lps tu puasa je kcuali sakit.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mm ila ada tak puas sehari.. ila cakap "amana mama tak puasa sebab...." dengan muka bangga "amana puasa" tapi kenapa tangan dia pegang botol vitagen? hummmmm

Mas Sabri said...

cara filanie didik ank berpuasa sama mcm saya..ayat2 pon sama..mmg betul..hidup mesti kejammmm....muahahahaaaa =D

Mas Sabri said...

betullll...hidup musti kijammm..lagi2 part nk latih anak berpuasa..nk suruh anak buat homework...mmg kena extremly kijammm..muahahahhaaaaa

Mas Sabri said...

betullll...hidup musti kijam lagi2 part nk latih ank berpuase..cara u sama ngan ai...buat muke seposeng bile dia mrengek2 lapo..haus...buat muke pussy in the boots...jgn kasi can..muahahahaaaa

Anonymous said...

sy pun sama..ank darjah 3.start puasa darjah 1.ptg ja merengek smbil pgg perut..lapar la.sj mst ckp dah puasa mst la lapar.tp sehari 2 ja mcm tu..tp thn ni alhamdulillah, dia ok ja.hari first puasa siap ckp, tina lapar ni tp xnk nangis..

ida said...

sejibik..anak jantan kita manja...cam la si kacih, tapi jantan hokayy...dia meleleh nak berbuka kul 6, n kita memang KEJAM ekekeke...sorry..kalau tak, masa berbuka sila hadap dr jauh...

cikeyrah said...

cara kak.filla sebijik mcm ma.su keyrah, dia mmg sampai aty jugak la hehe anak dia sebaya acih jugak, umo 5tahun dah puasa penuh, sekarang dah relax jek dia dah xde ngadu2 lapo ke ape ke,.

cikeyrah said...

cara kak.filla sebijik mcm ma.su keyrah, dia mmg sampai aty jugak la hehe anak dia sebaya acih jugak, umo 5tahun dah puasa penuh, sekarang dah relax jek dia dah xde ngadu2 lapo ke ape ke,.

NenetPenne (NP) said...

didikan ur parents dgn my parents sama jer...

siapa tak puasa sila makan selepas orang lain berbuka... jangan nak buat muka sedih atau ngendeng2 tepi meja..no layan...

orang sekarang? mm tak tahulah...tu pun bergantung kepada dalam atau ceteknya seseorang pasal agama...

mannira said...

samala fila..sy pun buat benda yg sama..alhamdulillah danish start belaja pose umur dia 4 tahun..tapi terus pose penuh..means satu hari penuh..cuma x dpt sebulan la..sebab dia start pun dah tgh pose..pastu kena pulak chicken pox..x silap dpt 10 hari je kut..lupala..plak..

thn ni alhamdulillah..x dela janjikan dia apa2..cuma dia ambik kata2 abah dia..kata nak beli jam..dia ckp nanti danish pose penuh abah beli jam ya..nanti ibu beli kasut ya..tu semua mmg nk beli pun utk raya..

cuma dia mmg pemakan..so..yg paling best kejut sahur lg senang dr kejut bapaknya..hehehe..

Siti Fatimah said...

Thanks for sharing filla :)
I pon niat thn nie puasa nk train my daughter & ajar dia apa itu puasa... my daughter sofia this yr 1st time start puasa & she is 5 yrs old
1st & 2nd day alhamdulilah penuh sampai ker isnin selasa dia terpaksa buka coz kat school ada party so mmg ssh dia nk puasa coz dlm kelas dia sorg je puasa tuh pon half day so we decide she star puasa wknd je... and i pon x janji apa2 i kata kalau puasa dpt mkn ice cream BR je hihihi..
harap2 usaha i berjaya melatih dia so next yr and seterusnyer she can do it kan filla and kita pon kena strict jugaks sometimes kan...

apa2 pon harap acih juga dpt berpuasa penuh this year insyaallah amin...

selamat berpuasa fila & family :)

Anonymous said...

wow tips akak sme mcm yg sy practic kn pd anak sy...mmg anak dgr n puasa penuh..kesian mmg kesian tp, dr kecil kne ajarkn kak? klu x nnt dh besar ssh nk didik..

Rasidda Norazmi said...

Assalammualaikum .
Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Baca Tips Mudah Untuk Melatih Anak berpuasa Di Bulan Ramadhan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .