Wednesday, August 15, 2012

ECZEMA.

Oh pasal eczema ni ada few readers yang tanya kes Amaani cemana boleh baik... baik mari saya share ;) Anak kedua intan payung embam-embam Ani tu.. masa kecik kemain laaa macam-macam... beribu kot habis.. paling kritikal dulu masalah telinga dia tu.. haih nasib lah tak jadi apa-apa kat telinga.... dulu hantar kat nursery ada aircond pastu budak-budak ramai.. so selsema dia tak pernah baik.. asyik berhingus je.. haih rimas aku tau.. bila selsema tak baik.. cecair (hingus) tu akan pressure sampai tembus ke saluran telinga pulak.. haku dah macam doktor ok.. siap doktor lukis lagi cemanda dari saluran hidung dia boleh sampai ke saluran telinga.. so cemana cecair boleh keluar ke telinga? sebab kat bahagian gegendang tu bocor.. bocor tu depends.. ada yang halus je..ada yang besar.. so kita kena elakkan dari kebocoran tu besar.. disebabkan kanak-kanak ni kena apa pon dia cepat recover.. so alhamdulilah lah.. aku yakin ramai anak-anak orang lain pon kena masalah yang sama..

tapi benda tu makin worse bila cecair tu keluar dan tak recover sampai 2 weeks - 3 weeks.. OMG.. anak orang lain 4-5 hari dia dah kering dah.. mak apak mana tak risau? aku siap amik cotton bud tu sauk ngan tu je kau tau????? kesian Ani kecik-kecik dulu.. tapi kalau cecair tu keluar kat telinga.. elakkan air masuk ke telinga masa mandi... kalau nak bersihkan pon.. di bahagian luar sahaja.. Ani dulu lagi teruk.. siap nanah tu bercampur dengan darah.. gila kau.. nangis aku tengok.. mana aku tak pegi.. Hospital Putrajaya dah pegi.. Pakar Az-Zahrah Bangi aku dah pegi... Klinik Kanak-Kanak Sri Kembangan dah pegi, Pakar ENT kat DEMC pon aku pegi.. 

Sampai lah aku tukar nursery.. aku hantar kat rumah orang je.. sebab budak tak ramai.. dan takde aircond... masa aku hantar tu telinga dia tengah ada cecair lagi.. tapi lepas on off tu dia ok.. Alhamdulilah.. aku rasa yang buatkan telinga dia ok sebab aku bawak gi DEMC tu.. memang kaw-kaw doktor check dia.. sampai sekarang dia jadi phobia tengok hospital, klinik, doktor.. hahahah.. masa tu Doktor bagi ubat selsema, batuk ngan bla bla bla.. Doktor nak aku sendiri yang bagi ubat tu.. sebab nak make sure betul-betul dia ikut time ubat tu kena habiskan.. tak boleh tak bagi.. pastu after 1 week ke apa datang lagi.. ada lah 3 kali kot follow up.. pitam makincik nengok bil... hahaha... 

Ok selain daripada penyakit tu.. Amaani ada eczema... dulu haku langsung tak tau dan tak paham apa benda eczema.. tapi Amaani time kecik-kecik (umur 1 tahun ke bawah) memang kulit dia gebu je.. tapi DRY... VERY DRY.. sampai dia jadi merah-merah...kadang kena kat pipi.. merahhhh.. wah orang kemain lagi puji.. wow merah nye pipi.. macam mat salleh.. a'ah yer, mat salleh la sangat... padahalllll... pastu betis dia macam betis orang tua.. kulit keringggggggg.. pastu jadi gatal dan merah.. tak boleh berpeluh.. 

Yang Eczema ni aku refer klinik kat puchong tak jalan.. tapi masa aku gi klinik pakar kanak-kanak kat Sri Kembangan lama tu.. Doktor apa tah.. Chia ke Chua ke.. doktor tu pompuan.. dia explain detail kat aku.. apa tu eczema.. dan cara-cara mengatasi.. sebab kau nak mengubati pon sangat susah ok.. so kita kena rawat sebelum dia jadi lagi teruk.. that's the only way lah.. Aku dah try macam-macam cream.. lotion semua.. Amaani bukan boleh sebarang.. body wash tu.. pakai johnson's pon tak boleh.. kulit dia kasar.. doktor cakap.. jangan bagi dia pakaian/ kain yang boleh buat kulit dia berkuap dan peluh.. budak eczema memang macam tu.. kalau boleh pakaikan dia kain yang berlubang-lubang tu.. aku dapat pamphlet pasal eczema.. doktor tu bagi.. so aku refer situlah utk cara-cara nak mengurangkan eczema tu.. salah satu.. kulit dorang ni alah.. so aku dulu siap asing.. cuci baju amaani ngan baby nye detergent tu.. padahal dah tua bangka dah pon.. hahahah.. tapi guna yang newborn punye detergent tu.. takut jugak kan.. kot2 pasal detergent basuh baju ke buat dia alah.. kadang aku mandikan dia dengan air je.. takut kering kalau guna sabun.. 

Oh ye, budak ada eczema jangan mandikan dengan air suam.. mandi dengan air biasa je.. air suam boleh buat gatal-gatal tu makin worse... meh aku share produk yang aku guna untuk Amaani ok.. dulu aku ada guna lotion johnson.. tapi tak jalan utk kulit dia.. so aku tukar Ezerra Cream (moisturiser) pon tak berapa nak jalan... Sampailah Doktor Sri Kembangan tu suggest aku pilih Cetaphil.. 

Aku guna dua jenis.. satu cleanser (body wash) satu lagi moisturiser (lotion).. sabun ketul tu tak penah plak guna.. aku guna yang jenis cream.. masa guna tu ya ampun.. tak suka sebab tak de buih.. hahah.. nak guna dia sikit je.. letak besar duit 20sen kat tapak tangan then mandikan lah.. sapu lah kepala ngan badan semua.. tak feel langsung ok.. sebab tak de buih.. sedih je.. anak orang lain kemain harummmmmm wangi buih-buih bagai.. anak kau... mandi mcm tu je.. hahahah.. dia takde bau.. tapi mahal ok.. satu botol tu RM30-40 kot.. dah lupa.. boleh beli kat pharmacy/guardian.. 


pastu ni paling penting untuk orang ada eczema.... tapi google gambar tak jumpa plak yang jenis pump tu.. aku beli yang pump punye cream... senang sikit nak guna... setiap kali lepas mandi je.. masa badan anak tengah lembap tu.. terus tenyeh kulit dia dengan cream nie.. sapu lah kat mana-mana yang kering tu.... 

So far.. Cetaphil ni je yang paling ok untuk Amaani masa tu.. cream lain tak jalan.. moisturiser dia ni fragrance free jugak.. dia agak creamy (melekit) sebab dia very thick gitew.. memang bagus sangat utk orang yang kulit terlalu kering... Eczema ni sebenarnya berpunca sebab kulit tu terlalu kering.. ye memang penyakit ni boleh diwarisi (genetik) tapi itulah puncanya.. kering.. so nak merawat dia itu je.. pastikan kulit tak kering.. mesti RAJIN sapu cream nie.. elak kan berpeluh.. bila kering.. tu yang kulit boleh luka.. sebab dia menggaru.. eczema tak semestinya sebab susu lembu.. tapi refer dengan doktor jugak.. macam Amaani, aku pernah tukar susu dia kepada susu soya.. mak aih.. dah lah mahal nak mampos susu tepung soya tu.. so Doktor cakap tak perlu.. cuba tukar balik kepada susu formula biasa dan monitor jer.. tak guna kalau ko bagi dia minum susu soya, tapi result nya gitu jugak.. means bukan sebab susu pon dia jadi eczema tu.. 

Food aku tak pasti.. kita kena try lah.. tengok dia alah ke tak.. dulu Ani alah ketam.. masa aku still breastfeed dia lah.. habis merah-merah satu badan.. sebab aku tala ketam sampai dua pinggan..hahahaha...

Doktor kata eczema ni depends.. ada budak.. selepas umur dia menjangkau 1 tahun.. mungkin eczema dia akan berkurang atau hilang terus.. ada yang berterusan sampai besar... so kita sendiri kena bijak macamana cara nak mengatasi atau nak handle... kita kena tau apa yang kena elakkan.. Aku ingat lagi masa gi Hong Kong hari tu... Amaani macam gatal-gatal kat kaki... memula aku ingat sebab dia pakai socks tu tak sesuai kot.. bila dah balik Malaysia baru aku terpikir.. mesti sebab cuaca sejuk sangat... so pipi dia merah-merah.. kaki dia gatal-gatal.. mesti sebab kulit dia kering... tapi tak serious lah.. balik tu lepas berapa hari dia ok.. so far sampai hari ni tak de dah tanda-tanda eczema tu.. so ingat ye, kalau pegi negara sejuk, tolong bawak cetaphil moisturiser ni.. elakkan sebelum dia start mengering ;)

So aku harap dapat membantu korang yang ada anak-anak Eczema.. aku bukan doktor so apa pon, jalan terbaik ialah refer dengan doktor masing-masing.. kalau boleh cari pakar kanak-kanak.. aku recommend pegi Klinik Pakar Kanak-Kanak Sri Kembangan (jalan lama) tu.. dia macam shoplots lama-lama kawasan cina sana tu... bagus sebab dia very detail.. dan tak mahal ;) apa yang aku share ni sekadar pengalaman seorang ibu yang pernah menjaga anak ada eczema.. auwwwwwwww serious sangat bunyiknya.. ai is seram ok.. 


*pic googled







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

48 comments:

ceklala said...

saya pun ade eczema. 8 tahun kene. seksa jugakla. macam2 ubat saya try, dan macam2 doktor saya jumpa. sampai tradisional pun saya gi jugak sebab nak baik.

seksa tu memang. tapi saya kat kaki je kene, tempat lain memang takde. last saya kene mase tu tahap teruk sangat sampai takleh tido malam sebab gatal sengat, garu pun sampai darah2 tak sedar!

8 tahun cari penawar, akhirnye saya ke ampang putri jumpa specialist, kawan saya die doktor suggest suh jumpa kawan die ni. alhamdulillah saya dah ok. tak teruk cam dulu. tinggal parut2 je skang ni. cuma skang kene jaga la makan ape sume. tapi doktor cakap saya allergic pada habuk.

kene amik tau ape yang tak kene. mayb sebab food, pakaian, persekitaran or ape saja. sume bole jadi. eczema tak bole hilang terus. bole kembali lagi cuma kene jaga2 selalu. =)

Anonymous said...

Hi filla, citer pasal eczema n cetaphil..anak sy yg sulung pun sama mcm amani..dr lahir lg..teruk eczema dia..masa dlm pantang lg dia dh nangis2 masa tu tak tau apa masalah dia..last satu hari naik merah2 mcm tu..sy bawak dia gi klinik mesra kat bangi..doktor suggest pakai cetaphil, dia kata anak sy ada alergik sabun .n tak boleh pakai bedak, sabun yg ada antiseptik..teruk gak dia dulu..tergaru2 sana sini..skang dah 6thn..doktor tu suggest pakai mandian lain..ape nama dia ek florentina..apatah hehe oh my english sungguh..alhamdulillah so far ok..tak pakai cetaphil sbb dh besar, kena pakai yg lg power..ye la main lasak2..kotor la ape la..kan..last year dia pg pakai sabun makcik dia jenama lifebuoy tu..amik ko..teruk abis muka mcm kena chicken pox..melepur2..after that terus tukar pakai florentina..tu..(mahal harga 1 botol RM 70++) tp tahan la gak setahun cmtu. skng eczema dia naik kat hidung. muka...pastu klu dia garu ke apa abis berdarah...n doktor gtau jgn bg dia makn seafood mcm udang, sotong..n ntah la smpi bila nk hilang..harap2 hilang la kan...

ibu izazi*izzul

jaja said...

wahhh..sukaaaa....cepatnya dpt info =)

anak sulung saya skrg ni pun pakai sabun cetaphil juga tapi tulah mcm tak berapa berkesan. maybe kena try pakai dgn cream dia pulak.
apa2pun tqvm ^____^

mizzy amalina said...

Salam..dear. FYI cetaphil tu pun boleh guna as facial wash. sebab i guna. dulu muka teruk berjerawat.try mcm2 tak jln.then ada sorg pharmacist sugget guna cetaphil ni.alhamdulillah kulit improve.dia sesuai utk org yg kulit sensitive. my nephew pun ada eczema.dia pun guna cetaphil ni utk mandi.skrg my sis pun da start guna cetaphil.dia pun kulit sensitive...bagus kan?? :)

:: Mrs.Eady :: said...

thank's for sharing info about ezcema nih....

NuR AySYah KhALilA said...

Salam K Filla..sy pon ada ank baya ani yg kena penyakit mcm nih..dulu ms kecik2 dia ok jer tp bila dh besar2 nih bgai2 plak penyakit..kulit dia kt bhgn kaki mmg kering giler..siap berkudis sbb dia slalu garu2..pastu sy try guna Cetaphil nih & dh mula la nmpk kesan..tp badan msih lg mcm kena dera sbb penuh kesan garu..huhu..& yg terbaru..kudis plak kt kepala..hmmm..mmg kirai duit kt doc je la..

Mooniqueen said...

Betul tu untuk anak berhabis sikit takpe Asalkan anak sihat n happy,,,

liza♥aufa said...

anak saya pon kene ruam teruk, dah bawa pergi klinik, ada ke patut doktor bg ubt tahan gatal yg ngantuk~ susah betul la nak ilangkan...

Pinkish Mumma said...

same goes to my little gedek...lepas pakai set cetaphil ni...Alhamdulillah...penyakit dia berkurangan...n mmg betul dak kena eczema ni kena pakai baju lubang lubang...sebolehnye elakkan pakai losyen yang de wangian...mandian jugeekkk...

Aya Ariel said...

sian amaani..tp better then kesya yg selalu kena asma..memang sedih gile bila tgk budak semput..

Anonymous said...

i pun kena eczema until now (dah tua bangka ni). i perasan jadi makin teruk sebab kulit dry, senang crack esp masa winter. so kena apply lotion to keep skin moist, or else memang garu sampai luka2 la. i guna aqua cream je, dpt free from hospital.

Anonymous said...

Member ada anak yg ada eczema. Pastu dia bg anak dia minum alpha lipid tu. pastu elok. Wallahua'lam

Haris Zuhaina said...

As Salam.. slu I silent reader ja. tp ni h nak share lah ckit. Ada org tua2 pesan, masa ngandung jgn makan pedas2. cos nanti baby kulit selalu prob.. ntah betul ntah tidak :(

NenetPenne (NP) said...

i pun pakai cethapil...
berbaloi2...
tapi memang, tak ada buih gentle skin cleanser tu tapi best...

dulu muka i kering sampai naik rashes..pakai clinique lotion pun dah tak jalan..

dah mati idea, pi pharmacy caring kat subang parade tu sekali staff kat situ syorkan pakai cethapil..i ada buat entry pasal menda ni... i pun pakai gentle cleanser yang botol kecil harga lebih kurang RM16.00 jee.. pastu i beli lotion harga RM50.00 gitu.. tapi still toner i pakai clinique..

sesungguhnya tak sampai sebulan, muka i dah elok ...elok sangat.. tak kering dan tak ada rashes...

Anonymous said...

hi

saya pun ada eczema.dah 30 taun da...utk muka sy pakai cetaphil and badan pakai Rosken cream.

now anak sulung 2 1/2 yrs pun ada p tak tetuk mcm ibu dia la..dia mmg pakai mandian cetaphil/ sebamed but cream masih cetaphil...

this cream & mandian suggested by DEMC specialist..

-JIE-

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

alhamdulilah.. anak ila takde ekzema tapi dia tak boleh kena gigit nyamuk.. kalau org lain gigitnya biasa je just merah2.. tp anak ila siap berair2.. pastu muak jadi ninja turtle
tue sebab elakkan bawak dia pg tempat yg banyak nyamuk .. anak bandor eh?

Nurul said...

Salam,
Eczema ni keturunan. Kl salah sorang parent ada asma atau eczema, anak akan dapat. Anak saya ada dua2. Asma + eczema. Tak boleh langsung makan seafood. Sure tergaru2. Untuk asma, jangan start bagi dia batuk, selesema. Pernah admit awal tahun haritu sebab asma. Penjagaan untuk eczema nya sama macam Kak Filla bagitau. Cuma saya guna Sebamed. So far ok. Try and error gak kadang2 bab lotion, body wash anak ni. Al-maklumlah, kos untuk Sebamed, Cetaphil tu mahallll sikit. :-P. Tapi takpe, as long as anak sihat, ibu gembira. :-)

Errah said...

sis filla, good sharing.. ramai ada pnykit eczema ni ek..sy pon termasuk dlm golongan eczema ni..bru saja kena bbrpa mgu lepas. kena pulak dkt muka ingt jerawat biasa. tapi tak baik-baik terus risau. makin merebak dari kecil mnjadi besar. seksa, pedih sangat. pastu pergi klinik pakar kulit n then dah smgu pakai lotion dan krim dia, so far dah surut n tgl parut la skit2. tp tkt jgk sbb dktr ckp jaga2 tkt nnti timbul balik..

sharifah rosidah said...

Uncle pun ada eczema, habis semua hancur tangan dia kalau tak pakai ubat sebab tu dia makan nasi pakai sudu dan garpu sampai sekarang. Uncle hanya sesuai pakai cloderm je.

Anonymous said...

Hi filla, tadi siang lps baca entry awk nie trus la saya pg carik cream cetaphil nie... Tp tsilap beli la pulak... Saya beli losyen, bukan cream T_T

Wahida said...

Anak saya masa baru lahir dulu alergik sabun dan losyen wangi. Kulit kering dan kasar, langsung tak gebu mcm kulit baby. Pakai pencuci Cetaphil berbulan bulan gak. Memang berkesan lah Cetaphil ni. Tapi sedih anak tak wangi mcm anak org lain. Huhu..

ieda asrieda is iA said...

thanks kak 4 the info..anak sy dh masuk 2 thun dah ni..still exzema..

melatizumia said...

thanks for sharing. anak sy pun ada eczema. nak try juga lah cetaphil. tq..

melatizumia said...

thanks for sharing. anak sy pun ada eczema. nak try lah cetaphil. tq.

Fay Farah Rahim said...

Ekzema anak saya dah terkawal tanpa penggunaan sebarang ubat. Saya mengamalkan management menggunakan cara secara natural menggunakan beberapa produk seperti MooGoo, Buds, ScratchMeNotSleeves, Mattress Encasements, Soap Nuts dan sebagainya. Di kongsi bersama 1088 lebih parents di support group kami di Facebook. Untuk maklumat lebih lanjut sila ke Natural Remedies for Asthma, Allergies & Eczema Support Group

z4ki4h said...

Cetaphil ini mengandungi streoid tak?

z4ki4h said...

Cetaphil ini mengadungi steroid tak?

Anonymous said...

Salam..sy papa kepada anak prempuan 2 taun stengah yg ada ekzema+asma.memang sayu tgk anak xlena tido malam sbb rimas+gatal.sedih tgk anak xdapat minum susu walau dah try mcm2 brand tmasuk soya.tp sbgai parent,kite kene make sure apa yg bagi & apply kat anak tu xmudarat.krim utk ekzema mmg kbnyakan contain steroid.boleh pakai tp kene kawal.kesan melegakn kulit tp dlm jgka masa pnjg akan buat kulit mnjadi nipis.

Shiela Mustaffa said...

Salam. Just a suggestion. boleh try natural healing - guna Tropika Baby Skin Care Set. Based on minyak kelapa dara, chemical free, parabens free, steroid free. Sesuai dr baby ke dewasa. Keluaran bumiputera muslim. For more info visit www.tropikababies.blogspot.com atau FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi. Boleh juga contact sy.

Harap membantu.

sherynina said...

boley bagi saya address alamat klinik pakar untuk kulit baby yg dekat seri kembangan tue? sbb my baby pun kene ecezema jgak. email kan i alamat tue boley? please . sherynina@gmail.com

Fadhilah Hanapiah said...

Assalamualaikum semua.. saya pernah menghidapi masalah eczema bertahun2.. sejak sekolah.. kulit gatal2 berair di sana sini.. gelisah xselesa.. masuk asrama.. masalah berterusan.. pelbagai ubat dh cuba masih xelok. Dh masuk u.. masalah berkurangan. Alhamdulillah.. Tahun 2000 saya ke uk sambung belajar.. setahun saya merana especially waktu mlm..gatal seluruh badan.. pergi jumpa doktor.. doktor kata masalah eczema saya boleh baik bila balik malaysia.. betul.. bila balik malaysia.. masalah selesai..
Saya berkahwin, semuanya ok. Mengandung ok.. selepas bersalin bukan sahaja anak saya mengalami masalah eczema.. saya juga mengalami eczema yg sangat teruk. Tapak tangan dan jari kaki dan tangan gatal2 dan pecah2. Pedih sgt. Segala ubat saya cuba tp masalah masih berulang.. sekejap baik dan teruk semula setiap kali bersalin.. 5kali saya bersalin masalah saya berulang.
Anak2 juga membesar dgn masalah eczema.. kulit mudah gatal..keluar biji2 air dan pecah2.. kejap kering dan pecah2.. sangat mengganggu aktiviti seharian.
Kini saya dan anak2 sudah sembuh. Masalah eczema telah dpt kami atasi.
DOUBLE STEMCELL dari phytoscience byk membantu. Alhamdulillah..kurang sebulan bertindak dgn berkesan.
♥♡ HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT: sms/wsapp dila 0192323018

Fadhilah Hanapiah said...
This comment has been removed by the author.
Fadhilah Hanapiah said...
This comment has been removed by the author.
marisymarjan said...

Salam.
sebagai ibu yg juga ada Anak eczema, sy amat menasihati ibu2 lain agar tidak menggunakan produk yg menjanjikan kesan secepat 2 3 hari shj. sy dah kena. kesannya eczema Anak sy makin teruk. sy nak Anak sy sembuh dr dalam Dan luar sepenuhnya, secara natural.

alhamdulillah Sgt lps sebulan amalkan penjagaan menyeluruh dengan produk shaklee, eczema Anak sy makin berkurangan.


skrg dah 3 bulan amalkan, Anak sy dah boleh mkn using Dan telur.


produk natural ni insyaallah bkesan utk jgka panjang kalau u sabar Dan istiqamah.


boleh visit my blog for more stories psl eczema.


marishmarjan.blogspot.com

Isyraq Muna said...

saya pun pernah ada ekzema kecil2..bila dah besar ni time pregnant baru dia ada balik..semoga sihat selalu ye

sakila said...

Salam, saya tgh google2 cr makanan yg menarik utk baby enczma..so, terbaca blog ni..xkongsi cerita mcm sebersalah pulakkan..sbb saya ni malas menaip.hihi..ok2. Anak sy skrg dh 9bulan..kakak saya pernah cadangkan pegi klinik pakar kulit dekat jlan tunku abdul rahman.nama dia...Dr.Mohd Noh.cuber google nnt.mmg ok.still dia advise pakai cetaphill as mandian n cream.plus ubat gatal kalau teruk sgt maksudnyakalau tersalah mknn alergic n 2 others cream dlm bekas yg saya xtau namanya.tapi dia kata dr perancis.anak saya dh ok.tp cikit2 kadang2 kuar jgk sbb habuk.bagus..cuberla jumper.dia akan tau enczma ni, jenis aper n ape ubat yg sesuai.xsemua enczma samer ubatnya.

Anonymous said...

Salam harini baru saya tahu yang sy pun ada eczema.. simptom2 yang korg share ni ada pada sy.. Tp lps spm hilang.. Hilang macam tu je.. Tp bimbang juga kalau bersalin jadi balik ye.. Harap jauh lah dr sakit ni semula.. Mmg x selesa sgt.. Sy jadi berkuping kat kepala... Tak boleh peluh n terperap.. Skang dah 27 baru tahu .. Kesian sy ni.. Org dok share sakit eczema sy xtau sb tu search ni.. Baru tahu rupanya sakit yang aku alami tu eczema namanya.. Allah..

Iffa

wan jasreen said...

Assalamualaikum. Nak join juga sbb anak pun ada ekzema. dh merata tempat pegi. mcm nak giv up. last2 sy buat homemade cream, alhamdulillah ekzema terkawal. bukan sembuh ye, terkawal. sbb faktor terbesar menyumbang pd ekzema adalah makanan dan persekitaran (habuk, hama). spe2 nak buat krim sendiri blh guna cocoa butter/shea butter, vco, beeswax. :) slamat mencuba! :)

maria said...

memang kasihan bila melihat anak2 ni kena eczema. Saya ada kongsikan pengalaman seorang ibu yang sangat susah hati bila anaknya ada eczema sampai banyak giler kena pantang makan.

Ibu Muda Mencari Cara Merawat Eczema Kerana Sudah Tidak Tahan Melihat Anak Derita

Anonymous said...

salam..
sy pon ad pengalaman anak ecxema..mmg byk duit habis.. sian anak..
mcm2 krim la guna.. cethapil pna guna gak.. tapi x jalan... baby moo pn pna..
krim dokter xya ckp la... minyak segala minyak pon pna

alhamdulillah one day gne cmd... XDE PARABEN OR CHEMICAL YG BERBAHAYA..
smpai skg okey..kalo naik kering2 sy sapu cpt.. okey... :)

nk tau detail boleh contct 0132565121/shafinaz46@gmail.com

suhailah hamid said...

anak sue ekzema dari 3 bulan sehingga sekarang 15 bulan semakin baik. sue guna product buds. mmg kene banyak sabar jg anak ekzema ni.

lailee said...

anak saya pun ada eczema. saya dah try maaacam2. dri yg mahal sehingga yg sederhana. akhirnye setelah 2 tahun pencarian, saya telah bertemu dgn produk yg saaangat marvellous! iaitu MOOGOO. sememangnya natural dan tak kisah pon kalau termakan. mmg mahal sedikit tapi berbaloi. sesuai utk bby baru lahir sehinggalah warga tua.

Anonymous said...

Salam..nama sye siti nurul 'ain.sye adalah pesakit eczyma kronik. sye kene dr kecik n pnyakit eczyma sye smakin kronik dr sye skolah menengah tngkatan 5... dsebabkn sye x tahan sakitnye...sye amik suntikan steroid sbanyak 3 kali selang stiap bulan. Resultnya sye makin pulih tp x lama kmudian keadaan badan sye smakin lemah n sakit kulit sye brtambah teruk. Tp dgn izin allah...sye mnemui seorang doktor terapi saraf yg mmperkenalkn sye produk kesihatan yg dpt bantu psakit eczyma. sye amalkn produk trsebut n alhamdulillah sye smakin pulih. umur sye skunk 19 tahun. Klau ada sbarang prtanyaan...boleh hubungi sye atau wasup sye 017 2077013. sye boleh kongsikn gambar2 sye smasa sye sakit n keadaan sye skunk. N produk ape yg sye gunakan

Anonymous said...

Salam..nama sye siti nurul 'ain.sye adalah pesakit eczyma kronik. sye kene dr kecik n pnyakit eczyma sye smakin kronik dr sye skolah menengah tngkatan 5... dsebabkn sye x tahan sakitnye...sye amik suntikan steroid sbanyak 3 kali selang stiap bulan. Resultnya sye makin pulih tp x lama kmudian keadaan badan sye smakin lemah n sakit kulit sye brtambah teruk. Tp dgn izin allah...sye mnemui seorang doktor terapi saraf yg mmperkenalkn sye produk kesihatan yg dpt bantu psakit eczyma. sye amalkn produk trsebut n alhamdulillah sye smakin pulih. umur sye skunk 19 tahun. Klau ada sbarang prtanyaan...boleh hubungi sye atau wasup sye 017 2077013. sye boleh kongsikn gambar2 sye smasa sye sakit n keadaan sye skunk. N produk ape yg sye gunakan

Clarahezeltrish Trish said...

Anak sejak lahir Ada eczema skg dah 4 bulan still x baik lagi.mula teruk SBB dah pndi garu. Mcm2 klinik dah pegi gov,private, traditional x tido mlm jadinya.

Noor Nabillah Arshad said...

cuba resipi ini..
"Resipi Alergi Tanpa Telur & Bahan Tenusu" by Nazihah Nasir

Anonymous said...

Bby 7bln boleh tk pakai sabun cetaphil ni? Pls info sy. Sbb bby sy ngan ank² sy baru kn ekzema ni. Risau sgt

Anonymous said...

Boleh saya tau nama doktor x? Ank sy ada enzema